Slut på januari!

av Åse

God morgon vänner!! Hur mår ni idag??
Jag är ganska rejält tung i kroppen efter sushi och glass och lite lakrits i går. Men det är ju väntat, jag vet att jag blir så här. Anna skrev ett sådant bra inlägg på Kostrådgivarna  för några dagar sedan! Är så sant och enligt det synsättet jag själv väljer vad jag stoppar i munnen: För vem och varför?
Nu är ju januari slut och jag är lite nyfiken på hur det gått för er? Har ni fått de resultat ni velat ha? Om det så gäller viktminskning/ökning, välmående, träning etc?
Ni som lade om kosten i början på januari – har det gått bra?
Ni som följer min bok – hur går det?
Vad har varit bra och vad har varit mindre bra i månaden som gick?
Det kan vara en lång resa att lägga om kosten, det är nu 4 år sedan exakt som jag lade om min kost och jag finjusterar fortfarande och lär mig hur jag mår bäst att äta.
Jag har länge berättat att jag mår bäst av att öka proteindelen i min kost, detta beror allt säkert på att jag är en belöningsätare som lätt kickar på både kolhydrater och fet mejeri och protein höjer signalsubstansen dopamin (som jag har lite högt behov av)
Jag kan ha det lite svårt att hantera gräddiga maträtter, gratänger och undviker helst det. Jag triggas mer av det än t.e.x. rotfrukter eller annan stärkelse.
Jag mår som allra bäst på högproteinkost där jag får i mig fettet via kokosfett, olivolja på salladen, avokados, lite nötter, majonnäs, bearnaise och lite ost. Nu menar jag inte att jag äter mer kött än någon annan utan jag får främst i mig proteinet via ägg, keso och kesella, fisk och fågel.
Det har tagit mig säkert två år att förstå det, för i början kunde jag inte förstå varför jag fortsatte att överäta även på LCHF – det har blivit lite väl mycket fokus på mejeri inom LCHF tycker jag.
Så min LCHF, ja jag vill ju egentligen komma bort från de fyra siffrorna, jag äter lågkolhydratkost med naturliga fetter, har förändrats mycket under tiden. Periodisk fasta har också betytt mycket för mig.
Det har gått från en metod till en livsstil.
Men nu måste ni berätta hur det gått för er! ♥
 
 

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

87 kommentarer

Kalaspinglan 8 februari, 2013 - 09:59

Tack för din inspirerande blogg, med alla härliga recept, och fina bilder på mat! Jag hittar ofta något att laga till familjen bland dina recept.
LCHF började jag med redan förra påsken. De första två månaderna låg det ganska stilla på vågen, men jag fortsatte, och då började det hända!
Sedan dess har jag, fram till dags datum, gått ner 12,5 kilo!
Min man hängde snart på, och han har gått ner runt tio kilo, och fått göra nya hål i bältet!
Med tanke på att jag har ME/Cfs, som gör att jag har väldigt liten ork, och knappast orkar motionera, så är det en stor prestation att gå ner 12 kilo.
Jag kan inte göra mycket åt min sjukdom, men jag KAN göra något åt vikten. 🙂
Det känns faktiskt riktigt bra att det finns ett fungerande alternativ för oss som inte klarar att ’äta mindre och springa mer’.
Det är så kul att redan nu kunna köpa kläder, som kanske till och med är lite små, och veta att man kommer att kunna ha dem…
Jag har gått från storlek 46-44 till storlek 42-40 i jeans!
Nu återstår det (minst) åtta kilo av resan, och dem hoppas jag klämma till midsommar! Målet är att storlek 38 ska sitta bra, så får vi se vad det innebär viktmässigt.

Svara
Via 5 februari, 2013 - 20:04

Hej. Är 51 år och vägrar bli tjock och satt. Har alltid varit smal, men något händer. Januari 2012 vägde jag 68 kg, är 170 cm lång. Jag började kaloribanta och var nere på 63 kg i maj. Sen kom stiltjet, inget hände, inte ner och inte upp. I augusti började jag med Lchf och har sedan dess pendlat mellan 61 och 62. I januari 2013 började jag träna styrketräning 3 ggr/v. Nu väger jag stabilt 59 kg. Nu är inte längre mitt mål att gå ner i vikt, nu vill jag få starka, armar och ben samt fortsätta med Lchf. Jag mår så bra; inga gaser i magen, pigg, nöjd och det känns som allt är tillåtet. Allt är så gott 🙂

Svara
Josefin 5 februari, 2013 - 14:37

Hej Åse!
Jag har nu kört med LCHF i fyra veckor och kan säg att när det kommer till viktminskningen så har det inte hänt någonting. Jag har ätit tre gånger om dagen, knappt någon frukt alls men ändå så tappar jag ingenting känns det som. Där emot så mår jag väldigt bra och min mage mår bättre än någonsin, då jag tidigare ofta besökte sjukhuset för liknande besvär. Jag har hört att om man tidigare gått ner i vikt genom att svälta sig själv (vilket jag gjort två gånger9 så har krppen svårare för att göra sig av med fettet, att den liksom sparar inför ”sämre tider” igen. Kan detta vara orsaken till att jag inte gå ner i vikt ? Eller kan det vara något annat jag glömt bort?
Tack för en fin och nyttig blogg!
Kram

Svara
Tove 5 februari, 2013 - 09:36

Hej Åse
Jag har ätit LCHF sen augusti och upplever att det funkar väldigt bra, jag mår bra i magen, det är relativt enkelt att äta borta, jag är mätt mm. Men viktminskningen jag hoppats på har uteblivigt.
Jag tillhör de som bantat i hela mitt liv, var inte överviktig när jag började men har genom åren blivigt det och min egen teori är att min kropp är helt uppfuckad av alla dieter!
Det är svårt med tålamod och det finns dagar när jag gråter och tycker sååå synd om mig själv (härligt va:-)) och andra dagar när jag tänker att jag ska stå ut lite till….
Tack för en inspirerande blogg och fina bilder, du är en sann inpiratör och du gör mig glad!
Kram Tove

