5:2 dieten (Periodisk Fasta)

av Åse

Anna Hallén skrev så här på Facebook för ett tag sedan:

Det är inte det vi äter som avgör vikten. Det är vad maten gör med vårt beteende som avgör vikten.

Och det är just där som LCHF kommer in för mig! Jag har viktminskat med både lågkalori/lågfettskost och lågkolhydratkost och jag gick ner lika bra och lika mycket på båda. Jag gillade Viktväktarna! Men jag var helt fast i pointsräknandet och så fort jag var tvungen att förlita mig på min egen aptit så föll jag. Dessutom blev jag hungrigare och mer sugen av den mängd kolhydrater jag åt. Detta gjorde att jag viktpendlade mycket.
Med lågkolhydratkost så aptitreglerar jag och detta är grunden till varför jag numera är viktstabil. Ja förutom vid semestertider! haha
Efter NYC och Lalandia så hade jag 5 kilo plus! Dessa försvann på 8 dagar med lågkolhydratkost, mest vatten jag samlat  såklart men ändå.
För vad händer när jag unnar mig lite här och lite där? (dvs mer kolhydrater än vanligt)  Jo jag väcker det där matlejonet som inte nöjer sig med lite utan vill ha mer. Och helt plötsligt så sitter jag där med en pizza och är inte ens nöjd efter den. Så för mig finns det ingen annan kost än lågkolhydratkost! Och lågkolhydratkost tillsammans med periodisk fasta är nyckeln för mig!
Jag har fått många frågor om 5:2 så tänkte att jag skulle berätta lite här vad jag vet och vad jag tycker.
För det första är 5:2 ingen diet utan ett sätt att äta. En teknik. Ingen ny metod mao.
Jag har ju haft periodisk fasta som livsstil sedan mars 2012 och jag är fullt övertygad om att det är bra för många av oss.
Ända sedan jag upptäckte periodisk fasta så har jag haft vissa dagar då jag inte äter någonting alls (som 5:2 egentligen är från början) eller väldigt lite och det är oftast 2 dagar i veckan.
Denna teknik är något jag lärde mig från Brad Pilon och hans ”Eat stop Eat” http://www.eatstopeat.com, senare kom dokumentären om detta och helt plötsligt hette ”metoden” 5:2.
Sedemera började jag även att senarelägga frukosten de dagar jag åt mer med inspiration från Martin Berkhan. (16:8)
Jag såg som så många andra av er på BBCs program Ät, fasta och lev längre som sändes i våras. Jag tyckte omedelbart att det var klockrent, det bekräftade det jag läst mig till om periodisk fasta.
Med 5:2 halvfastar man 2 dagar i veckan och under de två dagarna så äter kvinnor max 500 kcal och män max 600. Mao så är det fritt fram att äta ännu mindre eller att fullständigt fasta den dagen (bara inta energilös dryck) Dagarna ska inte följa varandra. Fasta te.x. söndag och onsdag. På så sätt behåller du din naturliga ämnesomsättning.
Vad var mina personliga fördelar?
– Jag minskade i fettvikt och har behållit den nya vikten
– Jag aptitreglerade bättre, fokuserade mindre på mat och överåt mindre sällan!
Fördelarna för vikt och hälsa: 

  • Färre kalorier gör att vi orkar mer och vi tappar fett.
  • Korttidsfasta ökar tillväxthormon (som starkt påverkat fettförbränning och muskeltillväxt) och sänker IGF-1 (Insulin-like Growth Factor) och kroppen börjar reparera cellerna istället för att göra nya.
  • Nivån på insulin, blodfetter, blodsocker och blodtryck sjunker, faktorer som påverkar hjärt- och kärlsjukdomar. (det är iofs alltid lågt om vi äter lchf!)
  • Det är enkelt och lättförståeligt och du slipper fundera på portionskontroll varje dag.
  • De är perfekt för sig som äter LCHF men som inte får resultat!
  • Våra kroppar är anpassade till att ”fasta eller festa” ett varierande energiintag är det optimala.

Största fördelen med 5:2 ser jag att det är ett enkelt sätt att få ett energiunderskott om vi för övrigt äter en bra kost.
Att lura kroppen ner i vikt och inte svälta den.
5:2 har blivit populärt och jag motsätter mig lite att det blivit ”en ny populär diet” MEN om man tillsammans med sin kunskap om LCHF och Paleo lägger in 2 korttidsfastedagar så ser jag bara fördelen i det.
Att kombinera 5:2 dieten med lågkolhydatkost är det optimala upplägget om man vill prova 5:2. När vi äter lågkolhydratkost så har vi oftast en lång mättnad och aldrig den hunger vi har på kolhydratkost så under de två fastedagarna så blir inte hungern så påtaglig.
Om du kan (och vill) äta lite extra kolhydrater utan att triggas (dvs att du får ökat sug) så är det en bra idé att lägga det på fastedagen. Kanske är du sugen på potatis men äter sällan? Kanske älskar du äpplen men äter det sällan? Nu menar jag inte att du ska äta en stor portion pasta med köttfärssås 😉 men ni förstår poängen.
Jag personligen rekommenderar att man äter 1 stort mål på fastedagen istället för tex 3 små, av samma anledning som jag tror på 16:8 dvs: När vi äter så är kroppen insälld på att lagra, när vi inte äter så är kroppen inställd på att förbränna. Ät mindre ofta! Ät dig mätt när du äter!
Du upplever antagligen hungern mer om du äter mindre portioner och oftare under fastedagarna. Men givetvis är detta individuellt!
Jag rekommenderar varmt Matdagboken.se där ni kan följa färdiga veckomenyer för 5:2 med LCHF inriktining annars är även Shapeup Club grymt för att registrera din mat.
 
