Periodisk fasta – hur och varför?

av Åse

För över 1 år sedan började jag äta enligt periodisk fasta. Under 4 månader höll jag strikt måltiderna mellan 12-20 och vad jag upplevde var att vikten sjönk stadigt ner till en må-bra vikt (de sista fem som envisades med att hela tiden komma tillbaka) men något som var ännu bättre var att jag upplevde hur jag aptitreglerade bättre. Nu vet jag att detta beror på att vi kvinnor får en ökning av hormonet Leptin som bl.a. styr mättnaden med periodisk fasta.
Mina viktproblem har legat mycket i en fixering vid mat, en känsla av att aldrig vara riktigt nöjd och att alltid vilja ha mer och mycket blev så mycket bättre när jag började skippa mjölmat och allt socker jag åt. Jag blev mättare, nöjdare och mindre sugen. Jag skippade mellanmål på lågkolhydratkosten då de inte behövdes och jag upplevde ett mer avslappnat förhållande till mat. Innan började jag fundera på kvällen vad jag skulle äta till frukost, vid frukost började jag fundera vad jag skulle äta till mellanmål vid mellanmål började jag fundera vad jag skulle äta till lunch etc.
Med periodisk fasta så blev jag ännu mer avslappnad till mat. Jag var inte hungrig, det var gott att äta när jag bröt fastan och sedan när det var dags att äta igen så var det som ”Oj dags att äta igen?” Jag åt inte ”i kapp” så att säga och helst plötsligt så var jag ganska matnonchalant! Halleluja!
Jag har fortsatt att äta enligt periodisk fasta men äter tidigare frukost ibland men känner absolut en skillnad i hunger och tankar kring mat.
I dag så har jag sakta men säkert ökat på fastefönstret och minskat matfönstret och det går grymt bra! Oftast blir det mat först vid 15-16 så ett matfönster på 4-5 timmar. Det passar mig och jag är nog lik min mamma för så har hon ätit i 20 år.
Med periodisk fasta så behöver jag inte fundera på hur mycket jag äter, varken av eneri eller kolhydrater – det blir självreglerande.
Är periodisk fasta för alla? Nej är du diabetiker, eller har haft/har ätstörningar, ammande eller gravida. Är du etlitatlet så lär det inte heller fungera så bra. Tenderar du till att försöka hitta olika bantningsmetoder så tycker jag inte heller att det är bra men har du ett bra förhållande till mat men känner att du ofta är hungrig, onöjd och sugen eller äter en kost där du kanske får i dig lite för mycket energi genom att du äter mycket och ofta så absolut!
Jag rekommenderar denna artikeln som jag tycker är väldigt bra. Det ör Jonas Bergqvist, min lärare i näringsfysiologi som skrivit den.
Jag tycker framför allt att det är intressant hur periodisk fasta påverkar det sympatiska och det parasympatiska nervsystemet.
Våra kroppar har ju som sagt inte förändrats nämnvärt sedan urtidsmänniskan. 0,02% har vi förändrats! Våra kroppar är alltså skapade till att äta på kvällen. Under dagarna ska vårt SNS (sympatiska nervsystem) vara aktiverade (vakna, alerta, pigga och energifyllda för att kunna leta mat) och det stimuleras av fasta och motion som framgår i artikeln.
PSNS (parasympatiska nervsystem) aktiveras av mat, vi blir trötta, ska vila för att lagra och smälta maten vi ätit.
En artikel med mycket bra info och många referenser är denna.
Om man ser till vilken kamp många människor för, de försöker begränsa sina måltider, funderar på hur måltidssammansättningen ser ut för att optimera viktminskning, det ska ätas ständiga mellanmål för att förbränna (gammal kunskap!!!) så kan det vara så enkelt som att:
När vi äter så är kroppen insälld på att lagra, när vi inte äter så är kroppen inställd på att förbränna. Ät mindre ofta! Ät dig mätt när du äter!
En del påstår att Periodisk Fasta är ett osunt sätt att äta, jag tycker verkligen tvärtom! Är det sunt att hela tiden äta och istället fundera på hur mycket vi ska äta när vi äter? Men jag vet att PF inte lämpar sig för de som tidigare te.x. haft anorexia eller lätt blir fixerade vid mat, det kan ha motsatt verkan.
Vi är alla olika och reagerar olika. För en del skapas en fixering av mat med PF.
Jag personligen är mer avslappnad, ohungrig men energifylld! När jag äter så äter jag med god aptit utan att överäta.
Här kommer några fördelar med PF, som jag ser det.

1. Korttidsfasta ökar tillväxthormon och IGF (Insulin-like Growth Factor) som starkt påverkat fettförbränning, muskeltillväxt och vävnadsreparation.
2. Aptitregleringen påverkas positivt av korttidsfasta hos kvinnor.
3. Korttidsfasta är ett enkelt sätt att äta sig mätt när man äter men ändå skapa ett energiunderskott eller en energibalans och är därför positivt när man vill viktreglera. De timmar man inte äter är man i det sympatiska nervsystemet som motverkar hunger.
4. Korttidsfasta har positiv påverkan på våra celler som vanligtvis annars ses vid träning och aktivitet .
5. Med korttidsfasta så blir det lättare att bygga muskler vid träning.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

131 kommentarer

Kristin Hovensjö 17 februari, 2021 - 12:55

Hej!

Precis börjat köra med 16:8.
Känns bra att köra det inte småäter sent och onödigt på kvällarna.

Jag undrar över varför man ska köra lchf och 16:8 och inte vanlig mat och 16:8?

När jag började med detta var jag helt död men igår hade jag jättemycket energi. Vad beror det på?

När jag kör sista timmen i ketos så har jag huvudvärk, mår illa, trött och känns som jag typ har influensa. Hur gör jag åt detta? Något Kan råda bot på? Kommer det över tiden efter kört ett tag med 16:8.

Sedan undrar jag över om man kan köra fuskardag fast 12-20?

Svara
Emelie 10 september, 2018 - 10:05

Hej! Jag är så sugen på att testa 16:8 men delammar min son som är 11 månader. Han äter alltså mest mat men ammar kvällar/nätter. Kan jag köra PF? Om inte så varför? Får han i sig något dåligt då? Jag har försökt hitta info om detta och förstår att man inte ska köra när man helammar men det är ju skillnad nu. Vill absolut inte att han ska påverkas men vill heller inte sluta amma helt ännu.

Svara
Åse 10 september, 2018 - 10:23

Hej Emelie, du kan abaolsut prova PF då, det innebär inte att du per automatik äter mindre. Du kan enligt mig absolut prova.

