En NY vecka!

av Åse

Heeeeej på er!!
Har ni det bra? Jag känner mig full av må-bra känslor och även om jag är ganska rejält trött efter en helg som gick i ett och efter att ha varit uppe i ottan och sjungit för sonen som fyller 9 år idag.
Solen skiner från klarblå himmel och jag ska ge mig ut på powerwalk/löpning efter jag snackat med er ♥
IMG_1577
Tulpaner som hållit i FEM dagar! Rekord!
I dag är det lite nytänk och nystart för mig.
Jag har levt med lågkolhydratkosten i fyra år nu och mår som ni vet riktigt bra! Men tror ändå att jag kan må ännu bättre. Jag märker nämligen att nu fungerar min kropp så bra och är så fininställd att nu börjar jag finjustera för att må ännu bättre, man gör ju så, analyserar och förbättrar och provar sig fram – speciellt då jag haft stora problem med maten förr. Jag kan bara säga att jag personligen (för mig, här och nu – som målviktig och icke sockerberoende) tycker att alla grönsaker är OK, även rotfrukter, frukt använder jag i mat och i dessert (inte som mellanmål) och nötter, bär och kött, fågel, fisk, ägg, skaldjur och naturliga fetter i feta livsmedel, smör, avokados, rapsolja, kokosfett, oliver, nötter etc är de fetterna jag mår bäst på. Jag har lite problem med grädde och creme fraîche och speciellt de fullfeta. De är lite väl lätta att överäta och är för goda och med tanke på att jag har lite obalans i mitt belöningssystem så är det inte så konstigt. Det ger mig en opiat effekt och ger stor belöning i min hjärna. Ost gör dock inte samma sak för mig. Det är inte så att jag inte kan kontrollera mig när jag äter en god måltid med gräddig sås men det händer ofta att jag får ökat sug efter mer och det är det jag vill komma till bukt med.
Jag äter naturlig, färgglad & medveten mat. Jag äter socker i begränsad form då och då. Jag utesluter vetemjöl så mycket och ofta jag bara kan för jag reagerar mer på det än rent socker. Jag utesluter socker i maten (maltodextrin, druvsocker, fruktos etc) så mycket jag bra kan för jag vill veta NÄR jag äter socker. Vill jag ha socker så köper jag dyra, fina praliner eller lakrits av bra kvalitet eller en god drink ute. Dvs jag vill inte ha i mig gömt socker. Detta är en kostfilosofi som fungerar för mig, som gör att min kropp mår bra, står still på en sund vikt etc.
Jag vet att många läsare mår bra på att ta bort mejeri och det kommer många frågor kring mejerifri LCHF.
Jag tänkte prova att ta bort grädde och crème fraiche under en tvåveckorsperiod. Sen är inte målet att utesluta mejeri men det kan vara intressant att se hur kropp & knopp mår.
Och så blev jag tvungen att förklara 🙂
Detta handlar inte om viktminskning! Jag har ätit grädde och creme fraîche under hela min viktminskningsresa, jag vill åt ett beteende som jag tycker kan förbättras hos mig om jag drar ner på vissa livsmedel som triggar mig. Det är inget stort problem men det är intressant att prova och se.
En del kan inte äta rotfrukter eller bär, jag får vara lite försiktig med fet mejeri – vi har alla unik biokemi.
Fungerar något, laga det inte men om något kan förbättras, varför inte göra det då?
Lågkolhydratkost är ju inte bara för viktminskning utan det är en livsstil och jag gör allt för att den livsstilen ska fungera optimalt.

 
IMG_1579
Fröknäcke in the making!
IMG_1584
Fröknäke med makrill i burk och ägg. Om nom nom!
I går och i dag är jag med i Aftonbladets söndagsbilaga:
IMG_1580
IMG_1581
IMG_1582
Haha blev förvånad när jag såg bilden! Gammal bild i gammalt kök! När katten togs denna bilden??? Har aldrig varit publicerad heller tidigare men måste väl varit för en tidigare Aftonbladsplåtning.
Nä måste komma ut nu! Hörs sen!! =)
PS: skrattar lite åt att jag har två annonser just nu på bloggen för Viktväktarna 😉 😉 Jaja, jag styr inte annonserna och inga annonser = ingen blogg så det är bara att gilla läget! =))

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

44 kommentarer

anja 12 mars, 2013 - 19:53

Du fattar väl att din bok förlorar ALLA trovärdighet nu?

