Ät mat som du slipper kämpa med!

av Åse

I går kväll låg jag och surfade lite i arkivet här på 56kilo.se
Nu den 11/4 så är det 8 år sedan Viktig.org bytte namn till 56kilo.se och det är 8 år sedan jag viktväktade till 100%.
Jag hade en lyckad viktresa våren 2007 där jag gick ner 24 kilo på ca 6 månader och det var den viktresans inlägg jag plöjde igenom.
Jag blev smått stressad av att läsa mina inlägg.. 
Och det slår mig så kolhydratfixerad jag var! Jag åt i princip sötsaker varje dag fast jag hävdade att jag inte hade ett sötsug, men ändå så var det stora mängder potatis och efterätter jag åt fast inom mina points.
Och jag kan inte poängtera det nog, man kan gå ner i vikt på många olika kosthållningar men det man äter påverkar så mycket!
Att jag samlade vätska flera dagar i veckan och inte förstod att det var på grund av alla kolhydrater jag åt är lite komiskt. Stackars mig.

30 maj 2007
Vad söta ni var angående förra inlägget!
Jag känner ju att jag måste träna på att släppa taget lite, för mig just nu är det inga problem att hålla mig till mina points utan att inte hålla mig till mina points.
Så att jag bestämde mig för att ha en dag då jag unnade mig det jag ville ha var bara sunt och bra! Det får ju inte gå till överdrift på något håll. Jag vet att jag har problem med att äta balanserat, antingen har jag stenkoll eller så är det åt andra hållet. Så jag kämpar på med att tänka sunt och balanserat för det är ju nyckeln till att hålla vikten sedan. Det innebär att jag måste lära mig att hantera situationer som fest, kalas och semester, att jag inte släpper tyglarna helt utan kan unna mig det som bjuds inom rimliga mängder, det innebär också att jag ska kunna ha en dag då jag släpper helt men då jag fortsätter den nyttiga vägen dagen efter och hittills tycker jag att jag lyckats med allt det 🙂 Det var inga problem att gå på pointsen i måndags och som sagt jag mår såååå bra av att äta bra.
Just nu har jag samlat på mig massa vätska igen så mina vigselringar ligger just nu och vilar på hyllan och händerna stramar och spänner, blir så trött..
Provade min bikini i går, i morgon är det ju 3 veckor kvar tills den ska bli det dagliga plagget 🙂 Passade som handsken fast det som finns kvar på kroppen sitter ju mestadels på magen.. lite småslappt sådär *S* Fast jag förväntar mig ingen platt mage efter 4 barn och en snabb viktminskning men trevligt hade det ju varit 🙂