FestFast

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

87 kommentarer

Klara 29 juni, 2015 - 14:13

Hej Åse. Jag försöker läsa på så mycket som jag kan innan jag bestämmer mig för att testa och har haft några frågor som jag inte riktigt fått svar på:
– Gör det något hur gammal man är?
– Gör det skillnad om man är laktosintolerant?
Den här sidan:
… skrev bl.a. att man ska försöka dra ned på sockerintaget. Hur viktigt är det? Mycket av mina snacks innehåller mycket socker och de känns surt att behöva lämna dem. Tacksam för alla svar! (12 år med blogg förresten – wow!)

Svara
Åse 29 juni, 2015 - 17:03

Hej!
Nej det gör ingen skillnad, fasta handlar helt enkelt bara om att komprimera tiden man äter så kroppen får vila från mat vissa perioder. Viss fstar varje dag t.ex fram till lunch och vissa fastar två hela dagar i veckan.
Snacks behövs ju för det första aldrig och än mindre sockriga snacks 😉 De är aldrig bra och gör dessutom det svårare att fasta då de skapar sug och hunger.

Svara
jasmine 28 februari, 2014 - 07:31

Hej!
Jag har precis börjat med 16:8 så jag äter mellan 11.30-19.30 o fastar resterande tid. Jag vill framförallt gå ner i vikt och undrar om någon vet om det fungerar och ger resultat? Tänkte prova 4 veckor till att börja med.

Svara
Ann-Kristin 7 januari, 2014 - 19:10

Hej Åse!
Jag fastade mycket på 80-talet, helfasta med goda resultat. Skall prova 5:2 nu efter att ha ätit LCHF sen 2011.
Nu min fråga, ändrar man kemin i hjärnan? Jag har säsongs depp!
Trevlig blogg! Lycka till med allt! Anki

Svara
Anders 18 december, 2013 - 13:08

Hej Åse.
Jag har en fråga, jag äter vanlig middag mellan 18-21 och sedan helfastar jag med endast vatten och svart kaffe ca 24 timmar, jag kan inte sova på fastande mage så jag äter en mindre kvällsmat innan jag går och lägger mig.
Är detta ett bra upplägg? Räknas det som helfasta eller halvfasta?
/Anders

Svara
Åse 18 december, 2013 - 13:15

Om du äter sista målet 21 och fastar 24 h till nästa kväll kl 21 så är det ju helfasta.

Svara
Petra 29 november, 2013 - 08:55

Hej . Började med 5:2 fasta denna vecka. Körde på 500 kalorier måndag och torsdag. Tränade styrka på måndag och sprang 5 km på tor. Har känt mig ok och inte så hungrig som jag trodde innan jag startade.
Gillar inte att banta men efter att ha gjort efterforskningar och läst Mosleys bok så känns detta mer och mer vettigt.
Undra bara, jag äter som vanligt på söndag dvs sista målet ca 20.00 i form ngt slags mellanmål.
På 2 dagen så äter jag lunch ca 12.00 och middag ca 18.00. Nästa gång jag äter som vanligt blir alltså ons el fre ca kl 08.30. Det blir ju ca 35-37 timmar på 500 kalorier. Är det bra eller blir det för lång halvfasta ?
Har gått ner ca 1 kg nu första veckan 🙂

Svara
NA 28 november, 2013 - 22:32

Intressant att läsa så många kommentarer till din post, ibland tycker jag nästan att kommentarerna är lika intressanta som själva inlägget. 🙂 Tycker att detta var en av det bättre översikterna och förklaringarna till periodisk fasta som jag läst på webben. Ha det gott.

Svara
Rosie 11 november, 2013 - 11:09

Hej, jag har fastat med 5:2 sedan den 19 aug. Vägde då 78 kg, har gått ned till 70 kg. Har provat lite olika recept. Men min favorit har blivit viktväktarnas soppor på burk. Brukar riva i en morot, som gör att det mättar mera. Jag varierar olika grönsaker till soppan broende på vad jag är sugen på. Till frukost blir det ett ägg och en kiwifrukt. På kvällen brukar jag bli lite frusen, då river jag en bit ingefära som får dra några min. i kokhett vatten. Då känns det bättre. Brukar landa på 300-400 kal. om dan. Blir jag för enformig på diet-dagarna eller kan jag fortsätta som jag gör ? Ha en fin dag….

