Varför går jag inte ner i vikt med LCHF

av Åse

Jag får frågan många gånger och jag kan på rak arm säga att det är väldigt många som inte riktigt får viktminskning med LCHF att fungera. För mig som har många års erfarenhet av LCHF, både för egen del men även när det gäller andra så finns det många gemensamma nämnare när det inte fungerar så jag tänkte ägna ett inlägg åt mina samlade erfarenheter vad som fungerar och vad som inte fungerar! Hoppas detta hjälper!

Först och främst, de flesta som börjar med LCHF gör det för att det är populärt nu och man hör om alla framgångshistorier, man tror man ska få sig en snabbfix och man ska rasa i vikt – fel, fel, fel! Detta blir inte så för de flesta. Män går ner snabbare och lättare på LCHF än kvinnor!
Varför? Jo för de har oftast ätit sig tjocka, vi kvinnor har bantat oss tjocka. Vi stressar mycket och det motverkar viktnedgång. Vi gillar att småäta och ”mysa” och vill helst stoppa sådant i munnen som inte är jättebra för vikten. Vi äter ofta för att förstärka eller döva känslor. Män är glada över att de får äta sig mätta på kött/fågel/fisk och en fettkälla, vi kvinnor vill äta yoghurt, bär, lchf efterätter, finn crisp med en god ost, nötter, mörk choklad, bär och vispgrädde.
Kvinnor går i snitt ner 0,2 – 1 kg i veckan, dvs är det lika normalt att gå ner 1 kilo i månaden som 4 kilo i månaden. Det är oftast hur vi levt förut som styr hur snabbt vi går ner i vikt, och givetvis faktorer som nedan.

Vad är inte bra vid en viktminskning?

1. Yoghurtfrukost! Ät en frukost som består helst av ägg, tex en omelette med några skivor ost och skinka, eller en LCHF pannkaka med ost, eller en skiva LCHF bröd med kokt ägg. Du kommer märka skillnad på hunger och sug då! Skippa yoghurt, bär etc till frukost.Här kommer en bra frukost som Cecilia Hedkvist har gjort:

Cecilias frukostpannkaka, 1 port.

  • 1 ägg
  • 3 msk vispgrädde
  • 0,5 msk psylliumfröskal (Holistics tex) väljer du Ljust pulveriserat psyllium (psylliumfröskal) så ta mindre! Prova med hälften.
  • 0,5 msk kokosmjöl
  • En nypa salt
  • Några skivor av valfri ost, t.ex. Gouda
  • Kokosfett att steka i

Vispa ihop ägg, grädde, psylliumfröskal, kokosmjöl och salt i en liten skål eller bunke. Stek en ”pannkaka” i kokosfett i stekpannan. Precis när du har vänt pannkakan hyvlar du över ett lager av din favoritost och låter det smälta under tiden som pannkakan gräddas färdig. Lägg upp på en tallrik och NJUT!

2. Skippa mellanmålen! Våra kroppar är inte skapta för att äta hela tiden! När vi inte äter en kost med stor andel kolhydrater så behöver inte våra kroppar ny, snabb energi, den klarar sig på det den fick några timmar tidigare! Generellt, givetvis mår vissa kroppar bättre av att äta oftare, IBS magar mår oftast bättre av att äta mer sällan. Om kroppen ständigt får energi via munnen, varför ska den behöva ta av vårt lagrade fett?? Vi måste ju balansera upp in och utenergi, dvs hinna förbruka energin.
Ja men jag tränar! Jag måste äta något! Måste du? Först och främst så tar det ca 6-8 veckor innan kroppen är anpassad till fettdrift, under den tiden kan du vara lite orkeslös och speciellt om du tränar kan du känna av det, ta då en näve nötter innan träning. Tränar du högintensivt, ja då kan det vara på sin plats att träningsanpassa din kost, då rekommenderar jag Jonas Bergqvists bok ”LCHF & Träning”
Allt du stoppar i munnen som du inte behöver, kommer stjälpa din viktminskning! Ja det är gott, ja det höjer livskvaliteten men det är inte nödvändigt!
Ät 1 del (handflata med fingrar) kött, fågel, fisk, ägg, skaldjur, 1 del (handflata med fingrar) ovanjordgrönsaker och 1 fettkälla (ca 1 dl gräddsås eller 2-3 msk fet dressing/sås/aromsmör) till varje måltid. Ost använder du fritt i matlagningen. Ät 2-3 gånger per dag så är du i hamn! Klarar du en näve blandade nötter så är det toppen! (mandlar, paranötter, hasselnötter tex – inte saltade jordnötter eller cashewnötter!)

Du kan med fördel dra ner på grädde och creme fraiche och i stället använda alternativa fettkällor, äter du fet lax så behöver du generellt inte ha så mycket mer fett, äter du en kycklingfilé så behöver du en fettkälla men det behöver inte vara en gräddsås, det kan vara ost, dressing, en fet smörbaserad sås, en avokadosallad med olivolja, aromsmör etc.
Energibalans gäller även vid LCHF, dvs om du får i dig mer energi än du gör av med så kommer du inte gå ner i vikt. LCHF mat är energität, jättenyttigt men det är lätt att komma upp i för mycket energi om vi äter mellanmål som vi inte behöver för att vi är sugna, om vi äter en LCHF kaka till kaffet, om vi äter kvällis i form av lite goda ostar eller bär och grädde! Viktminskar vi så kan vi inte äta LCHF för livsstil!
Ät hellre 3 mål mat som mättar dig (enligt principen ovan) så lovar jag dig att du får i dig vad du behöver och inte för mycket. Lunchen kan till fördel vara din största måltid!
Oftast när vi äter mellanmål så är det på grund av sug och sug stillas bara av kolhydrater, det är oftast därför vi väljer nötter eller någon LCHF kaka, ett LCHF bröd, turkisk yoghurt med bär etc. Är du hungrig så stillas det av en bit protein (en bit kall kycklingfilé, 1 ägg etc)
Än en gång slår jag hårt för att addera ekologiskt kokosfett till kosten! Det är ett otroligt nyttigt fett, det ökar fettförbränningen och vi kan i princip inte lagra fettet i kroppen utan det används som energi. Är du hungrig på förmiddagarna eller eftermiddagarna, lägg en klick kokosfett i ditt kaffe/te! Ca 3 msk kokosfett per dag (ca 50 gram) om dagen är en bra rekommendation!

3. Stressa av! Se din viktminskning som ett livsprojekt, släng ut vågen, jaga inte resultat! Ju mer du stressar över vikten – ju mindre kommer du gå ner i vikt pga kortisolet. Och risken är stor att du börjar mixtra, du drar ner på mängden mat, du börjar fakira (tar bort alla kolhydrater) och risken är att det blir pannkaka av allt! Fokusera på att äta rätt och tillräckligt i stället!
Jag rekommenderar dig att läsa om Anna! Hon gick knappt ner något det första halvåret men vägrade börja mixtra (det hade hon ju gjort hela livet!) utan fortsatte, åt riktig mat 3 gånger per dag, något extra gott i form av en LCHF efterrätt på helgen och efter ett halvår hade hennes kropp blivit trygg, hon var avsockrad och nu till dags datum har Anna gått ner 30 kilo! Tänk om hon börjat mixtra, dra ner på maten, börjat fakira etc, risken är att hon fallit pladask och med största sannolikhet hade hon fortfarande haft + 30 kilo!

LCHF-banta inte! LCHF är så mycket mer. Oftast är viktminskning en effekt av kosten men låt det ta tid och överför inte ett snedvridet matbeteende till din nya livsstil. Sluta dieta och mixtra med kosten för att få snabbast resultat, du kommer bara sluta på ruta 1 igen! I bland kan vi behöva lära oss äta riktig mat, tre gånger per dag innan vi börjar tänka på viktminskning. Att inte bara äta för att belöna oss (för att det är gott) eller äta för att styra en viktminskning, lära oss äta för att må bra och för att våra kroppar ska fungera bra.

