Chili con carne till många

av Åse

Chili con carne är en rätt som jag ofta gör vid släktkalas!
Det uppskattas av stora och små och även om det tar sin lilla tid att hacka ner alla grönsaker och puttra på spisen så är det en enkel rätt att förbereda.

Jag har flera recept på chili con carne men här kommer ett recept som räcker till minst 20 personer!

Noel hjälpte till med att steka upp all färs. Med två stekpannor och två snabba händer så var all färs snabbt klar.
Vilde hoppades på att det skulle ramla ner lite 😉

Jag serverade sallad och bröd till, ris är ju också gott till.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Chili con carne till många


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 20

Ingredienser

2 kg nötfärs
smör, eller olja att steka i
6 gula lökar
3 vitlök solo (motsv. 7-8 vitlöksklyftor)
7 gröna paprikor
4 st krossade tomater á 400 ml
0,75 dl tomatpuré
1 dl chilisauce
4 tärningar köttbuljong
1,5 msk chilipeppar
1 msk paprikapulver, rökt
0,5-1 msk spiskummin
3 msk kakao
salt, svartpeppar
tamarisoja efter smak
4-5 tetra bönor (kidney, stora vita)

Tillbehör:
sallad, lite klippt bladpersilja och gräddfil och ev. ett gott bröd eller ris.

Här är receptet anpassat för 6 portioner:

  • 600 g nötfärs
  • 1 msk smör eller olja att steka i
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 23 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 gröna paprikor, skurna i bitar
  • 1 burk krossade tomater (400 ml)
  • 0,25 dl tomatpuré
  • 1/3 dl chilisås
  • 1 buljongtärning
  • 0,5 tsk chilipeppar
  • 0,5 tsk rökt paprikapulver
  • 0,25 tsk spiskummin
  • 1 tsk kakao
  • Salt, svartpeppar och tamarisoja efter smak
  • 1,5 tetra bönor (kidney eller stora vita)

Instruktioner

  • Fräs nötfärsen i omgångar tills den är fint brynt.
  • Fräs lök, vitlök och paprika i smör/olja tills de mjuknar.
  • Lägg allt i en kastrull och tillsätt krossade tomater, tomatpuré, chilisås, buljong och kryddor.
  • Låt småputtra i ca 1 timme. Smaka av med soja, salt och peppar.
  • Skölj bönorna och rör ner innan servering.
  • Servera med sallad, lite klippt bladpersilja och gräddfil och ev. ett gott bröd eller ris.
 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

10 kommentarer

10 rätter perfekt till matlådan - 56kilo.se - Recept, Inspiration och Livets Goda 29 augusti, 2023 - 14:54

[…] Chili con carne till många […]

Svara
Andreas 10 mars, 2023 - 07:27

Hej, trevligt recept. Är samtliga ingredienser glutenfria? Förutom gräddfil då.
Köttbuljong kanske är lurigt?

Svara
Åse 10 mars, 2023 - 11:42

gräddfil innehåller inget gluten och de flesta köttbuljonger är glutenfria.

Svara
Sara 21 mars, 2019 - 06:43

Ska göra detta recept i helgen! Ska det vara bönor i tomatsås eller utan?

Svara
Åse 21 mars, 2019 - 10:04

Utan =) Men jag slängde i en med tomatsås för att jag fattades.

Svara
ÅsaS 15 mars, 2019 - 18:24

Då vi bara är 3/5 som äter middag idag tänkte jag slänga ihop både köttfärssås OCH chili con carne av det där stora färspaketet som står i kylen. Testar ditt recept och tar de bönor som finns hemma. Låter spännande med kakao, så det får faktiskt åka med i färsen.
Kram 💜

Svara
Irene 11 mars, 2019 - 22:10

Gott det ser ut. Ett tips när du ska steka köttfärs är att använda en hackit, finns att köpa på Kitch’n eller Cervera, går så fort att hacka sönder köttfärsen.

Svara
Åse 11 mars, 2019 - 22:25

Åh tack för tips! ✨

Svara
Malin E 11 mars, 2019 - 16:25

Mums, så gott med chili con carne( och bra till många ) jag brukar ha i lite olika sorters bönor, kidney, svarta och ibland bara vita.
Gott 😃😃

Svara
Åse 11 mars, 2019 - 16:38

Yes jag också! 🙂 denna gången blev det kidney o vita 👌🏻

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.