Svara
Maija 29 oktober, 2013 - 10:05

Hej. Tack för fin sida. Jag har ett jobb där jag måste vara 100% skärpt hela tiden och kan inte inte äta ordentligt. Jag läste någonstans om att man kan fasta helt 16-20tim 2 dagar i veckan. Vad anser du om det? Om jag ska referera till mig så skulle det se ut som följer. Äta frukost, litet mellanmål och lunch absolut senast 12.30. Sen endast dricka fram till ca 06.45 (ev kunna äta frukost vid 8) dagen efter då jag intar frukost den tiden. Vad tror du om det?
Med vänlig hälsning, Maija

Svara
Åse 29 oktober, 2013 - 10:35

Javisst det fungerar, kallas 16:8 metoden när man har ett fastefönster på 16 timmar.

Svara
Maija 29 oktober, 2013 - 10:45

Tack för snabbt svar 🙂 Och det funkar 2 dagar i veckan? Jag är just nu i en läkningsprocess av en impressionsskada i ett ben i foten, hur länge efter läkningen är klar kan man börja med PF tror du? Fick direktiv igår att jag inte får springa på ca 2 månader, ska jag vänta lika länge med att köra igång?

Svara
Åse 29 oktober, 2013 - 11:16

Jag ser inte varför du inte skulle kunna köra igång omedelbart? Så länge du ser till att du äter bra mat både fastedagarna och de andra dagarna så du får i dig energi och näringstät mat.

Svara
Lina 25 oktober, 2013 - 11:33

Har inte riktigt fått grepp om det där med 5:2. Alla verkar göra olika, och jag trodde från början att det handlade om en dag (från man vaknar till man somnar) att man skulle fasta eller äta extremt lite. Men det ska alltså vara 24 timmar? Är det då okej att jag till exempel äter en vanlig rejäl LCHF-frukost kl 9 på morgonen, och sedan äter jag som vanligt igen kl 9 dagen därpå? Och att jag möjligtvis äter ett litet mål som grönsaker under ”fasta”dagen?

Svara
Åse 25 oktober, 2013 - 13:32

Du kan lägga upp fastan hur du vill, viktigast är att du har ett kraftigt energiunderskott den dagen. Bonus att ha ett långt fastefönster.

Svara
Mia 22 oktober, 2013 - 23:13

om jag fastar måndag och torsdag när ska jag äta mitt sista mål på söndagen? Och när ska jag börja äta på tisdagen? Vad ska jag äta måndag och torsdag när jag fastar? är det max 500 kcal som gäller då?

Svara
Åse 23 oktober, 2013 - 11:42

Du kan antingen helfasta måndag och torsdag, mao äter du ingenting de dagarna. Eller så kan du äta ca 500 kcal på måndag kväll, 24 timmar efter du ätit din sista måltid på söndagen, för ett omtumlat upplägg. Men en del väljer att sprida ut de 500 kalorierna över dagen, det skapar generellt mer hunger men fungerar bättre för en del.

Svara
Camillapa 21 maj, 2017 - 22:31

1.Så, fast man äter LCHF så ska man äta 500 kalorier?
2. Ska man på söndag kväll, senast åtta äta en vanlig protein och fett måltid?
På måndagen ( ev 500 kalorier vid 18.00) annars ingenting förrän…kl 20.00?

Svara
Anna 22 oktober, 2013 - 20:43

Hej!
Jag provar 5:2 metoden nu. Kör helfasta – dricker kolsyrat vatten och varmt vatten med Citron & ingefära, te och kaffe m mjölk. Måste ha mjölk i kaffet. Är det ok?
Mvh
Anna

Svara
Åse 23 oktober, 2013 - 11:43

Då är det egentligen ingen helfasta 😉

Svara
Louise 2 oktober, 2013 - 10:54

Hej !
Jag undrar om det är en bra kost att käka detta under sin fastedag, eller ska man förändra något?
Frukost/brunch:
broccolisoppa (knorr som man blandar med vatten, en portion) 90 kalorier
hårdbröd med ägg 50+75 kalorier
Lunch:
Soppa (90 kalorier)
Ägg eller en clementin, beroende på hur pass hungrig man är (ägg 75, clementin 25 kalorier)
Middag
Soppa (90 kalorier)
Mellis:
Ägg eller en clementin, beroende på vad jag åt tidigare under dagen.
Skulle vara jättesnällt att få lite respons, om du tror detta skulle funka, eller om man ska ta bort/lägga till något annat. svara gärna till min mail också:-)
Tack på förhand!
Louise

Svara
Åse 2 oktober, 2013 - 11:08

Hej!
Jag förespråkar ju ren mat (lågkolhydratkost med naturliga fetter) (knorr soppa innehåller mkt härdade fetter) och hellre att äta 1-2 stora mål. Det kommer hålla hungern borta.