Svara
Ulrika 19 januari, 2018 - 06:07

Hej! Intressant läsning om PF. Jag vill verkligen prova och har en del funderingar.
Jag jobbar enbart natt. Kan jag lägga fastetimmarna 24:00-16:00 ? Och ätfönstret 16-24 ? Jag dricker då kaffe och äter typ ”frukost” vid 16. Middag med familjen vid 18 tiden. Mellanmål (om det känns så vid 21) och nåt ”matigare” på jobbet vid 24? Det blir då ev 4 intag under ”ätfönstret”
Hur gör jag med träning (promenad/gym)? Spelar det någon roll om jag äter före eller efter.
Och….kan jag dricka vin under ätfönstret, t ex en fredag kväll då jag är ledig?
Frågorna är många som du ser 😀
Mvh Ulli

Svara
Åse 19 januari, 2018 - 09:14

Ja du kan lägga dina fastetimmar precis hur du vill där det passar bra! man brukar förlägga större delen under tiden man sover för att då får man ju 7-8 timmar ”gratis” som sagt.
Man brukar förlägga träningen så att man äter efteråt  (framför allt högintensiv / styrketräning) men det finns inget som säger att det ena är bättre än det andra, det som passar och känns bra!
Javisst måttlig mängd alkohol fungerar =)

Svara
Bosse 22 oktober, 2017 - 20:13

Hej Åse,
Jag har kört 16:8 & LCHF sedan maj i år. Funkar bra och det är vardag nu.
Så min fråga är mer lite nyfiket i största allmänhet (hittar inget svar på Google):
Varför just 16:8? Varför inte t.ex. 15:9? Vad är det som är så speciellt med just 16 timmar?
Jag har en fråga till som inte handlar om periodisk fasta, men i samma frågeställning ”vad händer om”..
Följer en del forum om LCHF. Det är, om uttrycket tillåts, lite taliban-attityd bland svaren. Fuskar man med att äta en sockerbit kommer man att döden dö och barn och barnbarn i sex generation kommer att få lida svårt… (nåja…)
Jag inser ju den övergripande tanken bakom LCHF, men händer verkligen något illa om man råkar ha lite vinbärsgelé till köttet, eller får i sig en hel flaska vin till fredagsosten?
/Bosse
PS. Som Nerja-nörd tar jag tacksamt emot tips i ditt sista inlägg därifrån om du hittar restauranger som är särskilt lämpade att gå till ur LCHF-synpunkt. Det är snart dags för mig att resa ner igen… 😀

Svara
Åse 23 oktober, 2017 - 07:59

Hej Bosse!
Det är inget speciellt med 16 timmar, men det är bra att ha ett minimum av 14-16 timmar för fasta, dock är det fler hälsovinster (och större viktminskning) med fastor upp till 24 timmar.
Bry dig inte om den fanatism som många kör, det är varken sunt eller hållbart! Det händer inget om du äter något mindre bra ibland! är du sockerberoende dock så kan massor hända. Alla får fråga sig själv, vad konsekvenserna blir i längden!

Svara
Bosse 23 oktober, 2017 - 08:20

Tack Åse! 😀 👍

Svara
Johanna 1 augusti, 2017 - 12:25

Jag har sett på flertal olika ställen där man har skrivit om PF att de rekommenderar buljong.
Hur är det med det? Är Buljong ok under PF 16/8?

Svara
Åse 1 augusti, 2017 - 12:39

Under fastan intar du ingen energi alls, jag rekommenderar vatten, kaffe eller te utan något i.

Svara
Johanna 1 augusti, 2017 - 13:31

Precis vad jag misstänkte med andra ord. 🙂 Tack för svar!

Svara
Åse 1 augusti, 2017 - 13:32

Så lite så 🙂

Svara
Camillapa 31 juli, 2017 - 00:56

Hur gör man om man ska träna i fastan eller i slutet? Jag fastade idag och tränade kl 16.30 ett cirkelpass under fastan. Det var inte mycket energi jag hade. 😉
Åt kl 18 mitt första mål.

Svara
Åse 31 juli, 2017 - 13:11

Det tar ett tag för kroppen att anpassa sig till ett nytt matfönster. När kroppen har anpassat sig så kommer den använda din lagrade energi som energikälla under träningspasset. Men det finns inget som inte säger att du kan öppna ditt matfönster och sedan träna, det bestämmer du själv. jag tränar alltid fastande men jag tränar runt lunch.

Svara
Camilla 1 augusti, 2017 - 11:51

Igår gjorde jag annorlunda efter ditt svar! 😉 Åt kl 16.00 tränade yoga kl 20.00 och åt kl 21.30. Fungerade hur bra som helst. Tänkte att det är smart att äta en tre/ fyra timmar innan mitt pass eftersom jag brukar bli hungrig var fjärde timme när jag börjat äta! 😉 Då har jag inget i magen, kroppen är redo for action och det blir bra med påfyllning och vila efteråt.

Svara
Viktoria 26 oktober, 2016 - 05:27

Hej ase!
ville bara fraga, marker du nan skillnad pa om du bryter fastan tidigare eller senare pa dagen?
Finns det nagon tid da det ar bast att bryta fastan pa?
Ibland nar jag bryter fastan ex kl 2 kanns det som jag hade kunnat vanta ett tag till for att halla suget I schak.
Vad tror du ar det battre med kortare matfonster?

Svara
Åse 26 oktober, 2016 - 08:41

Hej Viktoria!
För mig passar det bäst att bryta fastan runt 16 tiden, behöver jag skala av lite fett om jag ätit lite för gott ett tag så går det snabbt med att fasta 20 timmar.
Men jag fastar aldrig 7 dagar i veckan utan kanske 4 dagar.

Svara
Tobbe 31 augusti, 2016 - 10:39

Hejsan jag har börjat med periodisk fasta och kör mitt ätarfönster mellan 12-20 vilket passar mig ganska bra. Men har läste en artikel om detta i samband med styrketräning, att man måste oavsett frenetiskt räkna kcal. Så jag undrar om det är helt förgäves då om jag inte gör det?
Har provat att räkna kcal men blir istället att jag inte äter någonting för det get mig ångest av att räkna kcal och maten blir bara ett jobbigt moment som jag tänker på hela tiden. Försöker äta vanlig husmanskost men inte pasta, bröd och allt sånt. Så kan jag köra periodisk fasta + styrketräning utan att räkna kcal eller är det bara slöseri med tid, någon som vet? Mitt mål är att förlora fettprocent och öka i muskelvolym men just att räkna kcal är verkligen inte min grej, får sån ångest över detta så funderade kar bättre att försöka tänka på vad jag äter och hur stora portioner jag tar.

Svara
Åse 31 augusti, 2016 - 10:57

Man behöver inte räkna kalorier. Periodisk fasta är ett sätt att räkna kalorier för du får ett naturligt mindre ätfönster. Däremot innebär det inte att man kan äta hur mycket som helst utan jag hade hållt mig till två större måltider under matfönstret och givetvis skippat socker, mackor, pasta etc som du redan är inne på! Ät dig mätt på kött, fågel, fisk, ägg, skaldjur, naturliga fettkällor och tränar du mycket så är rotfrukter och råris bra kolhydratkällor i de två måltiderna.

Svara
Tatiana 19 maj, 2016 - 10:46

Ja men precis, jag har min jäkla migrän som förstör om jag fastar så länge. Men är enormt aktiv om dagarna så tänker att denna 12-20 kan jag köra ett tag till. Innan jag fick barn fastade jag fram till 18.00. Men den orken har inte funnits sen dess. Men nu är han 1,2 år 🙂

Svara
Åse 19 maj, 2016 - 10:47

Det låter sunt! Fortsatt lycka till!

