Nu tänkte jag bjuda er på min absoluta favorit i min bok MINA FAVORITER ✨
Jag åt något liknande på Kastrup för några år sedan och rätten satte sig i minnet, här har jag försökt återskapa den och jag tror jag lyckats bra! ❣️
En magiskt god laxrätt med krämig smörsås med apelsintouch. Grädden gör såsen mer stabil, men den går att utesluta.
I detta recept har jag använt jordärtskocka. Jordärtskocka innehåller ämnet inulin som är en kolhydrat (polysackarid) som räknas som en kostfiber då den inte bryts ner i mag- och tarmkanalen. Man kan så klart ha potatis istället om man vill det.
Läs gärna igenom receptet ordentligt, det är en del moment för att såsen ska bli bra, men det är inte svårt!
Skriv utStekt lax med Orange Beurre Blanc
- Portioner: 6
Ingredienser
1 kg jordärtskockor
3 msk rapsolja
750 g laxfilé
flingsalt, peppar
matfett till stekning
300 g babyspenat
1 knippe dill
ORANGE BEURRE BL ANC:
2 apelsiner
1 ½ dl vitt vin
1 schalottenlök
½ dl grädde (kan uteslutas)
200 gr. kallt osaltat smör, i små kuber
salt och peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 gr.
Skrubba jordärtskockorna. Dela stora skockor i klyftor, halvera mindre skockor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla över 2 msk olja och tillaga mitt i ugnen ca 30 minuter, tills de är mjuka och har fin färg.
Ta ut laxen från kylen så att den inte är iskall när den steks.
Blanda saften från apelsinerna, apelsinskalet från ½ apelsin, vin och finhackad schalottenlök i en kastrull.
Hetta upp till strax under medelvärme. Koka ihop tills såsen reducerats kraftigt, ca 5 minuter.
Vispa ner grädden och reducera såsen i ytterligare 5 minuter. (Grädden kan uteslutas, skippa då detta moment.)
Ta bort kastrullen från plattan och vispa ner 1 msk kallt smör.
Sätt tillbaka kastrullen på plattan på mycket låg värme, vispa ner resterande smör sakta, lite i taget – vispa hela tiden.
Såsen får inte koka. Såsen ska bli silkeslen och det är smöret som reder såsen.
Smaka av med salt och peppar. Sila den för en slät sås.
Torka av laxen med papper. Salta och peppra.
Hetta upp generöst med matfett i en stekpanna och stek laxen gyllenbrun på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida.
Sänk värmen och låt laxen ligga kvar en stund. Använder du termometer så brukar 56–57 grader vara lagom.
Ta upp och lägg på fat. I samma matfett som fisken stekts i, fräs babyspenaten tills den krymt ihop något.
Lägg lite sås i en djupare tallrik. Lägg i babyspenat, jordärtskockor och placera fisken överst. Garnera med en dillkvist.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
11 kommentarer
Låter gott! När ska vinet i såsen?
Det står i receptet =)
Låter ju mumsigt! Blir så sugen på ett riktigt gott glas vitt vin till men vilket vin passar och förhöjer denna rätten? Har du något tips 🙂
Inget tips på rak arm, men berätta vad du ska äta på systembolaget så hjälper de dig! De är så duktiga där =)
Måste prova ikväll! Låter supergott 🙂
Hoppas det blev bra om du lagade det 🥰
Jättegott! Kul med en ny laxvariant med apelsin 👍💕
Vad roligt att det smakade! =)
Låter så gott!!! En fråga om såsen, det står så här, min hjärna flipprade ur… 🙂
”Ta bort kastrullen från plattan och vispa ner 1 msk kallt smör.
Sätt tillbaka kastrullen på plattan på mycket låg värme, vispa ner smöret sakta, lite i taget – vispa hela tiden.”
Är det två olika smöromgångar en med kallt smör och en med…. kallt smör igen eller är det samma matsked?
Har en riktigt trött hjärna just nu…
Tack för dina fina recept <3
Det ska först i 1 msk sedan ska resterande i =)
Men vad det lät gott! Måste absolut laga detta nästa vecka (eller kanske redan i helgen). Ungarna får säga vad de vill, och likaså kollegorna när jag kommer med min fisklåda i micron i lunchrummet. 😆 Vet inte hur många gånger jag hört ”Vem f*n är det som äter fisk!?!” Jag sitter där och bara flinar och svarar glatt ”Jag!!” och får en suck tillbaka.. 🤣
Kram 💕