Svara
Anette 28 september, 2013 - 23:53

Hej. Jag måste bara fråga om det kan vara så att alla människor inte klarar av 5 2 dieten, kroppsligt? Jag har kört i 3 veckor nu och mår inget vidare. Jag har verkligen inga problem med att bara äta 500 kalorier men kroppen reagerar dåligt. Jag har fått blödningar och en väldig yrsel. Yrseln sitter i även mina ätardagar? Jag vet att jag har lågt blodtryck runt 65/100. Kan det vara en orsak att dieten ger mig ännu lägre blodtryck? Känns tråkigt att inte kunna fortsätta, kändes verkligen som min grej. Mvh Anette

Svara
Emelia 24 september, 2013 - 17:08

Hej! Tack för ett bra inlägg!
Jag kör i stort sett 0:7 dieten nu; jag äter ca 500-700 kalorier per dag och fastar dessutom helt 16-20 timmar varje dag. Hade successivt tänkt gå över till 5:2 efter två veckor, men nu har det gått 16 dagar och jag har gått ner 4 kg, varav 3 kg de första 5 dagarna. Dvs att på de senaste 11 dagarna har jag endast gått ner 1 kg. Varför går det så långsamt? Vad kan jag göra för att snabba på viktminskningen? Jag äter nästan bara måltidsersättningar och lite frukt och grönsaker. Tar också en rask 50-minuterspromenad 3-6 ggr i veckan. Kan det vara så att kroppen ställer in sig på svält och tvärbromsar förbränningen? Om jag övergår till 5:2 nu känns det som att jag kommer att gå upp direkt. Jag vet att jag har väldigt dålig metabolism och oftast väldigt svårt för att gå ner i vikt. För några år sen lyckades jag dock gå ner 18 kilo på 5 månader och då hade jag börjat på samma sätt som nu. Jag fattar inte vad jag gör fel! Hur kan jag få kroppen att förstå att den ska förbränna? Tacksam för svar!

Svara
Åse 25 september, 2013 - 17:19

Hej! Ja din kropp tror den svälter och sparar på allt nu! Enda rådet jag kan ge dig nu är att börja äta tre gånger per dag fr.o.m nu och med riktig mat, dvs mat som höjer fettförbränningen (bra fetter, protein och grönsaker ovan jord) det kan tyvärr innebära att du måste jobba upp din ämnesomsättning nu under flera månader innan den är i bra skick nog för att våga släppa kilon.

Svara
Erika 21 september, 2013 - 14:46

En liten fråga till bara 🙂 om jag fastar 36 timmar.. Kan jag äta de 500 kalorierna.. Eller tycker du jag ska hel fasta? Tack för dina svar 🙂

Svara
Åse 21 september, 2013 - 15:35

Ja under 1 dygn kan du äta de 500 kalorierna om du känner att du behöver dem. Då blir det halvfasta.

Svara
Erika 21 september, 2013 - 00:50

Jag har läst en del frågor här.. Jag tror jag gjort fel..
Tex. Måndag äter jag middag kl 18.. Sen äter jag inget förrän onsdag morgon kl 8 ca.. Men det blir ju 36-38 timmar.. E det för länge?
Om jag äter en frukost på måndag kl 8 istället.. Och nästa gång 8 på tisdag? E det rätt då? Å hur många kalorier får frukosten vara på måndagen då? Tack! 🙂

Svara
Åse 21 september, 2013 - 11:40

Det är inte fel, många som fastar ett helt dygn. Bara du mår bra av det! 24-36 timmar är ok vid helfasta.

Svara
Eva 20 september, 2013 - 08:55

Jag har ingen iPhone, finns appen till Samsung?

Svara
Åse 20 september, 2013 - 09:32

Nej inte till Android än, men kommer förhoppningsvis!

Svara
Pontus 20 september, 2013 - 07:21

Hej! Jag tänkte börja med 5:2 dieten men har redan börjat med 8:16 . Just nu äter jag mellan 10-18 om jag fastar en hel dag och äter riktigt nästa dag så har jag varit utan mat i 40 timmar bra eller dåligt : /?

Svara
Åse 20 september, 2013 - 10:31

Hur menar du? Om du äter mellan 10-18 så har du ett fastefönster på 16 timmar. Du kan kombinera med 5:2 om du vill men se till så att du äter ordentligt med mat de dagarna som du fastar enligt 16:8

Svara
Tina 2 september, 2013 - 22:36

Har provat helfasta nu tre gånger. Har svårt att hålla 24 timmar. Brukar bli 22-23, tränar en hel del och vill äta lite så jag kan ta i ordentligt. Sen blir det ett större mål mat efter träning. Blir det för kort tid för att få tillgång till hälsovinsterna?

Svara
Carin 2 september, 2013 - 22:00

Hej Åse! Om man har ett fysiskt jobb klarar kroppen av 24h fasta (på jobbdagar) om man kör 5:2? Sen undrar jag om det är ok att ta 2 omega3 tabletter på fastedagarna? Och jag antar att en liten skvätt mjölk i kaffet inte är ok? Tacksam för svar! Keep up the god work!

Svara
Mathilda 27 augusti, 2013 - 23:20

Har en bekant som fastar från lunch ena dagen till och med lunch dagen efter, 12:00-12:00 alltså. Hon äter rejält på förmiddagen innan fastan börjar och sen äter hon högst 500kcal från 12:00-12:00 dagen därpå. För mig känns det nästan som ”fusk” eftersom man kan käka sig rätt belåten redan på förmiddagen innan fastan börjar då och sen får man Ändå äta 500kcal till samma dag om man känner för det. Men funkar det så? Enligt henne så är det 24h som räknas och sen hur man förlägger dessa 24h borde inte spela någon roll då veckointaget blir detsamma i slutändan i alla fall. Kan du förklara för den oinsatte 🙂
Tacksam för svar.

