Välj din belöningsmat med omsorg!

av Åse

Nu har vi lämnat Bua (Varberg) och är framme här på Södermalm i Stockholm och har installerat oss här.
20072014-IMG_3690
God mat sista kvällen med Pia & Jonas! 
20072014-IMG_3692
 
Vi gick en vända i går kväll och satte oss och åt på Orkidé på Medborgarplatsen. Jag valde wokade grönsaker med kyckling och cashewnötter. Smarrigt! Sedan hängde vi lite på den stora terassen här innan vi knoppade för natten.
21072014-IMG_3711
 
Nu är brunchen i magen och vi ska snart bege oss till Gröna Lund (så klart!) =) Vi tar med oss Daniels bror som bor här uppe med sin familj. Kul att Noel får umgås lite med kusin Olle som är jämngammal!
22072014-IMG_3715
22072014-IMG_3718
Proteinbröd (Vagott) med skinka,avokado och ägg till det.
Jag fick några mail och någon kommentar om jag hade några tips på bra matval nu under semestern och lite frågor kring hur jag själv gör så jag tänkte bara skriva några rader om det.
Belöningsmat! Jag håller på med ett projekt där jag fokuserar mkt på det eftersom det är något som varit en viktig nyckel i min egen resa.
Jag är övertygad om att just belöningsmat är roten till mångas viktproblem och belöningsmat kan vra olika för olika människor.
Tänk efter själv, vad är din belöningsmat? Vad äter du för att det är så gott? Vad har du svårt att bara ta lite av? Socker och snabb stärkelse har givetvis en stark belöningseffekt men det finns så många andra saker som vi stoppar i munnen som ger kraftig belöningseffekt och som vi har problem att begränsa.
Så vart vill jag komma? Jo nu under sommaren så renderar vi till att vilja belöna oss ännu mer, speciellt med god mat och god dricka. Fundera vad som är din belöningsmat som du kanske måste begränsa. Kanske är det rosévinet? Kanske är det jordgubbar med grädde? Kanske är det goda ostar och ett glas rödvin som du äter lite för ofta och lite för mycket av? Kanske är det just glassen som du belönar dig med?
Även BRA mat kan överätas och stoppa en viktminskning (om du viktminskar) eller tom ge viktökning.
Jag håller mig viktstabil under sommaren genom en viktig nyckel: Periodisk fasta. Jag försöker hålla mitt matfönster kort, det gör att jag har större utrymme för att unna mig sådant jag inte annars unnar mig av för det gör att jag håller min aptitreglering balanserad.
Jag begränsar även mat som har för stor belöningseffekt hos mig: Gräddsåser, potatis, korv, nötter (givetvis socker!) – I stället så försöker jag äta så mycket saker som möjligt som inte har en innehållsförteckning. Rena stycken kött, fågel, fisk, ägg, skaldjur + goda grönsaker och en naturlig fettkälla till det. Jag äter gärna en glass med familjen men tar en kula gräddglass i bägare, inte i rån. Men många gånger så tar jag hellre en iskall kolsyrad, sockerfri dryck i stället. Om jag inte hade kunnat hantera en kula glass utan att få sug efter annat, eller om jag stod där i glasskiosken och hörde mig själv välja tre kulor med jordgubbssås i stort rån, fast jag hade bestämt mig för bara en kula… ja då hade jag låtit bli den där glassen! Var ärlig mot dig själv!
I går när vi var på thairestaurang så undviker jag definitivt rätter som innehåller friterat, nudlar och ris. Sådan mat har för stor belöningseffekt hos mig och jag blir inte mätt i tid.
Om du väljer din belöningsmat med omsorg, så kan du njuta av sommaren och ändå må bra och få de resultat du vill! 

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

15 kommentarer

Marie 20 oktober, 2014 - 22:02

Hej Åsa!
Jag har följt din blogg till och från ett tag och även ”kört” LCHF i omgångar. Jag mår jättebra av det och slipper mitt hemska sockerbegär.. det är som om kroppen ”nöjer” sig med fett i stället för socker. Dock är det en stort problem. Jag kan inte träna när jag äter enligt LCHF. Mina muskler krampar och jag får sån fruktansvärd mjölksyra… vad gör jag för fel? Det är det enda som får mig att hoppa av. Tack för inspirationen!!

Svara
Ingrid 24 juli, 2014 - 08:58

Jag är så glad att jag genom kostdoktorn hittade igen dig Åse, när han rekomenderade din senaste kokbok. Sedan hittade jag din blogg och så mycket inspiration till till hela livet/saker att tänka på vet jag inte när jag fått.

Svara
Åse 24 juli, 2014 - 11:27

Vad glad jag blir tt höra det Ingrid! Tack för det!

Svara
Anna 23 juli, 2014 - 18:48

Förlåt, jag menade förstås att ”även bra och nyttig mat kan överätas och ge viktÖKNING” i mitt tidigare inlägg…!