Svara
Johanna 5 februari, 2013 - 08:01

Hej! Det gick ju så bra, som jag skrev till dig igår. Men när jag har ställt mig på vågen de senaste dagarna så ser jag att jag successivt har gått upp två kilo igen. Det enda som jag har ändrat den senaste 1,5-2 veckorna är att jag äter en frukt om dagen och till helgen tog jag några glas vin samt ca 30-40 g 70%-ig choklad. I söndags fuskade jag och åt en fjärdedels plåt med pizza bakad på fullkornsdinkel.
De senaste veckorna har jag nog dragit ner på fettet en aning (eftersom jag har lagt till lite kolhydrater i form av frukt). Kan det vara det som gör att jag går upp, att jag helt enkelt äter för lite fett? Jag äter inga mellanmål. Ibland kan jag ta några mandlar/nötter när det verkligen krisar. Jag känner mig lite mer uppblåst. Jag tycker inte att dessa små förändringar borde göra så stor skillnad på vågen dock. Har du något tips på hur jag ska få fart på viktminskningen igen? Skulle verkligen uppskatta det! 🙂 Tusen tack!

Svara
Åse 5 februari, 2013 - 09:01

Jo sluta med frukt! Det är bara sockervatten med lite vitaminer. Mjölmat är ju inte heller bra. Men antagligen har du samlat vätska, det gör vi när vi äter kolhydrater då fylls glykogenlagerna i levern och musklerna på. Men frukt är inget som är bra när du viktminskar.

Svara
Zandra 4 februari, 2013 - 22:33

Jag Har hållt på en månad och har gått ner 6,4 första månaden! ( är väldigt överviktig så borde gå fort)..
Min vikt är byggd av mat inte socker.
Är inte sockerberoende eller emotionell ätare utan tycker bara att maten är väldigt god när den serveras och tar gärna en stor andra portion (innan lchf dvs).
Nu mår magen bra, ingen uppsvälldhet och det känns underbart.
Framför allt är jag glad över att mitt tänk har ändrats, klart att man kan äta vad man är sugen på sedan när man inte vill gå ner mer men det handlar om en balans! Vilket är det livet går ut på, en bra balans!!
Det bästa med lchf är att man inte känner att man ”bantar” man har bara ändrat matvanor och går ner i vikt på köpet!
Lööööv it

Svara
Åse 5 februari, 2013 - 05:54

Helt rätt! Skönt att det fungerar så bra för dig!! Heja!!

Svara
ÅsaS 4 februari, 2013 - 20:54

Hej Åse! Här äts det liberal LCHF med lite kolhydrater i form av fullkornsprodukter (pasta, ris och bröd). En väldigt begränsad mängd dagtid, men till frukost är bröd viktigt för mig (vanemänniska med tidiga morgnar och ont om tid till ’matlagning’ just då)… Till lunch brukar det bli salladsbaren på jobbet, grillad kycklingfilé, rökt lax el matlåda hemifrån. Mellis består oftast av en slät kopp kaffe och kesella eller skyr yoghurt. Middag blir lite pasta/ris (fullkorn), potatis, rotfrukter el grönsaker med någon form av lax, kyckling el kött. Sätter suget in på kvällen kan det bli en el annan ostbit el nötter el ev keso/kesella/skyr. Jag mår så bra av denna kost och har blivit av med min putmage, har mer ork och mår allmänt mycket bättre. Men det bästa av allt är att jag har plussat 0,5 kg sedan nyår då jag blev mer strikt med vad jag äter. Jag har fortfarande en bit kvar på min resa mot målvikten, vilken jag inte har satt än. Har mina delmål som jag jobbar mot och har planerat belöningar vartefter jag når dem. Enda nackdelen som jag ser det är att byta ut garderoben då kläderna jag nyligen köpt kan tendera att bli för små… 😉
Så ett stort tack till dig för alla tips, råd och recept du delar med dig av! Du är en peppande och stöttande förebild för mig och många andra! Tack!
Ha det gott och fortsätt ditt positiva sätt så lovar jag att du kommer att gå långt!
Kram ÅsaS

Svara
Linda Griffin 4 februari, 2013 - 20:20

Jag körde igång med LCHF den 1 januari och har hittills gått ner 2,5 kilo. Mår så bra! Mitt mål är att äta LCHF varje dag, men skulle det komma situationen som leder till att jag äter kolhydrater (t.ex kalas eller liknande) så är det ok. Med denna inställning har jag märkt att jag mycket lättare och snabbare hoppar på mitt ”mål-tåg” igen och fortsätter tuffa på. Jag vill rikta ett stort tack till dig Åse för att all den kunskap och inspiration du ger, det har gett mig (och ger) så mycket! Sist men inte minst, tack för dina fantastiska recept!! Alla har varit full-pottare hemma hos oss.

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 20:41

Tack snälla du!! Och stort grattis till att du hoppat på tåget!!
Ja, att inte ha dåligt samvete är ett stort steg på vägen! Kram!!

Svara
Sanna 4 februari, 2013 - 19:50

Jag började lägga om kosten till LCHF efter nyår som ett experiment och kombinerade det direkt med periodisk fasta. Nu äter jag 2-3 mål mat om dagen, mycket mer fisk och sallad än tidigare. Jag mår jättebra av den nya kosten och känner mig piggare och mer ”lagom-mätt”, inget särskilt sug efter onyttigheter och ingen proppmätt uppsvälld mage, frossandet, kvällsätandet och småätandet har försvunnit och det är jag glad över! Resultatet har visat sig på vågen, minus 4,5 kg på en månad, helt utan träning! Jag ser det inte som ett ”experiment” längre utan kommer helt klart fortsätta med denna kost, just för att den får mig att må så bra, samtidigt som jag verkar bli av med de förhatliga extra kilona! Jag är 179 cm lång och vägde för en månad sedan 93,4 kg. Målet är att komma tillbaka till 70-75 kg och det får ta den tid det tar.

