Mot Ghana!

av Åse
Resan sker i samarbete med Néstle

Hej på er! Nu sitter vi snart i luften mot Ghana. Första stopp är i Amsterdam sedan väntar 6 timmars flygresa innan vi landar i Accra vid 19-tiden ikväll.


Ska bli en såååå spänanade resa detta! Jag och Victoria reser med Nestlé till chokladens ursprungför att  se hur deras initiativ Nestlé Cocoa Plan fungerar och vilka effekter det har fått hos de som arbetar som kakaoodlare.
Nestlé jobbar för att motverka barnarbete, barn ska ju så klart inte arbeta utan gå i skola! Nestlé har byggt över 40 skolor av denna anledning!
Större delen av kakaoproducenterna är små-hushåll med låg produktivitet och inkomster och de lever i fattiga samhällen med utarmade jordar och ofta med äldre improduktiva träd. Detta innebär tyvärr att Många använder sina barn i arbetet och arbetsuppgifterna kan vara skadliga, både fysiskt och psykiskt.
Tyvärr är barnarbete på kakao-odlingarna ett utbrett problem och det är flera faktorer som påverkar. Lösningar måste ta hänsyn till kulturella, ekonomiska och sociala strukturer. Nestlé har startat ett storskaligt projekt som visats mycket effektivt, en minskning av barnarbete med 51%!

De allra flesta fall av barnarbete som vi upptäckt i våra omfattande kontroller arbetar för sina egna föräldrar. De värsta fallen av slaveri och tvångsarbete är sällsynta i Nestlés leveranskedja. Sedan 2012 har vi upptäckt tre fall av tvångsarbete – två fall där löner skickades till föräldrarna till unga arbetare och ett fall där en bonde hade tagit en medarbetares ID-dokument.  
Nestlé Cocoa Plan har som mål att förbättra livet för odlarna i våra leverantörsled. Defokuserar på tre områden:  

  • Bättre jordbruk – bland annat genom att förbättra jordbruksmetoder och skänka bättre kakaoplantor  
  • Bättre liv – försöka förbättra livsvillkoren för kvinnorna och motverka barnarbete.  
  • Bättre kakao – bland annat genom att bygga långsiktiga relationer med våra leverantörer och certifiera odlingar.     

Nestlé Cocoa Plan utbildar även odlarna. Man har hittills utbildat 57 000 bönder om bättre jordbruksmetoder (mindrea vattenförbrukning t.ex) och det är bland annat detta som vi ska få se – vi ska få se den konkreta effekten, träffa och prata med jordbrukarna, prata med barnen som går i skolorna – det kommer så klart att vara starkt att komma ut på landbygden där fattigdomen är stor.
Detta kommer nog bli en resa jag sent glömmer!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

11 kommentarer

Luna 14 november, 2017 - 15:37

Förvånad att du väljer ett samarbete med Nestlé. Hur tänker du där?

Svara
Åse 15 november, 2017 - 18:51

Jag samarbetar gärna med Nestlé på denna resan som handlar om hållbar kakaoodling då jag nu har sett vilket fantastiskt arbete de gör här nere för kakaoodlarna och deras familjer för att öka deras produktivitet så att de tjänar mer, byggt skolor till barnen och bekämpar barnarbete genom organisationen ICI, ökar kvaliteten på kakaon så att det i sig ska innebära mindre jobb och mer pengar.ftt kritik
Nestlé har fått kritik i andra områden men det är inget jag är involverad i – jag är här för just detta projektet och i just detta ser jag att de gjort stor skillnad här.
Jag har dessutom pratat mycket med Nestlé angående tidigare kritik och de svar och förklaringar jag fått räcker väl för att jag inte ser en anledning till att inte samarbeta med dem.

Svara
Caroline 13 november, 2017 - 22:24

Åhhh detta ska verkligen bli spännande att läsa om och få följa er på denna resa. Och vilka bilder du kan få till. Otroligt spännande resa ni får vara med om <3

Svara
Anna-K 13 november, 2017 - 13:22

Hej såg ert samarbete med Nestle , säkert en spännande resa med allt det medför, Jag är däremot väldigt skeptisk mot just Nestle , JO det var dom som mutade barnläkare i U-länder att förespråka till lägg till spädbarn istället för att amma. Jag kommer så tydligt ihåg detta då jag jobbade inom amningshjälpen då. Att Nestle till varje pris ville sälja deras produkter i ett land där hygieniska förutsättningar saknas att ha tillgång till rent vatten dessutom koka flaskan m m är förskräckligt lågt . Dessutom lura dessa kvinnor att det är så vi föder våra barn , vilket heller inte ä r sant ( många väljer amning även här ) Det framkom dessutom att kvinnorna halverade rekommenderad mängd för att snåla in på den för dom dyrbara vällingen. Vilket gjorde att barnen inte fick i sig tillräckligt med näring . Detta är länge sedan nu , men glömmer det aldrig . Hoppas verkligen att dom kommit till bättre insikt.

Svara
Åse 15 november, 2017 - 18:45

Det stämmer att Nestlé har fått kritik för marknadsföring av bröstmjölksersättning. Den krisen drabbade företaget i början på 70-talet men lever  i mångas minne kvar än. I början på 70-talet fanns det inte ett regelverk för försäljning av bröstmjölk och Nestlé var sedan med och formade den kod som finns idag. Den heter WHO-koden. FTSE4Good är ett index som hjälper investerare som vill satsa pengar i företag som tar ansvar och är hållbara. Det är det enda hållbarhetsindex som har definierat kriterier för ansvarsfull marknadsföring av bröstmjölksersättning. Nestlé är det företag som funnits med på FTSE4Goods lista längst, sedan 2011. Bland annat vet jag att företaget anlitar en extern firma (Veritas) och betalar dem för att granska Nestlé så att de verkligen ska göra rätt.  
När man tittar på de externa institut och index som granskar företag så ligger Nestlé generellt på första eller andra hand vad gäller hållbarhetsarbete. http://www.nestle.com/csv/performance/external-assessments

Svara
Jenjo 13 november, 2017 - 11:50

Så spännande det ska bli att ”följa med” på denna resa. Det kommer säkert bli oförglömligt för er. 🙂
Ha det fint <3

Svara
Barbro 12 november, 2017 - 16:18

Spännande resa som du och Victoria gör hoppas ni får det bra.
Kram på er.

Svara
Maria 12 november, 2017 - 12:09

Spännande resa 👍👍 ska bli kul att se bilder därifrån!

Svara
Marianne 12 november, 2017 - 12:07

Det tror jag med att det blir en resa som du sent kommer att glömma. Det är dig väl unt till att få uppleva denna tripp till Ghana. Väntar med spänning på fortsättning.

Svara
Åse 12 november, 2017 - 12:43

Tack ❤️

Svara
Jenny 12 november, 2017 - 10:29

Wow så kul resa 👍hoppas ni får det bäst😊

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.