Svara
Tatiana 19 maj, 2016 - 10:33

Ja det var så jag också tänkte för jag fastar mellan 20.00-12.00 som många andra med PF så borde ge effekt ändå.

Svara
Åse 19 maj, 2016 - 10:41

Absolut! Jag fastar dock ofta till 17 och har haft goda resultat av det, man får hitta ngt som funkar i ens livsstil och det man mår bra av.

Svara
Tatiana 19 maj, 2016 - 10:01

Hej.
Jag kör själv PF . Men läste detta från artikeln du refererade till och som jag tidigare har läst .
”Fastefönster och födointagsfönster
Din fastetid räknas ut genom att lägga till den tid det tar för din sista måltid att passera magsäck och tunntarm till dess att du äter din första måltid. Vanligtvis tar det omkring 6-8 timmar för kroppen att smälta och ta upp en större måltid. Äter du din sista måltid vid 21:00 är du med andra ord inte i ett fastetillstånd förrän omkring 03:00-05:00. Om du sedan bryter din fasta exempelvis vid 13:00 får du bara ett fastefönster på 8-10 timmar. För att få de positiva effekterna av fastan vi nämnt tidigare bör fastefönstret vara åtminstone 14-16 timmar. Äter du din sista måltid vid 21:00 är det lagom att bryta fastan omkring 17:00 dagen därpå, vilket ger ett födointagsfönster på fyra timmar.”
Han säger 14-16h sen skriver han sista måltid 21.00 och fastebryt 17.00 dagen därpå ? Får inte ihop det? Det är 20h fastefönster.
Hur tolkar du detta?

Svara
Åse 19 maj, 2016 - 10:12

Överkurs och inte så som de flesta praktiserar periodisk fasta. Spelar ingen roll om det nu skulle vara så att det i praktiken bara blir 8-10 timmar – man får ändå positiva effekter.

Svara
ems 24 september, 2015 - 00:47

varför allt detta tjat om att skippa frukosten vid PF? Man kan ju absolut käka frukost o slopa middagen istället om man t.ex lider av sura uppstötningar på kvällen eller är en frukostmänniska. en av mina fina kollegor fastar utan att veta om det, hon klarar helt enkelt inte middag utan käkar bara frukost och lunch. hon mår hur bra som helst. så att skriva 12-20 som klockslag gällande PF blir ofta missvisande
kramar

Svara
Åse 24 september, 2015 - 09:45

Det finns väldigt bra anledningar till detta ”tjat” 😉
1. Det finns en fysiologisk anledning till att det är bra att förlänga nattfastan och äta första målet senare, det är nämligen så att kortisolet är som högst på morgonen och det innebär att frukosten ger en högre insulinrespons än om man äter senare när kortisolet är lägre, detta är anledningen till att många, som mig själv blir hungrig snabbt igen efter fruosten. Martin Berkhan skriver bra om detta: http://www.leangains.com/2012/06/why-does-breakfast-make-me-hungry.html
2. Man är oftast som mest aktiv och stressad på morgonen och det kan vara lättare att äta sitt första mål längre fram på dagen.
3. Vårt hormonsystem är anpassade efter att äta mer senare på dagen, våra förfäder satte sig inte vid ett dukat bord. De samlade sin mat under dagen och åt senare.
4. Många har familj och tycker att det är enklare att förlägga fastan över natt + förmiddags så att man kan äta tillsammans med sin familj på kvällen
Så- därav att jag rekommenderar att man provar att förlägga sin 14-16 timmars fasta på första delen av dagen, sedan är det ju givetvis superviktigt att man liksom kosten gör det som passar en bäst, det finns inte ett facit som passar alla.

Svara
"Skippa frukosten" - 56kilo - Inspiration, Hälsa och Livets goda! 25 maj, 2015 - 12:07

[…] frukosten och bli smalare” – ”Rasa i vikt” Periodisk fasta handlar inte om att ”skippa frukosten” det handlar om att komprimera tiden man äter […]

Svara
Johnny 8 januari, 2015 - 22:38

Hej!
Kul att läsa lite om periodisk fasta och är glad att jag funnit detta.
Går upp vid 06.00 och jag äter första gången kl 16.30-17.00 fram till 20.00, och tycker det fungerar absolut bäst, jag äter oftast bara en gång också, ganska stor portion. Kan detta vara för liten matcykel? Det fungerar väldigt bra för mig iaf, jag blir hungrig en gång runt 10.00-11.00 sen går det över efter någon kvart. Efter det är det helt lugnt till jag kommer hem.

Svara
NA 28 november, 2013 - 22:38

Såg att någon frågade hurvida man kan dricka eller ej under själva fastan. Och dricka kan man ju göra, som någon föreslog vatten, te eller kaffe. Men, vad jag vill framföra, är min personliga favorit, nämligen buljong! Tycker att det funkar toppen att dricka en eller två koppar buljong under mina fastedagar. Bäst är den att dricka varm… MVH N.A. @ http://www.eatstopeat.se/

Svara
Om periodisk fasta | En träningsblogg och lite till 22 augusti, 2013 - 15:26

[…] får hitta sitt sätt att äta och leva. Jonas Bergqvist (här) och Åse Falkman Fredrikson (här) har tidigare skrivit om ämnet. Läs […]

Svara
Madeleine 14 augusti, 2013 - 11:13

Hej. Jag jobbar inom vården och går upp 5 på morgonen vissa dagar. Det jag undrar är… Får man dricka under faste tiden? Typ vatten, kaffe, te? Endast nån kopp på morgonen då jag går upp så tidigt.

Svara
Åse 14 augusti, 2013 - 11:16

Hej! Ja fasta betyder bara att man avstår från energi, dvs mat eller dryck med energi. Kaffe,te, vatten, sockerfritt fungerar bra.

Svara
Marie 30 juli, 2013 - 15:38

Tack för svar :). Nej det vet jag, ibland är det bara svårt att tacka nej till tex fikabröd men inget jag äter varje dag och heller inte godis. 1 dag i veckan kanske jag unnar mig det, men jag får lägga om taktiken tror jag 🙂

Svara
Marie 29 juli, 2013 - 23:10

Hej!
Har säkert frågats tidigare men får inte fram alla frågor och svar.
Exakt hur äter du, hur ofta kör du 12-20 matfönster och 20-12 fastefönster? Varje dag eller enligt 5:2?
Har provar att äta bara mellan 12-20 i flera veckor varje dag med npgra undantag och det hönder ingenting, varken på vikten eller energin. Försöker dricka mycket men då jag har bråck på magmun är det svårt på kvällen för jac får sura uppstötningar. Det jag märkt skillnad är att jag får mindre sånt om jag slutar öta 29 istället för tex att jag tar något vid 22. Att inte äta något innan 12 är inga problem, blir snarare 13 då jag pga värk i kroppen har svprt att sova på nätterna och då sover länge på fm. Min undran är då också om jag gör det för ofta när jag gjort det varje dag,? Har dock inte varit strikt med vad jag ätit under matfönstret utan har kunnat äta godis och fikabröd då och då eftersom jag uppfattat att många äter vad dom vill och ändå går ner i vikt. Lchf är inte att tänka på för mig då jag inte kan bryta ner fettet som man ska, men jag äter gärna viss lchf kost pga att jag inte tål vete. Snälla hjälp mig få rätsida på det här så jag fattat rätt och gör rätt, vill få dom bra effekterna som nästan alla andra får. / Marie

Svara
Åse 30 juli, 2013 - 15:21

Hej!
Du klickar bara på ”Äldre kommentarer” under kommentarerna under inlägget.
Jag äter inte enligt 5:2 utan äter oftast första målet vid 13-14. Vanlig lågkolhydratkost. Räknar inte timmar eller håller slaviskt något matfönster.
Det är inte alla som drar nytta av PF, det är inget magiskt sätt att gå ner i vikt och att äta godis och fikabröd är inte bra i någon kosthållning om man vill gå ner i vikt. Man kan få i sig för mycket enrgi även på periodisk fasta.

