Detta är mitt favoritrecept på långpannebröd! Sååå enkelt och så gott!
16-20 st (beroende på om man delar i 5×4 eller 4×4)
50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°.
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö och mjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter, ca 5 minuter med bakmaskin. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Sätt ugnen på 225°.
Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan och skär 5×4 rutor alt 4×4, strö lite mjöl över och låt jäsa ytterligare ca 40 min. (jag brukar jäsa mitt i ca 1 timme)
Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.
”Äggamacka” med 1 kokt ägg, sallad, tomat och 1 msk räk parmesanröra, Gooooott!
Om du räknar Pro Points:.
4 PP per bulle på 5×4 rutor, 5 PP per bulle vid 4×4 rutor
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
42 kommentarer
MMMMMMMMUMS säger jag bara, precis testat att baka OCH äta detta!!! Gick hem hos hela familjen! =) Kramiz
Brödet står i ugnen! Längtar:) mums;)
Ååååterigen TACK!
Supergoda mackor, som dessutom blev lika höga och fina som dina. Jag gjorde precis som det stod (fast jag hade vetemjöl special istället för vetemjöl) och jag lät degen jäsa en dryg timme när den låg utplattad i långpannan. Nu har jag avnjutit en härlig ”äggamacka” till frukost, fast med kaviar istället för skagenröra eftersom vi inte verkar har Rydbergs Lätt Val produkter i min lilla stad *morr*.
Som sagt:TACKTACKTACK för ytterligare ett supergott recept!
Kram
Kan man frysa bödet?
Mvh Dana
Ja absolut! Det är ett helt vanligt bröd 😉
Ser jättegott ut. Tur att man har dig som ”receptbok”. Vad många tips jag fått av dig.
Trevlig pingsthelg!
Haha tack Britt-Marie! Trevlig pingst på dig också! =)
Jag bakade detta bröd idag men tyckte att det blev väldigt kompakt och inte så luftigt som det ser ut på din bild… vad kan jag ha gjort för fel?
Hade du samma mjölsorter i? Bearbetade du degen ordentligt? Minst 5 min i bakmaskin och ännu längre för hand? Lät du det jäsa ordentligt?
Ja, jag hade samma mjölsorter i och körde det i maskin 5 minuter. Men det blev gott i varje fall… kanske var det för mycket mjöl i eller nåt… får testa ytterligare en gång senare!
Lotta
Bakade d här brödet i går..åhh guuud va gott d va!!!! Tack för att du delar med dej 🙂
Roligt att det smakade!! Jag ’äter det varje dag nu =))
Muuums!!
Samma som jag bakar ibland fast jag har även lite kruskakli i mitt bröd! Saftigt och gott!!
Hallo!!!
Helt sjukt ju….
varje morgon går jag in på din sida och nu hade du bakat samma som mig samma dag…. !!!
Helt sjukt…men ditt va mycket finare men gott va det iallafall….ha en skön kväll!!!
Kram Sussi
Ser ju fantastiskt gott ut. Ska provas, fast utan bakmaskin. 🙁 Får inte plats med en sådan i mitt pyttiga kök. Funderar på att kasta ut micron så vips, nu får en härligt röd Kitchen aid plats 🙂
Hoppas brödet blir bra utan maskin.
Tack för recept! Ska absolut prova!
Gott, skall jag prova genast! btw jag har nya tuttar , de fyller 3 veckor imorgon, lite betongklotsvarning än men man hoppas på det bästa, så du vet 😉
Vad roligt! Bara inlägg eller lyft också?
Bara inlägg, var lite varning på den ena men vi testade utan så jag hoppas det blir bra!
Hej Åse!
Jag och min (läs jag)funderar på och ha Mairotapeten som du har i ditt kök. Hur var det med mönsterpassningen? Ser ju inte helt lätt ut.. Men säkert värt allt jobb för den är sååå snygg!
Hej Mari!
Mönsterpassningen är verkligen inte helt 100 tyvärr men det gick ihop ändå, som tur är syns inte skavankerna i mönsterpassningen pga mönstret 😉
Ser kanon gott ut! ska provas.
En tanke..