Att ständigt räkna och planera och som jag skrev ovan i utdraget, paniken när jag inte hade kontroll! Vem kan leva så?
Nej det kunde jag ju inte heller, därför fortsatte jag ju att jojobanta efter viktresan.
För mig är det inget alternativ att behöva räkna varenda points eller kalori och inte kunna lyssna på kroppens signaler!
Det är inget alternativ att behöva räkna varenda kolhydrat heller och fixera mig vid det! Jag ser vad maten för med sig för näringsämnen istället och hur den påverkar mig och min kropp!
Uppdaterat: Självklart är det här inget emot Viktväktarna! Det fungerar bra för många men det fungerade INTE för mig i långa loppet! 
Jag äter mat som får MIG att må bra och det är en kolhydratreducerad glutenfri och i mkt mejerisnål kost där jag dessutom fungerar bäst på att lägga till periodisk fasta och att hålla mina kolhydrater till kvällen. Jag följer Min egen kostmodell, inte LCHF, Viktväktarnas, GI, Paleo osv. Jag förespråkar dock en glutenfri naturlig kost och där passar LCHF/Paleo in.
Jag vet att det tagit mig lång tid att må som jag mår i dag. Det har varit mycket mental träning, många trial and errors och jag kan fortfarande ”balla ur” ibland när min bägare rinner över, dvs när jag ätit för mycket fel för min kropp och knopp.
Men den tryggheten jag känner idag, den avslappnade attityden till mat, att jag inte lever för att äta längre den skulle jag inte vilja byta bort mot allt i världen!
Så mina bästa råd till någon som kämpar med vikten är:
Ät mat som du slipper kämpa med!
Vad menar jag med det?
Jo – Ät målinriktat och konsekvensmedvetet.
Funkar det sättet du äter i dag? Fortsätt med det!
Funkar inte det sättet du äter i dag? Ändra då!
Är du konstant hungrig och sugen? Då äter du fel. Oftast beror det på att vi väljer att äta mat för att det är gott och inte för att det är funktionellt. Här hamnar oftast Yoghurt, bär, nötter, LCHF bröd, vanligt bröd, frukt, smoothies etc.
För mig är det oslagbart att äta ägg tillsammans med fet fisk eller annat protein och en hälsosam fettkälla som avokado.
Ett annat tips är att sluta äta så in i bombens ofta! Generellt är vi människor inte designade till att stoppa i oss mat stup i kvarten!
Förläng gärna nattfastan så du åtminstone får 14 timmars paus från mat över natten.
Låt det gärna gå 4-6 timmar mellan dina måltider. Ät dig mätt och belåten de gånger du äter, var inte rädd för att äta!
Vårt glupska hormon Ghrelin påverkas av att ständigt äta. Ju oftare vi äter ju mer vill vi ha. Givetvis är detta generellt skrivet men det stämmer för väldigt många!
Vårt mättnadshormon leptin påverkas positivt av att inte äta ofta.
Våra kroppar är designade till att ”Fasta eller Festa” inte att småfesta 5-6 ggr per dag!
Ta bort allt fokus på söta smaker! Att någon gång ibland äta något sött är inte fel men att var och varanan dag fokusera på att stoppa i dig sötsmakande saker kommer dels göra dig mer hungrig, men du kommer få kämpa hårdare för att gå ner i vikt.
Behöver du också en knuff i rätt riktning? Behöver du se vad (och om) du gör för fel med din kost?
Min kostrådgivning med matdagboksanalys i 4 veckor kan vara en bra investering!

Jag mår SÅ mycket bättre av den här kosten. Magen är bättre! Jag är inte hungrig på samma sätt. Jag tycker t.o.m. att huden har varit bättre och sett fräschare ut!
Jag är SÅ glad att jag kontaktade dig!!!!! Nu ska bara kroppen börja släppa ifrån sig lite kilon också 🙂 har tappat ca 2,5 kg på de här veckorna och det känns bra. Det behöver inte gå fortare egentligen, men det blir härligt när det börjar synas och kännas lite också!
/Anna

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

25 kommentarer

Linnea 8 juli, 2015 - 10:56

Hej! Måste först säga att din blogg är toppen!
Jag har ätit lchf i snart två veckor och det går än så länge bra. Saken är den att jag också har diabetes typ 1 och ligger ofta väldigt lågt, har du något tips på vad man kan äta när blodsockret faller? (Jag är också vegetarian)
Tack igen för en grym blogg!

Svara
Åse 8 juli, 2015 - 11:46

Hej! LCHF sänker ju behovet av insulin, kan det vara så att du behöver ändra dina enheter nu?

Svara
Mariaros 10 april, 2015 - 07:34

Hej fina Åse.
Det du skriver stämmer så bra. Jag har följt dig sen vv-tiden. Ätit lchf i omgångar, slutat för jag saknar diverse livsmedel som jag ändå inte äter. Jag såg bara det jag inte fick äta istället för att njuta av det vi kan äta.!
Nu är jag tillbaka på lchf och det funkar superbra! Men den här gången undviker jag mejeri, nötter och inga efterrätter. Det triggar mig också att vilja äta mer. Sen har jag dina böcker till hands hela tiden som hjälp. Nu har jag börjat med periodisk fasta, och det passar verkligen mig. Precis som Du säger, så tänker man inte på mat hela tiden och när man äter så äter man tills man är mätt.
Så jag vill tacka Dig för din underbara blogg, din inspiration och glädje. Tack vare Dig ser jag ljuset i tunneln, jag kommer kunna gå ner i vikt och även må så underbart bra!!! <3
Jag är lite dålig med att kommentera, men ska skärpa mig 😛
Ha det gott!! Kram Maria

Svara
Malin B 9 april, 2015 - 19:15

Åh vad kul att läsa, det är så roligt och intressant när du blickar tillbaka. Detta var ett riktigt Åse inlägg som man inte ville skulle ta slut. Trevlig kväll på dig i vårsolen.