Svara
Imia 29 juli, 2013 - 19:58

Men hur går det till om man bryter detta nån dag i veckan? Exempelvis om man vill gå ut med vänner och äta och drickapå helgen, det brukar bli sen middag och drinkar/öl till fram på småtimmarna…är det ingen vits att köra på 16:8 då…?

Svara
Helena 27 juli, 2013 - 06:14

Hej,
har kört PF nu i 4 veckor och mår otroligt bra av det. Äter mellan 12-20 och kör tungt styrketräning på förmiddagen. Funkar över förväntan och har ökat vikterna i gymmet.
Funderar på en liten sak, inget som innehåller kolhydrater eller energi ska ju intas under fastan, men hur är det eg om jag dricker ett glas spirulina och chlorella under fastan. Finns ju kolhydrater, men väldigt väldigt lite..?
Vill gärna starta min morgon med detta!
Mvh Helena

Svara
Åse 27 juli, 2013 - 06:24

Det ska inte störa något!
Kul att du mår bra på det! 🙂

Svara
Kajsa 20 juli, 2013 - 15:00

Hej! Jag har nyligen börjat med lchf och är nu oftare mätt, det känns bra. Är också lite intresserad av pw. Äter nu frukost vid 10-11, och slutar äta vid 8 på kvällen. Anledningen till att jag börjar äta vid 10-11 är att jag sen jobbar. Är det ok att köra pf de dagar jag har möjlighet, altså börja vid 12 och de andra dagarna som jag jobbar lite tidigare? Dvs är det bättre än inte alls?

Svara
Jessica 17 juli, 2013 - 18:04

Varför får jag inte fram alla kommentarer?

Svara
Charlotte 15 juli, 2013 - 13:08

Hej!
Okej, frågan är bara hur mjuk, tycker jag dricker vatten och kaffe, mycket faktiskt. Men jag har helt tappat formen, känns som jag flyter inuti mig själv, riktigt obehagligt faktiskt. Förstår inte när det fungerar för alla andra med pf och striktare kost..
/ C

Svara
Helene 15 juli, 2013 - 11:54

Att bli mjuk i hullet kan vara en symptom när man har vätskebrist.

Svara
Jessica 15 juli, 2013 - 10:52

Åh vilken bra blogg.
Har letat länge efter något som ska passa mig.
Missar nästan alltid frukosten då jag har småbarn.
Lunch är oftast mitt första mål mat.
Tänkte fråga lite och hoppas att du har tid att svara.
Jag har några mammakilon som jag vill bli av med och vill gärna ha dem veck till i höst.
(Ska opereras då)
Det handlar om ca 10kg.
Jag cyklar & promenerar en hel del samt går på gruppass Aerobic och Step (sommaruppehåll nu) är det här en metod som låter rimlig för mig?
Äter sparsamt med kolhydrater över lag.
Ibland är det svårt att få in träning med jobb och barnen.
(Mannen ligger ute på jobb)
Är det viktigt att få sig någon viss mängd kalorier när man äter?
Tänkte äta lunch, meliss & middag….en proteinrik till meliss el keso.
Lunch & middag någon sallad med någon proteinkälla eller något annat lågkolhydrat.
Med vänlig hälsning, En taggad Jessica

Svara
Charlotte 14 juli, 2013 - 21:10

Hej Åse!
Jag måste fråga dig, och snälla ge mig ett svar när du har tid, vet att du lever gott i NY just nu :-)! Jag har kört med pf i en månad,och min kropp är helt mjuk, jag känner inte igen mig alls? Tom mina ögonlock hänger mer än de gjort tidigare. Är pf och paleo inte för alla, är det någon som känner igen sig? I början trodde jag att det var fettet som släppte, men det blir bara mer och mer.. äter mellan 12-19, lunch och middag, och kanske någon smoothie där emellan, äter inte mejeri, dricker knappt vin. Trivs med kosten och upplägget men jag är är nästan rädd att jag har förstört mig själv och kroppen. går en powerwalk varje morgon, tränar ingen tung styrka. Undrar om det är något som stabiliserar sig, men efter hur länge? rent praktiskt kan jag fortsätta hur länge som helst, tycker det är skönt med matfönster, men när kroppen är helt mjuk istället plötsligt.. Jag är ganska smal från början, men ville få bort det där sista kilona.
Tacksam för svar, det tar massor av energi att fundera och analysera över detta.
/ Charlotte

Svara
Åse 14 juli, 2013 - 23:08

Hej! Vad menar du med mjuk i kroppen?
Nej förstör gör du inte för att du låter det gå några timmar innan du äter frukost!
Har du gått ner i vikt? Är det vad du menar med mjuk? Att fettet mjuknat och hullet blivit mjukare?

Svara
Kicki 14 juli, 2013 - 16:46

Hej, har gjort ett par mindre försök med periodisk fasta, men ska nu igång ordentligt. Jag ville först bara se hur min kropp reagerar på detta.
Har tyvärr en tendens till blodsockerfall (ej diabetiker), om det går för lång tid mellan mina mål. Dock har jag inte sjunkit så lågt som jag befarade. Kände mig helt okej när kl var 12 och det var dags för lunch.
Frågan jag ställer handlar om vad jag ska äta på kvällen för att försäkra mig om att inte bli hungrig för tidigt i fastan. Har även tänkt rikta in mig på LCHF, så jag är ganska novis. Har du bra förslag, som jag håller mig mätt på länge? Ska man äta så sen som möjligt innan fastan börjar, typ 19.30, och då ett rejält skrovmål med mkt fett? Eller….

Svara
Lella 11 juli, 2013 - 20:24

Men om man som jag tar mycket omega3. Jag tar det som medicin. Jag tar ca 10 gram per dag och det är ju ganska mycket. Kan jag ta hälften på morgonen utan att störa fastan?

