Tankar om stress, autopilot och att unna sig

av Åse

God morgon raringar!

Vaknade inte utsövd eller hoppade upp ur sängen fräsch som en nyponros – tvärtom. Fortfarande lite smårosslig i halsen, hungrig och svullen och rund om magen (berättar mer nedan) och träningsvärk i typ hela kroppen efter dessa dagar på språng genom danska sydhavskustens ö:ar och 1000 trappsteg upp och ner för fantastiska Møns Klint igår.

Uppe 125 meter över havet, längst där nere ligger stranden som vi sedan tar oss ner till

Nere! På darrande ben…. haha!


Jag vaknade dock med en motivation och inspiration inför dagen, det är viktigt!
Har massor att beta av idag på To-Do listan. Blir ju så efter några dagar borta. Men istället för att stressa upp mig över det så har jag lagt in en To-do lista i Evernote och så bockar jag av den efter hand. Känner ro i kroppen och ingen stress. Hade detta varit förr hade jag stressat upp mig själv över den överfulla mailklienten, över den ouppackade resväskan, över tvätten som ska tvättas upp och för att hemmet inte underhållits som jag vill under tiden jag varit borta.
Jag hade börjat dra i alla grejorna samtidigt och samtidigt blivit lamslagen och så klart inte fått ngt konkret gjort ändå. Vi tenderar att antingen slåss och fly eller bli paralyserad vid stress. Jag är den paralyserade typen som blir en krutburk av ilska och irritation och bara väntar på att detonera när jag är stressad. Som tur är så händer det sällan numera.

Mindfullness är effektivt mot stress och negativa tankar. Att vara mindfull är att vara medveten om det som händer, ögonblicket men utan att värdera, döma eller bedöma. Att vara medveten om nuet precis som det är och inte som vi önskar att det var. Vi ”nuar”.
Just nu så ”nuar” jag. Jag ligger i sängen fortfarande och skriver detta med två snarkande hundar bredvid mig, kaffekoppen vid sängbordet. Jag är medveten om ömma axlar och rygg efter mkt packning på axlar och rygg i dagarna.
Att inte vara här och nu innebär ofta stress. Vad som behöver göras, vad vi borde göra, vad som händer om vi inte gör etc.
Men det enda vi verkligen HAR är här och nu.
Det är så lätt för autopiloten att ta över. Vi agerar och reagerar på en speciell känsla, tanke och glömmer att vi faktiskt kan styra våra tankar och inte dras med i automatiska reaktioner och tanke- och vanemönster.
Som referens för att förstå vad jag menar så tex för mig hade situationen att komma hem till en överfull mailkorg, ouppackad väska, jobb att ta i tu med, oordning i hemmet skapat en känsla av okontroll hos mig. Min strävan hade varit KONTROLL och ORDNING och jag hade blivit stressad av att jag inte tillräckligt fort var framme vid målet = Ordning & reda och tom mailkorg.
Idag accepterar jag att jag är där jag är, dras inte in i oron eller stressen och betraktar istället situationen. Givetvis agerar jag för att ta itu med det som behöver göras, men jag är här och nu, inte i kväll – dvs då jag är klar med allt som behöver göras. Jag är medvetet fokuserad på en sak i taget och känner ingen prestationsångest. Betar jag av mail så betar jag av mail, sedan stänger jag mailklineten. Plockar och tvättar jag så gör jag det, då kollar jag inte mail eller svarar på sms.
Min mobil är alltid på ljudlös då jag blir stressad och okoncentrerad när det plingar hela tiden och min koncentration från det jag gör bryts.
I min Evernote nu så har jag listat det jag behöver göra, det jag önskar göra och den listan kommer inte vara klar eller i bockad idag och det är helt OK.
Jag kommer prioritera det som behövs göras och planera in resten till en annan dag.