Svara
Åse 27 augusti, 2013 - 23:32

Nej det blir ju lite fel. Det innebär att hon får i sig 1000-1200 kalorier ”fastedagen” och kanske lika mkt dagen efter. Det skapar inget tillräckligt energiunderskott. Om hon ätit 500-600 kalorier på fm innan fastan och sedan ingenting till 12.00 nästa dag, då hade det varit helfasta.

Svara
Mirela 27 augusti, 2013 - 21:50

16/8 vad är detta ?
Min svåger tappade 10 kg sista 5 veckor med 5/2 teknik. Han sprang 3 ggr i veckan 3 km. Han ser ut 10 år yngre 🙂

Svara
Susanne 27 augusti, 2013 - 20:59

Hej! Har en liten fundering kring 5:2 fastan. Är det ok att dricka svart kaffe och mineralvatten, typ Loka päron, under fastan utan att man bryter den? Då tänker jag på fasta 24 Tim, middag till middag.

Svara
Åse 27 augusti, 2013 - 21:07

Yes 🙂

Svara
patricia 27 augusti, 2013 - 20:29

Hej! Ang fastan, är dey bättre att fasta två dagar i sträck eller två dagar med mellanrum om man vill ner i vikt? Förstår inte riktigt:-)

Svara
Åse 27 augusti, 2013 - 20:32

Man ska INTE fasta två dagar i sträck. Dels kan det mixtra med ämnesomsättningen + att risken att det föder fixering och hunger är stor. Bäst är 2-3 dagar emellan typ måndag och torsdag.

Svara
Sofie 27 augusti, 2013 - 18:16

Hej!
Jag har börjat med 5:2 nyligen och är jättenöjd.
Jag fastar helt med undantag för en proteinsmoothie på kvällen.
Det jag funderar på är det här med dom 24 timmarna. Jag vill gärna äta lunch vid 11.30 och sedan sätta igång.
När ska jag börja äta som ”vanligt” igen?

Svara
Åse 27 augusti, 2013 - 19:25

Det avgör du själv men vill du ha ca 24 timmar så är det ju 11.30 nästa dag.

Svara
Sofie 27 augusti, 2013 - 20:03

Tack för svaren. Det är så jag gör nu men det känns som att man hoppar över fler måltider om man skulle börja på morgonen. Men jag antar att det är timmarna som räknas.

Svara
Jocke 23 september, 2013 - 19:10

Är tanken att man fastar under 24h och att man under dessa timmar anser att det är ok att äta max 500-600kcal, eller är det helfasta under dessa timmar.
Till Åsa skriver du att det är ok att äta 11:30 och sedan äta 11:30 dagen efter, men då kanske du inte menar att man bör äta 500kcal under denna tid. Till Mathilda skriver du att det blir för många kalorier när man fastar lunch till lunch och äter 500kcal under dessa timmar.
Jag antar att det är något med under hur lång tid tanken är att man fastar och om man får äta 500kcal under denna tid eller inte.

Svara
Åse 23 september, 2013 - 19:15

Att fasta 24 timmar ger många hälsofördelar, hälsofördelar man är ute efter när det kommer till fasta.
Ett bra upplägg är te.x att äta middag på låt oss säga måndagen kl 18 (sista målet) och sedan nästa mål kl 18 på tisdagen, och ett mål blir generellt runt 5-600 kalorier. Nästa dag (onsdagen) äter man enligt den kostplan man vanligtvis äter. På så sätt får man effekten av 24 timmars fasta men även ett kraftigt energiunderskott.
Detta är det upplägget som Brad Pilon som skapat EAT STOP EAT nått oerhörda framgångar med. Man kan äta mer dagen då man avslutrar fastan ( i detta fallet tisdagen) men det innebär att det inte riktigt blir ett så stort energiunderskott dock får man den fettförbrännande och tillväxtbringande effekten som 24 timmars fasta ger.

Svara
Åsa 22 augusti, 2013 - 09:57

Hej…om jag har förstått det hela rätt så ska man två dagar i veckan ”fasta” men vad äter ni de andra dagarna då, finns det recept på dom? Och hur länge ska man äta denna diet för ibland sätter de ut att max 2 veckor där och 4 veckor på den osv osv när det gäller andra dieter.
Och hur mycket går man ner i veckan på detta, vad brukar folk ligga på?
Mvh Åsa

Svara
Åse 22 augusti, 2013 - 10:07

5:2 är ingen diet egentligen utan en teknik som man med fördel håller hela livet för att sedan hålla sin vikt och må bättre!
Jag rekommenderar som vanligt att man äter lågkolhydratkost eller drar ner på socker, stärkelse och spannmål. Äta medvetet och 3 måltider per dag, brukar vara bra för de flesta.
De flesta lär gå ner -0,5 till -1 kilo genom att dra ner energin kraftigt 2 dagar i veckan.

Svara
Åsa 22 augusti, 2013 - 10:28

Tack =) Men har du några bra recept sidor/bok på de övriga dagarna som du rekommenderar?