Lycka till!!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

124 kommentarer

Christina Wikander 13 mars, 2023 - 12:54

Är 65 år o bantat sedan jag var 16 år. 😢Hoppas att ni inte gör samma dumheter som jag. Ni duger som ni är. Man måste älska sig själv o ge kroppen det den mår bra av. Tack Åsa för dina fina inlägg. Nu ska jag ge kroppen det den mår bra av (lchf). De sista ljuva åren.

Svara
Camila 27 december, 2015 - 21:35

Hej!

Jag har precis börjat med lchf, fyra dagar idag, det är gott och jag fick akutillamående första dagarna, men annars mår jag bra. Det är dock svårt att veta hur mycket jag ska äta på dagen ”Ät tills du är mätt” läste jag någonstans, och idag var första gången jag blev hungrig på kvällen. Eller mer en konstig hungerkänsla.
Så, jag läste nu det du skrivit här och ska följa det. Jag har ätit för lite 🙂

Men, viktigt är väl motion samtidigt? Kanske därför många står still…? Bara en tanke. Jag har ingen kunskap.

Svara
Benefits av Lchf | Ännu en blogg om kampen mot sockerberoende 7 oktober, 2015 - 11:04

[…] Det här var bra skrivet av 56kilo.se […]

Svara
maja 5 februari, 2015 - 13:53

Jag har snart i 4 veckor lagt om min kost till lchf , lågkolhydrat !försöker att inte vräka med ost & grädde utan att äta bra fetter med bra råvaror ! Först hade ja lite abstinens efter socker o skit som Jag pumpat kroppen med sen innan jul , ca 1-2 veckor hade ja några ggr huvudvärk & var lite irriterad haha de 3 första veckorna tappade jag 4 kg ! Så synd nu att jag inte mätt mig från start , för jag känner att magen dragit ihop sig , armar & den lilla antydan till dubbelhakan försvann ! För nu väger ja typ samma som vid start? Då har ja ändå dragit ner på mejeri & ost för jag mår bättre utan ! Äter ägg /chiapudding på kokosmjölk till frukost ,kaffe med kokosolja, lunch blir kött/fisk med sallad / ibland butternut lr sås ! Och middag kanske nån gryta m zoodels.. men jag mår så jäkla Bra ! Som sagt måste Man få de ur skallen att de inte är Quick fix , man har förstört sug med alla dessa dieter & kroppsideal man blir pumpad med.. Detta ska vara hållbart & jag hoppas att jag i längden förlorar övervikten jag bär på ! Har såna rus av energi att jag blir chockad ! Pw dagligen & idag ska ja till gymmet efter ett uppehåll sen innan jul 😀 använder mycket av dina recept !! Ska se om jag kan köpa den nya boken snart oxå 😀

Svara
Gunnel Allard 17 januari, 2015 - 13:11

Hej och HJÄLP mej!!! Jag går sakta upp i vikt med LCHF. Jag har skött mig exemplariskt under de v jag kört dieten. Har hypotereos och undrar om jag går upp pga den??? Ska jag dra ner på fettet och kaloriintaget eller vad gör jag. Nu sitter jeansen ännu trängre ju . HJÄÄÄÄLLPPP!,,

Svara
Lena Stenbeg 1 juli, 2014 - 15:10

Hej.
Precis vad jag behövde läsa 🙂 Har stått stilla nu så länge. Gjorde ett ”uppehåll” med lchf och gick på igen för 5,6 v sedan. Det händer ingen ting. Men jag mår såå bra så jag kommer hålla ut, snart kommer nog viktminskningen också. Har tro nu när jag läst ditt inlägg 🙂 Tack snälla för en fantastisk blogg Åse 🙂

Svara
alexandra 20 juni, 2014 - 22:01

Å så bra att läsa detta.
Jag går inte ner ett dugg. Precis slutat amma. Tror min kropp ställer in sig med amning att inte göra sig av eller ta. Vågen står på samma. Händer nada.

Jag ska inte ge upp.

Ska lyssna på allt du skrivit och fortsätta. Ser inte lchf som bantning. Min mage är den som vinner mest. Vikten är ett plus , men jag vill ha den. Är 20kg plus.
Strikt lchf i 1 månad nu. Händer inget.

Tålamod. Magen är bra men vikt. Som sagt. Nada!!

Behöver en mantra.

Svara
Åsa Bergquist 16 februari, 2014 - 15:15

Hej, har just börjat med LCHF då jag vill lägga om kosten i mitt liv för att bli av med otroliga blodsockerdippar mellan måltiderna – och även generera viktminskning – men framförallt att må bra. Men efter 1 vecka har mitt midjemått ökat!! med 6 cm. Det är otroligt deprimerande. Tack och lov hittade jag den här bloggen med många bra informativa inlägg som tydliggör hur man ska äta och hur mycket av allt. Det saknar jag annars när det skrivs om LCHF. Nu vägrar jag att ge upp utan ska ge det en chans (sitter hungrig igen efter en lunch med 1 bit oxfilé, 1 msk aromsmör (ser här att jag ätit för lite) 1/2 handflata blomkålsmos och 1 handflata haricot verts med citronolivolja). Nu ska jag ta ett ägg och ost för att dryga ut lunchen och sen se fram emot en rejäl middag.

Keep up the LCHF-spirit!

Svara
Oda 1 februari, 2014 - 11:03

Oh vad glad jag blir av att höra det från dig, det lugnar ner mig tack ska du ha snälla Åse.. Kramar

Svara
Oda 31 januari, 2014 - 18:27

Hej Åse jag vill gärna veta varför jag inte tappar så mycket vikt men däremot tappar en cm från medjan i veckan?? Uppskattar svar snälla

Svara
Åse 1 februari, 2014 - 09:04

Hej, det är väldigt vanligt på lågkolhydratkost att man förlorar fett runt mage, höfter etc och att det inte syns så mkt på vågen. Släng ut vågen och mät dig bara! Vågen säger absolut ingenting!

Svara
Ida 10 september, 2013 - 22:41

Hejsan jag har ätit lchf i ett år nu och inte gått ner mycket alls. Det tog mig ca 10 månader att gå ner 7 kg och nu har jag gått upp 3 igen då jag delvis tappat hoppet och fuskat i sommar. Jag har ätit samma mat och mängd som min mamma som gick ner 15 kg på 4 månader. Kan det vara så att lchf inte funkar på alla ? Vet inte annars vad jag ska testa!

Svara
Åse 11 september, 2013 - 09:46

Det fungerar för alla men alla kan inte äta på samma sätt.

Svara
Sara 18 augusti, 2013 - 17:31

Det var bra att läsa detta, jag har nämligen inte det bästa tålamodet när det kommer till min vikt. Jag har alltid bantat och kommit ner kilon ganska snabbt. Nu vill jag ha nånting som fungerar på lång sikt. Som gör att jag håller vikten en längre tid. Efter viktväktarna lyckades jag hålla vikten två år eller så men jag var ju ständigt sugen.
Det är så otroligt ovant för mig att äta så mycket fett men jag mår bra av det och jag är mätt hur länge som helst! Jag behöver ändå inte alls lika mycket mat som tidigare. Det känns toppen!

Jag undrar om man kan märka när kroppen går över i ketos/fettdrift?
Jag började med att ligga runt 50 g kolhydrater per dag i två veckor och nu ligger jag runt 20 g per dag.

Svara
Beatrice 5 augusti, 2013 - 21:32

Hej!
Jag har varit överviktig i hela mitt liv och alltid mått dåligt över det!
För ett par år sedan gick jag ner 35 kg och va sååå nöjd med min kropp och med mig själv. Tyvärr så kryper kilona tillbaka och jag får PANIK…!
Efter att ha hittat hit så känns det lite bättre… Du satte ord på allt sim jag känt ochvsol jag gjort!
Jag hoppas att jag kommer att börja se på mat som mat och inte som lyckopiller!!! TACK!!!