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 20:20

Kul att höra!! Keep going!

Svara
Mia 4 februari, 2013 - 18:03

Håller helt med om det här med mejerier! Finns så mycket andra bra fetter! Jag kan också lätt äta mycket av gräddsås tex! Ost däremot märker jag att jag kan vara ganska frikostig med, så det blir en del ost och majonäs eller bea typ och avocado och så! Har ibland tom fått slänga grädde för att den gått ut! Det är lite kul att säga till folk när dom kritiserar lchf och säger att man ”häller i sig grädde”! En sak som också är väldigt skönt och underlättar mkt för mig är att de flesta i min omgivning vet att jag äter lågkolhydratskost, det är så skönt att slippa förklara och diskutera! Men det har tagit sin tid och hitta balans och för varje dag utvecklas jag! Men som min sambo säger ” du ska absolut inte äta något annat än lågkolhydratskost” och det har han helt rätt i, jag mår kanon! Och med dig som förebild så skulle ju alla vilja äta såhär, du är verkligen grymt snygg och fräsch, det verkligen strålar om dig!!! En riktig förebild och supersnygg mamma! KRAM =)

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 18:44

Tack snälla Mia! Vad roligt att du mår strålande på lågkolhydratkosten! Det är verkligen befriande att kunna äta sig mätt, nöjd och pigg!! KRAM!

Svara
Helena A 4 februari, 2013 - 17:42

Hej Åse,
Verkligen glad över att jag hittat din blogg, full av insperation! Bestämde mig i fredags att börja med LCHF efter åååårrr av jojo-bantning. Tex. så vägde jag 58kg 2011 nu väger jag närmare 66 och så har det varit sen jag var 20 ungefär uppochner 6-10 kg. Jag är nyss fyllda 40 och 166cm lång. Nu ska jag äntligen gå ner och stanna på matchvikten, hoppas jag. Idag är det första dagen jag har ont i huvudet och det kan bero på att jag var på en tuff spinningklass igår.
Har du tips när motivationen sviktar som tex. vid huvudvärk?
Vad ska jag äta när jag känner mig sugen mellan målen, för jag äter mig verkligen mätt men bli ändå sugen mellan målen? Vad beror det på?
Var läser jag i bloggen hur mkt fett, proteiner & grönsaker en portion ska bestå av? Jag tror jag äter för mkt fett nämligen.
Tack för en super bra blogg!
Kram
Helena

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 18:47

Hej! I kategorin ”Värt att läsa” finns mängder av bra LCHF fakta och tips och råd, bla om portionsstorlekar etc. Annars är min bok en bra handbok med handfasta råd. Lycka till!!

Svara
Helena A 4 februari, 2013 - 19:52

Tack!

Svara
Kristina 4 februari, 2013 - 16:18

Hej! Har ätit lchf sedan årsskiftet, är 153 lång och startade på 62 kilo. Jag har gått ner cirka två kilo och ser en positiv påverkan på min tidigare gasiga mage. Men jag har känt mig otålig och att jag borde ha gått ner mer i vikt… Känner dock igen mig i det du skriver om mejerier, tror att jag äter för mycket av det, tyvärr känner jag mig fortfarande hungrig och sugen så jag har kommit fram till att pröva att undvika det. Men jag undrar vilka mejeriprodukter som är mer okej? Du nämner keso och kesella, finns det fler som är bra? Sen äter jag hallon ganska ofta, har det stor påverkan på viktnedgången?
Kram och förlåt för något ostrukturerad kommentar!! 🙂

Svara
Lotta 4 februari, 2013 - 17:18

Hej!
Jag började 1 januari med LCHF, men inte för första gången. Det är säkert tredje gången jag ”börjar”. Men den här gången så äter jag betydligt mer fett än gångerna innan och det har gett resultat både avseende mindre sug och på kroppsformen (bryr mig inte om vågen så mycket som jag gjort förr). Tillsätter alltid kokosfet i mitt kaffe och varje gång jag äter varm mat så blandar jag i nån matsked i det. Har under en veckas tid även testat att dricka ”fettkaffe” till frukost och det är perfekt när man jobbar och inte har varken tid eller lust att äta något på morgonen och jag håller mig mätt framtill sen lunch (ev. ett kokt ägg där emellan). Fettkaffet gör aven att jag blir snabbare mätt vid både lunch och middag och jag äter inget mer de dagarna jag börjar med det kaffet. Mitt mål är att LCHF ska bli min nya livsstil…för jag mår ju så bra av den kosten.
Tack Åse för din fina blogg som jag återkommer till ofta för att läsa dina bra recept och för att hämta ny energi när jag ibland känner att jag håller på att ge upp..men den här gången ska jag inte ge upp! Det här är tredje gången gillt med LCHF och det ska bli en del av mitt liv!
Kram Lotta

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 18:48

Varmt lycka till! Vi ä alla olika och det kan ta ett tag att hitta sin egen melodi! KRAM

Svara
Ulrika Lindberg 4 februari, 2013 - 16:11

Hejsan!
Tack för en inspirerande sida 🙂
Jag har just avslutat min första lchf vecka och den var tuff! Huvudvärk och sug efter bröd, chips och potatis. Jag kämpade på för nu har jag bestämt mig och veckans 3,4 kg nedgång peppar mig att fortsätta. Tänker få in kosten först och sen börja träna!
/ Ulrika

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 16:16

Kämpa på! Det är abstinens! Du är snart över det värsta och kommer bli piggare och få massor av energi!!

Svara
Micaela österlund 4 februari, 2013 - 16:05

Hej!
Tack för en inspirerande blogg och bok! Har inte ännu hunnit laga så många rätter,fick den förra veckan. Började med LCHF på hösten, viktminskning noll. Suger. Men mår bra, pigg, har energi o är mätt. Äter enl Annas handmodell tre ggr/dag. Funderar verkligen kring mejeriprod, känns att jag är tvungen att minska dem om det skall hända nåt. Frågan är, vad finns det kvar att bli mätt på då? Lagade din pullet pork på vsl, supergott! Men fick ångest efter att konstaterat att chilisåsen inneh 25g kolhydrater/100g. Urk.

