ALLT-PÅ-EN PLÅT – Plåtmatsrecept

av Åse

Hej måndag!
Jag sitter lite på nålar nu när Alfons är inne för operation av sitt knä, lämnade honom 8 så tror att han redan hunnit opereras faktiskt.. är glad så länge de inte ringer. Ska hämta honom 16.30 -längtar SÅ!

Under tiden tänkte jag bjuda på lite samlade ALLT-PÅ-EN PLÅT Recept
Ibland behöver det inte vara så avancerat! Älskar sådana här recept =) Sessa är som ni ser alla ganska lika varandra, enkelt att variera efetr tycke och smak!
Plåtmat är ju den perfekta middagen när man vill att matlagningen ska gå snabbt och smidigt till.
Hela middagen lagas på en och samma plåt i ugnen!
Äter man inte potatis så skippa och använd andra rotfrukter istället. Kålrot, rotselleri är mkt låga i kolhydrater.

Först ut är ALLT-PÅ-EN PLÅT Italiensk Lax
Ljuvliga smaker och både gott och hälsosamt.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

ALLT-I-EN PLÅT Italiensk Lax


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

2 morötter
1/2 kålrot
1 grönsaksbuljong
2 tsk torkad timjan
rapsolja eller ekologiskt kokosfett
500 g portionsbitar laxfilé
4 soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
150 g fetaost
ruccolasallad
Ingredienser till vitlökssås


Instruktioner

Sätt ugnen på 225 gr.
Skär morot och kålrot i mindre bitar, jag skar dem i ca 2 x 4 cm. Koka dem i ca 5 minuter med en grönsaksbuljongtärning.
Häll av vattnet och ånga av och lägg dem på en ugnsplåt.
Ringla 2 msk av oljan över. Krydda med timjan. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
Skär laxen i stora kuber. Ta ut grönsakerna och lägg laxen ovanpå. Salta och peppra. Strimla de soltorkade tomaterna och blanda med 1 msk olja och de pressade vitlöksklyftorna. Fördela tomatoljan över lax och rotfrukter. Smula feta över.
Stek ytterligare 10 minuter. Strö över lite ruccola. Servera med den goda vitlökssåsen eller bara lite grekisk yoghurt.

Detta receptet är i princip likadant fast med kycklinglårfilé!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Italiensk allt-i-ett kycklingpanna


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

600 g kyckling kycklinglårfiléer
2 morötter
1 palsternacka
600 g kålrot eller potatis
1 grönsaksbuljong
1 blomkål
1 rödlök, i skivor
250 g romanticatomater
8 st soltorkade tomater, strimlade
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
salt, peppar
torkad oregano
paprikapulver
1 dl riven parmesan
1/2 kruka basilika
1 näve ruccolasallad


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr.
Skala rotfrukterna, skär i mindre bitar. Bryt av blomkåksbuketterna och dela i mindre bitar. Halvera körsbärstomaterna.
Koka upp i vatten med 1 grönsaksbuljongtärning och låt potatis/kålrot, morötter och palsternacka koka i 7 minuter, de ska bara bli lite mjukare så de blir klara på 30 min i ugnen sedan.
Låt ånga av.
Lägg grönsakerna i en ugnsform, lägg kycklinglårfileerna ovanpå. Krydda med salt, peppar och övriga kryddor.
Rör ihop olivolja, soltorkade tomater och vitlök och fördela över kyckling och grönsaker.
Sätt in mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut och toppa med basilkablad och ruccola.
Servera tex med min goda vitlökssås.