Svara
Åse 6 augusti, 2013 - 12:09

Härligt att du blev motiverad och inspirerad!! =)

Svara
Eivor Duvenett-Birgersson 18 januari, 2021 - 10:10

Hej. Jag är en ”tant på 63år. Har ätit lhcf en vecka till min förvåning så hade jag gått upp i vikt. Äter en del medicin bla mot blodpropp, kolesterol, antidepressiva mm. Kan det påverka min viktnedgång??

Svara
Mats 11 maj, 2013 - 18:57

äter lchf också, men går inte ner i vikt alls, jag tycker till och med att jag ser lite tjockare ut än jag gjorde när jag åt pasta och socker och annat.

Svara
Åse 12 maj, 2013 - 15:15

Hej! Man kan äta lchf ”fel” men det är omöjligt att svara på utan en matdagboksanslys.

Svara
Mia 16 april, 2013 - 09:57

Hur kan det vara så stora skillnader mellan märken vad gäller antalet kolhydrater i tex kokosmjöl och mandelmjöl?
Vilket är det bästa?
Tack för en bra blogg❤

Svara
Åse 16 april, 2013 - 10:19

Det beror helt på hur det är framställt! Jag rekomemnderar enbart Aman Prana som är ett kokosFIBER mjöl. Finns i hälsokost, på Bodystore och på LCHFbutiken.
Mandelmjöl köper jag själv Selltons. =)

Svara
Em 27 mars, 2013 - 11:50

Jag har kört (vad jag tror!) lchf nu i en månad. Jag har inte blivit mindre fast min magsäck verkar ha krympt… iaf på insidan.
Kan du berätta vad jag gör för fel på min vanliga dagskost?:

Frulle: ett ägg m mayo eller två stekta ägg (i smör)
Mellis (iblnad: 1 Avokado
Lunch: Kött i gräddsås ex. 4 köttbullar eller en bit lax (hemgjorda) o ibland sallad till
Kvällsmat: Som lunch
Efterätt: lch citronpaj, en slice m grädde.
Under dagen kaffe m grädde.

Snälla rådgive mig hur jag ev. behöver ändra påkosten.
Behöver jag träna för att det skall göra skillnad i viktnedgången?
OBS! Jag väger 61kilo. Min ideel vikt är 56kilo. Jag hänger över mina jeans med magen och höftena. Alltid har jag varit stl.24 och nu är jag 38.
KAn jag bli 56kilo och stl 34 igen?

Tack så hjärtlgt om du kan hjälpa mig!

Svara
Åse 27 mars, 2013 - 12:32

Hej! Mina kostrådgivningstjänster hittar du på femtiosexkilo.se 🙂

Svara
Maria Romare 24 mars, 2020 - 11:03

Hej!Har nyss börjat med LCHF.Men min undran är då jag jobbar natt,vad kan jag äta då?jobbar vaken natt 21.00-07.00.Mvh Maria Romare

Svara
Åse 24 mars, 2020 - 12:01

Rekommendationen vid jobbnätter är att äta som om du vore på dagskift. Dvs ät middag innan du börjar jobba och ät frukost när du ska lägga dig. Om du måste äta något på natten så ska det vara helt kolhydratfritt som tex ägg, några ost & skinkrullar m.m.

Svara
Jennifer 18 februari, 2013 - 07:08

Hej!
Först vill jag ge beröm för din fina receptsamling för Fontana. Kom över den av en slump och vill göra varenda sallad i den. I vanliga fall tycker jag sallad är rätt tråkigt.
Sen har jag precis hittat till din blogg och sitter nu och lusläser gamla inlägg. Det står mycket om att personer med IBS mår bra av att äta sällan. Vet du om samma sak gäller för personer med IBD? Jag fick under hösten diagnosen Ulcerös Kolit och har läst att många med IBD mår bra av LCHF-kost så sen drygt två veckor tillbaka har jag slutat äta kolhydrater.

Svara
Åse 18 februari, 2013 - 12:32

Så roligt att höra Jennifer!!
Läs detta inlägget från Anne som gästbloggade här: http://56kilo.se/anne-gastbloggare/

Svara
Terese 8 december, 2012 - 19:21

Hej!
Tack för en bra blogg, med massor av bra recept! 🙂
Jag började med LCHF för 4 veckor sedan. De två första veckorna gick jag ner i vikt, och nu de två senaste har jag gått upp i vikt… Känns ju lite hopplöst, men tänker inte ge upp. Tydligen kan det ju ta en tid innan kroppen vänjer sig, men tyckte det är så konstigt varför man först går ner 2kg, och sen upp igen 1½kg… Vad kan detta bero på??? De ändringar som jag har gjort är att nu helt uteslutit mörkt bröd (åt en skiva/dag de två första veckorna). Kan det vara så att min kropp behöver en liten mängd mer kolhydrater? Har försökt lästa på, men blir inte klok…en säger si och en annan så…
Sen undrar jag över fenomenet ”ketos”, behöver kroppen infinna sig i detta tillstånd för att gå ner i vikt, eller hur fungerar det? Och hur kommer man dit / vet att man är i ketos?

Tacksam för svar! 🙂

Svara
Åse 9 december, 2012 - 18:10

Hej! Det är så mycket som kan spela in, det är därför vi kostrådgivare arbetar med individuell LCHF.
Nej man behöver inte befinna sig i ketos för att gå ner i vikt, men det hjälper bra mot hunger.

Svara
Frida 21 november, 2012 - 20:58

Hej!
Vad gör jag för fel?? Alla går ner av lchf men jag har gått upp o ändå tränar jag minst tre dagar i veckan 🙁
Med vänlig hälsning, frida

Svara
Charlotte 8 november, 2012 - 19:55

Hej Åse!

Kanske du inte läser detta då jag ser att det är en tid sedan du skrev detta.

Min historia:

Jag var en tjej på 153 cm och vägde 89 kilo för ca 3 månader sedan.
Jag tröttnade på mitt sockerberoende och på att jag bara gick upp i vikt och var trött jämt. Jag valde att börja med att sluta med sockret, detta var verkligen ett helvete för mig de första veckorna… Efter 2 månader hade jag gått ner 16 kg och var mycket piggare och mådde bättre både fysiskt och psykiskt. Är gladare osv…

När jag kände att det var under kontroll så började jag med Lchf för ca 1 månad sedan och sedan dess har jag gått ner 4 kg till.
Jag ser dock inte denna kosten som viktminsknings kost utan det är bara en bonus för mig då jag verkligen vill gå ner. Men det bästa är ju att man inte går runder och är hungrig jämt och slipper socker suget/beroendet och mår så otroligt mkt bättre. Det ända tråkiga jag har råkat ut för är utslag i nacken, blev av med dem ett kort tag men nu har dem åter kommit tillbaka…

Något förslag på vad det kan bero på?
Sedan vill jag tacka för en så otrolig fin sida och dina underbara recept, jag kommer garenterat köpa din kokbok!

Hälsningar Charlotte, en Helsingborgare här med 😉

Svara
Resultat efter tre veckor | Mina jag och LCHF 24 september, 2012 - 11:57

[…] tycker skriver bra och sammanfattar det jag kommit fram till finns att läsa på den här bloggen 56kilo. Denna vecka ska jag inte äta några LCHF-efterrätter eller kakor, bröd etcetera och jag ska […]

Svara
Lena 20 september, 2012 - 19:19

Hej! Tack för en bra artikel.
Jag tänkte på det här med att vara sönderbantad…att det tar längre tid att gå ner i vikt för de som i livet jojobantat. Jag är nyfiken på hur kan kroppen veta, när man ätit LCHF en längre tid , att den kommer tryggt få bra mat i fortsättningen och därför släpper ifrån sig kroppsfett? Vilka funktioner är det som spelar in?
Mvh Lena

Svara
Åse 21 september, 2012 - 07:02

Tyvärr kan den frågan vara lika svår att svara på som ”vad är meningen med livet?” kroppens intelligens och minne är liksom hjärnan ibland omöjlig att få alla svar om. Det vi vet är att en kropp som jojobantat mycket blir duktigare på att hålla kvar sina kilon, det är många kroppar bevis på.