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 16:15

Hej! Men du, 25 gram kolhydrater delat på 8 portioner blir ju inte mer än 3 gram per portion 😉 Man kan inte stirra sig blind på kolhydrater per 100 gram utan måste tänka på hur mycket man får i sig.
Fett finns ju inte bara i grädde och creme fraîche, fett finns ju i feta livsmedel, i dressingar, oljor, feta såser etc.

Svara
Micaela österlund 4 februari, 2013 - 22:01

Ok, så du menar jag kan äta lugnt utan ångest 🙂 är ju sååå supergott! Jag lagade enkelportion av såsen o hälften av mängden kött, blir det då fyra portioner? Kanske fem om det var 800g kött. Gjorde din majonnäs idag o inser varför jag överätit majonnäs tidigare…..SOCKER 🙁

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 22:21

Då blir det 6 gram, lite det oxå!
Majonnäs ja godast att göra själv! Tar 1 minut!

Svara
Marie 4 februari, 2013 - 15:54

Jag har ätit LCHF sedan den 1 januari i år. Jag har gått ned 5,7 kg i januari, dessutom slipper jag en hel den av min fibromyalgi. Det är absolut underbart att göra det!! Nu tror jag dock att min kropp tagit en paus… men jag forsätter äta och ger den tid!
KRAM

Svara
Linda Griffin 4 februari, 2013 - 20:38

Heja dig Marie!! Kram!

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 20:40

Så härligt Marie! Tar du omega 3 också? Med tanke på fibron?? Massa kram!

Svara
Marie 5 februari, 2013 - 09:00

Nej det gör jag inte… Tack för tipset!

Svara
Johanna 4 februari, 2013 - 14:28

Förresten: Hur säkerställer jag att jag inte förlorar muskelmassa? Jag har tränat lätt styrketräning dagligen under hela tiden som jag har ätit LCHF, ca en månad.
Min våg (Withings) mäter fettprocent och procenten ligger kvar på samma, trots att jag tränar och har gått ner 3 kg. Sjukt frustrerande! 😉
Kan det vara vätska som spökar? Eller har jag inte gått ner i fett? Hur gör jag i så fall för att inte tappa muskler och istället bränna fett?
Mellan en dag och en annan pendlar procenten ca 1,5 %, så jag antar att det inte är jätteexakt på vågen. 🙂

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 14:30

Nej den är verkligen inte exakt;) har samma! Jag hade struntat i det där. Muskelmassa förloras alltid vid viktnedgång men mindre vid ett lågt energiunderskott och se till att ligga lite högre i proteinintag.

Svara
Johanna 4 februari, 2013 - 14:20

Hej Åse! Tack för ditt svar!
Ja, jag äter mycket grönsaker och även någon frukt varje dag + C-vitamin, för från början hade jag tänkt gå över till GI efter några veckor. Vet inte om jag ska det, för jag gillar LCHF. Men kanske att GI skulle funka bättre för mig..?

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 14:32

Har aldrig hört att det skulle bli så här på lchf men vi är ju olika. Att gå över till GI = gluten och fullkorn känns ju inte som att det skulle vara ett alternativ? Ge det 1 vecka till och se hur du mår då.

Svara
Stephanie 4 februari, 2013 - 13:53

jag är så glad att jag har hittat din blogg. har varit medlem på katrins lchfklubb sen i slutet av november, men det finns verkligen NOLL inspiration att finna där. känns himla dumt att ha tecknat upp mig på ett halvårs abonnemang där.
ska beställa din bok BUMS och längtar tills den damper ner i brevlådan! 🙂
TACK för en inspirationsfull livsstilsblogg!!

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 14:33

Kul att höra!! ❤ Kram!

Svara
Rebecka 4 februari, 2013 - 13:46

Hej.
Jag har kört periodisk fasta i två veckor. Ena dagen har jag fastat mellan 18-10 och nästa dag andra tider. Men jag fastar i ca 16h. Är det ok att vara flexibel eller viktigt med samma tider? Det känns att jag gått ner men vågen visar inte mkt. Jag tränar ca 3-4 ggr/v. Men jag tycker det är jobbigt att fasta på fm! Jag är ofta väldigt hungrig! Har ändå tänkt köra på. Tips mot hungern? Går den verkligen över? Tack för en jättebra blogg!

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 14:34

Det är ok att variera! Det är längden på fastan som är väsentlig och att inte äta frukost direkt man stiger upp.

Svara
Lena 4 februari, 2013 - 13:41

Tack för en superbra bok och blogg! Vi har lagat många av dina recept och de har verkligen gått hem hos hela familjen, sen är det kul att få lite nya uppslag till sin matlagning. Jag har lyckats tappa 3kilo på en månad och blivit mycket piggare. Sötsuget har dämpats och jag har inte alls samma behov av mellanmål : ) Nu den 4.e veckan har jag dock trillat dit lite och märker att sockerbehovet triggas direkt av någon sötsak så det finns fortfarande där i bakgrunden…. Men nån svacka får det bli i början, tror det skulle vara lite för bra utan ett enda bakslag. Men nu kämpar jag vidare!! Kram och tack för inspirerande bilder från London

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 14:35

Härligt att höra! Ja det där suget behöver inte vara triggat av mat! Kan bero på andra faktorer. Kram!