Människa hur hinner du med allt? 🙂
Tack för du delar med dig!
=) Tja det man tycker om, har man ofta ork och energi till 😉
TACK!!! Jag är sååå otroligt tacksam över att du delar med dig av dessa recept 🙂 Kommer definitivt prova detta recept alldeles jätte snart!! Muuums!
Kraam
Hej bruden!! Du är väl helt fantastisk!:) Så inspirerande till allt!
Brödet ser jättegott ut! Har du skrivit propointsen i fel ordning? Är inte 5*4 störst? Räknar du propoints nu eller carbcyklar du?
Tycker du är så duktig som har en sund relation till mat o kost! Du hittar alltid ”din” väg! Så förnuftigt!!:)
Försöker lära av dig o prova mig fram till
bästa resultat o bästa levnadssätt!
Tack för dina tips o råd!:)
Sköt om dig!! Kram
Jag kör ”sunt förnuft” för mig och det innebär att jag måttar med pro points men tänker på allt annat jag lärt mig under tiden dvs, jag alternererar kolhydraterna, försöker äta GI vänligt, drar ner på kolhydraterna oftast under dagen. Tänker inte så mkt nu utan kör på! =)
Nej om man delar plåten i 5×4 rutor så får man 20 bullar, då sjunker ju PP värdet. På 4×4 rutor får man 16 bullar då höjs PP värdet.
Aha snacka om dum jag är;) Man kan undra vad jag trodde egentligen…? cm? Då blir de ganska små bröd;) Hahaha ibland tänker jag inte långt;)
Kram
Åh vad gott det ser ut, det ska jag baka till helgen!! Tack för att du delar med dig!
kram
Ååååh, vad goda de såg ut! *dregel*
Precis ett sådant recept som jag gillar! Enkelt och smidigt utan en massa pyssel.. =)
kram
Vilka underbara recept, detta bröd är absolut nåt för mig.
Onsdag = bakdag.
Åh vad gott! kan du inte plinga nästa gång du har nybakat i ugnen, så är jag där på 12 min, looovar? Den gojjan lät ju hur god som helst, köpt på Ica maxi el? Pyss
haha bakar en omgång till nu ;))
Japp, Maxi i stan, finns säkert i Hyllinge också! puss puss
Vilken energi du har människa någon borde göra en dokumentär om dig 😉 kanske skånska helsingborgsfruar eller något?? Ser fantastiskt gott ut och helt ok pp värde också. Jag är för övrigt helsfrälst i nya vv systemet, passar mig perfekt. Kram
HA HA HA!!!!! Du är gaaaalen Malin, det var det ROLIGASTE jag läst på länge *S* Sötnos 😉
ProP rockar, jag är tillbaka sedan 1½ vecka – det ger mig sinnesro, jag väljer bra mat och det är enkelt att följa. Kan välja GI låga livsmedel, jag har utrymme för medelfeta produkter etc.
Enda tråkiga är att VIN är så hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiskligt dyrt! Haha
Vilken dag väger du dig??
Å jösses va gott det såg ut. Och så enkelt.
Hade jag bara haft jäst hemma hade jag satt igång nu på en gång. 🙂
Du, jag är fortfarande rejält mätt eftermin äggamacka! Ska äta samma till frulle och se hur länge jag håller mig. Bra bröd med protein och nyttigt fett som ägg rockar!
Jag ska baka en plåt till ikväll, så jag har i frysen!
Åhhh, så gott det ser ut och så verkar det smidigt att göra 🙂 Måste jag prova någon dag!
Mums vad gott det såg ut! Jag skulle baka bums om det inte vore för att då äter jag nog upp alltihopa oxå ingen bra kombination när man äter LCHF, lägger receptet till favoriterna och bakar i framtiden. Tack för att du delar med dig. Ha det gott. Kram
Du är mästare på att baka!
Det receptet har redan hamnat på att-göra-listan.
Har du bakat el gjort ngt annat med bovetemjöl?
Jag har det hemma men vet inte riktigt vad jag ska göra med det.. Ngt förslag?
Hälsningar.
;))
nej tyvärr! Har du googlar efter recept??