Svara
Jenny 9 juli, 2013 - 11:09

Började min PF igår och än så länge går det bra, är en van frukostmänniska så saknar den lite faktiskt! Äter GI/LCHF och har gjort det en längre tid, har minskat i vikt och mår så mycket bättre än innan men vill bli av med de sista kilona, är det en bra metod att köra PF då? Kör 16/8 metoden men när ska jag lägga in min löpning för att få ut det bästa av den och orka? Åt innan 3 ggr om dagen och stod mig bra på det men med nåt litet mellanmål de dagar jag sprang! Ingen risk att gå upp i vikt med PF istället va? By the way, älskar din kokbok som är helt suverän…. 🙂

Svara
Jonathan 8 juli, 2013 - 11:49

Periodisk fasta kommer bara att bli större och större! Ska bli intressant och se hur det har utvecklats efter några år på den svenska marknaden!

Svara
Tina 29 juni, 2013 - 13:25

Hej Åse!
Blev så glad att jag hittade hit! =D
Har from i måndags börjat med PF och det funkar hur bra som helst.
Äter mellan 2-3 mål /dag….11.30-19-30 (för att anpassa lunchen på jobbet)
Vad jag då gjorde i början av det första 4:a dagarna så kissade jag hur mycket som helst…… Läskigt och nästan jobbigt….. dricker vatten ca 1,5 lite/ dag och har alltid gjort….kaffe lika mycket som innan…..idag lördag känner jag att ngt har hänt med min kropp…..väger mig inte då jag slutade med det när vågen stod på 80 kg…..har aldrig vägt så mycket innan…nu litar jag på min kläder istället att det visar vägen….
Frågar dig nu hur mycket du gick ner med periodisk fasta den första månaden??
Tack på förhand.
Mvh
Tina =)

Svara
Åse 29 juni, 2013 - 14:05

Hej!
Det har jag inga siffror på, väger mig sällan utan går efter kläder och känsla.
Skönt det känns bra!! :))

Svara
Pernilla 25 juni, 2013 - 21:52

Hej Åse. Började periodfastan idag.. Det ska bli spännande att se hur jag fixar det här! Men.. jag undrar; fastar du 2 dagar i veckan eller fastar du hela tiden? Jag har läst artikeln 10 ggr men finner inte svaret hur du gör.
Tack för inspiration och fantastiska recept!
🙂 Hälsning Pernilla

Svara
Åse 25 juni, 2013 - 23:03

Jag fastar så ofta som det är möjligt!! =)

Svara
Åsa 25 juni, 2013 - 08:02

Hej!
Åh vilken tur att jag råkade googla runt lite o kom in på denna periodiska fasta, känner så gymt mkt igen mig i matätandet. suck!
hur lär jag mig på bästa o enklaste sätt hur denna fasta fungerar?
vill lära mig allt, för jag tror på detta!
åh hur börjar jag?? :))
Tacksam för alla svar!

Svara
Johan 24 juni, 2013 - 13:15

Hej! Kan man tugga sockerfritt tuggummi /halstabletter under fastan?
Tack för en bra blogg !

Svara
Åse 24 juni, 2013 - 13:35

Nej jag rek inte det, det stimulerar magsyran och skapar hunger!

Svara
Johan 24 juni, 2013 - 14:29

Tack för svar !!

Svara
Emma 15 juni, 2013 - 16:16

Hej Åse!! Älskar din blogg. Jag har en liten fråga som jag hoppas du kanske kan svara på.
Jag har ätit periodisk fasta av och till sedan januari 2013. Det funkar kanon. Äter ofta första målet 12.00.
Nu har jag dock börjat cykla till jobbet, vilket bli ca 2 mil till jobb sen 2 mil hemåt. Jag är vid jobbet vid 7.00 på morgonen, och är ofta lite trött och småhungrig. Bör jag äta eller ska jag vänta till 12.00?
Mvh// Emma

Svara
Åse 15 juni, 2013 - 17:07

Jag tycker nog att du ska äta då. Lyssna på kroppen! Trött och hungrig ska man INTE vara! =)

Svara
Caroline 14 juni, 2013 - 06:36

Hej! Dricker gärna kaffe på morgonen och brukar ha i lite mandelmjölk (hemmagjord). Tror du det är ok under PF? Eller vore det bättre med kokosfett? Grädde och andra mjölkprodukter ’kör’ ju igång magen och det vill jag ju inte under PF. Tack! Hälsningar, Caroline

Svara
Åse 14 juni, 2013 - 07:41

Hej! Under fastan är det energilöst som gäller. Ingen mjölk, grädde, fett eller annat.

Svara
Periodisk fasta 13 juni, 2013 - 17:18

Hej,
Bra artikel!
Hls
Mathias

Svara
Nancy 13 juni, 2013 - 14:23

Hej Åse!
Jag provar just nu 5:2 fasta men utan matförnster. Jag fastar middag till middag två gånger i veckan. Tycker det är enklare att strunta i maten helt när jag fastar för att inte trigga hungern och inbillar mig att jag får störst effekt av den metoden. När jag nu läser om din metod och även artikeln som du länkade till, blir jag osäker på vad som är bäst. Jag tränar tre gånger i veckan, kondition och styrka. På fastedagen blir det middag först efter träningen. Om träningen infaller på en fastedag funderar jag nu på att bryta fastan några timmar tidigare för ett mellanmål innan jag tränar och sedan äta middag som vanligt efter fastan. Jag är mest orolig för att bränna bort mina surt förvärvade muskler. Vad tycker du om det? Går fastan förlorad då, eller är det bättre att hålla träningen på icke fastande dagar? Jag är inte ute efter viktminskning utan alla de andra hälsovinsterna man får av fastan. Jag är mycket tacksam för dina synpunkter!

Svara
Åse 13 juni, 2013 - 16:53

Man brukar rekommendera att bryta fastan med en träning, dvs att äta efter träning. Du kan ta aminosyror i kombination med träning så du har till proteinsyntesen.

Svara
Nancy 13 juni, 2013 - 20:03

Hej igen,
Tack för svaret, det blir bra!

Svara
Tom 13 juni, 2013 - 13:26

Det är några som ställer oroliga frågor om hur kroppen påverkas av en korttidsfasta, ni behöver inte bli skrämda av ordet fasta. Kroppen är långt tåligare än vad vi tror och vi klarar oss ganska länge utan mat, utan att det påverkar oss nämnvärt.
Vi är trots allt inte utvecklade för att få allt serverat på ett fat bara för att vi är hungriga.

Svara
Åse 13 juni, 2013 - 16:46

Bra summering! Tack för den!!

Svara
isabelle 13 juni, 2013 - 10:32

För o svara på din fråga. .nej jag är inte underviktig. .har normalt bmi. Jag har gått ner 9 kg på 4 månader så ja jag kanske går ner för snabbt? Känner mig trött o orkeslös(joggar ett par ggr i veckan och pw varannan dag) men känner mig väldigt energilös. Vet ej hur jag ska komma ur detta då jag i övrigt mår bra och magen är lugn o jag känner mig nöjd mellan målen.

Svara
LottaJ 13 juni, 2013 - 21:09

Prova att äta D-vitamin om du inte redan gör det.