Svara
Johanna 4 februari, 2013 - 13:23

Hej Åse!
Jag är 162 cm lång och väger 58 kg. Vill gå ner de där sista envisa kilona till 55-56 kg. Känner igen mig i ditt inlägg om mejerier. Det passar inte mig heller. Jag kör en lchf-variant med lite mejerier, nötter och periodisk fasta 5 dagar/v. Tränar löpning och styrka ca 4 ggr i veckan och märker att kilona sitter rejält. Går ner i vikt, men det tar lång tid. Har du något tips vad jag mer bör göra?
Ha det gott!
Johanna

Svara
carina N 4 februari, 2013 - 12:51

Hej Åse.
Ni verkar ha haft en fantastisk helg i london 🙂
Jg har ätit LCHF sedan i höstas mer eller mindre men gick över på lite striktare här efter nyår.
Till saken hör att min mage mår sååå mycket bättre & inte ”svullen” hela tiden,men däremot har min magkatarr kommit tillbaka & svider någor så grönjävligt 🙁
Äter till frukost omelett stekt i olivolja,2ägg,2msk grädde,2msk philadelphia ost & champinjoner,dricker 2-3koppar kaffe mellan frukost & lunch på jobbet.Men sedan inge mera speciellt ”grädde” mat under dagen!
Något tips på bra LCHF mat när man har magkatarr?

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 13:00

carina, prova att ta bort mjölkprodukterna öh. Sedan tänkte jag på ditt kaffe, du tror inte att det förvärrar? Ägg är ju okså tyvärr syrabildande.

Svara
carina 4 februari, 2013 - 13:21

Tack för svar Åse.
Jo,kaffe & alkohol skippar jag helt nu när det svider som värst.Försöker dricka enbart grönt te!Jag får detta då & då under stressiga perioder,men nu har det varit ihållande i några månader.
Tips på annat att äta till frukost om inte äggprodukter??
Är svårast med frukosten tycker jag,äter ganska mycket sallad & kyckling,fisk,räkor m.m. till lunch/middag.

Svara
Els-Marie Egonsson 4 februari, 2013 - 12:25

Hej Åse.
Här har det gått super-bra… hela 5 kg bort på 1 månad..
I lördags var jag bortbjuden och fuskade då för första gången.
Förrätt med kavringsnittar,.. plankstek och efter det saffranpannkaka med sylt och grädde. Det flytande bestod av 2 glas vitt vin. Jag kan lova att man fick lite ”baksmälla” dagen efter.. haha.. men nu fortsätter vi men alla goda recept som finns i din bok… Den är bara sååå bra… =O)

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 12:30

men vad härligt Els-Marie!! Stort grattis!!

Svara
Marianne 4 februari, 2013 - 12:16

Hej!
Tack för en mkt inspirerande blogg!
Undrar om det fortfarande går att boka brevkursen som startar på onsdag?
Går efter din bok + blogg men finns väl alltid något mer att bli insatt i.

Svara
Helena 4 februari, 2013 - 12:02

Hej Åse!
Det har gått bra. Gått ner 3 kg. Behållit muskelmassa och tappat i fettprocent.
Jag kör periodisk fasta och jag älskar effekten den har på mig. Ingen hunger och äter mindre överlag men också att jag är piggare än någonsin.
Jag överäter inte längre och mejeriprodukterna har begränsats med 70%
Har jag uppfattat det rätt att jag inte bör ha kokosfett i kaffet under fastan??
Tack : ))

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 12:27

Hej! Nej ingen energi alls under fastan =) Härligt att det går bra!

Svara
Sofia 4 februari, 2013 - 11:52

Hej Åse! Jag har ätit LCHF fram och tillbaka sedan i somras, men köpte nu din senaste bok för att få lite ny inspiration efter julledighet och lite för mycket utsvävningar 😉 Jag tycker att alla recept ser väldigt goda ut, men de innehåller ganska mycket mejerier tycker jag? Lite tvärtom mot vad du beskriver här i inlägget ovan? Hur kommer det sig?

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 12:25

Hej Sofia! Nej där håller jag inte med dig. Med mejeri så menar jag för övrigt grädde och creme fraiche, yoghurt, inte ost. De flesta recept blir sammanlagt ca 0,5-1 dl gräddsås per portion per dag. Många av recepten har ingen grädde i alls typ gratänger, pizza, pajer etc.
Vecka 1 innehåller tex 4 recept med grädde/cf och vecka 2 har 3 recept med grädde/cf och de andra veckorna ligger ca där omkring. Jag anser inte att man ska ta bort grädde eller creme fraiche men många äter turkisk yoghurt till frukost, har grädde i kaffet flera gånger per dag, har gräddsås till både lunch och middag. Jag rekommenderar att man begränsar grädde och creme fraiche till högst 1 dl per dag.

Svara
Sofia 5 februari, 2013 - 10:40

Okej, tack för svar 🙂 Då har vi kanske bara lite olika åsikt om vad som är ”lite mejerier”. Jag kommer köra efter dina middagar i fyra veckor iallafall, för det är väldigt trevliga recept! Sen håller jag mig nog till ägg och majonnäs på frukosten och dricker mitt kaffe svart =D

Svara
Åse 5 februari, 2013 - 11:15

Haha ja så är det nog!
Ja äggfrukostar är ju bäst och svart kaffe dricker jag också 😉 Kul du gillar recepten!

Svara
Johanna 4 februari, 2013 - 11:44

Hej! jag har testat LCHF sen andra veckan i januari och mådde jättebra efter de första tre dagarna. Jag gick snabbt ner 3 kilo och 7 cm i midjan (från 76,5 kg till 73,5, 184 cm lång). Underbart! Dessutom blev jag en så mycket bättre mamma. Jag fick ett tålamod av järn med barnen och jag var jätteglad för det, eftersom jag ofta gick och la mig med dåligt mammasamvete tidigare.
Den senaste veckan har allt vänt istället: Jag har fått extremt lågt blodtryck (det var lite lågt innan), jag kallsvettas under armarna och om fötterna, har väldigt läskig hjärtklappning och inget tålamod alls.
Vad är det som händer? Vågar jag fortsätta, för det känns inte bra? Vad tror du, Åse?

