Zucchini- och svamppaj (glutenfri low carb pajdeg)

29 maj, 2020

Hej hej och Happy Friyay!

Jag hade bestämt mig för sovmorgon eftersom jag ligger back lite i sömn.
Så när jag kom lite för sent i säng i går då jag hängde lite inne hos granne Anna så tänkte jag att det gör ju inget eftersom jag kommer kunna få sova ut idag..
Ja det var ju därför katten bestämde sig för att väcka mig inte bara EN utan TVÅ ggr i natt (händer ALDRIG annars!) och givetvis hade jag glömt att stänga av larmet 6:45…. och så klart väcker Juni mig med ”Mamma!” 7.30 för hon behövde fråga en sak.. Jaja, tur det är helg!

Vi ska ha lillasyrran och Martin här på grill ikväll så jag letar lite recept och hittade detta bland mina egna så det lyfter jag idag tänkte jag!
Vill man ha vanlig pajdeg så kör man med det eller så skippar man pajdegen helt och kör pajlös paj! Det gör jag oftast eftersom jag inte är så förtjust i pajdeg lågkolhydratverion eller vanlig, jag brukar ändå bara äta fyllningen hehe

Liten glasform på bilden (34 x 22 cm) men det går minst lika bra med en mindre springform på ca 20-22 cm.


Zucchini, purjolök och svamp stektes mjuka i smör. Mmmmmmmmmm! Doften!





Perfekt som tillbehör till kött/fågel etc eller som ett alternativ för en vegetarisk rätt! Servera med en god sallad då!

Skriv ut

Zucchini- och svamppaj

  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 6 1x

Scale

Ingredienser

Pajdeg:

3,5 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön (alt 1/2 dl sesammjöl)
1/2 tsk vitlökspulver
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
30 g smör eller olivolja
1 ägg

Fyllning:

2 msk smör
1 stor purjolök
1 stor zucchini
150 g champinjoner
3 ägg
3 dl riven Maasdamer
1 msk torkad basilika
1 msk torkad oregano
2 vitlöksklyftor
salt, peppar


Instruktioner

  1. Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer till mjöl (det blir inte lika bra att skippa detta momentet!) och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i liten form.
  2. Grädda skalet i 170 g i ca 15 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj värmen till 200 gr.
  3. Skär zuuchinin i kuber. Skär champinjoner i kvartar. Skölj och skiva purjon.
  4. Fräs grönsakerna i smör tills det fått fin färg.
  5. Vispa ihop ägg med ost och kryddor och riven vitlök, salta och peppra något.
  6. Blanda med grönsakerna och häll upp i pajdegsskalet.
  7. Grädda i ca 30 minuter

.

Annonslänkar via APPRL

Veckans tips!

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


7 kommentarer

Nellie 4 juni, 2020 - 17:42

Hur mycket kcal o kolhydraterå?

Svara
Åse 4 juni, 2020 - 23:57

Räknar varken kolhydrater eller kalorier så du får lägga in själv på tex kostbevakningen.se

Svara
Ann Holmberg 30 maj, 2020 - 11:01

Hej! Tack för alla fantastiska recept! 😁. Kan man byta ut sesamfrön till något annat? Barnen gillar inte smaken av dem. 🌸

Svara
Åse 30 maj, 2020 - 13:19

Hej! Du kan byta ut mot andra fröer eller motsvarande annat valfritt mjöl

Svara
Sanna 29 maj, 2020 - 19:16

Men åh vad gott 😍😍

Svara
Diti 29 maj, 2020 - 17:31

Hej Åse!
Tack så mycket för din blogg och alla recept! Är ny följare och du inspirerade mig att få upp ögonen för LCHF och våga ta steget. Har ett 7-8 kg för mycket (dessutom i medelåldern och lägre metabolism)och trivdes inte med att ha dessa kilo och hur jag mådde när jag åt ”vanlig” kost sista året. Så nu är jag inne på tredje veckan av din rivstart viktminskning och följer det noga. Wow, vem kunde ana att man kunde slippa känna sig mosig efter mat och uppsvälld i magen. Trots initiala övergångsbesvär är detta så här långt över förväntan! Förutom det uppenbara att viktminskning kommit igång så äter jag mycket hälsosammare nu och mår så mycket bättre. Första veckan när jag kom hem från mataffären undrade min tonårsson hur vi skulle få plats med allt i kylskåpet, det säger en hel del ;-)Så tack underbara Åse för inspirationen!

Svara
Åse 30 maj, 2020 - 13:20

Åh vad roligt att höras Diti! Heja dej!! KRAM

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.