Stekt torskrygg med palsternackspuré och champagnesås

8 maj, 2014

Hej på er! Jag har tusen saker på agendan i dag, pust!
Jobbat undan lite i racerfart så nu ska jag bege mig mot stan för lite ärenden + lunchen med Anna.

IMG_0372

 
Men innan dess så vill jag dela med mig av gårkvällens underbart goda maträtt! En riktigt enkel men ändå festlig maträtt. 
Först lite bubbel!  Detta använde jag även i champagnesåsen. Ett riktigt gott bubbel! Jag älskar bördiga, torra mousserande viner så detta föll mig riktigt i smaken! 89:- på Systembolaget.
Finns väl inget härligare än lite bubbel en vardag?

IMG_0353

IMG_0356

IMG_0358

IMG_0364

IMG_0368

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Stekt torskrygg med palsternackspuré och champagnesås


 • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

 • 2 torskryggsfiléer
 • salt, vitpeppar

Palsternackspuré

 • 2 stora palsternackor
 • 50 g smör
 • 0,5 dl grädde
 • salt och vitpeppar

Champagnesås

 • 1 st schalottenlök, finhackad
 • 1 msk smör
 • 1 dl vin, vitt
 • 1,5 msk hummerfond
 • 4 dl vatten
 • 3 dl vispgrädde
 • 1 tsk citronsaft, färskpressad
 • 1 dl champagne eller mousserande vitt vin
 • Salt
 • Vitpeppar

Instruktioner

 1. Börja med palsternackspurén: Skala och koka palsternackan ca 15 minuter.
 2. Mixa med stavmixer tillsammans med smör och grädde, smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
 3. Gör sedan såsen: Fräs löken i smör tills den mjuknar utan att ta färg. Häll på vin och vatten + fond och låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften. Sila bort löken (spara denna!), tillsätt 2 dl grädde och låt koka i cirka 10 minuter. Red eventuellt såsen med valfri redning. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm tills den ska serveras, vispa då resten av grädden och vänd ner den i såsen och rör i champagne.
 4. Salta och peppra torsken och stek gyllene i smör på båda sidor.
 5. Lägg upp på tallrik och toppa med den smörstekta schalottenlöken.
 6. Servera gärna med lite gröna ärtor och en citronklyfta + en dillkvist.

Näringsinnehåll

 • Portioner: 2

Sist men inte minst, ett litet shoppingtips!
Plain Vanilla kör en liten mid season sale i webshoppen! De har fraktfritt över 500:- och lite av vårens plagg är nersatta till halva priset!
10% på Miss Me (älskar deras jeans!!) och så är det 20% på Ldir.
Hoppas ni hittar något!


Annonslänkar till Ellos

25% rabatt på Ellos kollektioner!


 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag?
Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


8 kommentarer

Marcus Olsson 12 mars, 2017 - 19:09

Riktigt gott och kul att få lite nya idéer till torsken
Det här blir det fler middagar av, skall bara köpa bubbel i små flaskor så att man ”slipper” knäcka en hela till såsen, men det är ju inte fel med bubbel som matlagningsdricka heller 😉🙃😉

Svara
Sara 9 maj, 2014 - 11:16

Hej,
Jag har precis hittat din hemsida, och gillar den verkligen speciellt dina harliga recept. Har en fraga dock, jag ar allergisk mot notter och mandlar och undrar om du har tips pa vad man kan anvanda istallet for mandelmjol t.ex. i bakverk?
Kram,
Sara

Svara
Eleonor 9 maj, 2014 - 11:14

Men åh! Det där receptet lät fantastiskt! Det ska provas i helgen, utan tvekan!
Tack för att du är bäst! 🙂

Svara
Linda 8 maj, 2014 - 22:35

Hej,
Vad heter glasen?
Linda

Svara
Marja - Baka Sockerfritt 8 maj, 2014 - 17:18

Det ser underbart gott ut, du vet verkligen hur man tar bra bilder! Phu, jag känner igen mig med att ha mycket att göra. Hur ska man hinna med allt?!

Svara
Åse 8 maj, 2014 - 23:40

Tack Marja! Haha ja ibland är det lite to much men skönt det är balanserat så inte alla dagar är så här!

Svara
Marie Lindström 8 maj, 2014 - 11:14

Hej Åse
Tack för en jättebra och inspirerande blogg och all underbara recept.
Skulle tycka det var jättebra om du skrev receptens näringsvärde eller i alla fall antal kolhydrater, jag förstår inte varför så många recept på nätet saknar det. Inte för att sitta och exakt räkna antalet kolhydrater utan mer för att få ett begrepp ungefär hur mycket man får i sig och vilka recept som kan vara intressant just för mig. Då dina underbara recept nu börjar bli så många skulle det kanske också underlätta med ngn typ av topplista eller klassifiering av dina absolut bästa recept, typ bästa bröd, bästa pizzabotten,osv..
Bu låter jag lite negativ det är inte min menig bara några av MINA önskemål.
Du har den absolut bästa bloggen med de mest genomtänkta och godaste recepten, dessutom har du inspirerat mig till ett nytt liv. Tack för det.

Svara
Åse 8 maj, 2014 - 11:19

Hej! Det är ett medvetet val av mig att inte ha med energiberäkning då jag är emot kalori och kolhydraträkning. Jag vill istället uppmuntra till att man analyserar hur man mår av den maten man äter och vilka resultat och konsekvenser man får. Jag har många inlägg här som listar bra livsmedel i en lågkolhydratkost så det känns lite som att det är upp till den som vill äta på ett visst sätt att sätta sig in i vilka livsmedel som är ok. Vill man själv kaloriräkna så kan man enekelt lägga in mina recept i tex matdagboken.se eller lifesum.se men själv är det ingen tjänst jag tillhandahåller då jag inte tycker att mat ska vara siffror. Denna bloggen är ju ingen receptsajt utan den är en spegling av mitt liv och maten jag äter (och hur jag äter den). Du kan titta i högermenyn efter populära recept, vad jag anser vara goda recept behöver ju inte andra tycka om så bättre att gå efter vad majoriteten gillar.
Personligen tycker jag att alla recept jag har är goda 😉 Så jag har inget favoritbrödrecept tex.
Men du har sett att recepten är indelade i kategorier väl? Där kan du ju söka (i arkivet) och få dem listade efter tex kött, fisk, fågel, frukost, sött etc.
Just receptdelen vet jag behöver förbättras, jag letar ständigt efter en bra lösning men inte hittat någon än.
Roligt att du trivs här och får inspiration! 🙂

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Recipe rating

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.