Svara
Ewa 13 juni, 2013 - 09:23

God Morgon
Har ytterligare en fråga periodisk fasta 16/8 hur många dagar i veckan gäller det eller kan man gå efter det hela tiden men med lite avvikelse tex till helgen ?
Ha det gott
Ewa S

Svara
Monika 13 juni, 2013 - 09:17

Undrar varför man inte kan köra korttidsfasta (skippa frukosten) om man har diabetes typ 2? Min far har diabetes och jag försöker få honom att äta lchf och har funderat på om han skulle kunna köra PF. Borde ju bli bättre om han slapp ta insulin till frukosten och bara ta det till lunch och middag!!

Svara
Åse 13 juni, 2013 - 09:42

Vid svår diabetes rek inte fasta utan läkares vetskap

Svara
Sofia 13 juni, 2013 - 09:17

Hej!
Tack för ett jättebra inlägg och tips och kunskap du delar med mig.
Jag äter lchf och kör även PF. 1-2 träningspass i veckan lägger jag klockan 7:00 innan jobb, olika om det är styrkepass eller löpning. Jag har hitills fått det att fungera med att ändå vänta till lunch 12-13. Har försökt att läsa på lite och finns olika svar och tänkte höra hur du säger. En del lägger till aminosyror då de morogntränar för att kroppen ska ta åt sig träningen bättre? Jag är som sagt normalviktig och vanlig motionär som tränar 4-5 ggr i veckan, behövs det då eller kan jag köra på som jag gör?
Tack för en bra blogg! /Sofia

Svara
Åse 13 juni, 2013 - 16:48

BCAA är bra att ta vid träning om du muskelbygger! Det stör inte fastan. Jag rekommenderar One Amino som är 8:1:1.

Svara
LottaJ 13 juni, 2013 - 08:28

Jag har kört PF eller fettfasta ganska lång tid och det var underbart att känna hunger igen! Annars åt jag frukost och var inte hungrig till lunch, men åt för att kollegorna på jobbet gjorde det och åt middag hemma för att äta med familjen (viktigt för oss). Nu med bara en slät kaffe på morgonen, eller en MBC eller kaffe med grädde är jag lagom hungrig till lunch, pigg och alert hela förmiddagen, står mig fint till middagen vid 18 och tar mig kanske ngt snacks vid 20-21 (äter gärna på kvällen) och så fasta då tills kl 11:30. Så gör jag på vardagar, på helger äter jag frukost med familjen, men lite mindre till lunch och lite senare och sedan middag.
Men vikten är stabil 😉 Så för min del har det inte påverkat vikten mer att den är LÖJLIGT stabil. Jag väger 67,2 – 67,8 typ. Jämt, alltid. Inget jag klagar över även om jag ibland skulle vilja att det var 3 kilo mindre…

Svara
* 13 juni, 2013 - 06:16

Jag äter enligt PF och hoppar över frukosten. Jag tycker att det fungerar jättebra och vill gärna fortsätta. Jag är dock rädd att vara ett dåligt exempel för min bebis när hon blir äldre och hon ser att jag inte äter frukost. Jag vill absolut inte skapa något fokus kring dieter och sätt att äta. Hur hanterar du detta?

Svara
Åse 13 juni, 2013 - 07:47

Mina barn tycker inte det är konstigt att jag och min man ibland äter frukost (helg) och ibland inte. Det viktigaste är att de ser oss äta oss mätta på bra mat och vi äter alltid tillsammans på kvällen och att vi aldrig diskuterar vikt och mat. Däremot pratar vi ofta hälsa och mat.

Svara
Eva 12 juni, 2013 - 22:48

Jag tycker det är svårt att ”komma igång” med PF. Brukar bli vansinnigt hungrig redan vid kl 10, och att hålla ut till kl 12 är ofta tufft. Speciellt på vardagarna på jobbet då kollegorna plockar fram matlådorna eller går ut och äter mellan 11.30 och 12. Det är så otroligt inrutat att och en svår vana att bryta. Tips på hur jag kommer förbi den tröskeln?
Vi har även frukost på jobbet, men den är inget problem att avstå ifrån. Brödet lockar inte alls längre… möjligtvis ostrullar med smör!

Svara
anna 13 juni, 2013 - 15:20

Det funkar inte att köra 10-18 som ätfönster istället då?

Svara
Nena 12 juni, 2013 - 22:46

Jatte bra lasning och kanner igen mig ganska mycket nar du pratar om den dar kanslan om att inte vara nojd, det hander ofta trots att jag ar matt.
Ska se till att lasa mer har inne for jag ser att du har en massor med interessanta saker, kul att ha funnit hit 😉
En halsning fran Italien (har ar riktigt svart med all mat hihihi)
Nena

Svara
Jessie 12 juni, 2013 - 22:25

Hej!
Å så spännande detta låter! ”Hittade” dig här för ett par månader sen o har sen dess levt efter din LCHF stil. Älskar det!! Har i hela mitt liv varit precis som du uttrycker d, helt beroende av mat o vikt, dygnet runt har jag inte tänkt på annat känns d som. Nu har jag slappnat av på ett helt annat sätt, men känns inte 100% ”frisk”…kanske e d här den sista pusselbiten..?! Men jag är verkligen en frukost människa!! Älskar frukosten!! Vaknar hungrig! Tror du att d här är något för mig då? Kan d få mig att inte tänka på vad jag ska äta till frukost d sista jag gör innan jag går ochi lägger mig…
Tack för en toppen blogg!!

Svara
Åse 12 juni, 2013 - 22:41

Prova!!! Jag var också en frukostfixerad individ! Idiotförklarade ALLA som inte ville eller kunde äta frukost! Nu kan jag inte bry mig mindre 😉 Är pigg, glad och nöjd tills jag äter på eftermiddagen =) Prova!

Svara
isabelle 12 juni, 2013 - 22:20

Hej åse. .det är såhär att jag ätit lchf i 4 månader och enligt pf i 2 mån och jag fryser numera hela tiden. Ryser som om jag hade feber liksom.. Tror du det betyder att jag äter för lite fett? Eller är det så att jag fettförbränner? Jag äter ca 1400 kcal om dagen och mellan 20-40 g kolhydrater per dag…

Svara
Åse 12 juni, 2013 - 22:44

Är du underviktig? Eller går du ner snabbt i vikt?

Svara
Jenny 12 juni, 2013 - 22:07

Bra skrivet om PF 🙂 intressanta frågor du har fått svara på idag/kväll. Jag har en liten fråga, sabbar man sin PF om man tar ett glas vin till middagen (äter ca kl.18) har ca samma ätmönster som du. Ska på middag med mina trevliga kollegor men vill inte störa PF… Äter frukost enbart på helgerna. Ha det bäst 🙂

Svara
Åse 12 juni, 2013 - 22:38

Nej alltså PF handlar ENBART om tiden när man äter. Man behöver inte ens äta lågkolhydratkost för att få ut bra effekt av PF men det underlättar ju (och är mer hälsosamt!) Jag dricker vin 2-3 kvällar i veckan (á 1 glas)
Ät, drick och njut =)

Svara
Annah 12 juni, 2013 - 22:03

Jag brukar köra lite PF när jag ätit för mycket socker, märker att jag aptitreglerar betydligt mycket bättre och inte är lika sugen på mat eller sötsaker framförallt. Känns framförallt bra att göra vid mens när jag ändå sväller upp 2-3 kg. Passar bäst att göra i veckorna när jag jobbar för på helgen vill jag gärna äta frukost med familjen.

