Hur jag gör min Zucchinnudlar (Zoodles)

8 januari, 2015

Vana sitter djupt hos oss och jag personligen tycker att det är bra att hålla sig så nära sina rutiner och vanor i början av en kostomläggning.
Jag kan bara utgå från mig själv. 
När jag lade om kosten till LCHF så var jag van att äta 3 huvudmål och 2 mellanmål. Jag var van vid att äta socker varje dag.
Om någon hade sagt till mig att jag skulle fasta fram till 2 på eftermiddagen och äta ägg och makrill eller en omelett med ost & skinka så hade det då ärligt talat inte låtit så lockande.
Vad gjorde jag i stället? Jo jag åt 1,5 dl fet kvarg + keso med bär och nötmusli på morgonen (var besatt av den frukosten!) och lunch och sedan middag. Jag började expermintera med de vanliga livsmedlena och gjorde LCHF alternativ i stället. Jag åt efterrätt 1 gång i veckan, där jag ersatt mjöl och raffinerat socker med tex mandelmjöl och sukrin/stevia.
Det var min framgångssaga.
Sakta men säkert så hittade jag min väg, mitt behov av att äta ofta avtog, mitt behov av söta smaker avtog och jag började hitta vad som fungerade bättre för mig.
Babysteps.


Jag håller inte med de som tycker att man ska ta bort alla substitut för maträtter/livsmedel vi är vana att äta (bröd, pasta, potatis, godis, desserter)
Absolut i vissa fall. Är du sockerberoende eller matmissbrukare så kan det vara dumt att baka bröd substitut och göra desserter och äta var och varannan dag. Det går att överäta alternativ också och ett beroende och ett missbruk kan upprätthållas.
Så är det för mig med vissa livsmedel fortfarande. 
Min favoritmackapär är min Paderno Spiral Vegetable Slicer som jag använder till Zucchini spaghetti (aka Zoodles).
Jag köpte först Veggie Twistern från Coolstuff men insåg snabbt att jag behövde ett verktyg som var snabbare och effektivare.
Varenda gång jag lägger upp en bild på mina Zoodles i blogg och insta så får jag så många frågor om vad jag köpt den så jag tänkte att det är bättre jag har detta inlägget att referera till.
Uppdaterat 14/12-2016
HÄR finns en slicer som min!
Jag strimlar nudlarna och lägger dem i durkslag sedan kokar jag upp saltat vatten i en stor kastrull och häller bara det kokande vattnet över nudlarna så blir de perfekt al dente!I går kom lillasyrran och svågern över och vi lagade mat ihop. Till Slicer mackapären kommer tre olika blad och jag tog bladet med lite större hål än den jag använder till Zoodles och så skar vi snabbt upp två kålrötter och det blev kålrotsfrittar i spiralform! Om jag hade skurit två snitt längs kålroten så hade det blivit kortare frites!
Sedan lade vi dem på plåt med olivolja och salt och kryddor och bakade snabbt i ugn i ca 20 minuter! Det blir givetvis supergott att fritera också!
Kålrot är ett ypperligt substitut för potatis! Jag använder kålrot till Jansson eller så gör jag kålrotspommes
Kålroten innehåller 1/3 så mycket kolhydrater/stärkelse som potatisen och är givetvis full av nyttigheter som andra kålväxter! Ät mer kål helt enkelt!
Kålroten innehåller mycket Kalium och Kalium är viktigt att få i sig vid kostomläggning till LCHF (tillsammans med natrium och magnesium), det gör omställningen mycket lättare när kroppen ändrar energikälla från glukosdrift till fettdrift.

07012015-012A5001

Vi gjorde mina mozzarellaköttbullar från min nya bok och till det gorgonzolasås. YUM!
07012015-012A5002

I dag mår jag tyvärr tjyvens! Min systerson började må dåligt i går kväll och i natt drabbades jag.
KRAM på er alla!!
PS, titta i högermenyn där har jag länkat till min kostkategori ”Värt att läsa” – där finns masor av artiklar om kosten och viktminskning.

42 kommentarer
1

42 kommentarer

Bönpasta med kyckling, ädelostsås och valnötter - 56kilo.se - Lågkolhydrat recept, livsstil & inspiration 7 januari, 2019 - 15:20

[…] Här kommer ett annat fredagstips till er! Jag ersätter ofta vetepasta med bönpasta, det är kolhydratsnålare och glutenfritt. Givetvis kan du ersätta bönpasta med t.ex riven vitkål eller zoodles! […]

Svara
Bönpasta med kyckling, ädelostsås och valnötter - 56kilo.se - Lågkolhydrat recept, livsstil & inspiration 7 januari, 2019 - 15:01

[…] Här kommer ett annat fredagstips till er! Jag äter bönpasta ibland – huruvida baljväxter är hälsosamma eller inte finns det olika åsikter om. Jag står någonstans i mitten! Och därför så äter jag det då och då och definitivt hellre än vanlig vetepasta! (Bönpasta påverkar inte min vikt eller ätbeteende negativt.) Det är så jag lever mitt liv, jag strävar inte efter att göra 100% de bästa valen alltid men jag strävar efter att göra de bästa hälsovalen för mig så ofta som möjligt! Sunt förnuft helt enkelt! Sedan får man ju fundera på vad man byter ut och hur ofta. För mig är det bättre att byta ut vanlig pasta mot bönpasta. Men grönsaker är och kommer förbli det bästa tillbehöret i alla maträtter. Givetvis kan du ersätta bönpasta med t.ex riven vitkål eller zoodles! […]

Svara
Tonfiskpasta med tomat & vitt vin - 56kilo - Wellness, LCHF och Livsstil 23 mars, 2018 - 15:42

[…] åt bönpasta till men det går alldeles ypperligt med Zoodles […]

Svara
Lax- och Grönsaksgratäng - 56kilo - Wellness, LCHF och Livsstil 23 mars, 2018 - 15:42

[…] strimlade Zoodles till, så […]

Svara
Köttfärssås med oliver och rött vin - 56kilo - Wellness, LCHF och Livsstil 23 mars, 2018 - 15:41

[…] serverade bönpasta till men man kan servera den till en god sallad, riven vitkål, zoodles eller vanlig pasta om man föredrar […]

Svara
Krämig Örtkyckling - 56kilo - De godaste LCHF recepten! 12 mars, 2017 - 17:00

[…] Såååååå gott så man slickar tallriken efteråt  😉 Vi serverade bönpasta till men det är minst lika gott med bara en sallad eller till fräst, förvälld vitkål eller varför inte Zoodles?  […]

Svara
Tacofylld zucchini (paleo, lchf, lågkolhydrat) | 26 januari, 2016 - 10:00

[…] är ett perfekt alternativ för oss som valt mjöl-mat. Av en zucchini kan du få till god pasta, lasagne, bröd eller som här fylld zucchini som är ett perfekt substitut till de […]

Svara
Fredagstipsar! Gott till kvällen :) - 56kilo - Inspiration, Hälsa och Livets goda! 2 oktober, 2015 - 11:06

[…] Givetvis kan du ersätta bönpasta med t.ex riven vitkål eller zoodles! […]

Svara
1 2 3

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.