Ägg gör dig smal!

av Åse

Ni vet att jag lovprisar ägg! Ägg är ett fantastiskt livsmedel och det är ju inte konstigt, ett livsmedel med betoning på liv.
Börja dagen med ägg och du har stor chans att få en bra kostdag, en bra viktminskning och lång mättnad! Jag märker stor skillnad på om jag börjar dagen med ägg eller om jag äter fröbröd / yoghurt exempelvis och då är det ändå en lågkolhydratfrukost! Äter jag äggfrukost så klarar jag mig oftast med två mål mat om dagen.

I en nypublicerad randomiserad studie visade det sig att om man äter ägg till frukost istället för snabba kolhydrater i form av till exempel vitt bröd eller flingor minskar man kaloriintaget under dagen med hela 18 %.
21 män fick en proteinrik frukost med ägg och en och halv bit vitt rostat bröd. På en annan testdag fick de en mer kolhydratbetonad frukost med en bagel med en halv matsked lågfett mjukost som pålägg, och 168 gram lågfett yoghurt. Det är viktigt att notera att båda dessa frukostar innehöll precis lika mycket kalorier vardera!
Männen åt i genomsnitt 112 kalorier mindre på den efterföljande (buffé) lunchen när de hade ätit ägg-frukosten. Mättnadskänslan från frukosten höll alltså i sig bättre för ägg-ätarna. De åt i genomsnitt cirka 400 kalorier mindre under efterföljande 24 timmar efter att de fått ägg till frukost.
Undersökningar visade dessutom att ghrelin, ett ämne som stimulerar hunger, utsöndrades i kroppen i mycket större utsträckning efter att man fått en kolhydratrik frukost! Det verkar alltså som att den första måltiden för dagen påverkar ämnesomsättningen för resten av dagen.


En LC pepparkaksmuffins gjorde frukosten sällskap! Och 7 åringen ville ta med en till sin fröken, det fick han! Varför ge ett äpple till fröken när man kan ge en socker/glutenfri muffins! 🙂

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

11 kommentarer

Saga 17 januari, 2022 - 22:08

Jag kör för det mesta med 2 kokta ägg med lite majonnäs till frukost. Klarar mig ca 6 Tim på det.
Om jag tröttnar på det brukar jag köra 2ägg +lite grädde vispa lätt och steka på båda sidor. Sen kan man ha på lite vad man gillar, sallad, paprika, ost, salami osv.

Svara
Jessica 28 februari, 2014 - 15:26

Hej Åse! Äter strikt lchf, mår finfint.
Mina frukostar består av fet yougurt, ditt fröknäcke, lchf frallor el dyl. Men..blir hungrig ganska fort, läser avundsjukt om eran fascination för ägg, men tycker INTE om ägg:(
Har du nått ’börjatyckaomägg’ knep? 🙂
Mvh Jessica

Svara
Linda hill 30 november, 2011 - 00:59

Tränar som en tok, äter ägg som en tok men har verkligen tröttnat på ägg nu. Du kanske har några roliga ”recept” man kan hitta på? 🙂

Svara
Åse 30 november, 2011 - 08:22

Haha ja men ägg kan du ju använda i saker också, som LCHF pannkakor? Kesoplättar? 🙂

Svara
ÅsaS 29 november, 2011 - 19:15

Ägg+kaviar hopmixat till en saligt go’ röra på rågkusar! DET är mums det! Och det står jag mig länge på, plus att magen min fungerar bra av just den kombon. Blir till att koka ett gäng ägg ikväll igen, så jag har färdigt till resten av veckan. Nu blir de baka av här hemma – dock på det gamla viset, med både socker och vetemjöl… Men jag ska bara äta nån kaka, då och då, det är ju trots allt bara jul en gång om året… (Dålig undanflykt, jag vet…) 😉

Kram och ha det gott!
ÅsaS

Svara
Catrin 29 november, 2011 - 19:14

Håller med, ägg är suveräna och ger fantastisk mättnadskänsla!

Jag har märkt att en omelett på tre ägg, med valfri proteinrik fyllning och stekt i lite smör/kokosfett, med lite hackad lök och champinjoner, kan jag stå mig på i 5-6 timmar. Äter jag däremot grekisk/turkisk yoghurt med lite nötter och bär blir jag hungrig inom ett par, tre timmar, även om jag äter ett par kokta ägg till yoghurten. Nu har jag accepterat att det är så och att omeletten är bäst för mig. Eftersom jag älskar bär och gärna äter det pga alla nyttigheter de innehåller, har jag kommit på en bra kompromiss: efter träning funkar bär bra, i en smoothie (ditt recept) eller yoghurt. Otroligt hur olika kroppen reagerar beroende på om jag äter det på fastande mage, till frukost, eller efter ett träningspass!

Svara
Smilla 29 november, 2011 - 15:09

Blir till att koka en laddning ägg. Tycker det är så svårt att låta bli mackfrukosten, men kanske blir lättare att minska ner om jag grundar med ägg och sen kanske om jag orkar ta en liiiten macka bara….

Svara
Fröken Nilsson 29 november, 2011 - 13:15

Är så glad att jag äntligen lärt mig att äta även kokta ägg!!! livet blir så mkt enklare 😉
kanelomelett eller numera oxå pepparkakskryddad dito äts varje frukost!!

Svara
Anna-Lena 29 november, 2011 - 10:27

Äter i stort sett alltid ägg till frukosten nu för tiden, blir ALDRIG hungrig på förmiddagen, håller mig mätt länge.

Ha en skön dag, kramis

Svara
Danielas Lchf 29 november, 2011 - 10:19

Ägg kan man ju också variera i oändlighet 🙂 här blir det alltid ägg på morgonen.
Idag 2 ägg på 2 frökex, mumma!

Svara
Åse 29 november, 2011 - 11:10

Nom nom!! Måste baka lite nya frökex, mina är slut.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.