Svara
Åse 12 mars, 2013 - 20:25

Nä jag förstår inte så snälla förklara! På vilket sätt förlorar min bok som handlar om viktminskning trovärdighet för att jag (som inte viktminskar) vill hålla nere på grädde och crème fraîche för att det är för gott för just mig, så att jag lätt överäter?? Berätta gärna utförligt för jag får inte ihop trådarna!

Svara
marielle 12 mars, 2013 - 07:54

Hej Åse!
Jag har testat att ta bort mejeri förutom steker iaf smör,mår hur bra som helst
men jag äter alla grönsaker även rotfrukter inte så mkt frukt dock.
Det hade varit kul om du tips om recept ifall du testar.
Ha en toppen dag!Jag har redan varit på pw med hunden ska ladda inför arbetet
snart börjar med en stor stor sol!,,,

Svara
Åse 12 mars, 2013 - 10:33

Låter bra!! Skön dag på dig!! KRAM 🙂

Svara
Suzanne 12 mars, 2013 - 07:04

Det skrivs en del kommentarer om hudproblem här. Jag får alltid utslag i ansiktet på vintern då det är solfattigt. Det ser ut som finnar men är någon form av eksem. I vinter har jag ätit den starkaste varianten av D2 (går lika bra med D3) och mitt eksem är helt borta 🙂 Jag har ätit D2 med anledning av att det rekommenderas under vinterhalvåret. Bra mot mycket, men det får ni googla vidare på som är intresserade.

Svara
Åse 12 mars, 2013 - 07:23

Håller med D vit är viktigt!! Rdi i Sverige ligger väldigt lågt.

Svara
Pernilla Jensen 11 mars, 2013 - 23:06

Hej Åse,
Ett intressant inlägg….jag har kikat på, LCHF men inte riktigt fullt ut testat mer än ett par dagar (vilket känns som alldeles för lite för att kallas för test). Jag anser mig vara en ”kolhydratsjunkie”, dvs jag älskar allt som innehåller kolhydrater. Men har insett att det inte är så bra för mig.
Jag har Hypotyreos, en underfunktion i sköldkörteln. Å när jag fick diagnosen så googlade jag runt lite för att se om man kunde må bättre av ngn speciell kost & hittade då en artikel som sa att man skall försöka äta så proteinrikt som möjligt. Å jag försöker att äta mer protein än kolhydrater vid mina måltider..
Min fråga till dig; vad tror du om LCHF när man har Hypotyreos? Ser du några problem/hinder för att äta LCHF kost?
Tack på förhand
Kram Pernilla

Svara
Åse 12 mars, 2013 - 13:38

Hej Pernilla! Det är inga problem för dig att äta LCHF när du har Hypotyreos! Du kommer behöva ställa om din medicin när du går ner i vikt dock. Men här är det många som har sköldkörtelprolem och som äter lchf så du kanske hittar ngt där? http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/sköldkörtelsjukdom_hypothyreos

Svara
Martina 11 mars, 2013 - 20:13

Har också funderat på det här med mejeri fritt men då i syfte att gå ner de där förbaskade 10 kg som bara sitter kvar där hur jag än gör. Så vet du vad, jag hakar på jag också så åker jag med i ditt vinddrag 🙂

Svara
Felicia 11 mars, 2013 - 19:23

Jag har för mig att Lady Dahmer, som också bloggar på allt för föräldrar, har mejlat dem en gång och bett att få bort bantningsreklamer från sin blogg. Har för mig att hon lyckades! Man vill ju inte ge reklam för någonting så hemskt som diverse bantningsmetoder (när man inte står för det).

Svara
Åse 11 mars, 2013 - 21:22

Jag är av den ståndpunkten att jag inte vill censurera någonting för mina läsare. Annonserna har ingenting med mig att göra och mina läsare väljer själv vilka annonser de väljer att fastna för. Så gör jag när jag ser tv reklam, vet inte hur andra gör 🙂
Men det är min ståndpunkt 🙂

Svara
Sanna 11 mars, 2013 - 19:21

Hej Åse! Vilken inspirations källa du är! Lycka till med en mejerifri vecka. Jag gjorde din kyckling gryta med aijwar relish igen, den är så goooood,nam.
Kram

Svara
Mallan123 11 mars, 2013 - 19:15

Det ska bli spännande att följa din mejerifria resa. Jag började med LCHF i augusti har mått så bra, ätit så gott och inte ökat i vikt. Jag har inte heller gått ner något speciellt. Men min vikt på 64 kg är helt ok det viktiga är att må bra. Jag har under många år ”Viktväktat” och varit sååååå hungrig. Spännande att se vad som händer med din mättnadskänsla under denna period. Hatar att vara hungrig…:) verkligen hatar det. Lycka till nu och hoppas att detta är det rätta för DIG. Kram.