Svara
Ketty 10 augusti, 2012 - 03:41

Tack för en underbar blogg! Jag gick ner 16 kg med lchf innan den blev en allmän ”innediet”. Då gav jag tyvärr upp pga brist på bra recept och dålig fantasi hos mig själv så min mage fixade inte den ovarierande kost jag åt. Jag har senare försökt vid ett par tillfällen men som du skrev i ett annat inlägg så får man höra kommentarer från andra om att man inte borde gå ner mer osv. vilket gjorde att jag tappade motivationen, jag var ju så fin sa alla. Nu har jag insett att min gamla livsstil inte håller längre, jag är alldeles för stor och mår inte bra av det vare sig fysiskt eller psykiskt. Jag bestämde mig därför för lchf och har blivit enormt inspirerad av din blogg. Du har gett mig en helt ny syn på lchf som en livsstil och varje gång jag känner för att ge upp (jag står stilla, kanske rent av gått upp något då jag jobbar nätter och väger mig olika beroende på om jag går upp på em. efter att ha jobbat natt eller på morgonen efter att ha varit ledig) går jag in på din blogg och får ny energi. Du gör en stor skillnad för mig och många andra. Tack!

Svara
Anna 3 augusti, 2012 - 15:24

Hej!
Jag undrar om man behöver äta oftare än tre
gånger om dagen om man tränar ungefär sex gånger i veckan
eller om det räcker med tre mål?

Svara
Åse 4 augusti, 2012 - 10:41

Ät när du är hungrig och känner behov av det! Tränar du högintensivt kan du behöva äta lite mer kh runt träningen, Jonas Bergqvist har en kanonbra bok som heter LCHF & Träning

Svara
Pernilla 26 juni, 2012 - 23:47

Tack! det var ett jätte bra inlägg
Är glutenintolerant så lchf passar mej (tror jag) plus att jag vill tappa 15 kg,
man vill ju att allt ska gå så fort, men när jag läste detta inlägg så är det bara att köra på och låta det ta den tid det tar ( har bara ätit lchf kost i en vecka)
Ska nu följa din blogg och bli inspererad
Tack MVH Pernilla

Svara
Sofi 17 juni, 2012 - 11:05

Tack för detta inlägg, det kom som på beställning! Jag har LCHF:at i drygt ett och ett halvt år, tappat nästan 30 kg, men har några kvar. Och de sista 3-5 kilona sitter som BERGET! Har mixtrat och mekat och grejat för att försöka hitta den rätta metoden för att komma från mina nu 71 kg (168 cm) till mina önskade 66-68 kg. Det ska jag dock genast sluta med nu! Jag ska äta mat jag vet är bra för mig, och som jag mår bra av och låta kilona försvinna i den takt de känner för. Nu är det slutstressat!

Svara
Åse 17 juni, 2012 - 16:35

Helt rätt!! Lycka till!

Svara
Emmely 11 juli, 2013 - 15:10

Hej Åse!

Du är en sådan himla bra inspiration.
Men nu har jag en fråga, kommit igång på riktigt igen efter ett uppehåll med lchf är inne på min tredje vecka, har även hittat inspirationen till styrketräning som nästan blivit som en drog. Tränar 1,5h 3 dagar i veckan.
Nu till mitt bekymmer, varför går jag ner så lite per vecka ca 0,4-0,5 kg?
Har det med min styrketräning att göra då jag bara äter det som är tillåtet i lchf kosten. Mår super så jag kommer fortsätta kämpa men mister lite glöden när jag ska väga mig.
Har du någon susning får du gärna svara.
Kramar och tack för att du är du!

Svara
Maria 14 juni, 2012 - 22:31

Tack för en superbra blogg!! Älskar att surfa in här och läsa tips och trix som gör att jag får bättre förståelse för LCHF som livsstil.

Min man och jag började i slutet på augusti förra året och har nu gått ner en hel del i vikt, min man -28 kilo och jag -16.

Jag har nu stått stilla ganska många veckor och skulle behöva en lite puff för att komma på rätt köl igen.

För 12 veckor sedan slutade jag att röka (och min slutade snusa) och sedan dess så jojar jag lite. 2-3 kilo fram och tillbaka har det varit. Jag går upp dem och ner dem, men varken mer eller mindre. Jag använder nikotintuggummi och sockerfria tuggummi. Kan det vara detta som påverkar?

Sedan 3 veckor tillbaka provar jag oxå periodisk fasta, men det har inte gett något extra. Jag har ätit två mål om dagen, tycker det räcker för att jag ska hålla mig mätt. En kombinerad frukost/lunch runt 11-12 och sedan middag kl. 17. Kanske borde jag ändra så det blir 3 mål istället?

Tar tacksamt emot alla tips du har!!

Hoppas du får en skön helg!

Svara
Dags att bli fri « Inspire Sofia Norgren 12 juni, 2012 - 21:25

[…]  Måste bara tillägga den inspirerande bloggen 56 kilo! […]

Svara
Christine 11 juni, 2012 - 21:36

Bra skrivet! Men, jag har gått ner 11 kg med lchf till dags dato och jag har en teori om att min kropp själv säger ifrån nu, jag äter på samma sätt som när jag började, men min kropp verkar tycka att 75 kg till 175 cm är lagom. Den släpper inte ett gram ifrån sig!

Svara
Anna 9 juni, 2012 - 23:30

Fast här tycker jag uppriktigt sagt att många LCHF-förespråkare har ett ansvar…”Ät dig mätt utan att räkna kalorier!”, ”Frossa i fett – gå ner i vikt” m m är exempel på löpsedlar på senare tid. Det är klart att desperata ”proffsbantare” nappar på det…!

Själv har jag gått ner 15 kg sedan årsskiftet med Viktväktarnas nya ProPointsprogram. Jag vill inte svära i kyrkan, men det nya PP-programmet är så smart utformat att man kan äta mycket protein och lite mer fett än tidigare. Om man använder PP-programmet som jag – jag använder alltid Duoval Protein för att kunna äta mycket protein, alla kolhydrater jag äter är ”nollpointsare” och resten lägger jag på bra fetter som kokosfett, smör och olivolja – funkar det faktiskt utmärkt. Jag kan faktiskt inte inse vad den stora skillnaden är mellan min livsstil och den du förespråkar.

Detta skriver jag för att visa att det inte finns en väg som är rätt för alla, och att det här med LCHF kan skapa problem för personer utan normala hungers- och mättnadskänslor. Personer som jag, med viss tendens till matmissbruk, tar nog gärna chansen att äta lite för mycket av det goda bara för att det är ”tillåtet”…så om inte aptitregleringen och mättnadskänslorna funkar som de ska, är det nog vissa som överäter på LCHF och därmed inte går ner i vikt eller t o m går upp i vikt. Därför tycker jag personligen inte att LCHF-förespråkare ska ge ”carte blanche” att äta hur mycket som helst bara det innehåller lite eller inga kolhydrater.

Svara
Åse 10 juni, 2012 - 09:00

Vad skönt att Pro points fungerar för dig! Jag hade svårt att få mina propoints att räcka! Bara 50 gram kokosfett (som är den mängd som rekommenderas för att få hälsofördelar) blir ju 13 PP. Stora skillnaden är inte mängden mat, skillnaden är att många väljer att äta LCHF därför att de mår bättre av att utesluta spannmål och all stärkelse och detta är något som inte Viktväktarna förespråkar. Många som i dag väljer LCHF har gått upp och gått ner en fasligt massa kilon på VV men har inte fått det att fungera, de är trötta på att räkna och att maten blir matematik.
Jag håller med dig, det är många med obalanser i ghrelin och leptin och som inte har normala signaler, det är därför handflatemetoden som vi kostrådgivare rekommenderar är så bra, det ger en färdig mall och tydliga riktlinjer. Alla får välja vad deras kroppar mår bra av och klarar av, jag är glad att PP fungerar för dig! 🙂 Och alla LCHF förespråkare jag känner till är noga med att tala om att löpsedlarna just bara är löpsedlar, det går inte att hälla i sig massa fett utan att få ett +-0 i vikten, som tur är så går många sällan upp (lite insulinpåslag) och det kan vara värt mycket för många gamla jojobantare.