Nästa recept ut är ALLT-PÅ-EN PLÅT Kyckling med en god örtsås.
Mums!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Allt-i-ett Kyckling med sting


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 från 1 betyg

Ingredienser

4 kycklingfiléer
150 g champinjoner
1 zucchini
1 röd paprika
1 gul lök
3 mindre gulbetor (eller potatisar)
1 paket bacon
3 vitlöksklyftor
1 dl grädde
2 dl crème fraiche
23 tsk sambal oelek (smaka av med mindre först)
2 msk finhackad persilja
1 msk färsk rosmarin (mindre om torkad)
olivolja, salt, peppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 200°.
Knaperstek baconet.
Halvera zucchinin på längden och skär i skivor.
Kärna ur och dela paprikan i tärningar.
Skala och klyfta löken. Skala gulbetorna och skär i skivor.
Hacka baconet. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Grovhacka persiljan.
Blanda ihop crème fraiche, grädde, sambal oelek, persilja, rosmarin och vitlök. Späd eventuellt med mer grädde för mer sås.
Skär champinjonerna i kvartar.
Dela kycklingfileérna i mindre bitar och stek tillsammans med svamp i olja eller smör, det ska bara få färg. Salta och peppra något.
Lägg grönsakerna i en smord ugnsorm. Blanda om med oljan. Strö över hackad bacon.
Lägg kycklingbitarna och svampen över grönsakerna och klicka ut cremefraiche blandningen.
Placera formen mitt i ugnen och låt allt gratineras i ca 30-35 minuter tills allt fått fin färg.
Servera med en god grönsallad.
Tag ut och garnera med kryddgrönt. Servera med en enkel grönsallad.

Nästa rätt ut är även den kyckling men med kycklingben! ALLT-PÅ-EN PLÅT Kyckling med kronärtkockscreme
Så gott och saftigt!. De kan gå längre i ugnen utan att bli torra, på så sätt så hinner potatisen och betan bli klar också.

Röran är ljuvlig!
Basen är egentligen min goda vitlökssås och så har jag bara blandat ner hackad marinerad kronärtskocka och hackad bladpersilja + citronskal.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Långpannekyckling med kronärtkockscreme


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4-6

Ingredienser

800 g potatis och eller gulbeta, skalad
2 rödlökar, klyftade
4 vitlöksklyftor, skalet på
2 förkokta majskolvar
2 paprikor, olika färger
2 msk olivolja
salt och peppar
timjan. torkad
8 kycklingben
salt, peppar, paprikakrydda
2 kvistar romanticatomater
1/2 dl balsamvinäger
Garnering: Färsk oregano.

Kronärtkockscreme:

100 gram naturell färskost (som philadelphia)
1 dl majonnäs (hemmagjord eller Hellmans)
0,75 dl gräddfil
1/2 vitlök solo eller 2 vitlöksklyftor
salt och nymalen svartpeppar.
ev. 1-2 msk sweet chili
1/2 dl hackad marinerad kronärtskocka
1/2 dl hackad bladpersilja
skalet från 1/2 liten eko citron


Instruktioner

Sätt ugnen på 225 gr.
Rör ihop ingredienserna till kronärtskockscremen. Ställ kallt.
Skala potatis eller rotfrukt och halvera.
Skär övriga grönsaker i mindre bitar. Blanda med olivolja, salt & peppar och timjan.
Lägg i ugnsform.
Stek kycklingbenen i olja/smör på hög värme. Krydda med salt, peppar och rejält med paprikapulver. De ska bara få fin yta. Fördela kycklingen på grönsakerna.
Sätt in i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut formen och ringa balsamvinäger ovanpå. Sätt in i ugnen igen i ca 10 minuter.
Ringla lite olivolja över kronärtskockscremen och servera med långpannekycklingen.

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

3 kommentarer

Carina Söderberg Axelsson 21 mars, 2023 - 18:14

Hjärtligt TACK Åse för alla dina fantastiska recept!! ❤️ Dina kokböcker och dina recept online är mina absoluta favoriter!! Ett säkert kort helt enkelt…. 😍

Svara
Jeanette 20 mars, 2023 - 19:25

Hej Åse! Härliga allt på en plåt recept. Perfekt när man inte vill stå i köket när man har gäster. 😀 En fråga bara om italiensk kyckling. Visst steker man kycklinglårfilén innan? Står inte i receptet? Nu vet jag vad jag ska bjuda på nästa gång vi har gäster. Tack 🙏🏻
Med vänlig hälsning
Jeanette

Svara
Åse 21 mars, 2023 - 09:54

Hej! Det är valfritt faktiskt, men det hade jag nog gjort idag om jag gjort det bara stekt på snabbt! =)
Smaklig spis!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.