Spansk potatisomelett (Tortilla de patatas / Española)

19 juli, 2021
I betalt annonssamarbete med Dryckestipset

Här i Spanien ser man den här ikoniska rätten överallt.!
Tillsammans med en tomat- och gurksallad är det en utsökt lunch. Eller så serveras den som tapasrätter eller som tillbehör.
Vi hade lite kylskåpens fredags och serverade den som ett tillbehör.

Det är en rätt som helt sonika består av Potatis, lök, ägg, olivolja och salt.
Vill man ha mindre potatis i så kan jag tipsa om att byta ut hälften av potatisen mot tex palsternacka, sötpotatis och kålrot!
Den är mycket enkel att göra men kräver lite tid om man som jag gör, karamelliserad löken (blir absolut godast då!

Älskar plock!
Vi hade en tomat- och gurksallad med mozzarella till, melon, parmesan, spanska mandlar, President Camembertcreme, finn crisp och chark till.

För någon vecka sedan marinerade jag kyckling och stekte sedan den, skivade den tunt och fryste in. Perfekt att ta fram och ha till wraps, sallad etc.
Vi hade lite kvar i kylen som jag bara stekte upp snabbt, blandade i tacokrydda och grädde. Klart! Till det smörstekt tortilla.

Voila! En god plocktallrik!

Här kommer receptet på omeletten och nedanför hittar ni ett vintips som ni inte får missa!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Spansk potatisomelett (Tortilla de patatas / Española)


  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Beskrivning

700 g potatis
300 g lök (ca 3-4 st medelstora)
6 ägg
olivolja
salt


Ingredienser

Skiva löken tunt i julienne. Lägg i stekpanna i lite olja och karamelliserad på låg värme i 30 minuter.
Under tiden skala och skiva potatisen i jämnt tunna skivor. Lägg i stekpanna och häll över rikligt med olivolja (ca 4-5 dl) Sätt på stekpannan och stek på låg värme under lock i ca 15-20 minuter. Höj värmen sista 5 minutrarna så potatisen får lite krispig yta. Låt rinna av i durkslag (spara oljan) och gör detsamma med löken. Vispa ihop äggen med lite salt och blanda sedan med potatis och lök.
Blanda väl. Häll i blandningen i en stekpanna med 1-2 msk sparad olja och låt puttra på medelhög värme i 3-5 minuter. Skaka stekpannan så inget fastnar.
Ta en tallrik och lägg över pannan med omeletten och vänd sedan allt på en gång så att omeletten hamnar på tallriken.
Sätt tillbaka stekpannan på spisen och vänd i omeletten. Låt steka i 3-5 minuter och upprepa vändningen och stek omeletten tills den är klar.
Låt omeletten vila i stekpannan innan den antingen stjälps upp och serveras eller servera den i stekpannan.


El Gran Botánico Alijares, 2019

är ett ekologiskt vin som kommer i smidig box om 1500 ml, ett vin som passar utmärkt till spansk potatisomelett eller till ost- och chark eller varför inte grillat kött och grillade grönsaker – med andra ord ett bra sommarvin.

I utkanten av den lilla byn Camarena, mitt emellan Madrid och den historiska staden Toledo hittar vi Finca los Alijares och dess ekologiska vingårdar som alla ligger runt omkring bodegan.
Vinmakaren José Luis Pérez Agudo är tredje generationens vinmakare och har stor respekt för naturen och för ekologisk odling. Han lämnar ingenting åt slumpen och sköter sina vingårdar och sitt vineri med minutiös precision.
Bara de bästa druvorna skördas!

El Gran Botánico Alijares har en kryddig doft av mörka körsbär, örter och lakrits. Smaken är fruktig, fyllig med mjuka välintegrerade tanniner och inslag av skogshallon blåbär, lakrits, viol, plommon och mörka körsbär med en touch av mörk choklad.

ART NR 2577 | El Gran Botánico Alijares, 2019 | 1500 ML | Pris 149 kr | Alk 14,5% | Sockerhalt <3 g/l

Ni kan läsa mer om vinet HÄR och hitta var ni kan beställa det.


Annonslänkar till Ellos

FAVORITER JUST NU
NY KOLLEKTION UTE! HÄR
¨

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


2 kommentarer

Susanne Berggren 19 juli, 2021 - 12:15

Tack för allt du delar med dig av ! Jag hittade ett skönhetstips i ditt arkiv under skönhet som du delat tidigare , det bästa glowet . Jag köpte flera av produkterna och är så nöjd !! Du har kanske uppdaterat din sminkrutin sedan dess ☺️ Men detta passade mig perfekt . Fortsätt som du gör att dela med dig av lite allt möjligt , kul att få både mattips , kläder , skönhet resor mm ❤️

Svara
Åse 20 juli, 2021 - 12:45

Tack för en härlig kommentar! Vad roligt att du uppskattar allt!
Lovar att uppdatera med mer skönhetstips när jag väl är hemma ❣️ Det bästa glowet använder jag fortfarande 💖 KRAM!

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Recipe rating

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.