Paleo utvärdering!

av Åse

God morgon raringar! Givetvis, när man FÅR ha sovmorgon så vaknar man betydligt tidigare än så! Grrrr!
Jag kom bl.a på att jag glömt att skicka med lillans kalaskläder till mormor! (Hon ska på kalas kl 10). Man har hela styrningen av hemmet med sig fast man åker iväg! Haha, är ni likadana?
I början av februari så bestämde jag mig för att på mitt sätt hoppa på Annika Sjöös paleo challenge. Och det har jag gjort!
Vad har det inneburit för mig, om jag jämför med hur jag ätit förut?
I princip kan jag säga att det som jag ändrat och därför nu kan utvärdera är:
– Jag har ätit mindre mejeri. Ingen mejeri till vardags eller hemma. Har jag ätit borta så har jag nog fått i mig lite ost och grädde men inte så mycket mer än så.
Ni som läser här, vet att jag sedan 2 år har lite koll på mitt mejeriintag. Det började helt enkelt när jag upptäckte ett mönster hos mig själv: Gräddiga och ostiga gratänger hade jag svårt att hantera, dvs jag fortsatte att äta fast jag var mätt och nöjd. Lite som mjölmat (och socker) fungerar  i mig. Detta är inget fenomen som jag är ensam om, läs gärna på om casomorphin.
Jag påverkas absolut inte lika på all mejeri men jag vet att jag mår bra av att hålla nere på det. Jag kommer i fortsättningen att hålla nere på mejeri, men jag kommer inte utesluta det ur min kost. Jag tycker att keso, hårdost, mozzarella, kesella och ibland grädde och crème fraîche berikar maträtten och som jag alltid säger – jag äter i princip allt men väljer att äta mer och oftare av vissa saker och mindre och mer sällan av annat.
– Jag har generellt ätit mer frukt, rotfrukter och lite mer grönsaker.
Frukt är inget som jag brukar stoppa i mig som mellanmål, det är för söt och påverkar mitt blodsocker för mycket så jag blir hungrig. Men som naturlig sötning och gott tillbehör i mat älskar jag det! Frukt i min kosthållning är här för att stanna känner jag. Det berikar.
Det jag tycker är intressant när man provar någonting nytt är ju att man lär sig mycket om vad som fungerar och vad som inte fungerar. Har man som jag, haft stora problem med maten så kan det ibland behöva tweakas.
Jag anser mig vara matnonchalant i dag men samtidigt är jag väl medveten om hur jag påverkas av olika livsmedel.
När jag lade om min kosthållning så var jag tvungen att nollställa kroppen. Jag behövde en fysisk mall, klara regler och där kom LCHF in.
Jag höll mig mätt, nöjd, sugen på saker och fick till slut ett normalt förhållande till mat. Vikten stabiliserades och jag fick en bra grund att stå på!
Med åren så har jag fortsatt att ändra lite här och lite där och tycker att jag idag vet precis vad som passar mig och inte.
Mitt fokus är egentligen detta: Äta så bra råvaror som möjligt, riktig och naturlig mat, ekologiskt så långt det går, ta bort mjölmat och spannmål så mycket som möjligt till vardags och givetvis vitt raffinerat socker. Mejeri mår jag bra på att begränsa.
Kalla det LCHF, liberal PALEO eller varför inte bara MAT?
Den här matpyramiden tycker jag är kanon! Det är i princip så jag själv mår bäst på.
Som jag tidigare sagt, jag vill inte längre sätta en etikett på min kosthållning, det blir så lätt då att man rutar in sig och ”FÅR MAN?” blir väldigt tydligt. Jag äter RIKTIG mat.
paleo_food_pyramid
 
 
Nu har vi ätit frukost här i Stockholm (proppmätt, man äter ju ALLTID lite för mycket på bufféer!)
IMG_7754
KRAM på er och jag har så många receptidéer som jag tänkte prova och dela med mig av i veckan!

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Anna 2 mars, 2014 - 19:07

Tack för ännu ett intressant inlägg!
När du talar om mejeriprodukter, menar du då uteslutande komjölksprodukter, eller även får- och getmjölk/-ost? Jag har märkt att min kropp inte mår så bra av komjölksprodukter, men däremot får jag inte samma negativa reaktioner av får- och getost.

