Kokosfettets fettförbrännande egenskaper!

av Åse

Kokosfett skiljer sig från andra vanliga oljor, eftersom det innehåller MCT fett, eller medellånga fettsyror. Laurinsyran i kokosfettn är ett fett som kan bekämpa infektioner från virus, bakterier och parasiter i kroppen, både utvändigt och invändigt!
Du kan också hitta MCT i bröstmjölk och palmkärnolja, men inte i palmolja. Det mesta av fettet i kosten är långa fettsyror, och din kropp hanterar inte dem på samma sätt som med MCT. MCT skickas till levern där din kropp direkt använder dem som en snabb men ihållande energikälla! Det innebär att kroppen lagrar inte fettet!

Studier visar på att de som intar kokosfett förbränner mer kalorier. I en studie från 2002  så brände de som tog 1 msk av MCT  39 fler kalorier under loppet av 24 timmar, medan gruppen som tog 2 msk av MCT brände 113 extra kalorier under samma period.
En studie med överviktiga män visade att om man lägger till MCT-rik kokosfett till sina kostvanor så resulterade det i en ökad fett oxidation i timmarna efter sin måltid. Det innebär att kroppen med hjälp av kokosfett är effektivare på att bränna fett, både från sin måltid och från sina egna kroppen fettdepåer, vilket är bra om du försöker gå ner i vikt. De medellånga triglycerider som finns i kokosfett är lättare att användas för energi av kroppen än att lagra i din fettceller.

Jag använder nästan bara kokosfett som stekfett och jag försöker få i mig de rekommenderade 50 grammen! Genom att ersätta annan olja/fett med kokosfett så kan du alltså höja din fettförbränning och förbruka fler kalorier!
Personligen köper jag mitt kokosfett hos LCHF butiken, både det naturella (med smak, har i kaffet) och det deodoriserade, som jag steker i.
Unilevers silvriga paket är processat och härdat och är ingen bra källa för MCT!
Kokosmjölk ersätter inte kokosfett men kokosmjölk är ett bra substitut för mejeri!


Referenser:

”Obesity Research”; Medium-Chain Triglycerides Increase Energy Expenditure and Decrease Adiposity in Overweight Men; Marie-Pierre St-Onge, et al.; March 2003

”Journal of Nutrition”; Physiological Effects of MediumChain Triglycerides: Potential Agents in the Prevention of Obesity; Marie-Pierre St-Onge and Peter J. H. Jones; March 2002

 
Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

47 kommentarer

Bounty LCHF - 56kilo.se -Lågkolhydrat recept, livsstil & inspiration 30 november, 2018 - 12:43

[…] som jag vill ha dem. NU tycker jag att det blev ett riktigt fantastiskt gott recept! Jag har i många inlägg berättat om kokosfettns fantastiska egenskaper! Är det något jag tycker alla ska […]

Svara
Bounty LCHF - 56kilo.se - Inspiration, Livsstil & LCHF Recept 7 september, 2018 - 11:35

[…] som jag vill ha dem. NU tycker jag att det blev ett riktigt fantastiskt gott recept! Jag har i många inlägg berättat om kokosfettns fantastiska egenskaper! Är det något jag tycker alla ska […]

Svara
Kesoplättar - 56kilo.se - Inspiration, LIvsstil & LCHF Recept 12 augusti, 2018 - 11:24

[…] i ugnen men jag tycker att konsistensen blir så mycket bättre när de steks med kokosolja (läs HÄR och HÄR varför kokosolja är bra!) eller smör. De blir frasiga och […]

Svara
Nancy Lundström 4 april, 2016 - 22:34

Hej! Sitter i denna djungel och inte kan få ett grepp om vilken av kokosolja jag ska köpa.. för att få så mycket av MCT som möjligt, vilken rekommenderar du? Jag menar kan jag köpa en från vanlig mat affär? Eller ska jag beställa? ?

Mvh Nancy

Svara
Åse 5 april, 2016 - 11:52

Jag använder själv MMSports egen (MMsports.se) men Cocosa finns i både med eller utan smak i Lifebutiker. Vill du ha maximalt med MCT ska du köpa ren MCT olja.

Svara
Glenn 24 juni, 2015 - 23:15

Hejsan.
Jag försöker hitta bra källor med kalorier etc för jag har svårt för att gå upp i vikt men jag hittar alltid dessa gå-ner-i-vikt artiklar…
Nu till min fråga eftersom jag har väldigt svårt för att äta… Är kokosfett bra för att gå upp i vikt om jag tar sisådär 60 g om dagen och självklart äter vanlig mat till..

