Periodisk fasta – so far!

8 april, 2012

Det är nu snart två veckor sedan jag började intressera mig för periodisk fasta och jag har sedan dess läst på mycket, om olika upplägg. Jag har även haft två veckor där jag provat att äta enligt 16/8 teorin vilket handlar om att man äter mellan ca 12-20, man bryter gärna fastan med ett träningspass där vid 12 tiden.
Med andra ord så äter jag frukost kl 12! Jag äter sedan ca 2-3 mål mat, precis lika många mål som jag annars äter när jag äter frukost tidigare.

Detta har jag följt ca 5 dagar av 7 och min erfarenhet:

 • Betydligt bättre aptitreglering! (Stor skillnad! Lite skumt) Vid mina mål mat mellan 12-20 så har jag haft ett lugnare sätt att äta, jag har haft lättare att sluta äta när jag är nöjd.
 • Ingen hunger eller sug trots 16 timmars fasta.
 • Jag tränar med god energi och jag ser och känner (och mäter) hur kroppen tappar fett! (Envist fett som suttit som berget de sista två åren har nu börjat försvinna)

Jag är totalsåld på detta och att äta så här ter sig oerhört logiskt nu! Jag kan varmt rekommendera Brad Pilon’s e-bok ”Eat Stop Eat”. Den är på engelska och det är mycket information men oerhört intressant och han refererar till mängder av studier kring ämnet.
Han lägger upp sin fasta annorlunda, genom att lägga in 2 stycken 24 timmars fasta i veckan (tex genom att fasta mellan 15.00 till 15.00)

Varför fasta? Är inte detta bara ett sätt att ”banta” på? Ska man verkligen svälta??? Är inte detta en ätstörning? Skippa frukosten, dagens viktigaste mål??

Man har länge trott att kroppen sänker sin ämnesomsättning när man äter få gånger men det finns nu många studier som visar att så inte är fallet, utan faktiskt tvärtom och egentligen förstår man ju att så inte kan vara fallet, tänk urtidsmänniskan, skulle hon förlora viktig muskelmassa och styrka/ork för att hon inte fick frukost direkt när hon vaknade eller mat var tredje timme? Nej snarare så att kroppen blev anabol för att vara bättre rustad att hitta mat, eller hur!?

Våra kroppar är konstruerade för att äta mat när mat finns tillgänglig och använda kalorier vi har lagrat som fett när maten är knapp. Dessa är våra enda två alternativ. Betrakta dem Yin och Yang av näring och hälsa.


Ätande (Fed) – Äta och lagra kalorier
Fastande (Fasted) – Inte äta och bränna kalorier.

Fastan är den enklaste metoden vår kropp har för att upprätthålla sin kalori balans. Lagra lite när vi äter, bränna lite när vi inte äter. Ny forskning tyder på att problemet är att vi tillbringar så mycket som 20 timmar per dag i ”Ätande stadie” Vi äter ständigt och lagrar mat och vi får aldrig en riktig chans att bränna det vi lagrat.

Så yin och yang i ätande och fastande har ersatts med en konstant ”Ätande stadie”, där vi hjälplöst försöker att räkna ut hur man fortsätta äta och på något sätt gå ner i vikt samtidigt. Detta är ett mycket skrämmande scenario när man betänker det faktum att våra kroppar är utformade för att lagra fett när det är försett med en mängd kalorier utöver dess behov. För att återställa balansen mellan våra födo stadier, har vi inget annat val än att gå igenom perioder av att under-äta för att matcha våra stora perioder av över-ätande.

Fördelar med fasta:

 • Minskad kroppsfett & kroppsvikt
 • Underhåll av skelett muskelmassa
 • Minskade blodsockernivåer
 • Minskade insulinnivåer och ökad insulinkänslighet
 • Ökad lipolys & fett oxidation (fettförbränning!)
 • Ökade norepinefrin och epinefrin nivåer
 • Ökade glukagonnivåer
 • Ökade tillväxthormon nivåer.

Frukost, skippar man verkligen den?