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 11:47

Hej Johanna. Har du gjort någon förändring i kosten? En del mår inte bra av att äta för strikt LCHF, äter du tillräckligt med grönsaker så du får i dig kolhydrater och vitaminer?

Svara
Katarina Gustasson 4 februari, 2013 - 11:29

Hej Åse!
Jag har funderat på en sak ett tag. Det här med att det sägs att fett proppar igen blodkärlen om man äter för mycket. Är inte det rätt ologiskt?
Jag bara tänker som kokosolja exempelvis, som blir flytande vid 25 grader. Om man stoppar det i en kropp som har en medeltemperatur på 37 grader, hur kan det då stoppa igen kärlen?`
Tänker jag helt fel? Är det andra saker som skulle kunna spela in?

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 11:34

Du har helt rätt! Tänk blodkärlen som ett glas med vatten (blod är vattenlösligt) vad händer när du häller i olja, fäster det?
Nej.
Men häll nu ner vetemjöl i oljan, vad händer? Fäster det nu?
Socker (glukos) är det som är problemet men det vet läkarna. Mycket stärkelse och mycket dåligt fett= det skapar våra hjärt och kärl! Socker oxiderar dessutom kroppen och är inflammationshöjande!

Svara
Anette 4 februari, 2013 - 11:27

Jag kör striktare lchf nu sen början av januari blir alltid lite mer fusk vid julen. Det går bra och din kokbok är toppen. Allt är ju gott 🙂
Äter som du mkt protein just nu och tränar hårt för att få bort fluffet kring magen på min annars ganska smala kropp. Till sommaren ska det nog blivit fason på den 🙂
Tack för inspiration!

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 11:34

Keep going!!

Svara
Linda 4 februari, 2013 - 11:26

Ååååh det går så bra!! Går in i vecka 5 med dina menyer från boken och är så motiverad! Vågen visar på -4 kg och det får man väl vara nöjd med?! Har bestämt mig för att skynda långsamt, har ju större chans att lyckas då. 😉
Har inte känt något ”behov” av att fuska. Men min stora last i livet är chips och bävar lite för när det STORA suget sätter in. Har funderingar på om det är fläsksvålar som är mest lik, eller har du något bättre tips?
Jag har även använt mig av periodisk fasta i 4 veckor och mår super av det. Jag är inte konstant hungrig och äter vettiga portioner.
Tack för din inspiration! Fortsätt med det du gör!
Kram 🙂

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 11:35

Härligt Linda! Yes fläsksvålar är kanon! men tänk på att de är fullproppade med energi så en handfull räcker ju =)

Svara
Terese 4 februari, 2013 - 11:19

Hej!
Jag började LCHF på farsdagen 2012 (vilken dag att börja på sen… 😉 ). Det har gått trögt och mycket att lära sig. Min kropp reagerar väldigt långsamt på allt (strul med sköldkörteln, tror jag), så jag tänker inte ge upp, utan försöka se det på lång sikt, få det till en vana och kunna leva efter ”dieten” också framöver. Har ju förstått att det kan ta upp till ett år (om man har otur) innan kroppen vänjer sig och ger efter fettet…
Innan julen hann jag gå ner 2-3kg, men gick upp allt tillbaka under julen när vi bodde hos mina föräldrar, men nu e det borta igen. Hoppas man börjar se resultat nu! Det är inte mycket som skall bort, men efter graviditet nr.2 sitter det som berget! -10kg är önskemålet, då är jag där jag ”brukar” och ryms i mina gamla kläder. Far det mera än det så är det ju bara bonus. 🙂
Största effekten jag hittills har märkt är att min svullna mage är ett minne blott (nästan). Ledvärken blev bättre, men har nu börjat bråka igen, samt domningar och svullnad i fingrar…
Annars är jag väldigt nöjd, maten e god, äter egentligen mera grönsaker nu än tidigare och på sistone säger min mage tack med mindre portioner och håller mig mätt längre. Måste ju vara ett gott tecken! 🙂
Tack för en super kok-bok, den är nästan varje dag uppslagen för inspiration. 🙂

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 11:38

Bra Terese! Tänk vilka hälsovinster för mage och leder, tänk på det när du är sugen på socker, det är ju inflammationshöjande.
Tillsätt gärna kokosolja i kosten, bra för den inflammatoriska processen. OCH glöm inte omega 3! =)

Svara
Kila7 4 februari, 2013 - 11:18

Din bok och recept, är toppen. Alla i familjen gillar det. Dessvärre är jag själv en knäppis… har skött mig bra, och följt dina recept, och gått ner 3,5 kg… (som känns helt underbart, eftersom det har varit så god mat under tiden) med tyvärr får jag mina idiot-ryck, och just denna helg har det hänt.Länsat allt vad kakor och godis.. heter 🙁 och wips… +2,5 på vågen!!! Men jag skall INTE ge mig denna gång, idag är det en ny dag, och nya möligheter att vara strikt. så from idag INGEN mörk choklad och/eller vin.. så får vi se om det kan göra underverk. Till sommaren SKALL jag vara några kilo lättare!!! Får nog bli en brevkurs med dig nästan gång, du kör igång :))

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 11:36

Framgångsstegen består alltid av något steg tillbaka! Så upp på trappan igen bara!! =)

Svara
Sara 4 februari, 2013 - 11:11

Månaden har gått kanon!
Ändrade min kost, har dragit ner på kolhydraterna. Äter fortfarande lite grann! Just nu mår jag bra av det!
Godiset har tagits bort, det enda jag unnar mig är ett par – tre ruter mörk choklad i veckan!
Träningen har jag kommit igång med, minst 3 dagar i veckan är målet.
Jag har även bestämt mig för att väga mig en gång i måndaden bara, blir lätt ”våg beroende” annars!
-6kg i januari och fler ska det bli!
Stor kram och tack för all inspiration som du ger!

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 11:35

WOW!!! kanon Sara!!!