Svara
Anna 10 juni, 2012 - 11:20

Det var absolut ingen kritik mot dig, du har aldrig använt dig av ”löpsedels”metoder. Och jag är både full av beundran och avundsjuk över de resultat du uppnått med LCHF.

Jag mejlade kostrådgivaren Ulrika Davidsson som säger att LCHF inte passar personer med blodgrupp A (som jag har). Hon gav mig rådet att vara lite försiktig med fettet och inte vara rädd för att äta mycket protein och grönsaker. Därför tyckte jag att VV:s nya program lät vettigt. Man får ju äta mycket protein (och 200 g kött, fisk eller kyckling till varje måltid mättar bra), fritt av grönsaker (frukt är jag lite försiktig med) och stärkelserika kolhydrater kan man utelämna om man vill. Så jag äter lite enligt grunderna i LCHF, men inte lika mycket fett som vissa rekommenderar. Enligt Ulrika D är det personer med blodgrupperna 0 och B som går ner mest i vikt och mår bäst av LCHF.

Jag vet inte om jag kommer att hålla vikten, men det känns i alla fall skönt att vågen rör sig neråt!

Svara
Åse 10 juni, 2012 - 12:32

Jag tog det absolut inte som kritik =))
Det är intressant detta med blodgrupperna, vet att Ulrika använder sig av det – har ingen kunskap om det dock.
Härligt som sagt att du har hittat ett sätt som fungerar! Det är ju det viktigaste, att vi mår bra under tiden vi viktminskar och att vi ser det som ett långvarigt sätt att äta.

Svara
Anna 9 juni, 2012 - 22:06

Varför jag inte går ner i vikt? Varför jag gick upp i vikt? SSRI preparat (antidepp medicin) som sa kaboom och bra mådde jag men svällde upp som en ballong ca 15 kg. LCHF stannade viktuppgången, men jag går inte ner, sen november strikt kost. Har stökat med att byta mediciner pga vikten, = asjobbigt och det går bara fel. Finns det något sätt att lura SSRI preparat eller är det bara att stå ut?

Svara
Anna 10 juni, 2012 - 15:02

Hej och tack för tips! Blir dock förvånad då det Anna Hallen skriver faktiskt inte stämmer? Det kommentatorn Åsa skrivit under är det som läkare och forskning kommit fram till. Vissa går upp av oförklarliga skäl och man vet inte vad i kroppen som påverkas till viktuppgång.
Anna

Svara
Åse 10 juni, 2012 - 15:10

Nej i människor har tyvärr inte hela facit, det är bara att inse. Det är mycket som styr i kroppen och inte alltid så enkelt.W

Svara
Julia 8 juni, 2012 - 23:01

Hej Åse!
vet inte vart jag ska börja och vill inte bli för långrandig heller. Jag vill tacka dig för en fantastisk blogg.
jag är ung, och kan äta ”vad som helst” för jag har så hög ämnesomsättning.. vilket inte är sant.
Jag börjar nu inse hur känslig min kropp är för fel mat, och hur bra den reagerar på rätt mat. Innan var jag trött /irriterad och hungrig hela tiden. Jag jojjade 2-3 kilo lite hela tiden var smal men med muffinsfett kring höfterna.
Plötsligt gick jag upp i vikt pga stress och ledsamhet= maten blev min tröst. Tillslut gick jag ner igen för att tillslut inte lita på mat alls och få en ätstörning. NU litar jag på mat och näring för jag har lärt mig tack vare dig vad som är rätt verktyg för kroppen och har satsat långsiktigt på ett nytt piggare friskare liv.

Jag vill därför tacka dig Åse för din kunskap och din genuina vilja att folk ska må bra. TACK!

Svara
Åse 10 juni, 2012 - 10:58

Vad härligt att höra! Jag blir jätteglad! Stort grattis till dig!! KRAM

Svara
Nettan 8 juni, 2012 - 13:21

Tack för en bra blogg.
Alla lyckas så bra med LCHF, grattis till er alla.
Själv har jag ätit lchf i snart 1 år, inget händer.
Hjälp mej, äter inte nötter, choklad, keso, yogurt, bröd.
Tar endast grädde i kaffe 2 ggr/dag.
Äter frukost, lunch, middag. (+2 koppar kaffe med vispgrädde/dag)
har ca 20 kg för mycket, är 50 +, och tar östrogen i liten dos.
om någon har ett knep så tas det tacksamt emot.

Svara
Kristina 8 juni, 2012 - 11:53

Hej Åse,
Bra skrivet!!

Svara
Maria Jallow 8 juni, 2012 - 11:34

Underbart, pedagogiskt och enkelt förklarat! Äntligen någon som lyckats göra det! Lägger ut det här inlägget på min blogg så fler läser detta! Kram!

Svara
Fru Jensen 8 juni, 2012 - 11:24

Vilket helt fantastiskt bra inlägg!

Det aka länkas till med en gång 🙂

Tack för en grym blogg!

Svara
Lita 8 juni, 2012 - 10:24

Et veldig bra og godt forklarende innlegg 🙂 Kjenner mange som hopper på lavkarbo bølgen fordi den en ”in” akkurat nå, og ikke får de resultatene de ønsker. Det de fleste glemmer er at om man spiser flere kalorier enn man forbruker, så vil man rett og slett ikkek gå ned i vekt. Så selv om man ikke skal telle kalorier, så kan man ha det i bakhodet.

🙂

Svara
Stina 8 juni, 2012 - 10:18

Hej, och tusen tack för en bra blogg med massor av inspiration!
En fråga: Jag äter inte yoghurt-frukost, men däremot fil med solrosfrön, hela linfrön och lite russin. Bör jag ändra den?
Gick ganska lätt ner 5 kg, men sedan har jag stannat av.

// Stina

Svara
Åse 8 juni, 2012 - 10:40

Fungerar det så kan du fortsätta, men fil innehåller mycket mjölksocker.

Svara
Mathildas mamma 8 juni, 2012 - 09:28

Tack finaste Åse för ett kanonbra inlägg. Du är så generös och vacker människa även på insidan. Äntligen fick vi livsnjutande kvinnor en förklaring på att det inte går att hela tiden mulla i sig nötter, choklad m.m. Gjorde ditt förslag på omelett/pannkaka idag och det var ju supergott trots att jag glömde saltet. Det slog mig att det blir perfekt att göra som en wrap och fylla med salami och brie nu när jag ska åka tåg på måndag.
Fråga 1 vad anser du om jordnötssmör brukar ta en tsk istället för fikabröd till kaffet, är det tokigt? 2 Är det kokosfett med eller utan smak som man ska ha i kaffet? 3 jag brukar blanda några matskedar keso med 2 msk grekisk yoghurt från Liedel med 5 frysta hallon innan mitt spinningpass är det ok? Yoghurten innehåller 3 kolhydrater per 100 g. 4 Är det ok att istället för mellanmål ta en proteinshake beståendes av 1.5 dl havremjölk och 2 msk Holistic proteinpulver?
Kan f.ö. rekommendera Holistic proteinpulver då det varken innehåller socker eller andra sötningsmedel som aspartam och liknande.
Kram och hoppas att solen lyser på dig idag =)

Svara
Åse 10 juni, 2012 - 11:00

KRAM!!
Jordnötssmör tycker jag absolut du kan fortsätta med (ett osockrat jordnötssmör) Du kan ha både med och utan smak när det gäller kokosfettet!
OK med kesoblandningen! Håller med ang holistics! =)
Stor kram!!

Svara
Anna B 8 juni, 2012 - 08:52

Så himla bra skrivet!!