Nämnde jag hungrig och svullen och rund om magen? Haha!
Jag ogillar ordet att ”unna sig” saker vi egentligen vet inte är det bästa för oss. ”Man måste ju få unna sig!” som en OK- stämpel i rumpan för att få äta sötsaker, skräpmat etc.
Jag har de senaste månaderna ätit mycket mer strikt lågkolhydratkost än vad jag gjort senaste åren – helt enkelt för att jag mår bäst på det och får de resultat jag vill ha när det kommer till hur kläderna sitter etc.
I Danmark har jag och en medresenär serverats glutenfri kost men det innebär att jag då serverats glutenfritt bröd etc och det äter ju inte jag annars. Vet inte riktigt vad det innehöll, vi blev båda halvkassa i magen.
Det innebär också att jag serverats mindre protein och mindre fett än jag annars äter av och mkt mer kolhydrater av oklar anledning.
Svårt att ge konkreta exempel men jag ber aldrig om specialkost annars när jag reser eller är på restaurang – det ger mig större möjlighet att äta det jag vill och mår bra av. Nu var detta inget jag själv bett om.
I går gjorde jag det medvetna valet att äta en glass på bussen hem, lite godis och sedan sushi på kvällen. Jag ”unnade mig” inte det för idag är jag både mer hungrig än vanligt och vätskefylld haha! Men det var GOTT och jag visste ju om konsekvenserna 😅
Det talar jag mycket om i min nya bok! Det är konsekvenserna som styr vad vi bör äta mer eller mindre av.

Fick ett så fint mail för någon dag sedan av Caroline – fick tillstånd att publicera det. Blir så glad ända in i hjärteroten av alla fina ord om boken som börjar strömma in!

Fick en överraskningspresent av min älskade syster idag😍 Din nya bok eftersom hon vet att du är en stor inspirationskälla för mig i min LCHF värld. Jag kan ärligt säga att jag googlar på dina recept varje vecka och blir alltid väldigt nöjd!
Och ja… nu vill jag bara berömma dig för din nya bok! Jag tyckte den var superbra och känner hur jag genast skulle vilja provlaga recepten! Faktatexten innan recepten tyckte jag var mycket bra skrivet, lättläst och informativt! Det är en sån bok som jag skulle vilja sätta i händerna på alla som bryr sig om sin hälsa💕.

Tack för allt arbete du lägger ner💕💕💕

Nu ska jag hoppa ur sängen och ta mig an dagen!
STOR Kram till er alla!

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

10 kommentarer

mallan 16 september, 2018 - 16:16

Jätteintressant inlägg, tack!

Svara
Anna B 7 september, 2018 - 20:15

Känner igen mig i det du skriver! Är inte glutenallergiker men får direkt ont i magen av vanligt bröd och känns som att magen står åt alla håll o kanter. Jag mår sååå mycket bättre av lchf kost men tycker ibland att det är svårt för jag har fortfarande ett sötsug kvar och vet inte hur jag ska bli av med det…Sen har jag samma problem att stressa upp mig och försöker köra med mindfulness för att hitta nuet så det du skrev var väldigt bra och en extra påminnelse på att det är viktigt för oss som stressar upp sig! Och jag väntar fortfarande med stor spänning på din nya bok, längtar såååefter den!! Jag kör ju så klart på mycket utav dina recept!!👍👍👍👌👌👏👏👏🤓

Svara
ÅsaS 7 september, 2018 - 18:22

Jag har själv haft en tendens att stressa upp mig, ta på mig mer än jag vill och skjuta saker och ting på framtiden. Förra våren hamnade jag djupt ner i stressens hål, med panikångest som följd. En av de vidrigaste känslor jag varit med om. Tog självtag i det som var roten till det onda och har klarat mig rätt bra sedan dess. Gör mina listor, fokuserar på en sak i taget och bockar sedan av dessa och går vidare. Visst, det är inte alltid det fungerar, men oftast..
Men det var först i somras, i samband med pappas bortgång, som jag verkligen blev medveten om ”nuet”. Att vara närvarande, eller härvarande, som jag hellre ser det. Fokuserar på det som är viktigt och försöker låta bli att stressa upp mig. Det blir inte bättre för att man stressar runt, snarare tvärtom.
Just nu känner jag mig lugn och harmonisk, trots att det finns flera måsten, eller borden. Fast jag kallar dem hellre önskningar. Jag tror jag har hittat min väg till att hantera stressen, finna ro men ändå få saker och ting gjorda.
Har iaf haft mina njutningsstunder, då jag läst ifatt diverse bloggar och bläddrat runt på instagram. Såna stunder som får mig att varva ner och ger ny energi och motivation. Så nu är jag redo för kvällen och helgen. En helg då jag vill göra ”en massa” saker, men bara roliga saker – koka äppelmos, rensa garderober och förråd. Och så valet då, för rösta, det ska jag!
Njut helgen, utan stress och irritation!
Kram 💕