Svara
Johanna 4 februari, 2013 - 11:11

Jag har följt din bok under 5 veckor och jag har tappat 3 kg! Jag är nöjd, har som mål att tappa 10 kg innan sommaren. Jag har hittills gått ner 23 kg på 1,5 år sen jag lade om till lchf. För mig är det också en livstil snarare än diet, sen är jag är mer eller mindre liberal beroende på om jag vill viktminska.

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 11:11

Bra jobbat!! Grattis!!!

Svara
Carin 4 februari, 2013 - 11:02

Tack, tack, tack för att du alltid är så öppen om att det tar tid och att du fortfarande finjusterar. Många som förespråkar LCHF i media pratar ju om hur snabbt det är att gå ner osv…men inget om hur svårt det kan vara att ändra sin syn på mat, kropp, osv. Efter 3 år (med graviditet och två operationer i mitten som spökade), är jag äntligen på rätt spår och har börjat gå ner. Din blogg har varit det bästa stället för mig att hålla uppe motivationen att äta så här och verkligen lyssna på min kropp. Har gått ner 3 kilo i januari (behöver gå ner 35 totalt)…och älskar PF. Det passar verkligen mig väl. Tack!

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 11:05

Härligt Carin!! Fortsätt du på din väg! KRAM

Svara
Malin Henriksson 4 februari, 2013 - 11:01

Hej Åse! Skönt att jobbiga januari är slut!
Jag gick ner 24 kilo rätt fort efter graviditeten men sen stod jag still rätt länge. Det är nu 3 mån o 17 dagar sedan jag fick Max och gått ner 1 kg till.
Det intressanta är min mätning.
4 v efter förlossning!
Mage 100 cm
Midja 87 cm
Höft 99 cm
Högt upp på låret 54,5 cm
Mitt på låret 50 cm
Vikt e 4 v: 61
(Dagen jag åkte in till bb vägde jag 77kg)
Idag!
Mage : 84.
Midja :72
Höft: 85
Stuss: 89
Högt upp på låret 51
Mitt på låret 45
Vikt: 52,3
Så det är något jag verkligen är nöjd med. Började med lchf/ gi efter nästan 6 v e förl.
Jag har lärt mig att först var jag rätt strikt för att komma in i tänker o tappa sötsuget. Smågodis var ju min last och vitt bröd. Nu kan jag äta 5-6 pommes på helgen, en halv grovt hamburgerbröd till egna hamburgare. På helgen kan jag ta 1/2 gi fralla. Det är ju väldigt individuellt hur man tål. Jag överäter inte eftersom jag blir väldigt väldigt mätt. Till frukost äter jag alltid 2 finn crisp o det funkar för mig :))
Till lunch äter jag kesella, färska hallon e dylikt. Kycklingklubbor el revbensspjäll är andra favoriter jag har. Korv och räksallad är ju inte dumt :))
Jag har lite svårt för lchf pizza så igår beställde vi vanlig och tog varsin kil med massor av pizzasallad ist. Men man kan ju inte göra så jämt utan man får längta lite. Förut ville jag alltid äta på kvällen, nu är jag inte så sugen längre. Kan bli nån god ost på finn crisp eller revbensspjäll!
Jag har 3-4 kg kvar. Är ju bara 156 cm så för mig passar den vikten.
Vi går mycket efter din bok Åse och ser fram emot bok nr 2 😀
Jag är så glad att jag hittade din sida som jag följt länge nu och att du blivit min vän över nätet. Skulle verkligen vilja träffa dig då vi har så mycket likasinnat!! Hade jag haft råd hade jag åkt med till hösten!
Förresten så tar jag omega 3 oxå är det något mer jag borde tänka på? Har inte börjat träna än då Max är för klängig än!
Kram kära Åse <3

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 11:08

Låter kanon Malin! Du är ju ingen överviktig tjej och har antagligen utmärkt balans mellan dina mättnads och hungerssignaler!
Ja vad synd du inte kan följa med, men jag förstår – pengar växer ju inte på träd! tyvärr 😉
STOR Kram!!

Svara
Nettis 4 februari, 2013 - 10:52

Hej Åse!
Vill tacka för en härlig inspirations blogg : )
Läste ditt inlägg nu och känder jag behöver lite hjälp…
Bestämde mig för 3 veckor sedan att börja följa LCHF.
Är som många en jojobantare, som under dom senare åren
löst viktproblemet för en litet tag med soppor.
Har gått ner till vad jag vill men så fort jag börjar lägga till mat så smyger
sig kilona på. Har varit duktig på att inte äta bröd, pasta mm så den biten tycker jag inte är jobbig nu.
Kan tillägga att det är ca 5 kilo som jag kämpar med.
Vad gäller motion så är jag instruktör på ett underbart träningsställe och flitig med träning, så jag är ingen soffliggare…
Är nu inne på min 3:e vecka och det har varit lite kämpigt på eftermiddagarna då jag kan bli matt och orkeslös.
Har ätit 3 måltider / dag. Någon dag har jag lagt in ett mellanmål med lite ost eller några nötter. Provade magic bullet kaffe till frukost, men mådde illa och kände inte att jag stod mig till lunch. Blev väldigt hungrig.
Som sagt är inne på min 3:e vecka och vågen har inte ändrat sig något alls!
Känner inte heller någon större skillnad på hur kläderna sitter.
Känns tråkigt! och svårt att veta vad jag gör för fel!
Känns som jag inte kan äta mindre för jag blir riktigt hungrig mellan måltiderna.
Kanske är som du, känslig för mejeriprodukter…
Är jättetacksam om du har några tips till mig?
Ha en härlig dag!!!
Nettis

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 11:04

Hej Nettis! Det är så svårt att ge kostråd när jag inte får se en matdagbok som sträcker sig över några veckor.
Men generellt när det gäller orken så är det så att din kropp håller på att anpassa sig från glukosdrift till fettdrift och omställningsbesvär är vanliga första 3-6 veckorna.
Magic Bullet coffee tycker jag du ska undvika! ät dig mätt på mat. Att du mådde illa ska du vara tacksam för, det innebär att din a hungerssignaler fungerar – vi ska inte kunna överätta fett utan att må illa.