Det känns som att en Åse-fluga suttit på min vägg och satt fingret på mina funderingar, men också orsaken till min uteblivna viktminskning. Jordnötterna, bären, den mörka chokladen, finn crisp med brie osv.

Har ätit enligt lchf ett par månader och testar nu även periodisk fasta sedan ett par dagar. Mår bra och är sällan hungrig men står liksom still.

Stort tack för inspiration och smarriga recept. Har testat massor!!

Svara
Monicas Mat 8 juni, 2012 - 08:22

Jättebra skrivet!

Svara
becky 8 juni, 2012 - 08:09

Men varför går inte DU ner mer i vikt? Du borde ju väga typ 35 kilo nu? Periodisk fasta och allt?

Svara
Åse 8 juni, 2012 - 10:38

För att jag har en energibalans – oftast, jag äter lika mycket som jag gör av med. Som jag skrev energibalans (positiv och negativ) gäller även i LCHF.
JAG äter ju mörk choklad, yoghurt, bär – ja allt det där som man inte ska äta vid viktnedgång. Jag går iofs ner ändå, sakta men säkert med det beror på den periodiska fastan, för att energibalansen blir negativ. Men jag kan min kropp och vet hur mycket och hur lite jag kan äta. Men länge åt jag MER än jag gjorde av med, för att det är gott =)

Svara
Therese 8 juni, 2012 - 07:46

Tack för ett perfekt inlägg!
Jag har kört yoghurtfrukostar med hallon VARJE morgon i tron att det var bra. Nu förstår jag varför jag gick ner men sen stannande i vikt. Nu har jag bakat Solrosbrödet och ska äta proteiner så det sprutar ur öronen ;-)!!!

Trevlig helg och tack för en superblogg!
/Therese

Svara
Mia 7 juni, 2012 - 23:21

Hej! Mycket bra skrivet inlägg, som alltid 🙂 Jag och min man började med LCHF den första februari och på den tiden har jag lyckats äta ner mig -20 kg och gubben -10kg. Har en del kvar att gå ner men framför allt så mår jag så otrolig mycket bättre! Har nog upptäckt att jag är överkänslig mot gluten, inte bara laktos som jag redan visste. Nu har jag märkt att dom senaste veckorna att jag hamnar som på en tröskel för att sen halt plötsligt tappa 2-3kg. Det svåra är att jag inte kan äta typ äggröra eller omelett till frukost utan vill helst ha yogurt och bär. Men det unnar jag mig en dag i veckan bara. Kommer fortsätta äta LCHF medan gubben har smugit tillbaka viss kolhydrats mat. Tack för en bra och intressant blog! 😀

Svara
Mia 7 juni, 2012 - 22:59

Så otroligt bra skrivet! Jag är själv en analyserare och tänkare och tänker ofta ”varför är jag mer/mindre hungrig”? Är jag hungrig/inte hungrig? Håller på och försöka sluta tänka så, så ditt inlägg kom perfekt för att peppa på lite! Ska sluta analysera och dieta, nu ska jag jobba på att kroppen ska få känna sig trygg! Jag mår så otroligt bra av kosten och vill inte äta något annat!! Tack för att du delar med dig av all din klokhet, du är fantastisk!! Stor kram från en annan Helsingborgare 🙂

Svara
Petra 7 juni, 2012 - 22:35

Tack för ett bra inlägg! Jag började äta LCHF för ett år sen. Tappade några kilo i vikt men nu har jag gått upp igen. Har precis tagit nya tag och registrerar numera allt i Shape Up appen för att se vart det felar. Jag hoppas att vikten och måtten snart går neråt igen för det är inget kul när byxorna stramar. Försöker dra in på mejeri mera nu. Sen tror jag sömn, stress och dåligt med vatten säkert kan ha någon inverkan.

kram

Svara
Nina 7 juni, 2012 - 22:34

Jag har hittat lite av min variant där jag överdrivet inte med grädde eller gräddsåser, det blir lite bea här och där, mest faktiskt majonnäs eller inget alls, lite keso till korven osv osv. Väldigt mycket sallad, rättika gratängen är en återkommande favorit osv. Sen har även jag tyvärr lite medvetet valt att unna mig då och då, trots att jag vill gå ner, men jag känner att varken jag eller familjen mår bra av att jag tok kör men hur som haver så är jag nu 0,7kg ifrån att spränga en viktminksning10kg, på 4 månader, vilket jag hoppas på att nå innan denna vecka är slut 🙂 Det är jag toknöjd med 🙂
Jag vill gärna tacka dig än en gång för alla goa recept du lägger ut, det är guldvärt!

Svara
Åse 10 juni, 2012 - 11:34

Stort GRATTS!!!!

Svara
Linn 7 juni, 2012 - 21:54

Tänk att detta inlägg kom just idag när jag och maken gjort en nystart med LCHF. Jag grymtade lite över omeletten har gjorde till mig i morse. Jag vill ju så gärna ha min yoghurt, men får väl tänka om där:)

Svara
Wille 7 juni, 2012 - 20:26

Jättebra inlägg:)
Det jag tycker är svårt är det här med att äta mer eller mindre. Ibland ligger jag lågt och går ner, ibland äter jag massor och går ner. Tvärtom gäller också lika ofta. De gånger i mitt liv jag varit smalast har jag också ätit som mest.

Det är också därför jag stutat mixtra till det. Allt jag äter är ju sådant som min kropp vill ha och behöver, så något dåligt samvete har jag inte alls. Huvudsaken är ju att man mår bra.

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 20:37

men det där är ju perfekt! Det är så våra kroppar vill ha det, så levde vi förr. I bland hade vi mer, i bland hade vi mindre mat och framför allt, som du säger – du ger din kroppe mat som den vill ha och mår bra på – då självreglerar kroppen 🙂

Svara
Fnulan 7 juni, 2012 - 20:08

Fina Åse som ger så mkt av dig själv för att hjälpa andra! Jag kämpar på, men vill ha resultat… Hade ett mål till den 21 juli men har gått upp istället så det är massa misströstan….

KRAMEN

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 20:38

Gumman, 4 veckor är piss i missisippi, inte det svaret du vill ha -men se detta som ett livsprojekt! LCHF är en hormonell kost och det kan ta tid. PUSS!

Svara
Marcela 7 juni, 2012 - 19:38

Hej Åse!!

Tack för påminnelsen!!! Har börjat fuska lite för mycke och ätit för mycke av ”rätt” maten också! Nu måste jag hitta tbx igen!! Tack för receptet på frö brödet…. älskar den brödet :)!!! Undrade en sak bara…. är det ok att dricka smoodithie som finns med på tidningen Mat & Hälsa till frulle om man vill gå ned i vikt?? Tycker dom är smidiga och så goda att göra när man måste upp så tidigt (kl 06:00)!

Tack igen Åse för en super bra blogg :)!!!

Marcela

Svara
Linda 7 juni, 2012 - 19:01

TACK för en bra sida!!
Ätit LCHF i 5,5 vecka nu och gick här frågandes om varför det inte händer så mycket…
Fast det har det ju gjort: -15 cm på kroppen och -4 kg
Du förklarar väldigt bra och ger iaf mig pepping att förstätta på det spåret jag är på.

Svara
Mamma Mia 7 juni, 2012 - 18:59

Hejsan
Jag tycker att det är bra att du tar upp detta med ”inkomster och utgifter” För det har ju varit ”fult” att prata om att man kan gå upp i vikt av LCHF kost.
För äter man för mycket kalorier och inte gör av med den energin så lagras det som fett.
Har man tendenser till att överäta ”vanlig mat” och överför det beteendet när man övergår till till LCHF så blir man ju besviken när det inte blir någon viktnedgång. Så det är ju bra att man både skaffar sig kunskap och hur LCHF fungerar samt är medveten om hur man själv fungerar.
Det är tur att man lär sig under tiden.
Mamma Mia

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 20:40

Generellt är det svårt att lagra fett när insulinnivåerna är låga (även på kaloriöverskott) men vi går ju inte ner i vikt. Men håller med dig, kunskap krävs!