Svara
Anna 11 mars, 2013 - 19:10

Hej, jag undrar om jag kan dela upp frukosten tex i ’2delar’ utan att förbränningen påverkas? Alltså att jag tex gör kesoplättar o äter en kl 7 och resten kl 9, har problem med lågt blodsocker och det hinner bli för lågt när jag äter frukost 7, lunch ca 12 och middag ca 17-18, äter nog mycket och är inte hungrig men blodsockret ligger för lågt efter ca 4 tim. Hoppas du kan svara på det här:) kram

Svara
Helena W 11 mars, 2013 - 18:51

Jag håller helt med dig om att det är lätt att överäta mejeriprodukter. Jag bara älskar kaffe med vispad grädde i, men det får bara bli vid extra festliga tillfällen. Älskar även ost så där får jag också begränsa mig för att inte stoppa i mig för mycket.
Jag har inte uteslutit mejeriprodukter men definitivt minskad ner på dem och när jag började med det märkte jag att jag tappade lite i vikt. När jag gör gräddsås till övriga familjen brukar jag själv äta typ bea-sås eller något med majonäs.
Ska bli spännande att läsa din utvärdering sen!

Svara
Lotta 11 mars, 2013 - 18:41

Hej. Så glad jag blev när jag läste att du skulle utesluta mejeri ett tag, då hoppas jag få lite goda recept utan så mycket mejeri. Jag drog ner på mejeriet för 1 vecka sedan för att få fart på viktminskningen och förra veckan gick jag ner 1 kg jämfört med 3-4 hg/veckan innan. Problemet är ju bara att hitta på ersättning för grädden, kokosgrädde/mjölk är ju gott men blir lite tröttsamt 5 dagar i veckan. Läste någonstans att man ska använda syrad grädde istället, typ creme fraich, yoghurt o dyl. Vad tror du om det ? Lycka till. Kram Lotta

Svara
Fia Karlsson 11 mars, 2013 - 17:41

Hej!
Är nu på tredje veckan och mår mycket bättre. De två första veckorna var en kamp med virus i kroppen + nybörjare av LCHF. Huvudvärken har lättat och jag har hittat kraften igen. HÄRLIGT! Ställde mig på vågen och till min stora glädje visade den -3kg. Målet just nu är -10kg men framförallt ett bättre mående!
Spännande att följa ditt nya projekt! Klart att du ska prova dig fram, du som kört detta så länge. Kul med nytänk!
Till min stora glädje hittade jag Shiratakinudlar i min Icabutik (det svåraste för mig är att utesluta pasta. Jag älskar pasta men överäter galet mycket). Nudlarna var toppen att ha i wokgrytan. De har även många andra LCHF-produkter vilket underlättar veckohandlingen.
Denna veckan ska jag ta upp träningen igen efter förkylningen. Spännande att se vilket resultat det kan få.
Hälsningar
Fia

Svara
Erika - LCHF till vardag och fest 11 mars, 2013 - 16:45

Det ska bli spännande att se hur din mejerifria period blir.
Jag har haft samma tankar, att testa att utesluta mejerierna för att se hur jag mår. Jag har utslag i ansiktet som blev jättemycket bättre när jag började med LCHF, nu är det mest en rodnad men ibland utslag… har hört personer som fått bättre hy när de uteslutit mejeriprodukter, så det vore kul att prova. Just nu är det lite mycket annat, men jag tänkte testa efter påsk… då kanske jag har fått lite tips och idéer härifrån. 🙂
Gjorde föresten din senapskokta kålrot igår… SÅ gott! Kommer ätas fler gånger. 🙂

Svara
Pernilla G 11 mars, 2013 - 16:06

Men det här är ju toppen Åse!!!
Jag har uteslutit det mesta i mejeriväg i fyra veckor nu och mår faktiskt bättre. Svårt att sätta fingret på känslan, men känner mig piggare och vågen har äntligen börjat röra sig nedåt! (Har väldigt svårt att gå ned på LCHF annars)
Har inte haft något eksem eller dyl pga mejeriprodukterf förrut, ändå reagerar kroppen genom att jag fått kliande eksem på halsen, som nu är på väg bort. Men som sagt, ibland måste det bli sämre innan det blir bättre!
Lite svårt att hitta recept utan allt som jag vill undvika…socker, gluten, mejeri, ris osv, …Så jag ser fram emot alla recept du säkert kommer trollar fram under din försöksperod!!! 😉

