God middag på er!!! Tack för härlig feedback kring inslaget på Expressen i går! Ni är underbara!
Jag vaknade trött som en gnu men ska snart få mig en omgång på gymmet så då lär jag väl vakna! Haha!
Anna Haeggman är en fantastisk tjej som inte bara är ubersnygg och rolig men som även gör de mest fantastiska mat och desserter där hon tänker ”Mindre stärkelse, mer protein och naturligt” I like!
Jag har länge saknat hederlig havregrynsgröt som jag åt mycket förr. Visst jag dör inte om jag äter det idag men ofta blir det att jag gör något annat som mättar längre.
Men hennes recept är så mycket bättre än vanlig havregrynsgröt! Eller vad sägs om 9 gram protein, 9 gram kh och 7 gram fett per portion (utan tillbehör)
Glutenfritt så klart (kolla nedan i kommentarerna för mer info). Detta passar in i liberal LCHF.
Havregryn är spannmål men i min värld så fungerar de då och då och i mindre mängd.
(Blötlägg gärna för att bli av med fytater! Läs mer här)
Jag lever mitt nya liv enligt 90/10 regeln och det innebär att min kropp får artegen mat 90% av tiden och 10% fixar den faktiskt annat.
1 portion
1,5 dl vatten
2 msk havregryn
1 msk pofiber
1 msk kruskakli
lite vaniljpulver
1 ägg
1 nypa salt
Till servering: kanel, bär, ekologisk gammeldags mjölk + ev smörgrotta =)
Koka ihop vatten + allt utom ägget. Koka på medelstark värme i någon minut. Vispa hastigt ner ägget och sänk sedan värmen något och rör ibland tills du fått en lagom fast gröt.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
29 kommentarer
Detta har jag nu testat, med lite modifiering. Hade i 1 msk hackade mandlar ist för krusakli och hälften av vattnet ersattes med grädde. Så gott!!
Så kul att jag har fått äran med en länk i receptet! Det är superkul då det från detta inlägget minst är 2 om dagen sedan du skrev det som kikat på mitt recept kring fermenterad havregrynsgröt! Tillsammans för bättre mat – det är att leda genom exempel det! 😉
Har precis testat gröten och den får helt klart godkänt 🙂 men jag undrar över pofiber som jag aldrig använt tidigare, ser att det är potatisfiber, är det ok? Och isåfall varför, det måste ju vara stärkelse det med?
Det är OK, ingen stärkelse med!
Ser gott ut!
Smaskigt! Kommer KH från havregrynen?
Yes =)
En gång i veckan ska man väl ”unna” sig den då 🙂
JÖSSES VA GOD DEN VAR!!!! Mums!!!! Blir denna gröten fom nu!!!
Idag gjorde jag är ett recept där jag skulle ha i lite potatismjöl för att maten skulle bli lite tjock. Vet du vad jag kan ersätta potatismjöl med? jag vill laga nyttigt men jag kan inte för jag har bristfälliga kunskaper. försöker plugga på nätet så gott jag hinner
Ersättning för potatismjöl använder jag guarkärnmjöl. Finns i Sturegallerian men även på Ica kvantum i sickla Stockholm så be fin Ica handlare om du inte skickar efter
Conjacrot är bra!
havrekli istället??? Säger jag som inte vågar testa kruska för min känsliga mages skull…. För- och nackdelar med den?!!
Låter annars supergott! 🙂
Det kan kanske fungera! Prova!
Den här gör jag också ofta, rör i ett par matskedar keso också för att göra den lite matigare.
Kan den här gröten vara ett alternativ till mina 8 månaders bebisar? Eller är det för mycket fibrer? Ger idag kokosgröt fast utan äggvita men dom är inte så förtjusta i den. Vill inte ge gluten och mjöl.
Fungerar absolut!
Oj oj oj! Jag som är en riktigt galen gröt-maniak, ska absolut testa detta. (Saknaden av havregrynsgröt, är ju en av anledningarna till att jag inte kan hålla mig till LCHF). Jag äter alltid frukost på jobbet och vi har tillgång till spis här, så jag kan göra det på den…
För jag misstänker att denna gröt inte är lämplig för tillagning i mikro??
Kramar!
Ska man vara säker att den är glutenfri så måste man köpa glutenfria Havregryn, havren i sig är glutenfri men hanteras ihop med andra mjölprodukter. Ena dottern är gluten intolerant och det har dietisten varit
noga med att påpeka 🙂
För kännedom till de som är glutenintoleranta, ska man inte äta den fiberberikade havregrynen då det är tillsatt ett vetefiber. Sen hur mycket den glutenhalten påverkar en som INTE är intolerant må ju vara – men så ingen blir sjuk.. 🙂
Tänkte eftersom du skriver att det är glutenfritt – så för de som är glutenintoleranta – välj vanligt havregryn eller helst rent havre.
Bra poäng!!
Oj vad du skulle gilla min version av fermenterad havregrynsgröt med smör – kika in på min blogg och receptöversikten för att få inspiration! Efter att ha läst massor om hur ”dåligt” det är med spannmål landade jag till sist i litteratur med mer ”gammaldags visdom” och hur bra det går att göra just gröt om man väljer att förbereda den lite mer! Förvisso fortfarande mycket snabba kolhydrater – men oerhört mycket bättre och nyttigare! 🙂 Speciellt för er LCHF:are så lär det locka med smör och andra godsaker för att väga upp kolhydraterna samt öka på upptaget av vitaminer och mineraler!
Hej! Jag ska kika!!
Ja mkt spannmål där får man ju bort stor mängd lektiner etc genom att blötlägga över natten!
Tack för recept, det är verkligen något jag längtat efter. PS det var ett jättebra inslag i går på TV, sakligt och informativt och till och med reportern var riktigt trevlig. Grattis till det!
Ok, tack! 🙂
Fast kruskakli är väl inte att räkna som glutenfritt?
Jo det innehåller skaldelar från vetet, det kan smyga sig in annat i hanteringen tyvärr.
Tror man kan ersätta med lika stor mängd fibrex om man vill vara absolut säker.
Den här måste jag genast testa. Jag gjorde ”kokosgröten” men den tyckte jag tyvärr inte alls om för den var alltför långt ifrån havregrynsgröt, så den här kanske passar mig lite bättre 🙂
Tack för tipset! Har varit sugen på havregrynsgröt ett tag, så det här ska jag verkligen testa!! 🙂