Svara
Ewa 12 juni, 2013 - 21:08

Hej Åse igen
Periodisk fasta 12-20 vad och hur mycket får man äta ?
Ha det gott och trevlig helg
Ewa S

Svara
Åse 12 juni, 2013 - 21:21

Du får äta vad du vill! Men jag förespråkar ju alltid lågkolhydratkost! 🙂
Ät 2-3 måltider. 1 portion och lagom.

Svara
Cia 12 juni, 2013 - 20:55

Jättebra skrivet Åse och hoppas fler får upp ögonen för PF. Började intressera mig mer för det här efter att du nämnde det på bloggen förra året tror jag? Sedan jul/nyår så bryter jag iaf vanligtvis fastan runt 16-tiden på eftermiddagen och sista intaget blir runt 21.30-tiden och det här passar mig perfekt – sååå synd att man alltid blivit tillsagd att äta frukost kl 7.00 för att stå sig under dagen??!! Förstår ibland inte riktigt varför så många är kritiska mot att äta mat vid andra tidpunkter – i många andra länder i världen har man ju ’senare’ rutiner så varför inte även här? Min stora fallgrop har alltid varit kvällsätningen – otroligt dåliga matvanor sedan barnsben sätter sina spår och är svåra att bli av med hur man än försöker. Hursomhelst, poängen här är att sedan jag började med PF slipper jag ju kvällssuget eftersom man då äter ”frukost/lunch/middag” runt den tiden då suget alltid varit som störst- win win situation liksom 🙂 kram kram!

Svara
Marie 12 juni, 2013 - 19:48

Gör du detta varje dag, att bara äta mellan 12-20? När du äter, vad äter du då? Räknar du kalorier eller låter du kroppen styra det själv? Dricker du inget heller mellan 20-12? Vad menas med fastefönster och matfönster?
Låter spännande, testar just nu 2 dagars fasta och därför undrar jag lite om detta är samma eller något annat.
Marie

Svara
Alexandra 12 juni, 2013 - 19:37

Bra inlägg tack!
Det är så intressant, för det är nästan det mest förbjudna hos dietisterna – att inte äta frukost (näst efter att äta smör..).
Men – Fasta gör ju alla som sover på natten. Engelskans ord för första målet efter fastan är ju just – Breakfast, att bryta fastan.
Att utöka fastan och minska ätfönstret har varit toppen för mig, som hela mitt liv ”tvingat” i mig frukost. Jag mår toppen, med PF och LCHF.

Svara
sophia 12 juni, 2013 - 19:09

jag får ett chips/ostbågssug när jag dricker vin har du nåt alternativ?? vi stoppa nåt i munen

Svara
Åse 12 juni, 2013 - 20:21

Du kanske dricker ett för sött vin? Men en del får ökat sug av alkohol och kanske du reagerar på vin?

Svara
sophia 12 juni, 2013 - 23:10

jag tänkte .. har du nåt nyttigt alternativ när jag blir sugen typ när jag dricker vin (som jag gör ofta)

Svara
LottaJ 13 juni, 2013 - 08:10

Kanske neutrala nötter (mandlar, hasselnötter, valnötter)?
Eller gör ostchips (riv ost lägg i högar om ca 1,5 msk på bakplåtspapper på en plåt, in i ugnen ca 200 grader högt upp tills de fått färg, en del säger att det går att göra i micron, men jag har inte lyckats), eller en bit brie?

Svara
Veronica Wahlén 13 juni, 2013 - 09:52

Jag brukar kuba upp lite stark ost till vinet,funkar jättebra tycker jag. eftersom den är fet så behöver man inte så mkt innan suget är borta:)
Med vänlig hälsning,
Veronica

Svara
Petra 12 juni, 2013 - 18:56

Har minskat med 3 kilo några dagar med pf. Och äter bara 1-2 gåner per dag men går inte hungrig. Så detta passar mig ypperligt.

Svara
Malin 12 juni, 2013 - 18:47

Har ätit enligt PF i över 1 års tid och mår superbra! 🙂 Senaste 8 mån har jag inte kunnat träna alls (knä som ska opereras igen) och har klarat hålla vikten ändå helt ok. Tror det är tack vara PF, OCH LCHF så klart! 🙂 Tycker det är toppen!!

Svara
Anja 12 juni, 2013 - 18:04

Tack jag håller absolut med dig, har varit en riktig frukostdiggare och testar sen ett tag att skippa frukosten och äter ibland 12 men ibland väntar jag till 17. Är aldrig hungrig längre när jag vaknar, känner att jag överlag är mindre hungrig nu. Jag kör en enklare LCHF variant men med PF har jag kunnat fuska lite med maten, inte varje dag utan ibland när jag har velat äta ngt gott och kunnat det utan dåligt samvete. Med dina recept har jag dock hittat en massa nya favoriter som jag älskar och har också bjudit andra på och det gillas. Bakade din mjuka äppelkaka och den blev supergo, vill gärna baka kanelbullar, har du förslag på hur jag lyckes bäst? går det bäst att baka med kokosmjöl eller blanda med mandelmjöl?

Svara
Laila 12 juni, 2013 - 17:18

Jag kör så, äter inte förrän kl 12 men dricker kaffe med kokosolja på morgonen, kan det vara oljan som gör att det inte händer något på vågen.

Svara
Josefine 13 juni, 2013 - 23:11

Det kan det vara. Under fastan är det bara, kaffe och vatten som gäller! 🙂

Svara
Camilla Tomas 12 juni, 2013 - 16:57

Vi har nyligen börjat äta efter ”LCHF på riktigt” där man tar en fettkaffe eller magic-bullet-kaffe till frukost. Det jag funderar på är om man äter/dricker något annat än vatten under sin pf? Med fettkaffet känner vi igen mycket utav det du skriver om som kommer med PF. Dessutom har siffrorna börjat att ändra sig på vågen igen efter ca 2 mån stillastående.

Svara
Åse 12 juni, 2013 - 21:54

Hej! Både periodisk fasta och fettkaffe förlänger och maximerar ketosen, men fungerar på olika sätt. På PF utesluter man all energi under fastan, så vatten, kaffe och te är OK.

Svara
Åsa 12 juni, 2013 - 16:50

Nu blir jag förvirrad, jag har aldrig ätit frukost eller lunch och alla har alltid klagat på att jag inte äter : ( Men jag har alltid ätit en ordentlig middag. Är ju väldigt viktfixerad och känner att jag nu med en någorlunda LCHF metod att jag vågar äta. Ökar inte i vikt, mår bättre, ska jag börja göra som tidigare? Bara äta middag men utan potatis, mjöl osv?

Svara
Åse 12 juni, 2013 - 18:06

Nej klart du inte ska! Du mår ju bra nu och det fungerar så varför laga ngt som inte är trasigt?