Svara
Åse 22 augusti, 2013 - 10:38

Hela bloggen är full av bra recept;) + att min bok är väldigt populär och uppskattad: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412518

Svara
Anna 20 augusti, 2013 - 20:50

Hej. Har börjat nu och provade att fasta från 15.00 till 15.00 med tanke på att jag tränar och behöver energin till passet på kvällen och kan äta innan passet dagen efter. Var grymt hungrig vid lunchtid idag men åt 1 dl fil med lite bär. Funkade kanon

Svara
Sara 19 augusti, 2013 - 13:36

Hej,
Tack för bra inlägg, tänkte nu själv testa detta. och undrar om du tror att följande upplägg fungerar. Äta riktigt middag 19:00 dagen före fasta, planerar sedan att fördela 500 kalorier under dagen fram till 19:00 på fastedagen, då jag återigen kan äta som vanligt. Räknas detta som fasta 1 dag? Tycker det är lite förrvirrande då vissa skriver 500 kalorier om dagen och då verkar de räkna själva dagen och inte 24 timmar från senast de åt. Jag kommer även dessa fastadag träna fast det spelar som jag förstår det ingen roll? Tack på förhand.

Svara
Åse 19 augusti, 2013 - 13:57

Njae, halvfastedagarna fördelar du 500 kalorier under det dygnet. Dvs äter du som vanligt på söndagen så ska du äta MAX 500 kalorier under hela måndagen. På tisdag morgon kan du äta som vanligt igen.
Jag personligen tycker det är svårt att äta så lite som 500 kalorier utspritt under dagen, det gör mig hungrig och frustrerad, dessutom så maximerar det fettförbränningen att vara utan mat i 24 timmar. så därför äter jag min energi på kvällen, när det gått 24 timmar sedan sista måltiden.

Svara
Emelie 14 augusti, 2013 - 22:31

Hej! Så glad för detta 5:2 inlägg – precis börjat med det i kombination med lågkolhydratskost! Så här till en början räknar jag kalorierna för att få koll på hur mycket 500 kalorier är. Därav min fråga – kan jag ta en tsk kokosolja i kaffet på morgonen och inte inkludera det i mina 500 kalorier eller ska de räknas med? Funderar på att framöver även prova 16:8 och funderar även då på om lite kokosolja i kaffet på morgonen är okej eller om det förstör fastan?
Tack för en superbra och inspirerande blogg! / Emelie

Svara
Jenny 14 augusti, 2013 - 13:47

Hej! Tack för all inspiration du ger mig!! En fundering bara ang. 5:2, är det ett dygn man ska fasta (alltså 24h) eller är det hela dagen inkl två nätter (drygt 36h, beroende på när man äter och sover)?

Svara
Åse 14 augusti, 2013 - 14:03

Ja egentligen är det 24 timmar men många ser bara till att hålla nere kalorierna den dagen. Jag personligen fastar 24 timmar.

Svara
Sara 14 augusti, 2013 - 11:21

Åh vad bra, tack för snabbt svar! En liten fråga till. Om man tränar och gör av med 300 kcal den dagen man kör 5:2, kan man äta 800 kcal då eller det funkar inte så? Man kanske ska hålla sig från träning de dagarna man kör 5:2?

Svara
Åse 14 augusti, 2013 - 11:29

Nej det viktiga är att du fokuserar på att äta lite eller ingenting den dagen, det har inget med hur många kalorier du tränar bort.

Svara
Sara 14 augusti, 2013 - 08:13

Hej! Jag har precis börjat med 5:2. Jag vet att du äter endast ett mål om dagen och att du då äter det senare på dagen. Jag har däremot väldigt svårt för att äta bara ett mål. Gör det ingen nytta om man väljer att äta tex tre mindre mål per dag? Försvinner all mening med det då? Tack för en bra blogg!

Svara
Åse 14 augusti, 2013 - 08:23

Jo absolut! Det får man lägga upp hur man vill! Jag gillar att bli riktigt mätt och är inte hungrig innan jag äter därför passar det mig bättre med 1 mål.

Svara
Mariann 13 augusti, 2013 - 12:25

Bra skrivet =) Kör 5:2 sedan i våras och det fungerar så himla bra, skönt att slippa fokus på mat och vad man ska äta hela tiden. Kram.

Svara
Septemberflikka 12 augusti, 2013 - 15:48

Jag har ätit LCHF sedan maj 2011 och förra året ökade jag i vikt pga lite slarv samt att jag hade det stressigt på mitt (numera gamla) jobb. Jag har nu börjat med 5:2 efter att ha kört 16:8 (som jag gillar upplägget på) och för mig är det väldigt positivt för vikten. ÄNTLIGEN börjar de kg jag lagt på mig att ramla av igen. Och detta trots att jag i sommar fått till noll träning pga själv med barn samt en opererad fot. Jag kommer troligen fortsätta med 5:2 tills jag nått min idealvikt och sen gå över på 16:8 igen.
För mig funkar det dock inte alls att äta 500 kcal de dagar jag fastar för då blir jag superhungrig. Jag kör i stället vanlig fasta dessa dagar.
Kram

Svara
Åse 13 augusti, 2013 - 11:44

Kul det fungerar!!
Jag äter bara ett kvällsmål de dagar jag äter lågt och då hinner jag inte bli hungrig (sen lägger jag mig typ) 🙂

Svara
Maria 11 augusti, 2013 - 12:20

Hej, måste erkänna att jag känner mig helt förvirrad nu….Är en stor fan av LCHF även om jag inte alltid äter som jag lär;) Har nu läst om 5:2 dieten. För det första, det är ju inte fasta det handlar om utan att minska sina kalorier. Vadå? Ska man nu helt plötsligt börja räkna kalorier igen? Och hur har man kommit fram till just 500/600 kalorier? Är det inte bättre att fasta på riktigt 2 dagar i veckan?