Svara
Åse 25 juni, 2015 - 11:52

Ja allt fett är ju energitätt och är bra för viktuppgång gärna i kombination med kolhydrater (bra källor, tex frukt och rotfrukter/ris)

Svara
Therese Fransson 14 maj, 2015 - 09:45

Hej! Vill börja med att tacka för fina böcker, jag har dem alla, och fin blogg. Min fråga till dig gäller periodisk fasta. Om man äter första målet vid 11-12 tiden är det ok att ha kokosfett i kaffet eller teet på morgonen? Personligen tycket jag att det är äckligt att dricka kaffet svart och vill gärna ha något i på morgonen. Med andra ord förstör man fastan med fettkaffe på morgonen? M v h Therese

Svara
Åse 14 maj, 2015 - 09:54

Hej! För att fasta och låta kroppen vila från energi så ska man inte inta något med kalorier, sedan kan det ändå fubgera bra för många med att ta kokosfett i kaffet, jag intar ingenting under min fasta. Jag gjorde förr (MCT i kaffet) men inte längre, tycker dte fungerar bättre.

Svara
Nystartsmåndag! - 56kilo - LCHF Recept, inspiration, och matglädje! 12 januari, 2015 - 10:23

[…] I morse så var jag med i P4 Sjuhärad (Borås) – Kokosfettet är visst slut lite överallt och jag berättade om vad det kan bero på och varför kokosfettet är så bra! Ni vet att jag är en stor fan av Kokosfett och MCT (som är fettsyran i Kokosfettet) Ni kan bla läsa om vad som är så bra HÄR. […]

Svara
Lilli-Anne Ström 24 september, 2014 - 20:37

Att ta mct olja för att få mer energi är det ok vid graviditet tro? Eller bara öka på kokosoljan?

Svara
Annica 12 augusti, 2014 - 09:48

Vill minnas att du i något inlägg haft en spann med kokosfett eller har jag fel? Undrar isf var du köpt den. Har kollat på lchfbutiken men där finns bara cocosa. Använder du fortfarande redix till redning? Vill även minnas här att du köpt den på lchfbutiken men den finns inte där längre. Tack för en bra blogg som ger inspiration och motivation!

Svara
Åse 12 augusti, 2014 - 10:10

Hej, nej ingen spann utan lchfbutikens egen men jag ser att den inte finns där längre?
Jag använder redix ja, men har en påse som jag haft jättelänge. Kul du gillar bloggen!

Svara
AnnP 4 augusti, 2014 - 17:50

Tack för snabbt svar :-). Jag menade så klart inte att någon skulle äta 100 gram, en tsk motsvarar ca 35 kalorier och ofta är rek 1-2 msk per dag. Jag var mest nyfiken på om den ökade förbränning oljan ger överväger det ökade kaloriintaget om du förstår hur jag menar.

Svara
Åse 4 augusti, 2014 - 17:52

Kaloriräkning är ju ett ganska dåligt sätt att räkna ut energi på, det är så mycket annat som spelar roll (kalori in och kalori ut stämmer inte) men jag skulle säga att 1-3 msk per dag är gynnsamt för fettreduktion.

Svara
AnnP 4 augusti, 2014 - 17:36

Jag har använt kokosolja ett bra tag men funderar över relationen mellan antalet kalorier som oljan innehåller och det du tar upp om ökad kaloriförbränning om man äter kokosolja.Oljan innehåller ca 880 kalorier per 100 gram, det är ganska mycket. Tolkar jag dig rätt att inget av det skulle kunna innebära viktuppgång? Inte ens i kombination med kolhydrater?

Svara
Åse 4 augusti, 2014 - 17:41

Det finns ju absolut ingen anledning att sätta i sig 100 gram olja per dag.
Kokosolja är en bra energikälla istället för kolhydrater i samband med tex träning.
MCT fettsyran bryts ner i levern utan att lagras men om kroppen får för mycket energi via fettsyran och du fortsätter att äta annan energi så kommer ju den andra energin att lagras, det blir ju ett ”för fullt glas” om du förstår?

Svara
Anna 30 juli, 2013 - 14:44

Man blir alltid inspirerad och lär sig något nytt när man läser din blogg. I dag lärde jag mig om att det är bra med cocosfett om man har sköldkörtelproblem vilket jag har. Nu ska jag bli mer flitig med den varan här hemma. Tack för en bra blogg. Har inhandlat din bok ser fram i mot att plöja igenom den.
/ Anna

Svara
Åse 30 juli, 2013 - 15:17

Vad härligt att höra!! kokosfettet är guld! Må gott!