Svara
Christine 9 april, 2015 - 06:41

Gillar att du är öppensinnad, blir otroligt trött på LCHF-hetsen där man pratar som om andra vore galna. Och vice versa. Vi kanske bara ska acceptera att alla är olika?
Har ätit lågkolhydrat i åtta år. För ett år sen började jag äta betydligt mer kolhydrater i form av frukt och till viss del även havre och fullkorn. Upplever min sinnesstämning som gladare och magen som bättre efter det. Är också viktstabil. Jag jojobantade precis som du innan jag hittade lchf och gick ner 25 kilo med det, så ur viktminskningsperspektiv tycker jag att det är fantastiskt och faktiskt överlägset. Men behoven kan förändras och ser man allting svartvitt så missar man ju möjligheten att optimera sin kost så att det funkar perfekt, och inte rätta sig efter en mall.
Det är vad jag tycker. Och jag tycker dessutom att du är fantastisk & inspirerande =) tack för det.

Svara
Åse 9 april, 2015 - 08:25

Så väldigt sant!!
Jag äter också mycket emr kolhydrater nu än de första åren på lågkolhydrat, i mitt fall tror jag nyckeln är att jag inte äter lågfett så mättnaden finns där och hormonerna är numera i balans 🙂
Sen ska man inte glömma att kolhydrater är bra för serotoninet (Vårt må-bra hormon!) Må gott!

Svara
Maria 9 april, 2015 - 06:25

Hej Åse,
Tack för intressant läsning. Som du har jag också kommit fram till att lchf och periodisk fasta är min lösning. Jag har inte varit ute efter viktminskning utan att må bra i magen och bli av med svullnader och vattensamlande (viktminskningen kom på köpet). Den stora skillnaden kom när jag insåg mitt sockerberoende. Lchf sötsaker, bröd, nötter, fet yoghurt fungerar inte för mig. Lösningen blev Gröna kuren (strikt lchf med protein, fett och enbart gröna grönsaker), periodisk fasta (äter 1 gång per dag på kvällen vid 20h, på helgen blir det 2 ggr eftersom familjen är hemma), hormon check-up (läs mer på Mia Lundins hemsida) och en helt ny attityd : jag struntar fullständigt i vad andra tycker och säger vänligen men bestämt nej (ibland säger jag att jag är allergisk, inbland förklarar jag lite mer, men jag blir fortfarande lika förvånad över att folk fortsätter truga och lägga sig i vad och när jag äter!).
Ibland är det tråkigt, tom lite sorgligt och jag kan känna mig ledsen och arg att jag inte kan äta vad som helst, det är som ett litet sorgearbete faktiskt och det jobbar jag med (för mig gäller det att fokusera på annat än mat, det är tråkigt men det fungerar inte för mig att läsa recept, baka och tänka på mat så gott som hela tiden; tänker också att det finns så mycket annat 1000 ggr värre än att inte kunna äta socker och jag är tacksam att jag ju faktiskt har en lösning som fungerar utmärkt). Detta vägs upp av att jag mår så mycket bättre nu !
Tack igen Åse för det sunda och toleranta budskap du meddelar genom din blogg.
Bästa hälsningar
Maria

Svara
Åse 9 april, 2015 - 08:26

Stor kram till dig!! Så glad att du hittat det som funkar för dig! Heja!!

Svara
Carolina 8 april, 2015 - 23:35

Hej Åse! Tack för en toppen bra blogg! har precis beställt din första bok och hoppas den ska hjälpa mig ! Läser just nu socker bomben av Bitten Jonsson. Vad tycker du om den?