Svara
Åse 8 september, 2018 - 17:38

Åh fint Åsa. Önskningar. Måste- Borde – Alltid – Aldrig är några ord jag tycker vi ska bli bättre på att inte använda till oss själva eller vår partner 🧡🌷
KRAMAR i drivor!

Svara
Malin 7 september, 2018 - 15:22

Tack, precis vad jag behövde just nu. Jag stimmar omkring inför en resa i morgon utan att få något gjort nånstans.. Nu lägger jag mig på rygg med spinnande kisen på magen och gör en lista!! Det är ju egentliga inte så mycket som skall göras men bara att stressa tar ju så mycket tid😣
Puss och kram fina❤

Svara
Åse 8 september, 2018 - 17:39

Puss o kram fina och blir alltid så glad av att se dig här inne – finaste ❤️
Njut av resan!

Svara
Camillapa 7 september, 2018 - 13:14

Wow, vilket bra inlägg. Känner så ikväll igen mig i ALLT!😉
Bra påminnelse!!!😍
Försöker själv att ta en sak i taget och fokusera på endast det. Får hjärnkollaps annars. Fokusera, öva på det och säga stopp!💖
Har också gett mig in i standard ”hälso tänket”…igen!🤣 Frukt, helkorns bröd och magra mejerier…min mage är svullen, gasig och gör ont!😫😙
Men, men, ve den som ger sig, någon gång ska jag väl landa!😚
Kramar

Svara
Anna 7 september, 2018 - 12:33

Hej!

Jag har följt din blogg i ett antal år nu. Äter själv inte lågkolhydratkost men gillar dina recept ändå och brukar komplettera dem med pasta, ris etc.

Jag har inte kunnat låta bli att lägga märke till att du verkar vara sjuk väldigt ofta. Det är väldigt ofta du skriver att du har ont i halsen, är snuvig etc. Jag undrar om du har reflekterat något över det faktum att du är sjuk så ofta och ifall det har något samband med kosten du äter? Du äter väl även en del tillskott från Bodystore som väl ska stärka immunförsvaret men det verkar snarare vara tvärtom?

Svara
Åse 7 september, 2018 - 12:40

Hej!

Nej jag brukar vara förkyld två ggr om året – vid skolstart vårterminen och höstterminen OCH när jag flyger mkt så får jag ofta förkylningssymtom i 2-3 dagar (jag har rest ofta sista tiden).
Jag var förkyld i januari och i juni efter LA och så halsont och lite rosslig nu vid skolstart. Det tycker inte jag är mkt speciellt då jag mycket sällan har feber eller blir sängliggandes. Jag tror många av oss under året känner av lite snuva etc men eftersom jag skriver det offentligt varenda gång jag känner av ngt så kan det ju uppfattas som oftare.
Jag är inte orolig över att min kost skulle hämma immunförsvaret snarare tvärtom.

Svara
Jenjo 7 september, 2018 - 11:53

Vilket bra inlägg! Så klokt du tänker… 🙂 Och du har ju rätt. Man blir alldeles stissig när man ser allt jobb som hopar sig och då får man inget gjort. En sak i taget, det är en bättre melodi. 🙂
Och när det gäller mailet från ditt ”fan”… Jag håller SÅ med henne. Till fullo!
Ha en fin helg! KRAM <3

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.