Saffranspannacotta

8 december, 2011

Jag älskar pannacotta!!! Och jag älskar saffran!!

4 -6 portioner

5 dl grädde
2 gelatinblad
ev 2 msk sukrin + 0,5 krm stevia (eller motsvarande 50 g socker)
0,5 g saffran (1 paket)
1 vaniljstång

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp grädden och saffran och låt sjuda i ca 10 minuter. Dela vaniljstången och gröp ut innanmätet med en kniv. Lägg ner vaniljstång + innanmätet i grädden tillsammans med sötningen. Dra åt sidan och lägg i gelatinbladen. Låt stå ett tag och svalna lite sila sedan bort vaniljstången och portionera upp i glas. Lägg plastfolie ovanpå så slipper ni hinnan! Ställ kallt 2-3 timmar.

 

19 kommentarer
0

19 kommentarer

Marie Frost 20 december, 2011 - 09:15

Det här måste testas! <3 saffran och <3 pannacotta!

Svara
Katja 10 december, 2011 - 17:13

Hej Åse,

Jag läser din blogg varje dag, jag tycker att den – och du – är suveräna och jag uppskattar särskilt att du inte klankar ner på allt och alla som vissa andra lchf-bloggar. Och recepten är underbara, jag bjuder alltid på dina recept när jag har gäster och alla tror att det är hämtmat, dvs lagat av proffs…!

Jag har så smått börja köra lchf enligt din metod, och det jag mer och mer undrar är om det inte är proteinet (snarare än fettet) som ger mättnad och ökar förbränningen? Jag tycker personligen inte att fett mättar särskilt bra, men däremot blir jag behagligt mätt och håller mig mätt länge på proteinrika måltider. Igår morse provade jag för första gången din smoothie till frukost (bär, kokosfett – dock tog jag mandelmjölk i stället för vatten och lade till Dalblads proteinpulver) och den tillsammans med två ägg gjorde att jag stod mig i sex timmar utan att ens tänka på mat (ovanligt för att vara jag). Fettrik mat har inte den effekten på mig om jag inte också äter mkt protein. Jag har prövat att ta bort köttet/fisken/skaldjuren/äggen och bara öka på fettet, men mättnadskänslan blir inte alls densamma (och inte lika långvarig) som när jag satsar på mkt protein.

Personligen uppskattar jag också att du inte rekommenderar extra smör och grädde i alla rätter.

Så jag undrar om det inte också finns utrymme för en sorts undergrupp till lchf – kanske lcmfhp (low carb, middle fat, high protein)? Fast det är inte lika lätt att uttala och därmed inte lika användarvänligt förstås 🙂

Svara
Åse 10 december, 2011 - 17:30

Hej Katja! Vad glad jag blir att du tycker om min blogg!! Ja jag tror man når ut till fler människor genom att vara ödmjuk och lyhörd i stället för dömande!
Protein mättar på både kort och lång sikt, fett mättar på lång sikt. Om vi äter tre proteindelar per dag (1-1,5 g per vikt) + ersätter kolhydraterna från bröd, pasta, ris och potatis tex med fett så bör vi ha en lång mättnad.
Mycket protein kan ge dig insulinpåslag därför ska vi inte överdriva proteindelen om vi inte styrketränar tex.
Men vi är alla olika och därmed får vi mixtra och analysera vad som fungerar bäst för oss 🙂
Om vi har stor övervikt så behöver inte tillsätta så mycket extra fett, då använder kroppen fettlagret som energi men om vi inte har så mkt vikt att bli av med kan vi behöva äta ännu mer fett för att hålla oss mätta.

Varmt lycka till!!!

Svara
Maria 9 december, 2011 - 23:20

Låter så gott !! ”Lånar” ditt recept när vi ska ha ”Nobelmiddag” imorgon … 😉

Svara
Maria 9 december, 2011 - 23:18

Låter så gott !! Lånar ditt recept imorgon då vi ska äta ”Nobelmiddag” .. 😉

Svara
Nina 9 december, 2011 - 16:48

Åh ännu ett smaskigt recept!!!

Svara
1 2

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.