Kokosfettets fettförbrännande egenskaper!

8 mars, 2012

Kokosfett skiljer sig från andra vanliga oljor, eftersom det innehåller MCT fett, eller medellånga fettsyror. Laurinsyran i kokosfettn är ett fett som kan bekämpa infektioner från virus, bakterier och parasiter i kroppen, både utvändigt och invändigt!
Du kan också hitta MCT i bröstmjölk och palmkärnolja, men inte i palmolja. Det mesta av fettet i kosten är långa fettsyror, och din kropp hanterar inte dem på samma sätt som med MCT. MCT skickas till levern där din kropp direkt använder dem som en snabb men ihållande energikälla! Det innebär att kroppen lagrar inte fettet!

Studier visar på att de som intar kokosfett förbränner mer kalorier. I en studie från 2002  så brände de som tog 1 msk av MCT  39 fler kalorier under loppet av 24 timmar, medan gruppen som tog 2 msk av MCT brände 113 extra kalorier under samma period.
En studie med överviktiga män visade att om man lägger till MCT-rik kokosfett till sina kostvanor så resulterade det i en ökad fett oxidation i timmarna efter sin måltid. Det innebär att kroppen med hjälp av kokosfett är effektivare på att bränna fett, både från sin måltid och från sina egna kroppen fettdepåer, vilket är bra om du försöker gå ner i vikt. De medellånga triglycerider som finns i kokosfett är lättare att användas för energi av kroppen än att lagra i din fettceller.

Jag använder nästan bara kokosfett som stekfett och jag försöker få i mig de rekommenderade 50 grammen! Genom att ersätta annan olja/fett med kokosfett så kan du alltså höja din fettförbränning och förbruka fler kalorier!
Personligen köper jag mitt kokosfett hos LCHF butiken, både det naturella (med smak, har i kaffet) och det deodoriserade, som jag steker i.
Unilevers silvriga paket är processat och härdat och är ingen bra källa för MCT!
Kokosmjölk ersätter inte kokosfett men kokosmjölk är ett bra substitut för mejeri!


Referenser:

”Obesity Research”; Medium-Chain Triglycerides Increase Energy Expenditure and Decrease Adiposity in Overweight Men; Marie-Pierre St-Onge, et al.; March 2003

”Journal of Nutrition”; Physiological Effects of MediumChain Triglycerides: Potential Agents in the Prevention of Obesity; Marie-Pierre St-Onge and Peter J. H. Jones; March 2002

 
47 kommentarer
0

47 kommentarer

Bounty LCHF - 56kilo.se -Lågkolhydrat recept, livsstil & inspiration 30 november, 2018 - 12:43

[…] som jag vill ha dem. NU tycker jag att det blev ett riktigt fantastiskt gott recept! Jag har i många inlägg berättat om kokosfettns fantastiska egenskaper! Är det något jag tycker alla ska […]

Svara
1 2 3 4

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.