Svara
Åse 9 april, 2015 - 08:27

Bitten och boken är båda grymma!! Hoppas du kommer gilla min bok också! ♥

Svara
ingrid 8 april, 2015 - 22:42

inser att de är ett lärande om vad som funkar för en själv och att de inte är gjort i en handvändning ..känner att jag är på rätt väg även om de är gropigt ibland ..att lyssna på sin kropp är inte de lättaste alla gånger ..men i påskas fick jag efter att ha fallit ur lchf med maten en rejäl påminnelse om skillnaden på hungern ..herre gud vad var så hungrig på morgonen att jag nästan mådde illa ( åt vitt bröd fruktyoghurt och potatisgratäng ) å de har jag inte gjort sen i oktober i den mängd jag åt nu …kändes nästan som om jag fick ett återfall av nått slag …men nu är jag på banan igen ..lagom mätt och nöjd å inget springa i kylen å frossa på kvällen ..gått ner 10 kilo men pendlar 2-3 kilo men försöker att inte få noja över de utan att då istället tänka på vad jag äter och förändra ..för ibland smyger de in sig lite nöjes äta så att säga ..hmm ..en sak jag funderat på är att jag gått ner i vikt på överkroppen de märker jag på en klänning som satt jätte tajt förut å som nu sitter snyggt ..men jag har blivit större över rumpan å låren än jag var innan jag började äta lchf å dallrigare har jag även blivit ..kanske är nått med hormoner då jag är 56 år …mysko…som om fettet ramlat neråt ha ha ..din blogg har verkligen peppat både mig och min syster som hade super stort sockerbegär …du gör de så bra tack Åse

Svara
J 8 april, 2015 - 20:38

Jag undrar hur man egentligen skulle kunna börja äta kolhydrater igen. Jag har väldigt svårt att gå ner i vikt och LCHF är egentligen inte rätt för mig ur viktminskningssynpunkt. Problemet är att jag går upp så fort jag tittar åt en kolhydrat nu för tiden. Kan inte ens föreställa mig hur mycket jag skulle gå upp om jag åt lågfettskost, högt i kolhydrater…

Svara
Sofie 8 april, 2015 - 19:03

Hej!
Jag har kämpat jättelänge nu tycker jag (ett år sedan sista graviditet) och har mått superbra på lågkolhydratkost, också under graviditeten. Men nu har jag stått stilla sedan flera månader, trots träning etc. Nu har jag hamnat på villovägar igen och vet inte riktigt vad jag ska göra. Vad menar du med att ”hålla mina kolhydrater på kvällen”?

Svara
Åse 9 april, 2015 - 08:31

Jag äter mina kolhydrater på kvällen, jag mår bra av det och jag har alltid ett styrketräningspass dagen efter då jag använder upp laddningen som gjorts av kolhydraterna i musklerna.

Svara
Marina 8 april, 2015 - 14:46

Jag håller inte med . Jag började på lchf och höll på med det i sex månader , visst gick jag ner mina kilon men jag njöt inte alls av maten. Efter mitt andra barn började jag på Viktväktarna och har aldrig mått så bra . Som någon i ett forum skrev ”den som säger att inte vv fungerar är en person som inte ändrat sina vanor”. Jag slutade på vv för två månader sedan och äter fortfarande lagom av allt och mår fantastiskt bra . Behöver inte alls tänka på vad jag INTE får äta som ovan skrev att man måste på vv, tvärtom. Allt handlar om prioriteringar . Jag kände mig begränsad med lchf och tyckte inte alls om alternativen till kolhydrater . Alla är vi olika , därför gillar jag inte denna eviga predikan om att äta lchf . Man mår bra av olika saker helt enkelt . Glad att det fungerar så bra för så många , men sluta racka ner på viktväktare som lyckats förändra sitt liv till det bättre bara för det inte är på ett sätt som fungerade för er !