Svara
Åse 2 mars, 2014 - 19:36

Hej Anna!
De flesta människor reagerar bättre på får och getprodukter än koprodukter, verkar som vi har bättre tolerans mot det än komjölksprodukter.
Dels innehåller det mindre tillväxthormoner etc och dels verkar kaseinet och laktosen påminna mer om människans bröstmjöll än kons.

Svara
Marie 2 mars, 2014 - 16:39

Jag har precis avslutat fjärde veckan med lchf och följt dina recept. Den här veckan har jag mått/mår jag så dåligt. All energi och ork är precis borta men det värsta är magen. Får springa många gånger och det är nästan som vatten. Så här hade jag ju inte tänkt mig att må. Varför blir det så här?

Svara
Åse 2 mars, 2014 - 16:48

Det låter som att du dragit på dig någon magbacill?

Svara
Stina 2 mars, 2014 - 15:02

Hej!
Funderar lite på hur du resonerar när det gäller de proteinpulver du ibland använder i dina recept och innehåller sukralos, acesulfam-K? Får inte själv ihop det med ren och naturlig mat…hur tänker du?

Svara
Åse 2 mars, 2014 - 15:08

Hej! One Bake innehåller inte smaksättning eller sötningsmedel, det är det proteinpulvret jag alltid numera använder. Här finns andra produkter i inläggen eftersom detta är en levande blogg och jag inte tänker gå tillbaka och eftercensurera produktval jag gjort. Sedan så har jag aldrig påstått att jag alltid äter perfekt, jag älskar tex cola zero. Men jag eftersträvar att välja så rena produkter som möjligt, oftast.

Svara
Frida 2 mars, 2014 - 14:00

Du är klok som en tok och det skulle vara kul o läsa din bok:)
Nämen jag älskar verkligen dina recept och dina inlägg skrivs med sån inlevelse och värme,rakt av. Skrivit det många gånger,men du är fantastisk ,verkar så genuin med allt du delar med dig av och jag har med din hjälp märkt en radikal skillnad. Ser fram emot dom nya recepten, kram o njut finaste söndagen ❤️

Svara
Yvonne S Ed 2 mars, 2014 - 13:51

Vilket klokt och bra inlägg när du skriver om MAT! Tack!
Jag är ju också en jojo-bantare sedan tidig ålder, var 15 när jag började och oj, så smal jag var då. Ändå dög jag inte i mina ögon. Det ligger ju ofta dåligt självförtroende bakom, så har det i alla fall varit för mig.
Nu vill jag bli sunt smal för att må bra och för att inte belasta min dåliga rygg och höft. Samtidigt tränar jag pilates i reformer 2ggr/v samt kör kundaliniyoga en gång i veckan. Promenerar, helst varje dag.
Jag äter LCHF för att min tidigare så oroliga mage mår bra av det. Dessutom har jag gått ner något kilo. Dock har jag ytterligare kilon som behöver bort och det känns segt. Är det kanske mejeri som jag ska minska på?

Svara
Helena B 2 mars, 2014 - 11:14

God morgon!
Ang testa nya recept, hur många gånger får du testlaga innan du kommer fram till ”slutprodukten”? Jag har sedan jul endast lagat mat ur dina två böcker och det är makalöst gott. Och ofta står jag och funderar på hur många gånger man måste justera/testlaga innan det blir så gott.
Igår blev lördagsmaten fisksoppan med mangocurry och äpplekaka med råkräm. Fantastisk god soppa!
Tack för all inspiration!
Kram kram

Svara
Åse 2 mars, 2014 - 11:17

Kul att det smakar!
Jag är nog väldigt smaksäker så jag gör oftast klart receptet på en gång. Ibland två gånger.
Sedan är det ju tycke och smak, en del vill ha mer/mindre sälta/krydda/sötma så det kanske man känner när man lagar att man vill ändra.
Jag brukar ta i underkant när det gäller att skriva ut kryddor så man själv kan smaka av och avgöra om man vill ha mer salt/peppar/sötma.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.