Baka med LCHF

av Åse

God Morgon hela gänget! Har ni haft en bra helg!? Det har jag! Luuuuuugnt och sköööööönt och som sagt Pia, min väninna från Gbg kom i fredags. Vi hade fredagsmys med Pizza och Chokladmousse! Pia äter också LCHF.
Tyvärr åkte hon hem redan i lördags fm eftersom snöovädret var på väg ner.


Vackra, goa Pia!

 


Snööööööö igår!!

I går vaknade jag med förkylning! Blir gaaaaalen! Bara för att jag hade planerat in exakta träningstider och dagar och för att jag har massor av jobb denna veckan, måste bla fila på föredraget till Oslo och jag vill allra helst bara soooooova nu. Är totalt tjock i hela huvudet. När jag är förkyld så är tröttheten det värsta, jag blir totaldränerad på energi!
I går var vi på IKEA och strosade, köpte hylla till mitt kontor och tog middagen där också. Kycklingfilé med bearnaise och grönsaker (bytte ut pommes). Man får väääääärldens största beaklick på IKEA, tror det är 1 dl! Ha! Apropå att äta ute och att vara social med LCHF kan ni läsa här på Kostrådgivarna.se, dagens inlägg har jag skrivit. Inget nytt för er antagligen – ni vet att jag tycker att det är enkelt att leva med LCHF.

I högermenyn har jag lagt till ”Ögonblick” det är lite instagram foton jag tar under dagarna, bilder är ju alltid kul, eller hur!?
I går skulle vi handlat lite nytt till småtjejerna men dagen försvann i ett nafs, min femåring vill ha en heldräkt (”onepiece”) och till min glädje såg jag att Campadre hade kampanj på Kåmfy! Så *klick klick* till både henne och 14-åringen.

I veckan kom ett recensions ex av Mariann Anderssons nya ”Baka med LCHF” – en vacker bakbok för oss som vill leva utan socker!
Den är full av smarrigheter och kommer nog förenkla livet för många som vill fortsätta att vara sociala, äta bakverk då och då och ändå äta hälsosamt.

Vad tycker jag om LCHF och bakverk? Ni vet att jag är för en individanpassad LCHF. LCHF är inte bara kött och bea. För en del är det men för många är det det inte. LCHF måste få rymma många av oss! Så länge vi är ärliga mot oss själva och inte försöker att ersätta ett liv med dåliga vanor, dvs sötsaker varje dag med ett LCHF liv med LCHf sötsaker varje dag. För många ligger nyckeln att lära sig att äta riktig mat, 1 del protein, 1 del fettkälla, 1 del grönsaker, 2-3 gånger per dag.

Men vi får inte glömma att LCHF även ska inbegripa friska människor, normalviktiga människor, människor som äter LCHF för hälsans skull – för dessa är LCHF bakverk och LCHF efterätter toppen!
Även om du viktminskar kan du då och då äta LCHF bakverk, men se det som LYX, något utanför din viktminskningskost – även om sammansättningen är bra i LCHF bakverket. För så fort det smakar lite sött, eller påminner om sötsaker så kan det trigga till överätning. Men DU får göra det valet, med öppna ögon. Ät vad just DU klarar av.
Jag tycker i allafall att det är en jättefin bok och jag kommer säkerligen baka en hel från den! Till kalas, när vi har gäster eller som lördagsgott!

Hoppas dagen blir bra för er! Det är något visst med måndagar eller hur!?

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

24 kommentarer

Sara ~ Mamma till Yrla och Noel 24 januari, 2012 - 11:15

Hej kära Åse, ja blir bara mer å mer ”kär” i din blogg 🙂 vi äter oftast LCHF men ibland då pengar tryter å orken att laga 2 olika inte finns där så blir fusk. Ja tänkte har du några bra tips på ”snabb” mat man kan göra hemma? å sen om de finns nån sån bok vart man i så fall kan hitta den, sen en till fråga, vart kan ja hitta denna bakbok? ha en underbar måndag! MVH Sara

Svara
Åse 25 januari, 2012 - 10:26

haha vad roligt att du är kär i min blogg 😉
Vilken Bok menar du?? Marianns bakbok? Den kan du köpa via länken.

Svara
Viktoria 24 januari, 2012 - 08:22

Hej! Jag undrar om man kan använda cocosfett från vanlig affär som man har till ischoklad när man gör plättarna eller vad är skillnaden ed det som finns på lchf butiken? Kanske dum fråga….