Förmodligen en av huvudbryderierna människor har när det gäller att fasta (efter att oroa sig över att deras ämnesomsättning ”kraschar”) måste vara tanken att missa en frukost, och jag förstår varför. I nära tre decennier så har dietister och hälsoexperter rekommenderat frukosten som en viktig del av sunda matvanor, ofta omnämnd som den ”viktigaste måltiden på dagen”.
Det är ett stort problem för många att ”missa frukosten” men – det är faktiskt inte möjligt. Verkligheten är att frukosten är den första måltiden på dagen oavsett när du äter den.
Smaka på det engelska ordet ”Breakfast” . Innebörden är bokstavligen att ”Bryta en fasta”. Så med andra ord, din första måltid efter uppvaknandet, oavsett hur många timmar efter att du vaknar upp, räknas som frukost eftersom det är den måltid som ”bryter fastan”.
Det är bara för forsknings-och marknadsföringssyfte som frukost är märkt som en måltid som äts på morgonen direkt efter att du har rullat ur sängen.
Detta öppnar upp för frågor som ”hur lång tid efter uppvaknandet anses min första måltid fortfarande som frukost? Är det 30 minuter efter uppvaknandet? En timme? Två timmar? Vad händer om jag är skiftarbetande och jag börjar min dag klockan 22:00? Är min första måltid kl 11:00 frukost?

Läs gärna Martin Berkhans  (Leangains.com) “Top Ten Fasting Myths Debunked (Major Update Nov 4th)”
Här är en bra summering, med info samlad.

För mig är naturlig mat (lågkolhydratkost) tillsammans med periodisk fasta ett bra sätt att aptitreglera och att låta kroppen hamna på en hälsosam vikt genom att återställa hormonbalanser.

Referens: Brad Pilon, Eat Stop Eat

101 kommentarer
-1

101 kommentarer

Heleen 13 oktober, 2015 - 16:19

Förlåt Åse!

Svara
Heleen 13 oktober, 2015 - 16:02

Hej och oj vilka (gamla) diskussioner om kolhydraters vara eller inte vara i periodisk fasta.
Men måste få lägga till nåt viktigt till varför JAG inte tror kolhydrater är bra.
Vet inte hur jag ”ramlade” in på lchf men slutade med kolhydrater fram till 17-18 tiden för några månader sedan och till min förvåning försvann min kroniska smärta i armar, händer fingrar vrister fötter nacke huvud som jag lidit av i över 15 år och ingen läkare kunnat hjälpa. Kan skriva mer om all smärtan men ni förstår poängen;)
Och tack Åsa för att du delar med dig:)

Svara
Sofie 11 juni, 2013 - 10:08

Hej, Jag funderar på att köra fasta, men jag tränar kl.06 på morgonen de dagar jag tränar som oftast blir veckodagarna. För annars har jag inte tid. vilka tider ska jag då äta? 7-16? de känns som om jag kommer att hungra ihjäl där under kvällen & morgonträningen dagen efter kommer att vara orkelös, eller vad tror du?
Sen undrar jag oxå om detta är bra för en om man försöker att bli gravid?

Svara
jessica 20 maj, 2013 - 05:31

Hej
jag ville bara fråga dig om du vet hur det funkar med fruktfasta?: ) kan man dricka kaffe? Hur mycket frukt får man äta? Jag tänkte att du är ju så duktig på sånt här så jag testa o ställa en fråga här: )
Mvh Jessica

Svara
Anja 3 april, 2013 - 09:52

God morgon! har nu kommit till dag 12 i min PF och äntligen kände jag på morgon att jag inte var jättehungrig. Det som känns bra är att jag verkligen planerar mina mål och ser till att få i mig nyttig mat. Känns lite skumt när man inte är hungrig, är annars van att koppla hunger till ngt bra, alltså när man försöker att tappa något kilo. Men jag ska inte klaga, har ju helt klart gjort rätt det ser jag på vågen. Jag har valt att äta lite kolhydrater till mitt första mål, inte mycket men bara lite. Har nu läst allt på din blogg och det som känns så bra är att du också är ”mänsklig”, unnar dig ibland och erkänner att du också får återfall, men att man kan fortsätta och inte ge upp. Tack!

Svara
Daniel 2 april, 2013 - 17:57

Hejsan!
Jag har startat en facebook grupp där man kan diskutera/byta erfarenheter om periodisk fasta. Alla är välkomna! Både kolhydratsätare och fettätare dvs! 😀

Adress: https://www.facebook.com/groups/periodisk.fasta/

Svara
Jenny 28 mars, 2013 - 22:24

Spännande det här!:) hur mkt får/bör man äta i ätarfönstret? Ca kcal under de 8 timmarna alltså? Är det bästa att dela upp det på tre mål? Tack!:)

Svara
Dorella 21 maj, 2012 - 11:37

Jag har hållit på med LCHF sen 2008. Mår bra, men ingen viktnedgång. Har ca 10 kilo för mycket. Blev intresserad av pf och har provat ett par gånger. Nästan ingen hunger, men däremot jätteont i huvudet. Funderar på om det inte passar mig? Dricker mkt vatten.
Undrar om man ska fasta varje dag för att få resultat på vikten eller kan det fungera även om man begränsar sig till ett par-tre dagar i veckan?

Svara
1 2 3 4

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.