Svara
Åse 11 mars, 2013 - 16:08

Kul att höra!! Haha ja jag får hoppas jag kommer fram till ngt lär nog bli mkt majonnäs och smörbaserade såser här 😉 Men vi får se! jag gillar ju projekt som du vet 😉 😉

Svara
Mathildas mamma 11 mars, 2013 - 23:54

Låter nästan som du börjar närma dig fina Monique ”lifezone” i detta projekt. Ska bli spännande att följa. Har funderat på det en tid men har svårt att avstå alla goda recept i din bok, det är ju en del mejeri där. Jag ska iaf testa Moniques bok sen så får jag väl varva era recept =)
Lycka till

Svara
Åse 12 mars, 2013 - 07:22

Hej! Man behöver absolut inte utesluta mejerier om man inte behöver 🙂 går man inte ner i vikt på LCHF så kan det vara en idé att se över hur mycket grädde och mejeri man får i sig per dag. Mina recept i boken innehåller veckovis ca hälften med mejeri så det är en tanke bakom 🙂
Jag förespråkar generellt inte strikt lchf men just mejeri är det många som överkomsumerar vid lchf.

Svara
Emma 11 mars, 2013 - 15:49

Det ser SÅ gott ut med ditt fröknäcke, men när jag försökte göra det själv misslyckades det helt. Det fastnade i bakplåtspappret och jag fick slänga hela plåten :(. Ska man olja in pappret? Trodde inte det skulle behövas när det var kokosolja i receptet. Eller är det min bakplåtspapper som är dåligt?

Svara
Åse 11 mars, 2013 - 16:06

Nej köp ett BRA bakpapper istället 😉 Jag använder icas bakpapper i ark

Svara
Erika - LCHF till vardag och fest 11 mars, 2013 - 19:23

Köp ett bakplåtspapper i silikon (finns på Åhléns, Clas Ohlson m.m.), det kan du använda om och om igen. Fungerar hur bra som helst. De diskas efter användning och sen är de klara att användas igen.

Svara
Jessiica Danefors 11 mars, 2013 - 15:49

Hej Åse!
Tycker att du har många bra recept och jag har lagat många rätter
till familjen från din blogg.
Jag har slutat med mejerier och äter endast smör.
Men upptäckte istället kokosmjölk och blev glatt överraskad
över att det går att använda i de flesta rätter som det ska vara grädde
eller crème fraîche i, testa och se vad du tycker. Tack för en bra blogg !

Svara
Åse 11 mars, 2013 - 15:56

Javisst gör det det, har tänkt att använde det mer! :)) Kul att det fungerar bra för dig! Här blir det thaigryta ikväll 😉 MED kokosmjölk haha

Svara
Kajsa 11 mars, 2013 - 15:16

Hej, tycker det verkar lite tråkigt och konstigt att utesluta mejeri, helt plötsligt. Din bok är ju fantastisk och titeln Viktminskning med LCHF ger ju ändå intrycket att man ska kunna gå ner i vikt. Dock är ju nästan alla recept med grädde och creme fraiche. Känns ju lite tveksamt om detta kommer att gå..Frågan är ju om det funkar om man följer dina recept och inte överäter? isåfall är ju allt frid och fröjd.

Svara
Åse 11 mars, 2013 - 15:22

Detta gäller MIG. Detta gäller inte någon annan. Jag har ätit mejeri under alla mina viktminskningar utan problem, så det är inte vikten detta handlar om utan det handlar om att jag pga tidigare viktproblematik har ett belöningssystem som inte fungerar och det innebär att just fet grädde och crème fraîche ger mig en opiat effekt som gör att jag lätt överäter sådana rätter. Och om nu något är problem för mig så är det väl bra att det ses över?
Och som jag skriver i inlägget, så har inte för avsikt att utesluta det för evigt men ibland behöver man tillfälligt ta bort något för att få en kännedom kring hur det annars påverkar en.
Jag får dagliga rapporter av människor som följer mina recept i boken och som går ner jättebra så mina vidareutvecklingar av min egen kost har ingenting med boken att göra 🙂

Svara
Carin 11 mars, 2013 - 15:13

Å vad bra! Jag ska följa detta med intresse. Jag har världens rosacea och har prövat nästan allt. Ofta hör man ju att lchf ska hjälpa, men det har det inte på mig. Nästa steg är att gå mejeri+fritt, men jag älskar ju mejerier, så har haft svårt att lägga om. Ska bli jätteintressant att höra vad du tycker.