Svara
Linda-Li 4 februari, 2013 - 10:46

Det har helt klart blivit min livsstil för jag mår så bra, vikten sniglar sig nedåt, några kilo, men välmåendet är viktigast. Håller med dig Åse , det är finjusteringar som gäller för att passa mig och min vardag.

Svara
T 4 februari, 2013 - 10:43

Jag har mellan 2 januari och 2 februari gått ner 4 kilo. Har varit väldigt strikt, förutom att jag druckit vin och ätit lite nötter på helgerna. Kört PF 5 av 7 dagar underfär. Tränat i snitt 3 ggr/vecka på gym. Både lör kväll och igår överåt jag rätt rejält (på LCHF-mat) och bakade även en form av LCHF-snickers som jag hittade på ett eget recept på. Slank ner flertalet bitar och idag vägde jag +2 kg mot för i lördags morse! Helt otroligt, vet inte om jag bundit vätska för jag tror knappast jag gått upp 2 kilo i fett direkt! 🙂 Men från och med idag är det strikt PF och bättre portionsstorlekar så är jag säker på att resan nedåt fortsätter. Är jättenöjd med min kost, börjar få bättre och bättre matkontroll utan hets eller stress. Mår bara bra, liksom.
Har din bok och följer inga scheman men använder både boken och din blogg som stor inspiration och receptbank! Tusen tack för all inspiration!

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 11:01

Låter kanon!! Bra upplägg!! Ja det ärr absolut bara vätska! + lite mer mag och tarminnehåll 😉 Vin binder mkt vätska i alla fall på mig.

Svara
Annisen 4 februari, 2013 - 10:41

Plus minus 0 sedan op skulle det vara 😉

Svara
Annisen 4 februari, 2013 - 10:39

Här går det toppen, plus minus 0 sedan 0 så min kropp verkar ha stannat av och verkar nöjd här och då är jag det med. Nu ska jag börja lägga om tänket mer från viktminskning till att bibehålla vikten.
Lagar massor från boken
Kram Anna

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 10:59

Härligt Anna! Du rockar!! KRAM

Svara
Ulrika Tornare 4 februari, 2013 - 10:37

Ja det tar nog tid, det har jag märkt. Jag har hållit på i 2 år nu o mitt första år rasade jag 8 kg i vikt o lyckan var enorm! Äntligen återvände livet och längtan som jag burit på så länge att få njuta av normal vikt var stor. Ska sägas att jag under mitt första LCHF-år drabbades av en kraftig depression (som orsakades av annat än kosten), o jag hade svårt att äta…
Plötsligt under år två smög sig kilona på igen och paniken utbröt. Jag är glutenintolerant o sockerberoende, så jag äter minimala mängder av kolhydrater. Minsta lilla socker så är det kört… Min mage som jag hatat i över 40 år fick ro på LCHF, men nu efter nyår (då jag återigen drabbades av depression inom familjen, då en god vän drabbades av hjärnblödning) så växte min mage och återigen funderade jag på vari ligger felet… Har många gånger funderat på att kontakta dig, men inte kommit mig för.
Har precis införskaffat jod- och selentillskott då jag hört att jag eventuellt har problem med sköldkörteln efter långvarig utbrändhet (som jag bär med mig i bagaget).
Men som sagt, kämpar på och önskar inget annat än att komma till ro med min kropp o mina kilon (som inte är övermånga, men önskvärt är att minska 3-4 kg).
Skall fundera vidare på det du skriver i inlägget, om de olika triggerområdena. Vet att jag oxå är en utpräglad proteintyp.
Tack för en bra blogg!
/Ulrika

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 10:59

Hej Ulrika! Din viktökning beror allt säkert på stresshormoner som höjer ditt blodsocker =fettlagrar.
Sköldkörteln är också inblandad vid depression och jättebra att du skaffat jod och selentillskott! Glöm inte omega 3.
Stort lycka till! Det kan vara en kamp ibland! KRAM

Svara
Therese 4 februari, 2013 - 10:25

Hej, Det är så inspirerande att följa dig och förstå att det tar en lång tid att förändra sitt beteende. Jag började för ca 2 år sedan att sluta äta pasta, ris och potatis för jag hade problem med att min mage svullnade. Åt inget bröd men ganska mycket turkisk yoghurt med frukt och så ägg förstås. På vågen hände inte mycket men gud vilken skillnad att slippa svullen mage. Sedan den 7 januari i år har jag nu kört mer strikt LCHF och också dragit ner på mejeriprodukter en hel del. Minus 3 kg har det lett till. Tränar ca 2 – 3 dagar i veckan, dricker då en Celsius innan och det har verkligen gjort att jag klarar att presterar bättre.Tränar jag på morgonen är det 1 msk kokosfett (Holistic) och en halv burk Celsius och den andra halvan efter träning. Funkar superbra!! Tusen tack för en bra sida med fantastiskt bra inspiration och superbra recept. Tror jag är på rätt väg för resten av livet 🙂
Kram Therese

Svara
Marie 4 februari, 2013 - 10:23

Hej, tack för en kanon fin bok o blogg. De går jättebra med lchf kosten, har aldrig mått bättre och minskat 4 storlekar på ett år , hade ingen våg när jag började men det är många kilo som försvunnit men nu har jag börjat på gym för jag vill och en dålig axel men jag blir så mycket hungrigare ständigt och vågen rör sig inte mycket mer. Jag bara fundera varför och vad bör man tänka på. Har också minskat på fett o mejeri nu sista månaden! Ha en bra dag

Svara
Åse 4 februari, 2013 - 10:25

Om du tränar på gym så förbränner du mer och kroppen behöver lite mer mat. Att vågen inte rör sig då beror antagligen på att muskler samlar vätska. Öka proteinet lite mer! Protein mättar på både lång och kort sikt.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.