Äntligen HELG! Eller vad säger ni?
Den första i oktober! Jag är oktoberpeppad!
Jag har såååå mycket roligt framför mig nu i höst, känns som livet kommit tillbaka lite 🙏🏻
Roliga bjudningar både här och borta, utemiddagar, SPA, event, shower, konsert, julbord, långväga gäster, skidresa till Österrike med familjen 🥰
Närmast blir det kräftskiva hos kusse Annika och hennes Peter idag vid 17 med lite roligt folk – ska bli så mys!
Daniel lade en beställning på kräftor och räkor som vi hämtade igår hos bästa Fiskgrossisten här i HBG, då vet man att det blir bra grejer!
Jag är ju inte så förtjust i signalkräftor egentligen, äter hundra ggr om havskräftor så jag är lite kinkig att det ska vara bra kräftor.
Men detta inlägget ska inte handla om skaldjur haha! Det ska handla om en grymt god burgare – så kallad smashburgare med smak av tryffel och så lite sting i den via jalapeno. MUMS!!
Forma 100 g burgare av 100% högrevsfärs på minst 20-25% – då blir de som smakrikast! Inget fett behövs i stekpannan.
Jag använde den här osten – Pepper Jack som ger extra krydda och god smak.
Nackdelen är att osten inte blir så färggrann när den smält som ni ser på mina bilder. Min ost smälte liiiite väl mycket för min smak.
Cheddar ger ju i särklass den ”snyggaste” burgaren 😅
Smashburgare är sååå enkelt att göra och det blir verkligen sådan smakskillnad!
Gör lösa färsbollar av högrevsfärs.
Hetta upp en gjutjärnspanna (Jag satte min induktion på vred 8 av 10) och lägg i färsbollen, ta ett plant tillhygge och pressa till i 10 sekunder! Inte för hårt så de blir för platta dock, de ska vara runt 7-8 mm.
Jag använder mig av en tjockbottnad kastrull.
Salta och peppra och när det börjar tränga fram köttsaft så vänder man, saltar och pepprar och låter biffen gå i ca 1 minut till. Ta bort från platta, lägg på ostskivor och lägg på ett lock.
Sedan är det bara att montera burgaren!
Jag serverade airfryer vaxbönor till – muuuums!
Jag åt min burgare utan bröd.
Till den här grymma burgaren drack vi ett grymt vin! Nämligen Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2019
Detta är ett vin är gjord på 100 % barbera och den här odlas flitigt i Piemonte och kallas därför för ”folkets druva”.
En trendig druva som har odlats på bergsluttningarna i Piemonte sedan 1300-talet.
På höstarna jagas det tryffel i skogarna runt Alba och det är inte långt ifrån dessa skogar som druvorna till Luna di Mezzanotte växer och frodas.
Klimatet är ganska svalt och detta ger en långsam mognad och därmed mer arom i druvorna.
Det är ett fruktigt, nyanserat vin med inslag av fat, kryddighet, mörka körsbär, skogshallon, söt lakrits och salvia.
Doften är varm, örtig och bärig och den har generös struktur och snygg syra.
Passar allt från rätter med tryffel till en rejäl bit Pecorino.
Klassificeringen Superiore kommer med högre krav på sig, tex måste vinet lagras minst ett år och de bästa druvorna valts ut vid skördetillfället. Detta vinet har lagrats i 12 månader på ekfat.
Jag älskar formen på de här flaskorna , så snygga och med vaxkork! Gör ju inte ont med snygga flaskor att servera från =)
Detta vinet tyckte vi mycket om, passade så bra till tryffelburgarna!
Vinglasen hittar ni HÄR
ART NR 53290 | Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore, 2019 | 750 ML | Pris 129 kr | Alk 14% | Socker: 5,5 g / l
Ni kan läsa mer om vinet HÄR och hitta var ni kan beställa det.
Och därmed är det dags att ge er receptet! TREVLIG HELG!
Tryffelburgare med jalapeño
- Portioner: 2
Ingredienser
400 g högrevsfärs, gärna minst 20%
salt, peppar
1/2 silverlök
Tryffelmajonnäs:
1/2 dl majonnäs av god kvalitet (hellmans eller egengjord rek jag)
2 msk creme fraiche
tryffelolja efter smak (ca 1 tsk)
salt, peppar
Topping:
8 inlagda jalapenos, gärna röda
2–4 msk rostad lök
4 skivor saltgurka
2 salladsblad
(2 skivor stekt bacon)
Hamburgerost, Pepper Jack eller röd cheddar
Instruktioner
Skiva löken och lägg i iskallt vatten några minuter.
Plocka sedan upp löken ur vattnet så den får torka.
Rör ihop tryffelmajonnäsen.
Gör lösa färsbollar av högrevsfärs.
Hetta upp en gjutjärnspanna (Jag satte min induktion på vred 8 av 10) och lägg i färsbollen, ta ett plant tillhygge och pressa till i 10 sekunder! Inte för hårt så de blir för platta dock, de ska vara runt 7-8 mm.
Använd tex en tjockbottnad kastrull.
Salta och peppra och när det börjar tränga fram köttsaft vänd burgarna, salta och peppra och låt biffen gå i ca 1 minut till. Ta bort från platta, lägg på ostskivor och lägg på ett lock så osten smälter.
Bred rejält med tryffelmajonnäs på botten och överdelen av ett hamburgerbröd (eller valfritt bröd) eller på salladsblad.
Lägg på saltgurka, två burgare, silverlök, jalapenos, rostad lök, ev bacon.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
11 kommentarer
Hej Åse! Jag har blivit så inspirerad av er Spanienresa! Jag undrar vilken rutt ni kört och ungefärlig kostnad. Kollar på nätet och det var ganska dyrt tycker jag. Har ni åkt utanför vägtullar eller med tullar. Vill du svara vore jag tacksam. Funderar på en resa nästa höst om Corona håller sig på acceptabel nivå. Med vänlig hälsning, Elisabeth
Hej! jag har gjort ett inlägg om detta =)
https://www.56kilo.se/sverige-till-spanien-med-bil-2021/
Hoppas du hittar den info du efetrfrågar där!
Åh! Vad trevligt med skidresa i Österrike!😊 Vilken ort ska ni till?
Hej! Jaaaa ska bli såååå härligt! Denna gången har jag bokat privat skidlärare så det inte blir fler avslitna ledband!
Vi ska till Obertauern! 🎿🚠
Du delar med dig av så mycket goda recept. Undrar bara vilken tryffel du använder, finns ju både vit och svart och skiljer i pris.🥰
🥰 vit!!
Trevlig helg!
Tack ❤️
Tack för ett härligt recept! Får jag fråga vilken kamera du föredrar/använder till dina proffsiga bilder?
Jag har två olika systemkameror, en Canon R6 och en Sony a7R 2 och många olika objektiv 😅
De fotar jag mat och inredning med hemma.
På vift är det min iPhone 12 PRO (nu 13 PRO) och min lilla kompakta Sony Rx1007 jag har
Så gott det ser ut. Hur gjorde du vaxbönorna i airfryern? Var de färska eller frysta?
Frysta! Bara på med lite olja och salt!