Svara
Åse 11 augusti, 2013 - 12:24

Jo det kan man med fördel göra men en del tycker det är framför allt mentalt jobbigt att vara utan mat därför har dessa rek om 500/600 kommit.
Man behöver inte räkna kalorier utan 1 portion med bra mat lär hålla 5-600 kalorier ändå.

Svara
Yve 10 augusti, 2013 - 13:05

Hej
Jag har i sommar börjat med PF 8/16 samt 5:2 ”dieten” kombinerat. Måndag o torsdag fastar jag på ca 500 kcal, övriga dagar PF med god lågkolhydratkost ( gärna från dina recept) Mår superbra och äntligen börjar min våg peka neråt. Har förstått att jag är väldigt kolhydrat känslig.
Nu gäller det bara att få det att fungera när jag börjar jobba och då är det nog PF som blir svårast – enklast på helgen. Men jag ska verkligen försöka för jag mår såå himla bra.

Svara
Jenny 10 augusti, 2013 - 11:29

Bra skrivet, som vanligt 🙂 gillar verkligen din blogg, mycket inspirerande :), måste säga att 8/16 fastan passar verkligen mig. Har annars varit en frukostmänniska med blodsockersvängningar redan innan lunch men nu e de borta… Ha en bra dag 🙂

Svara
Annette 10 augusti, 2013 - 10:01

Tack för ett bra inlägg och en bra blogg. Jag känner igen mig i din beskrivning av viktväktarna. Jag har också gått ner många kilon med hjälp av viktväktarna och räknandet av Points blev till slut bara för mycket. Matfixeringen triggades och jag insåg att det skulle bli svårt att leva så resten av mitt liv. Med LCHF har jag lärt känna min kropp och dina fantastiska recept har hjälpt mig mycket. Har blivit beroende av kesoplättar 🙂
Bokför periodvis allt jag äter i matdagboken för att inte överäta. Jag avvänder periodisk fasta 16:8 genom att sluta äta kl 18.00 och sedan äta mitt första mål på förmiddagen. Detta ger resultat på min våg 🙂

Svara
DeMarkey - LiveYourDreams! 10 augusti, 2013 - 08:52

Åh det va precis det här jag undrade och funderade på om man kunde kombinera. Vilket bra råd och inlägg, tusen tack!

Svara
Åsa 10 augusti, 2013 - 00:25

Hej! Förlåt om jag är petig men visst är det så att fastan leder till MINSKADE halter av IGF-1 i kroppen? Ökade halter av fritt IGF-1 i kroppen är inte önskvärt då det kopplas till tumörutveckling just på grund av att det ”skyddar” cellerna i kroppen mot apoptos.
Kanske tänker du på bindningsproteinet som binder upp det fria IGF-1 i kroppen, om nivåerna av det proteinet är högt leder det till sänkta nivåer av IGF-1 vilket i sin tur har visat sig skydda mot cancerutveckling. Läs t ex ”weight control, endocrine hormones and cancer prevention” (king et al).
Jag kör själv 16:8 fasta och trivs mycket bra med det, det är dessutom spännande att läsa och ta till sig den vetenskapliga grunden till varför man mår bra av det!
Hälsningar, Åsa

Svara
Åse 10 augusti, 2013 - 08:23

Hej! Javisst menar jag att IGF-1 minskar! Det har helt enkelt fallit bort ”minskar” i den meningen 🙂 jag ändrar!

Svara
Stina 9 augusti, 2013 - 18:56

Hej Åse!
Jag har kört LCHF i snart två år och gott ner lite. Har sen även utökat med 16/8 men det händer iaf inte mycket på vågen. Nu har jag köpt två böcker om 5:2 men jag blev grymt besviken. Recepten innehåller bara massa light och socker. och kolhydyrater. Det går bara inte alls att ens för ett par dagar i veckan äta det när jag mår så grymt bra på LCHF.All magvärk och svulnader är borta. Tydligen blir ju LCHF-maten för energirik och svårt att hålla sig till 500 kalorier som kvinna. Har du någon idé om vad jag ska kunna äta på fastedagarna?
Kram
Stina

Svara
Åse 10 augusti, 2013 - 09:35

Hej! 5:2 kokböckerna är INTE anpassade för LCHF. Det är inga problem att göra en 500 kaloriers måltid på LCHF. 1 Ica laxfilé = 252 kalorier, lägg sedan till en fettkälla och grönsaker till det och du klarar dig lätt under 500. Målet är MAX 500 kalorier, fasta betyder ju egentligen INGEN mat så det är inte fel att försöka lägga sig under det. Kroppen är van och mår bra av att vara utan mat ibland.
Kram!

