Jag har skrivit om Chiafrön här innan. Chiafrön innehåller 20% omega 3, 20% protein och 33%kostfiber men är kolhydratsnåla.
Har aptit och kolesterolsänkande funktion och är bra för trög mage!
Chiapudding / Chiagröt kan varieras på massor av olika sätt! Idag gjorde jag med saffran. Så gott!
Förbereds på kvällen och på morgonen är det klart!
1 portion
(130 kcal, 5 g protein, 8 g kolhydrat, 8 g fett
inkl 2 dadlar: 157 kcal, 5 g protein, 14 g kolhydrat, 8 g fett )
2 msk ekologiska chiafrön
1 msk ekologiska kokosflingor (ta i mer för mer grötkonsistens)
0,5 kuvert saffran
1 krm ekologisk vaniljextrakt alt 1/4 tsk vaniljpulver
2 dl osötad mandelmjölk
2 finhackade dadlar (eller annan sötning efter smak)
Blanda allt i en skål och ställ kallt över natten eller i några timmar.
Serveras med bär och lite mandelmjölk.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
19 kommentarer
Hej Åse!
Jag testade min första chiapudding imorse, en gudagåva! Tack snälla 🙂 Jag hade dock inte mandelmjölk hemma så jag tog 1 dl vispgrädde istället. Är jag helt ute och cyklar då eller är jag fortfarande på banan? 🙂
Hej! Googlade och hittade ditt recept. På mina chiafrön står det att max rekommenderat intag av chiafrön per dag är 15 gram vilket motsvarar 25 ml. Är det något du har koll på ? Har inte läst det någon annanstans.
Oh va gott, ska nog slänga ihop en sådan till måndag morgon 😀 för imorgon ska ja göra din ris ala malta igen 😀 så enormt god men ska testa och ha i pepparkakskrydda i den 😀 Älskar din blogg!
Ser godare ut än vad det smakar. Det smakar typ klibbiga korn (tänk er pensionsfrukt) med saffran. Ingen höjdare :/
Pensionsfrukt!?? hihi du menar Passionsfrukt? Det är ju det som är så gott! =))
Men allt passar inte alla i smaken, så är det ju 🙂
Åh, jag som älskar chiapudding! Denna ska jag absolut testa 🙂
Å vad bra med ett recept på chiafrön som jag haft i skåpet ett längre tag men inte vetat vad jag skulle göra med!
En fråga: finns det nån bra mandelmjölk att köpa eller får man göra egen? Jag har köpt Alpros mandelmjölk en gång utan att titta på vad den innehöll och det gör jag inte om, fick slänga förpackningen, ingen ville dricka den!
Alpros nya sockerfria tycker jag är bra!
Tittade på den, visste inte att de hade en sockerfri men är lite skeptisk till tillsatserna som inte känns bra.
Ingredienser
Vatten, rostad mandel (2%), trikalciumfosfat, havssalt, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, gellangummi), emulgeringsmedel (solroslecitin), vitaminer (riboflavin (B2), B12, E, D2)
Hur är det med trikalciumfosfat, solroslecitin och stabiliseringsmedel? Oskyldigt?
Allt sådant får man själv ta ställning till.
Det är ytterst svårt att komma ifrån alla tillsatser men man kan minimera dem! Personligen använder jag tex mandelmjölk så sällan att jag vågar påstå att i mitt fall så gör det lilla ingenting.
Om man i största mån försöker få i sig tillsatsfritt och naturligt så kommer man långt. Jag väljer medvetet att blunda för vissa saker för annars skulle mitt liv bli mycket svårare.
Du skulle ju kunna göra egen mandelmjöl!
Ja, bra idé, tack för länk Ninna! Hade planer på detta för ett tag sedan men det blev inget då. Nu fick jag lite inspiration igen 🙂
Hej Åse,
Gjorde dina saffrans kesoplättisar imorse och hela familjen jublade! Jättegott! Blir sugen på puddingen ovan men undrar om det går lika bra med vanlig komjölk, eller blir det tokigt då?
Kram till bästa bloggen!
ÄLSKAR din superfina blogg 🙂
TACK! =)
Jag har köper chiafrön från Risenta på Coop Forum. Brukar använda dem i fröbröd som jag bakar ibland.
Hej!
Oj, vad smarrigt det ser ut. Måste kolla om min trevliga hälsokost har dessa magiska frön. Troligen inte. Blir nog nätet!
Måste fråga om mjölkprodukter. Vilka är ”farligast ” om man vill viktminska?
Ciao från Sicilia!
Hej Åse, mejlade dig en fråga om ”tomtegröt” – har du något bra tips/recept?
Måste provas! Tror du att det funkar att byta ut mandelmjölken mot kokosmjölk?