Svara
Ingegärd 30 juli, 2013 - 10:39

Ett tips för den som äter gröt: Det är jättegott att blanda kokosfett i gröten.

Svara
Evelina 17 augusti, 2012 - 10:42

hej! 🙂
Jag käkade LCHF innan ett bra tag, gick ned i vikt på det, mer än nödvändigt och fann att själva lchfprincipen förstörde för mig lite mentalt. Har därför gjort ett totalomvändning och käkar vegankost (allt emot dina principer, men eftersom det är vad som får mig att må bra) nu. Har funderat mycket över kokosfett och vegankost. Hur går de ihop?
I LCHF ska man ju inte blanda fett (kokosfettn) med kolhydrater (den största delen av den veganska kosten). Jag är rädd för att gå upp i vikt om jag som i LCHF smäller i mig kokosfett med frukosten (provade dock aldrig kokosfettn inom lchf).
Äter väldigt sällan fett (olivolja, smör osv) utan får i mig fetter via avokado bl.a.
Hur tror du allt det här fungerar? funkar vegankost och kokosfett?
frågar dig för jag vet att du har ett fint perspektiv 🙂

Svara
Catharina 21 juni, 2012 - 14:07

Hej, bor i Ungern och har lite svårt att hitta bra LCHF produkter ibland. Vad ska jag tänka på t ex om jag lyckas hitta ett kokosfett här? Vad ska det innehålla/inte innehålla?

Svara
Kattis 20 mars, 2012 - 15:33

Hej!

De flesta skriver att de tar sitt cocosfett i te el kaffe. Är det bättre? Jag brukar bara ta två rågade matskedar Cocosa el Holistics med smak direkt ur burken varje morgon. Men kanske det inte är så nyttigt att göra så? Iallafall känns det bra, man är mätt många timmar efter frukost och behagligt varm hela förmiddagen. Jag är annars en frusen typ 🙂

Mvh Kattis

Svara
Åse 20 mars, 2012 - 15:39

Det går hur bra som helst! 🙂 det är nog bara så att de flesta inte tycker om att äta det direkt ur burken då där:))
Härligt att du får upp värmen!! Det är en av de härliga fettförbrännande positiva effekterna!

Svara
Ulrika 13 mars, 2012 - 07:17

Tack för en bra blogg!!
Har för mig att jag hört att om man har fel på ämnesomsättningen (vilket jag har, låg) så ska man vara försiktig med kokosfett, stämmer det?
Hälsn Ulrika

Svara
Åse 13 mars, 2012 - 08:15

Hej! Tvärtom!! Kokosolja rek till de med sköldkörtelproblem! Googla gärna på coconut oil och thyroid.

Svara
Monicas Mat 12 mars, 2012 - 10:32

Bra info om kokosfettet, tack!

Svara
Sara 9 mars, 2012 - 21:14

Hej!
Jag försökte följa LCHF ett tag, men när jag inte fick med mig mannen så föll vi tillbaka i gamla vanor.
MEN! Cocosa har fastnat i våra rutiner när det gäller stekning av mat, har även kommit på att stekta ägg får betydligare knaprigare kanter om man steker i detta. Bra är att det räcker väldigt länge, vilket är värt pengarna!

Svara
Sara & Busungarna 9 mars, 2012 - 11:56

Prima inlägg! Har länkat till det i bloggen 🙂
Puss

Svara
Linnéa 9 mars, 2012 - 09:55

Försökte ha det i morgonkaffet, men det gick inte! Får försöka baka med det istället 😉

Svara
Johanna 9 mars, 2012 - 09:48

Hej hej är ganska ny med lchf och har en fråga, kan man använda sig utav cocos socker?

Svara
Åse 9 mars, 2012 - 09:57

I stället för socker är det nog hälsosammare men ändå 100% kolhydrater.

Svara
Carina 9 mars, 2012 - 08:56

Hejsan 🙂
Ska jag fortsätta köpa Cocosa som jag brukar, den vanliga på 500ml för 79 och cocosa eko 500ml för 175:- eller ska jag byta å börja köpa på lchfbutiken där den vanliga (utan smak) på 1000g för 129:- och det med smak 1000g för 234:- varför ska det alltid finnas så många val 🙁 jag klarar inte av det. Brukar inte beställa från lchfbutiken men kanske värt att bara beställa detta.? Är båda märkena lika bra? Tack för en underbar blogg och fantastisk kunskap! Kram

Svara
Åse 9 mars, 2012 - 09:25

Cocosa fungerar bra! Jag tycker lchfbutikens är mer prisvärd det är därför jag rek den + att jag vet att Ingela på LCHFbutiken bara har bra grejjor.