Svara
Åse 11 mars, 2013 - 15:43

Ja men visst är det så! LCHF är första steget sedan får man utvärdera! Glutenfritt och mejerifritt är det många som kan förbättra många hudproblem med!

Svara
Marie 11 mars, 2013 - 13:25

Såg bild på fröknäcke här ovan men hittar inte receptet.
Var hittar jag det?

Svara
Åse 11 mars, 2013 - 13:29

Det finns här, använd sökfältet och sök på Fröknäcke så hittar du det.

Svara
Mimmi 11 mars, 2013 - 13:23

Tjohoo!
Jag har precis börjat göra detsamma. Smög i gång det i helgen men på riktigt idag. Ska bli kul att se hur det går för dig. Mitt mål är att utesluta all mejeri i 6 veckor till att börja med. :-/
Det känns som en riktig utmaning men jag har också känt ett tag att det inte funkar med grädde/créme fraiche etc för mig. Vågen står still och kroppen fnyser lite. Spännande, ser fram mot att följa din väg!

Svara
Åse 11 mars, 2013 - 13:30

Kul! Berätta hur det går för dig!!

Svara
ira 11 mars, 2013 - 13:16

Intressant! jag kör också mejerifritt 6 dagar av 7, mest för att jag har så lätt överäta mejerivaror. Älskar ost, och grädde! Men det får jag äta på min ’ätardag’.
Lite tråkigare blir det allt tycker jag…men det hjälper mig begränsa mitt intag. Maten är god, men inte mer. Jag har många kilon kvar gå ner, och vill gärna få lite mer tempo på viktminskingen.

Svara
Åse 11 mars, 2013 - 13:22

Ja det är ju så, det är det goda som ställer till det! Jag äter generellt lite mejeri tycker jag. Och har inga problem att äta dressingar och grädd/cf fria såser baserade på majonnäs tex, så jag tror inte det blir tristare men vi får se!

Svara
Ann-Sofie 11 mars, 2013 - 13:14

Bra att kika in här och få pepp och inspiration!
Åt helt galet förra vecka, mkr socker och kolhydrater och fick humör därefter också…Var sjuk och har då en tendens att överäta och framförallt äta FEL…
Så nu startade måndagen med löpning i morse och sen har det gått bra även om jag just nu suktar efter något sött…..
Kul att få följa ditt lilla projekt och se vad som händer!
Kramen

Svara
Åse 11 mars, 2013 - 13:17

Peppkram kommer här!! Vi är ju ofta sådana som självmedicinerar med sötsaker, det ligger i vår natur. KRAM

Svara
Michaela 11 mars, 2013 - 13:05

Ska bli otroligt intressant att följa dig på den här test-resan 🙂 jag har uteslutit mejerier så gott jag kunnat de senaste tre veckorna och både viktminskning och humör har fått sig ett uppsving 🙂

Svara
Marie 11 mars, 2013 - 12:53

Hej igen
Nu kanske jag är trög men bara en fundering till, varför ska man utesluta mejeri, läser så många som gör det, är det enbart för viktminskning eller något annat med? Gör det någon betydelse att minska eller att sluta helt? Man har mycket att lära sig men är så bra när man ska maila dig och man blir lite klokare!! Tack !!

Svara
Åse 11 mars, 2013 - 12:58

Hej! Man SKA inte 😉 Men många har problem med mejeri, för de är lätta att överräta då de stimulerar vårt belöningssystem extra bra. Nu är inte det den anledningen jag vill dra ner (utesluta just nu) mejeri utan för att jag främst har lite problem med att äta gräddiga rätter då jag lätt tar om och för mkt och inte mår så bra då det stimulerar ett dåligt beteende hos mig men även för att jag är övertygad om att mejeri ska minskas på då människan egentligen inte har en fullständig anpassning för mejeri.

Svara
Marie 11 mars, 2013 - 12:35

Hej
Räknar du ost som mejeri?
Majonäs är okej när du utesluter mejerier?

Svara
Åse 11 mars, 2013 - 12:45

Ja ost är mejeri men jag har inte problem med ost.
Majonnäs består av ägg och rapsolja och är således mejerifritt.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.