Svara
Åse 8 april, 2015 - 14:54

Precis vad jag skriver: ”Och jag kan inte poängtera det nog, man kan gå ner i vikt på många olika kosthållningar men det man äter påverkar så mycket!”
Vi är alla olika och för mig passade inte en kostmodell där jag var tvungen att äta fettsnålt och äta ofta för att hålla hungern i schack.
Nu råkade det vara Viktväktarna, det kunde lika gärna varit en annan kalorimetod.
Att räkna om det så är points, kalorier, kolhydrater eller andra makronutrienter fungerar inte för MIG och det är det inlägget handlar om. Jag måste äta mat som håller mig mätt, osugen och nöjd utan att jag fixerar mig vid en modell och därför passar en kolhydratreducerad naturligt kost mig bäst.
Jag äter fortfarande allt, jag förbjuder mig inget men väljer oftast att äta det jag mår bäst av.
Så om du tar detta som att jag rackar ner på Viktväktarna så läser du väldigt fel. Jag har både familj och vänner som följer viktväktarna och som det fungerar bra för och ingen är gladare än jag att de mår bra och har hittat något som får dem att må bra.
Jag äter efter min kropps signaler där jag slipper att vara hungrig och behöva räkna som jag behövde göra på en fettsnål kost.
Sen håller jag inte ett dugg med att ”den som säger att inte vv fungerar är en person som inte ändrat sina vanor” Det är inte alla det fungerar för att äta lite av allt! Det handlar inte alltid om vanor utan om hjärnans biokemi vilka livsmedel vi mår bra av att äta.
Jag har försökt att äta en lågkolhydratkost med Viktväktarpoints men det gick definitivt inte. Den mängden fett jag behövde för att vara mätt, nöjd och må bra rymdes inte inom pointsen.

Svara
CarinaW 8 april, 2015 - 15:29

Vi som följt dig länge vet att du aldrig rackar ner på någon kostmodell utan alltid utgår från vad som passar dig och det är det bästa med dig, dina böcker och din blogg att du alltid använder dig själv som facit.
Att vi sedan är många som mår otroligt bra av att äta som du är ju ett bevis på att du inte är helt ute och cyklar 😉

Svara
⭐️GE⭐️ 8 april, 2015 - 23:26

Precis just så är det Carina W.! ⭐️ Den som mår bra av VV’s kostplan kan bara lugnt surfa vidare på den vågen utan att bli dömd.
Åse har plogat min väg också och jag är så oerhört tacksam för det och bevakar varje nytt inlägg med stor nyfikenhet!

Svara
Åse 9 april, 2015 - 08:29

Kram till dig!

Nette 8 april, 2015 - 13:26

Nejmen jag har väl bara en sak att säga: AMEN!
Känner igen mig så i räknandet och planerandet. Fick höra av min VV-ledare att jag var så duktig som kunde vara så superstrikt. Jo, men så snubblade jag på målsnöret också och orkade verkligen inte gå tillbaka dit och vara hungrig och sur hela tiden. Jag intalade mig att jag mådde bra, men hela min vakna tid kretsade kring mat. Vad jag skulle äta, vad jag inte fick äta, när jag skulle äta, hur pointsen skulle räcka hela dagen osv osv. Och nu…vilken skillnad! Räknar ingenting, går ner sakta men säkert och mår bra. Får jag någonnång stresskänslor över att jag kanske kommer att bli hungrig, tar jag lite kokosolja i teet.
Köpte precis din senaste bok. Ren njutnig att bläddra och läsa i.
Kram!

Svara
Nyfrälst lchfare 9 april, 2015 - 07:33

Det här hade lika gärna jag kunnat skriva. det är kusligt men PRECIS så känner jag med, nu mår jag bra och börjar få ”sinnesro”/ nyfrälst lchfare

Svara
jenny 8 april, 2015 - 12:29

Oj så bra skrivet, den 15/4 firarjag 4 år som Lchfare… Tack för din inspiration: )

Svara
Ann-Britt 8 april, 2015 - 11:39

Hej,, intressant att läsa om din viktresa. Har själv gått ner några kilo men undrar hur man bäst får bort dallret på magen? Kram

Svara
Åse 8 april, 2015 - 15:09

Det är inte alltid att det går utan kirurgi, beroende på hur många barn man fött och ens ålder och hur många viktresor man gjort så kan det vara väldigt svårt att få bort.

Svara
Carina Nyman 8 april, 2015 - 11:21

Oj vilken bra text. Din blogg o dina böcker är bäst…..

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.