Svara
Linda 7 juni, 2012 - 18:58

Det där var riktigt bra förklarat tycker jag.
Hade själv funderingarna på varför jag inte går ner mer i vikt…
Jag har ätit LCHF i 5,5 vecka nu och hoppades som säkert många andra att ”rasa” i vikt så där i början. Nu har jag börjat tänka mer på att äta mig mätt och inte så mycket på vikten. Jag har under denna tid trots allt gått ner i vikt ca 4 kg men mest har jag tappat 15 cm på kroppen och det runt magen (där jag har mest)
Och bara det känns underbart. Kommer definitivt fortsätta och mina kilon kommer sakta men säkert att försvinna tills jag nått tillbaka till mig själv.
TACK för en bra sida!!

Svara
Monica 7 juni, 2012 - 17:43

För många, inkl mig själv, var nog LCHF länge synonymt med Skaldeman och hans teorier. Hans bok ”Ät dig ner i vikt” var den första LCHF-bok jag läste. När han viktminskade åt han 10 ägg och 1 pkt bacon till frukost, entrecôte m en halv liter gräddsås till lunch och något liknande till middag. Jag överdriver något, men ni förstår vad jag menar…

Problemet är att han är undantaget som bekräftar regeln. Han kunde kanske gå ner i vikt genom att äta 15.000 kalorier om dagen och inte motionera. Jag kan det inte, och inte många andra heller. Frågar vi varför får vi då svaret att vi äter för mycket kolhydrater trots allt, att vi äter för lite fett eller att vi äter för lite överhuvudtaget…!

Det behövs kloka röster i den stundtals lätt förvirrade debatten.

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 17:59

Ja du har så rätt!!!

Svara
Johanna 7 juni, 2012 - 17:15

Du skriver att grädde, yoghurt och bär inte bör ätas till frukost. Gäller det då även om man äter pannkakor till lunch? Bör man skippa det då också?

Tack!

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 17:59

Nä pannkakan kan ju stå för protein och fettdelen.

Svara
Annami 7 juni, 2012 - 16:50

Efter8 månader med LCHF utan effekt på vikten -men jätteeffekt på blodsocker, humör, välmående, allergi mm, så insåg jag att min älskade ost och grädde måste bort. Det var för att det ger IGF-ökning, som fungerar som ökat insulin. Det var inte mycket lättare än att överge sockret, men mer känslomässigt än fysiskt som sockersuget.Efter ett par veckors ”övande” lyckades jag ersätta ostbiten med en skiva kött med en smörklick, och blir lika tillfredsställd. OCH vikten har börjat gå ner!! Sakta men nu ca 5 kg. Jätteskönt att kunna lägga det till alla de andra fördelarna med LCHF.

Svara
Monica 7 juni, 2012 - 16:27

Åhh jag önskar att det vore så lätt som du får det att låta men tyvärr……..
Har ätit LCHF sen 1/1-2011 och….gått upp i vikt. Trots att det finns att ta av :=)
Har ätit tre ggr /dag inga mellanmål normal mängd protein och grönsaker samt en fettkälla. Kommer sällan upp i mer än 15 kolhydrater. Ligger på 75% fett/20% protein/5% kolhydrater, samt 1400 kcal. Ingen fil eller youghurt, aldrig bär, nötter och vin på lördagen i begränsad mängd ( väger upp)
Men tyvärr…inget händer. Nu har jag börjat med en form av periodisk fasta där jag bara äter frukost och middag. Tyvärr har jag inte gått ner ett gram på två månader trots detta. Registrerar nu i matdagboken då jag fått rådet på KIF att äta när jag är hungrig tills man är ohungrig och dra ner på kalorierna. Energi in är fortfarande energi ut enligt svar jag fått. Så att äta helt fritt med en kalorimängd på ca 2000 är uteslutet. Då skulle jag rulla fram nu.
Så tyvärr….trots att jag följer konstens alla regler händer inget. Så så enkelt är det inte tyvärr….inte för alla iallafall.

Har ännu inte bestämt om jag ska överge denna kost, som jag ändå trivs bra med. Men om jag fortsätter är risken stor för att jag går upp ännu mer än jag redan gjort:=(

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 18:00

Jag vet att det inte är så enkelt 🙁
Kan det vara sköldkörteln som spökar???

Svara
Läs detta!!! « Atlas med familj 7 juni, 2012 - 16:17

[…] Utdrag från Åses blogg Share this:TwitterFacebookGillaGillaBli först att gilla […]

Svara
Tina Johansson 7 juni, 2012 - 15:38

Tack Åse!
Du säger sånt vi redan vet, men som flera andra sagt… vi behöver en påminnelse… Jag har gått ner 15 kg m LCHF, sedan februari -11. Jag har väl stått still sista halvåret, inte för jag ”fuskat” utan för att man faktiskt kan äta för mycket av ”rätt” sorts mat också. Det är det jag jobbar med nu. Jag håller kvar vid LCHF, för jag känner jag mår bra av det, känner att maten inte har lika stor plats i mitt liv längre, allt kretsar inte kring det på samma sätt som innan.
Nu har jag minskat på mejerierna, så får vi se hur det går, för jag har massor mer som behöver bort! Även om jag redan nu känner glädjen att kunna VÄLJA i klädaffären, inte bara vara tvungen att ta det som jag får plats i. Tänker också skippa alla nötter ett tag – jag VET att jag triggas av det…
Tack för din fina blogg, och för att du delar med dig av dina fina recept!
PS. Som någon innan sagt… när jag inte orkar försvara mina matval, säger jag att min mage är känslig för kolhydrater, det brukar räcka, och är inte nån osanning heller!

Svara
Camilla 7 juni, 2012 - 15:27

Tack för kloka ord!
Häromdagen deppade jag ihop och tyckte återigen att det går för långsamt så det här var en bra påminnelse.
Men, jag har hypotyreos. Har du nån kunskap på om det kan göra att viktnedgången går ännu långsammare? Jag äter levaxin (ska ta nya prover på måndag).
Tränar hårt och är träningsinstruktör och har svårt att veta hur mycket jag ska äta för att inte heller äta för lite.
tack för all inspiration!

Kram,C

Svara
Fnulan 7 juni, 2012 - 20:06

Jag har också struma och funderat på detsamma! Jag svarar super snabbt på viktväktarna och Cambridge, men inte ett gram på LCHF. Men nu har jag ”bara” hållt på i fyra veckor…

Svara
Chatrine 7 juni, 2012 - 15:22

Jag funderar lite över din kost. Jag har läst en hel del om LCHF men oxå LCHP som man ser mer och mer av. Enligt det jag läst på din blogg ser din kost mer ut som LCHQ eller LCHP iom att du faktiskt inte har ett jättehögt fettintag.
Åsikt?

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 15:38

Mitt fettintag ligger på ca 70-75% så det är LCHF 🙂

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 15:40

Och jag äter inte extra protein så det är inte lchp men sen så bryr jag iofs inte vad min kost kallas, jag äter lågt med kolhydrater och äter fullfett av allt och håller inte igen på det (äter mer än 50 gram kokosfett tex om dagen) men nej jag äter inte massa fett bara för att 🙂

Svara
Chatrine 7 juni, 2012 - 15:49

Tack för info 🙂
Håller på att försöka bena ut de olika grenarna och hitta mitt sätt att äta. Jag äter i dagsläget ganska lite kolhydrater i mjöl/pasta/potatisform. Däremot har jag inga begränsningar på grönsaker (kanske lite, väljer bort tex massa majs och ärtor). Har en reumatiskt sjukdom och för att hålla den i schack bytte jag till vegetarisk kost och mådde jättebra. Nu har jag plockat in fågel och fisk och känner att jag nog hittat min grej. För jag tror att det är det viktigaste av allt och med tanke på hur du ser ut så har du ju helt klart hittat ditt sätt att äta rätt.
Jag kommer fortsätta följa dig och jag plockar hejdlöst bland alla dina bra recept och tips 🙂

Svara
Åse 10 juni, 2012 - 11:52

Hej! Tycker det låter som ett bra upplägg, fortsätt lyssna på kroppen! =) Lycka till!