Svara
Mslyckad 12 juni, 2013 - 16:35

intressant! snart är det fastemånad för oss muslimer och då kommer jag fasta mellan ca klockan 3-19

Svara
Jeanette 12 juni, 2013 - 16:31

Ska det vara ett visst antal timmar för att det ska fungera eller går det bra om man drar ner sitt ätande med ett par timmar?

Svara
Åse 12 juni, 2013 - 16:33

Helst ska fastetiden vara 14-16 timmar och en del menar att fastan börjar när maten har gått igenom matsmältningen (6-8 timmar efter man ätit)

Svara
Signe 12 juni, 2013 - 16:19

Älskar pf, kör 8 timmars ätfönster och har ätit så ca två månader. Äntligen hittat en metod som funkar rör mig. 🙂

Svara
Sandra - Fru Bogren 12 juni, 2013 - 16:06

Hur ser du på att man äter enligt periodisk fasta på vardagar men inte på helgerna? Jag har aldrig haft någon stor aptit på morgonen och skippar ofta frukost av just den anledningen. Helgfrukost älskar jag däremot!! Jag har ingen övervikt att prata om, utan klassas nog som smal, men som många andra är det de där envisa 3-4 kilona jag hemskt gärna skulle vara utan 😉 Tack för en inspirerande blogg!! /Sandra

Svara
Åse 12 juni, 2013 - 21:54

Fungerar absolut! Så gör jag själv! =)

Svara
Cecilia 12 juni, 2013 - 15:41

Hej! Jag kikar in på din blogg ibland för att inspireras. Tack för att du driver denna underbara blogg.
Jag undrar vad du anser om 5:2-dieten, alltså att man har en livsstil där man äter normalt fem dagar i veckan och sedan fastar 16 timmar för att sedan äta max 600 kalorier två dagar i veckan. Kanske har du redan tagit upp det?

Svara
Åse 12 juni, 2013 - 15:43

Det är ju en fasteversion och kan säkert fungera!

Svara
Gitte 12 juni, 2013 - 15:32

Hej!
Hvor lang tid anbefaler du at køre med ”Korttidsfasta” i så fald jeg gerne vil ind og kickstarte vægttabet igen, syntes at 4 måneder lyder af lang tid?
Jeg mistede hurtigt lysten til mellemmåltider siden jeg gik over til LCHF (siden april), men har indtil videre holdt fast i de 3 hovedmåltider, og syntes at der nu skal mindre til før jeg føler mig mæt. Har tænkt på om jeg så får for lidt at spise og det er derfor vægttabet udebliver?
Gitte 🙂

Svara
Åse 12 juni, 2013 - 15:40

PF kan man äta enligt alltid =) Det behöver inte innebära att man gör det varje dag men att man har det som livsstil, man behöver inte hålla specifika tider utan det kan vara lite hur det passar in.
2 måltider med förängd nattfasta kan vara bra för många men det beror lite på hur du ätit förr? Har du viktminskat mkt och bantat mkt så kan det vara bra att först äta LCHF på normalt sätt så att säga.

Svara
Gitte 13 juni, 2013 - 11:52

Tak for dit svar!
Jeg tror at jeg vil føle mig lidt frem og mærke efter om hvordan jeg har det, da det fortsat er meget nyt for mig, kan jeg mærke at jeg behøver lidt rutine endnu 🙂
Jeg har i gennem årene bantat rigtig meget så det kan være at jeg lige skal have stabiliseret min krop først :). Tak for en dejlig blog!
God dag!

Svara
ira 12 juni, 2013 - 15:28

Jag tycker det verkar så spännande! Har provat själv och det är inga problem hoppa över frukosten, men däremot tycker jag att jag äter mer sen på kvällen. Jag får skruva om lite till!

Svara
Åse 12 juni, 2013 - 15:38

Fast det behöver inte vara fel, PF kan vara bra för viktminskning även om den negativa enegibalansen inte blir så stor.

Svara
Mariann Fäldt 12 juni, 2013 - 15:24

Så himla bra skrivet =) Det är precis så, att sedan jag började med PF inte har fokus på mat hela tiden. Jag mår toppen av PF.

Svara
Sussie 12 juni, 2013 - 15:05

Hur ser dina dagar ut när du lever enl PF? Äter du ”frukost” sent på em och sedan en sen middag? Vad får du i dig för vätska fram till att du börjar äta?
Låter mycket intressant men funderar på hur man kan lägga upp dagen utan att gå i däck, dvs hur man ska orka fram till em?
Du får jättegärna skriva och berätta lite mer 🙂

Svara
Åse 12 juni, 2013 - 15:41

Jag äter mat på efetrmiddage, det är generellt 2 större mål mat så snarare lunch och middag och ibland något snacks (ost, ägg, lite nötter etc)
Jag dricker kaffe och vatten på förmiddagen.

Svara
Lotta 12 juni, 2013 - 15:55

Hej Åse!
Är kaffe med vispgrädde ok på morgonen?
Kram

Svara
Åse 12 juni, 2013 - 15:57

Nej =)

Svara
Martina 12 juni, 2013 - 14:56

TACK för de bra raderna! Jag är där nu och har fastat i några månader och nu sjunker vågen så sakta. Har kanske 8-10 kg kvar och får se hur långt jag kan nå genom att fasta och träna.
Jag äter mitt första mål runt 12-14 tiden och mitt sista runt 18-19 tiden.
Att träna styrketräning eller att jogga när jag fastar går hur bra som helst, hade ALDRIG trott detta, men det funkar för mig.
Ingen panik om vad jag ska äta nästa gång, eller känslan av att jag är vrålhungrig och hjärnan blir blockerad. Nu kan jag bli lite lagom sugen på mat, innan med mitt gamla liv kunde jag döda för att få en smörgås innan maten 🙂 Stackars mina medmänniskor i mitt förra liv – förlåt 🙂
Gillar din blogg!

Svara
Åsa 12 juni, 2013 - 14:47

Läste nyligen om forskning som hade gjorts på personer med tarmcancer och det visade sig att över 90 % av dem åt tämligen små portioner men ofta (som ju rekommenderas i kolhydratsätarvärlden). Forskarna var inte 100 % säkra på sammanhanget men misstänkte att det faktum att tarmarna aldrig fick vila utan konstant måste bearbeta mat ledde till irritation och inflammation och det i sin tur kunder orsaka cancer.

Svara
anna 12 juni, 2013 - 20:21

Detta blev jag otroligt nyfiken på, jag har inte tarmcancer men däremot en väldigt krånglig tarm med inflammationer till och från. Måste kanske testa 🙂

Svara
Camilla 12 juni, 2013 - 14:42

En undran bara, har du försökt att springa ett löppass, gå på gymmet eller sitta i långa möten med problemlösning under dina långa fasteperioder?

Svara
Åse 12 juni, 2013 - 14:47

långa möten med problemlösning har jag aldrig haft, så nej men eftersom man befinner sig i det sympatiska nervsystemet så borde det inte vara några problem. Att springa och gymma är inget problem, PF kommer ursprungligen från träningskretsar. Det heter korttidsfasta så som jag äter så det är inga långa fasteperioder.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.