Svara
Åse 24 januari, 2012 - 09:22

Hej! Nej det kan du inte, kokosfettet från Unilever (det silvriga paketet) är ett härdat (processat) fett som är allt annat än nyttigt. Däremot säljer många välsorterade livsmedelsaffärer Kung Markattas ekologiska kokosfett, fråga efter det!

Svara
Erika - LCHF till vardag och fest 23 januari, 2012 - 21:13

Jag försöker verkligen tycka om måndagar men det är svårt. Jag tycker inte om att stressa iväg på morgonen och ofta ha sovit lite för lite eftersom jag inte kommer i säng i tid på söndagkvällen.
Krya på dig! Passa på att sova, även om du borde jobba så är det nog bra för kroppen att vila.
Hoppas du recenserar dina provbakningar ur boken.

Svara
ÅsaS 23 januari, 2012 - 16:04

Måndagar är bra dagar! Ny vecka, nya möjligheter och förväntningar. Och så det bästa av allt – tisdag imorgon vilket innebär LEDIG DAG för mig. Då vill jag bara ta det lugnt på morgonen, pyssla och dona lite hemma och sen ev lite shopping eller annat nöje innan jag och Cissi (11-åringen) åker till stallet och myser med hästarna.

Kram och ha en skön vecka, trots förkylningseländet!
ÅsaS

Svara
sara 23 januari, 2012 - 15:50

Håller med dig till fullo, Det är väl inte så himla svårt att vara social med LCHF! Tittade också på debatten och blev lite paff att dom inte hade mer att komma med (dietisterna)!
Vet inte om du har läst min blogg, men jag jag har iallafall gått med i vv igen men äter LCHF/LC!! ja jag är lite rörig. Räknar om allt och det går faktiskt bra. Varför jag har gått med är mest för att ha piskan på mig när det gäller vågen och se så att jag håller mig inom ramen. Har en förmåga att äta lite för mycket av det goda när det gäller LCHF (kommer nog alltid att ha det) :))

ha en skön måndag
kram

Svara
malin 23 januari, 2012 - 15:50

Krya på dig, jag har oxå varit förkyld sen början av december, frisk 2 veckor o sen en luftvägsinfektion.
Jag som brukar skryta att jag aldrig är förkyld har verkligen haft otur!
Men denna veckan tänkte jag börja försiktigt med lite lätt styrka o aerobic till helgen om det känns bra.
Jag mår så bra när jag tränar regelbundet (framför allt magen) så nu är jag så taggad 🙂

Hoppas att du snart kan komma igång o träna igen
Får testa pizzan en dag!

Svara
Annah 23 januari, 2012 - 12:43

Känner du till ett alternativ för socker som kommer från någon planta i asien och heter något på L? Finns inte att köpa i Sverige, men från USA bland annat. Vad jag läst om det tidigare kändes det som ett bra alternativ istället för sukrin och stevia. Smaken var mer neutral. Kan jag byta ut mjöl mot mandelmjöl vill jag ta bort sockret också. Älskade pepparkakskladdkakan, men vill gärna göra den med mindre alt annat socker.

Har bara 52 dagar detta år då jag får unna mig något. Då vill jag gärna att det är gott, men ändå inte förkastligt ur näringssynpunkt. 😉

Kram kram fina Åse!

Svara
Annah 23 januari, 2012 - 12:46

Tror du inte jag hittade det!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Luo_Han_Guo

Har du hört något om detta?

Svara
Christine 23 januari, 2012 - 12:14

Det känns lite som att försöka få jorden att snurra åt andra hållet, när det handlar om att inte vara fettskrämd och att socker inte behövs. Sen undrar jag bara rent allmänt vad som är skillnad mellan dietist och kostrådgivare? Är det utbildningens längd, eller läroverk eller båda?

OCH, att dietisten i SVT stod på eftersnacket och sa att hon arbetar med vetenskap och beprövad erfarenhet-LCHF ÄR en beprövad erfarenhet ju! Och kostdoktorn Andreas visade ju på flera studier-det är vetenskap ju! Vad mer vill hon ha?

Svara
Åse 23 januari, 2012 - 12:23

Ja en dietist har en helt annan utbildning. Det är en yrkesskyddad titel. Deras kunskap är djup MEN den bygger på gamla rön! Jag skulle vilja utbilda mig till dietist om 10 år när kunskapen kommit i fatt 😉 😉

Ja LCHF har en låååååååångt mer beprövad erfarenhet än Tallriksmodellen 😉 Men de vägrar se det som den kost människan har utvecklats på.
Tycker det är oerhört konstigt att helt plötsligt på nyårsdagens slut på människosläktets livsår så måste vi helt plötsligt leva fettsnålt och äta pasta, ris och potatis och frukt varje dag för att må bra! När vi ätit naturligt fett, grönsaker, protein, lite frukt då och då hela ”året” innan.