Svara
Anna-Lena 7 juni, 2012 - 15:04

Lika klok som alltid. Jag har tränat mycket i fyra månader och äter bra. Händer inte så mycket på vågen, men märker mer på kläder och måttband. Mår så himla bra, det är det viktigaste för mig. Har några kilo som jag vill ha bort men jag fokusera just nu på mitt mående.

Ha en fortsatt bra dag, kram kram

Svara
Anna B 7 juni, 2012 - 15:03

Påverkar kokosfett ENBART positivt på vikten? Eller är det inte ändå så att om kroppen har massa kokosfett att knapra på så sparar den på kroppsfettet? Jag läser ju överallt att kokosfettet ökar förbränningen men det känns ändå ologiskt…

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 15:36

Vi kan inte äta för mkt energi, då blir det ingen viktnedgång så ja vi kan inte hälla i oss hinkar med kokosfett

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 15:42

Se svaret på en liknande kommentar här.

Svara
Anna B 7 juni, 2012 - 15:00

Jag tar gladeligen ca 3 msk kokosfett/dag, jag har förstått att det ökar fettförbränningen. Det jag dock funderar på är precis det som du skriver ovan, är detändå inte trots allt energi i fettet? Vad säger du, vill inte kroppen först vill bränna kokosfettet innan den tar tag i kroppsfettet? Eller kanman ösa på och mumsa i sig kokosfettet hur som helst? Skulle så innerligt gärna vilja tappa ett par fettkilon…. Ja, jag är väl inte ensam – jag vet

Svara
Lise-Lott 7 juni, 2012 - 14:31

Hej!
Det är just detta man vill höra, när man själv inte ”rasar” i vikt! Fast samtidigt ska jag inte klaga -11kg sedan 1 jan i år. Men försöker kämpa på, vilket inte är så lätt alltid. Suck! Nu har det kommit ny potatis. Älskar dessa små ”knudor” med salt och smör på. Denna gång ska jag inte falla för frestelsen, fast familjen mumsar i sig.
Är lite irriterad på viss omgivning, när det gäller maten.
Jasså hon ska bara äta kött, för att jag inte ville ha potatis, en kommentar jag fick sist vi var bort bjudna. Fast jag hade både zucchini och egen sås med mig, och det fanns en god sallad också att ta av. Och åt definitivt inte mer kött eller portion mat än någon annan, som åt potatis!Utan att min portion var nog betydlig mindre i stället! Hmmm… Så nu mera ska jag säga att jag e allergisk mot kolhydrater! E ganska trött på att inte få förståelse för min kost, fast att jag ofta tar hänsyn till att en del inte tål ditten och datten!
Ha det gott alla…. och kämpa på!
Kram Lise-Lott

Svara
Pia 7 juni, 2012 - 13:54

Hej och tack för en underbar blog 🙂

När du säger att man ska hoppa över Youghurtfrukosten… vad är det då som INTE är bra ?

Är det bättre om man blandar i vispgrädde tex i youghurten så den blir ännu fetare ?
utveckla det gärna då jag gillar just denna frukost … men går inte ner i vikt… 🙁

jättetacksam för svar // Pia

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 13:57

För mycket kolhydrater generellt, för många blir det för mycket mjölksocker och mejeri som grädde och yoghurt etc kan motverka viktnedgång för många. Dessutom upplever många en sämre mättnad och ett större sug efter både mat och kolhydrater med yoghurt.

Svara
Pia 7 juni, 2012 - 14:09

hur är det med pannkaka då ( ditt recept) + vispgrädde ( ca 1 dl fluff) och 0,5 dl bär ?
bättre ?

mvh / Pia

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 14:11

Skippa bären och lägg gärna på två skivor ost i stället för att ha grädde.

Svara
Jennifer 7 juni, 2012 - 13:51

jattebra och informativt inlagg. Men jag har en fraga, varfor ska man inte ata saltade jordnotter? enligt min pase ar de rostade i rapsolja och har 7g kolhydrater per 100g, vilket jag inte tycker ar sa farligt… Eller?

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 14:08

Jordnötter är en baljväxt, inte en nöt och innehåller inte speciellt mycket bra saker för oss (mycket lektiner och omega 6 i). Dessutom är det lätt att överäta jordnötter.

Svara
Malin 7 juni, 2012 - 13:47

Efter allt jag läst om LCHF, så vet jag allt detta.
Men det är så skönt att få läsa det igen och få en påminnelse. Jag vet i bakhuvudet vad som är fel, de veckor som jag inte går ned i vikt/till och med kanske gått upp i vikt. Jag har inte fuskat och ätit kolhydrater såsom potatis, ris, bröd eller annat, utan jag har ätit sådant som jag ”får” äta, men som triggar mig ändå.

Till saken hör att jag har ingen aning hur många kolhydrater jag äter per dag. Jag väljer att jag inte vill räkna dom (det enda jag gör att att se hur många kolhydrater per 100 g som ingredienserna innehåller). Jag har hittat ett sätt jag kan äta på, utan att banta, utan att föra dagbok, må bra utan det ständiga suget i magen. Jag använder det sunda förnuftet.

Tack för dina inlägg.
// Malin

Svara
Annisen 7 juni, 2012 - 13:44

Jag har dig att tacka för såååå mycket 🙂

Puss

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 13:51

Du har gjort jobbet! Hurra för dig!

Svara
Emmelie - Fotograf 7 juni, 2012 - 13:43

Tack för peppen och inspirationen. Detta gjorde min dag! 🙂

Svara
Malin Henriksson 7 juni, 2012 - 13:41

Hej Åse!

Säger som föregående, du är en mycket klok kvinna 🙂 tänk om alla beskrev lika bra som du om vad som händer i kroppen och framförallt vad som händer ”med” kroppen då vi bantar och har oss. Gör du en egen bak och matbok så lovar jag att köpa den 🙂

Kram / Malin

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 13:53

Gulle dig, stor kram!

Svara
Ulle 7 juni, 2012 - 13:34

Vilket bra inlägg, verkligen hammaren på spiken angående manligt och kvinnligt ätande, det är ju precis så det är.

Svara
Fröken Nilsson 7 juni, 2012 - 13:33

Lika bra skrivet som alltid 🙂
Det är verkligen en fantastisk känsla när jag har balans i mitt ätande och följer den plan jag byggt upp!
Allt blir enklare och kretsar mindre runt maten istället fokus på kvalite av det jag stoppar i mig.
Tänk va livet är enkelt när jag har kommit in på min väg 🙂

Svara
Annika 7 juni, 2012 - 13:33

Det där har jag aaaaalltid sagt! För mig (och många med mig tror jag) handlar det om att få ett sunt förhållande, synsätt och kunskap kring maten och vad den gör med oss och varför.

Jag hade ”äta” som hobby i mitt förra liv.

Nu förstår jag varför jag blev så tjock som jag blev.

Kram!

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 13:52

Haha ja vilket bra sätt att se på det, äta som hobby! Ja det har vi många haft ;)) puss!

Svara
Sussie Meurk 7 juni, 2012 - 13:25

Va klok du är Åse! Tänkte hoppa på fakir /fasta för att jag inte går ner i vikt.. De är nog så att jag får tagga ner , reparera min jojobantade kropp och hålla mig till 3 mål om dagen som du skriver. Man har helt enkelt för bråttom och vill se resultat först och sen göra jobbet. Nu ska jag vara nöjd med att jag jag mår bra och har andra hälsoeffekter på plussidan och helt enkelt göra min kropp trygg igen… Right??
Tack för en peppblogg och kloka ord!
Sussie

Svara
Åse 7 juni, 2012 - 13:26

Yay!! Kör på, men kör på – på rätt sätt! =)) KRAM

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.