Svara
Anja 9 mars, 2012 - 07:42

Hej, Tack Åse för MYCKET intressant info. Detta visste jag inte om, ska genast inhandlas!!! 🙂

Svara
Camilla 9 mars, 2012 - 07:28

Hjälp mig 🙂 jag läste detta tidigare på Annika Dalqvist blogg och jag behöver hjälp att förstå. Jag köper alltid cocosa. Kan jag fortsätta med det eller är den inge bra? Bör jag köpa cocosa fast ekologisk? Eller är det bara kokosfettet som finns i mejeriet på Ica som menas i punkt två?

1. Odling av kokospalm är ofta förenad med användning av kraftiga bekämpningsmedel. Välj ekologiska produkter!
2. Kokosfett från vissa varumärken har visat sig vara både raffinerat (borttagna vitaminer, lukt och smak, näringsämnen m m) samt härdat. Då har fettet behandlats med nickelspån i en härdningsreaktor och är mer ett tekniskt smörjfett än ett livsmedel. Man har överfört omättade fetter till mättade och sannolikt en liten del transfetter. Välj inte kemiskt processat kokosfett!

Tack för en toppen blogg! Du inspirerar! Längtar tills jag når min målvikt å kan unna mig alla dina goda recept på allt från glass till pannacotta 🙂 kram Camilla

Svara
Åse 9 mars, 2012 - 09:25

Det är främst det silvriga paketet från Unilvever jag syftar på. Cocosa är OK!

Svara
Tina 8 mars, 2012 - 21:49

Hur klarar din mage kokosfettn och vet du varför magen reagerar? Jag har inte lyckats öka mängden kokosfett över 2 tsk i morgonkaffet och det är frustrerande.

Svara
Åse 8 mars, 2012 - 22:04

Om man inte tidigare har konsumerat kokosfett, kan magen reagera lite i början, detta är övergående. Fortsätt att ta dina tsk och öka sakteligen.

Svara
Suzanne 8 mars, 2012 - 21:34

Jag äter LC men har inte jättekoll på hur mycket fett jag får i mig. En normaldag består frukost av Ellies frukostbulle med smör och ost, 10 procentig youghurt med bär, lunch omelett och till kvällen ngt lättare. Ska jag utöver detta peta i mig 50 g cocosfett? Låter mycket men skulle gärna se lite viktminskning.

Svara
Lea 8 mars, 2012 - 20:08

Hej!

Måste fråga vad det är för märke på stövlarna du visade den 24 februari och var du köpt dem. De är sååå snygga!

Svara
Åse 8 mars, 2012 - 20:14

De är köpta på Scorett!! Visst är de fina! Älskar dem!!

Svara
Linruz 8 mars, 2012 - 18:59

Mycket intressant 🙂
Har du ngnkoll på hur Kung Markattas är?
Kram Lina

Svara
Åse 8 mars, 2012 - 20:04

Kung Mrkattas är bra! Fast så liten burk :/

Svara
KristinaM 8 mars, 2012 - 17:25

Hallåj!

Låter jätteintressant, både för fettförbrukningen och det som Emmy nämnde om bla. epilepsi som jag har. Ska investera i en burk när jag är i Sverige. Har inte lyckats hitta det här i Italien ännu.

Svara
Emmy 8 mars, 2012 - 16:12

Hej hej!

Såg en minidokumentär om detta för några dagar sedan och enligt forskning ska tillskott av kokosfett i maten kunna motverka och till och med backa Alzheimers. Ska även vara bra vid Parkinsons, epilepsi, autism etc. Dvs det mesta som har med hjärnan att göra. Mycket intressant!!
Ett frågetecken från mej, på min burk ”ekologisk cocosa” står det att man ska tillsätta detta EFTER stekning för att bevara vitaminer och antioxidanter osv. Den är köpt i Norge, står inte detta på de svenska burkarna? Man vill ju göra det som är bäst såklart!

Svara
Åse 8 mars, 2012 - 20:07

Jag vet inte varför cocosa har det på sina burkar för det har inga andra och det stämmer inte. Här finns frågan och svar: http://www.nutriq.se/quickcart/?p=p_6

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.