Svara
Anna-Lena 23 juli, 2014 - 15:57

Med risk för att du får svara på något som du säkert svarat på tidigare.
Hoppas kunna formulera frågan rätt utan att den missförstås. Du har ju fem barn i olika ålder
samtidigt äter du med periodisk fasta. Blir det inte tjafs om att varför ska vi äta när inte du äter, för
jag förmodar att de äter sina måltider regelbundet och normala tider?
Barn gör ju ofta som vi föräldrar gör och många gånger pratas det om att inte prata så mycket om
bantning och viktnedgång för att det påverkar barnen negativt då de får ätstörningar när de
är under uppväxten.

Svara
Åse 24 juli, 2014 - 10:30

Hej! Nej för jag äter inte schemalagt, dvs jag har inga fixeringar vid tider etc. Nu under semestern så sover våra barn till 11, det innebär att vi alla äter brunch tillsammans vid ca 12 tiden.
Under skoltiden så äter våra barn alltid frukost tillsammans medans jag och min man sliter för att få ihop alla barn och deras saker, dvs inget konstigt med att vi inte sitter ner tillsammans med dem och äter frukost.
På helgerna under skolveckor så äter vi alla frukost gemensamt.
Så vi gör ingen stor grej av någonting. Vi äter alltid middag tillsammans och det värdesätter vi alla.
Givetvis pratar jag ALDRIG vikt med mina barn, däemot pratar jag hälsa och att må bra. Jag är kostrådgivare och denna bloggen är en del i mitt yrke därför pratar jag givetvis sådant här.

Svara
Anna-Lena 24 juli, 2014 - 10:34

Det låter ju bra, håller helt med om att middagar tillsammans är viktigt. Där slarvar nog många familjer tyvärr.

Svara
Åse 24 juli, 2014 - 10:36

Ja är det något jag kommer ihåg från min barndom så är det att vi åt gemensam middag och det gav oss alla möjlighet att prata om allt som skett under dagen, så i min värld så är det den måltiden som vi värdesätter mest att ha gemensam.

Svara
Anna 23 juli, 2014 - 12:29

Så bra skrivet, som vanligt! Och så sant…även bra och nyttig mat kan överätas och ge viktminskning. GI funkade aldrig riktigt för mig av den anledningen…när jag väl börjat äta av den ”tillåtna” maten kunde jag inte sluta i tid. Antagligen gjorde detta i kombination med det trots allt relativt höga kolhydratintaget i underhållsfasen (även om det är ”långsamma” kolhydrater) att mina mättnadssignaler sattes ur spel…

Svara
Kamilla 22 juli, 2014 - 23:09

Så sant!!!
Jag är nog mästare i att belöna mig med godsaker särskilt på kvällarna för att ladda om batterierna för att
orka med mitt ganska intensiva liv bitvis.
Snart ska jag ta tag igen i min motion igen efter en sjukskrivning för Hallux Valgus operation.
Tack för den inspiration du skänker!
Kram Kamilla

Svara
Annica Lundgren 22 juli, 2014 - 18:43

Bra sagt och det där är så sant.
Jag är inne i en period nu som är skitjobbig. Kan inte slutaäta när jag börjat..
Men på torsdag är det näven i bordet som gäller, har beställt gymkort Personlig tränare i 11 timmar fördelat på 11 veckor och schema lagt träning mellan de gångerna även kostschema och få bort sockersuget.
Så det skall nog bli bra det här.
Jag måste ta tag i detta.
Ha en bra sommar
Annica

Svara
Jeanette 22 juli, 2014 - 14:16

Bra skrivet Åse!
Tror att många av oss kör med belöningsmat och annat gott, lite i överflöd nu på sommaren för det är ju SEMESTER. Sen står man där med några extra kilo och tycker inte att det var värt det. Jag ska försöka tänka mer på vad jag belönar mig med,tack för kloka ord (som vanligt.))
Hoppas ni har en härlig vistelse i Stockholm<3

Svara
Ulrika 22 juli, 2014 - 12:21

Tack för alla tips du delar med dig av från dina erfarenheter.
Jag undrar över hur din periodiska fasta ser ut. Vilket upplägg har du valt? Är det 5:2 eller 16:8?
Sen undrar jag även över mängden fett som du rekommenderar att äta som Lchf för att gå ner i vikt?
Tacksam för svar.
Väldigt trevlig blogg du har med fina bilder och intressant läsning av din vardag.
Kram. Ulrika

Svara
Åse 24 juli, 2014 - 10:34

Hej! Jag personligen äter egentligen inte efter någon modell. Jag äter när jag är hungrig men det innebär oftast att jag äter första målet allt från 11 till 15.
Jag rekommenderar ingen speciell mängd fett för vi har alla olika behov. Ät dig mätt och använd naturliga fetter och inget lågfett, det lär räcka.

Svara
Ulrika 22 juli, 2014 - 12:14

Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och tips.
Jag undrar lite över hur du använder dig av periodisk fasta. Är det 5:2 eller. 16:8?
Tacksam för svar.
Fin blogg med fina bilder och bra variation. Mycket läsvärd och trevlig.
Kram Ulrika

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.