Svara
Åse 11 augusti, 2013 - 12:37

Hej!
Appen kommer innehålla recept och kommer kosta 15:-
En ny bok är inte omöjligt! 🙂

Svara
Åse 11 augusti, 2013 - 12:40

Bloggen har varit uppdaterad så gott som varje dag, så den har inte haft semester 😉
Men att bloggen följt mig i min semester har du rätt i, konstigt vore det annars 🙂

Svara
Caroline 9 augusti, 2013 - 18:41

Tack för ditt svar! Ibland vet man inte vad man ska tro… Om man då läser att kostfibrer motverkar t ex tarmcancer börjar man tvivla… Jag mår bra och magen också! Ha det gott!

Svara
Marja - Baka Sockerfritt 9 augusti, 2013 - 18:19

Intressant inlägg! Jag har en nära vän som just börjat köra denna diet, så det är kul att höra att den verkar fungera så bra för många!

Svara
Caroline 9 augusti, 2013 - 15:53

Hej! Bra inlägg! Kör LCHF och periodisk fasta sen ett bra tag. Viktminskning är för mig inte första prioritet utan att må bra. Vill bara fråga hur du ser det med kostfibrer?! För mage och tarmar ju viktigt. Tror du man får i sig nog? Eller tar du något extra? Tack för hjälpen! Ha en fin helg! Caroline

Svara
Åse 9 augusti, 2013 - 15:56

Kroppen behöver vattenlösliga fibrer inte hårda kostfibrer 🙁 Många är de som äntligen blivit bra i sina magar efter att de slutat lyssna på dietister som snackat sig blå om (hårda) kostfibrer!
Bra fibrer får vi i psylliumfrön (fiberhusk tex) och i mörkgröna grönsaker (kål, broccoli, blomkål etc) Må gott!

Svara
Petras familjeliv - med LCHF och träning 9 augusti, 2013 - 15:47

Jag började äta LCHF för drygt 1 år sedan och gick väl ner ca 2 kg det första halvåret. Inte så värst motiverande men eftersom jag mådde så bra så fortsatte jag med LCHF ändå. I våras var jag med i Moniques forum i 4 veckor och lärde mej att äta strikt och (ännu) mera fett. Vips så försvann 4 kg! Därefter stod jag stilla i flera veckor tills jag provade periodisk fasta. Jag åt lunch kl 12-12.30 och middag kl 17-17.30 och enbart svart kaffe el te som ”mellanmål”. Efter ett par veckor hade jag minskat med 2 kg till!
Nu är jag sugen på att prova 5:2-fastan också. Kan man kombinera periodisk fasta med 5:2-fastan tror du? Eller ska man äta flera mål (t ex 3) de 5 dagar man ska äta normalt?

Svara
Åse 9 augusti, 2013 - 15:52

Hej!
Man ska äta sig mätt de dagarna man inte fastar så visst kan du förlänga nattfastan även dina ”vanliga” dagar men viktigt är att du inte får något direkt energiunderskott utan 5:2 handlar om att man ska äta avslappnat och äta sig mätt de dagar man inte fastar.

Svara
Yasmin 9 augusti, 2013 - 14:33

Exakt det här sa vår käre Profet Muhammad frid och välsignelse vara över honom. Profeten berättade om fastan för 1400 år sedan och hur bra det är för oss människor att fasta. Vi muslimer brukar fasta två dagar i veckan utöver Ramadan ( fastemånaden). Ta en titt på denna video http://www.youtube.com/watch?v=1Nf7uxMbGSY bara 1:56 lång.
Tack för en bra blogg Åse.

Svara
Martina 9 augusti, 2013 - 13:41

Jag har kört lågkolhydratkost sedan oktober förra året men inte lyckats gå ner speciellt mycket. Jag har visserligen gått ner men inte så mycket som jag velat. Två veckor innan jag gick på semester (7 veckor sedan nu) så började jag med periodisk fasta (16:8 metoden) efter att ha läst om det på din blogg. Då började det hända grejer! Under semestern har jag också kunnat köra mina löppass på förmiddagen dvs strax innan min fastaperiod tar slut vilket har gått kanonbra och gett resultat. Jag har fortfarande en rätt så lång väg att gå men inser faktiskt att det nog är bättre att gå ner långsamt i vikt än att gå ner fort. Kroppen hinner med på ett bättre sätt. Tack för din blogg, den har inspirerat mig jättemycket!

Svara
Magnu 9 augusti, 2013 - 13:38

Är helt med på LC (körde ganska mkt det redan för 7-8 år sedan), och även 5:2 verkar både omtyckt och låter bra till tanken. Ska testas snart. Dock är jag helt inställd på vegetariskt nu, och det känns viktigare för mig numera. Har du mkt vegetariska LC-koncept i bakhuvudet/receptboken? Om så, en liten blog-special på det? För det kött-fokuserade med LC är dess stora svaghet, kort o gott.

Svara
Åse 9 augusti, 2013 - 13:41

Hej! nej jag har inga speciellt vegetariska recept då jag tror människan är skapad till att äta animalisk föda (framför allt fisk) men respekterar givetvis dem som väljer att äta vegetariskt! Att överäta kött är verkligen inte bra varken för kropp eller miljö!
Man äter ju inte mer kött på lågkolhydratkost än på annan kost (jo kanske de ursprunliga biff & bacon lchf:arna hihi) däremot äter man mycket ägg =)

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.