Svara
Anita 23 januari, 2012 - 12:13

Den boken har jag klickat hem, men den har inte kommit än. Ska bli spännande! 🙂 Ha en fortsatt bra måndag!

Svara
Sofia 23 januari, 2012 - 11:30

Hejsan!
Jag har en liten fråga, hoppas du kan svara på den eller om du håller dig till just såna här frågor till ditt jobb nu 🙂 Jag har en kompis som är överviktig, har varit det många många år. Hon har testat det mesta men går aldrig ned. Det hon inte själv inser är att hon äter alldeles för mycket! Men, förra veckan började hon med LCHF, och nu har hon gått upp 3 kg. Vad kan det bero på? Vet att hon äter mindre nu, men risken finns ju att hon fortfarande äter för mycket… Eller tar det helt enkelt tid att vänja om kroppen. Det känns som att har man lite mer att ta av borde man gå ner ändå?! Hoppas på svar!

Svara
Åse 23 januari, 2012 - 11:42

Det är vanligt med uppgång de första 2-3 veckorna, det beror på olika saker, hormoner, mer mat i magen men tyvärr kan det i hennes fall innebära att hon äter för mycket fett, för mycket mat och samtidigt får i sig för många kolhydrater.

Svara
Helena 23 januari, 2012 - 11:05

Måndag! Bästa dagen på hela veckan 🙂

kram, kram

Svara
Pia B 23 januari, 2012 - 10:47

Puss!!!! Nästa gång stannar jag en vecka! Haha ;))))

På fredag blir det pizzan du gjorde. Den var sååååå mycket godare än köp pizza!!!!!!!!

Love you!

Svara
Åse 23 januari, 2012 - 10:49

<3

Svara
Anna-Lena 23 januari, 2012 - 10:43

Hej fina Åse. Har precis fått iväg min tidning till tryckeriet så nu kan jag andas ut ; )

Har redan lagt denna bok under ”bevakning”, skall bli spännade att få hem den. Tänkte att jag skulle ta mig till träningen idag och komma igång på riktigt nu. Ha en skön dag och hoppas att förkylningen blir bättre snart.

Kramis

Svara
Åse 23 januari, 2012 - 10:47

vad kul! Vad är det för tidning?

Svara
Anna-Lena 23 januari, 2012 - 11:44

Jag jobbar på en reklambyrå och gör en tidning varje vecka för bilhandlarna här i Halmstad, Sen hjälper jag en annan tidning med lite annonser som skall vara inne på måndagarna, så oftast är det en rätt stressig dag. Men just idag så är jag klar i hyfsad tid ; )

Svara
Christine 23 januari, 2012 - 10:41

Jag förmodar att du såg på SVT, och jag har ärligt inte gått igenom din blogg ännu för att se om du skrivit något om det. Men vad tänker du om dietisten med gråa tröjan? Hon verkar ju inte riktigt vettig och svarar undanglidande som vilken politiker som helst…

Svara
Åse 23 januari, 2012 - 10:46

Ja det är hon som är Elisabet Rothenberg som jag nämner på Kostrådgivarna.se
Jag tycker att hon är okunnig framför allt. MÅSTE vi verkligen äta Frukt? Säg mig vilka vitaminer och mineraler som inte finns i grönsaker.
Jag tror hon har en vanföreställning om vad LCHF är.
Någon annan som var högst okunnig var tjejen som var träningsinstruktör, som hävdade att vi MÅSTE ha kolhydrater, hjärnan MÅSTE ha kolhydrater. Hjärnan behöver glukos (som den kan göra själv) och OM vi är är på fettdrift, dvs att kroppen är anpassad till fettdrift, då kan vi lägga till de extra kolhydrater som kroppen behöver för att prestera optimalt. Men en människa som går på sockerdrift kan inte säga att vi MÅSTE ha kolhydrater för att orka.

Svara
Anna-Lena 23 januari, 2012 - 11:52

Min bästa väns son hade en dietist i sin skola som pratade om vad man skall äta och inte. Hon frågade barnen om vad som inte är bra, då svarade min kompis son att SOCKER inte är bra, då säjer hon att: JOOO, socker behöver alla människor lite, kompisens son blir då väldigt arg och ger sig inte. Han var ledsen när han kom hem för hans mamma som är utbildad kostrådgivare och har ju lärt han vad som gäller och den där dietisten sa tvärtom. Kan inte riktigt fatta VARFÖR man tror att nån behöver socker………

Men det är väl en gammal tant som är utbildad i den ”gamla” skolan ; )

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.