Matdagbok v. 6

av Åse

Matdagbok v. 6
Hej på er!
Ni är många som saknat matdagboken och här kommer en vecka!
Ni undrar också hur jag äter nu och så här ligger det till!
Jag äter ketogen lågkolhydratkost (strikt LCHF) sedan 1 månad tillbaka. (Åt liberal LCHF innan med en del avsteg i månaden)
Jag räknar varken kalorier eller kolhydrater.
Det här är den LCHF kost som jag viktminskade på under 2009 och jag äter också enligt periodisk fasta och mycket mer konsekvent än tidigare.
Jag provade att göra omvänd fasta för några veckor sedan som jag även skrev om, dvs att äta en stor frukost och lättare på kvällen men det trivdes jag inte med.
Jag har ett kort matfönster på kvällen, ca 4-5 timmar. Då är jag i ketos och kroppen är duktig på att använda mitt lagrade fett som bränsle under dagen och det innebär att insulinfrisättning (som sker även på LCHF! Varje gång du äter frisätts insulin, så målet är att begränsa de gångerna) är begränsad.
Vad är resultatet?
Jo -5 kilo i vikt på 1 månad (2 kilo är säkert bara vatten då glykogenlagrena är tömda), fettprocent har gått ner och jag både känner skillnad i kroppen och i knoppen.
Jag har inget speciellt mål utan jag fortsätter äta så här så landar kroppen där den vill vara! Jag är ju inte överviktig och vikten är ointressant, det viktigaste är att jag ger min kropp optimal näring och äter på ett sätt som är optimalt för just min kropp. Jag väljer ketogen kost och periodisk fasta av främst hälsoskäl. Vill ni veta mer så rekommenderar jag varmt Dr. Bergs youtubekanal.
Jag är pigg och har jämn energi hela dagen. Orkar träna bra även under fastan, har inget behov alls av att belöna mig med söta smaker.
Jag äter mig lagom mätt på riktig mat. Jag har tagit bort alla söta smaker (ingen lightläsk etc) och det enda söta kommer från bär och mejeri. Sötdetoxar kan man väl kalla att jag gör!
Jag är också noga med att inte använda dressingar, såser etc med tillsatser, gör eget från grunden med andra ord.
Varje dag dricker jag min äppelcidervinägerdrink, den är jag beroende av nu! 

Här kommer min Matdagbok v. 6!
Måndag: (Drog ut en visdomstand så åt ett stort huvudmålet innan)
Mål 1: 2 portioner Fat Head pizza med bearnaise.
Mål 2: 2 st surdegsfrallor med smör och ost


Tisdag:
Mål 1: 4 st pigs in a blanket med dressing
Mål 2: 1 portion Kokt torsk med äggsås, broccoli och fetaostsallad

Onsdag:
Mål 1: 1 surdegsfralla med smör och ost
Mål 2: Pulled pork, rödkålscoleslaw, smetana, guacamole, salsa och grönsaker
Mål 3: 2 dl rysk yoghurt med 30 g hallon

Torsdag: (Bortrest)
Mål 1: 2 piroger 
Mål 2: 1 dl vispad grädde med 1 hallon
Mål 3: Trerätters: 1/3 fröknäcke med smör, pilgrimsmusslor med räktartar, surkål, Vildand med grönsaker (åt inte äppleskivan), ostar med bär

Fredag:
Mål 1: Äggröra, 1 ägg, bacon, ostar, grönsaker
Mål 2: Majskyckling med gurka och sallad
Mål 3: 200 g högrevsburgare med hemmagjord dressing på smetana, majonnäs, tomatpuré och saltgurka, 1 skiva cheddarost, 1 skiva pepper jack ost

 
Lördag:
Mål 1: Hamburgare på MAX med kött, jalapenos, ost och majonnäs i salladsblad
Mål 2: Räkor, ostar, fröknäcke, 172 avokado, 1 ägg, hemmagjord aioli, varmrökt lax

Söndag:
Mål 1: Äggröra, grönsaker, bacon, kallrökt lax, ostar
Mål 2: 2 portioner pizza (Fatheadbotten) Africana och Pepperoni- och gorgonzolapizza

SparaSpara
SparaSpara
SparaSpara

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

23 kommentarer

Linda 13 oktober, 2017 - 15:27

Mycket goda recept och inspiration. Även om jag äter dina recept ihop med kolhydrater 🙈 Och dessutom flera mellanmål.
Häftigt när man hittar sin grej.
Undrar dock hur du ser på mejeriprodukter? Din kost innehåller ju otroligt mycket av den varan och jag mår ej bra av det. Och sen jag läste Food pharmasys bok och nackdelarna med mejeriprodukter så slutade jag helt med mjölk, grädde, créme fraiche och använder bara växtbaserat. Ost, typ parmesan slinker fortfarande ner dock.

Svara
Åse 13 oktober, 2017 - 15:54

Jag äter mest ost – grädde och créme fraiche i begränsad mängd – i just denna dagbok var det en del yoghurt, grädde och créme fraiche dock det håller jag med om! Jag har ofta mejerifria dagar och ersätter ofta komejeri med kokosmjölk, får och använder tex ofta bufffelmozzarella istället för vanlig mozzarella.
Komejeri är inte det mest hälsosamma nej och man gör rätt i att begränsa, en del mår bäst att utesluta så därför är min och Annas bok LCHF 2.0 mejerifri och tar upp nackdelarna med komejeri.

Svara
Linda 14 oktober, 2017 - 07:54

Tack för svar 😊
Sen jag slutade med mejeriprodukter så upphörde min rätt gräsliga pms (aj aj efter barnen 😞), mina ständiga mellanblödningar, hag har fått fin hy igen och mår överlag så mycket bättre i kroppen!
Häftigt vad bra mat och framförallt ren mat kan få en att känna ovh må!
Tack för en bra blogg 🤗

Svara
Åse 14 oktober, 2017 - 09:13

Ja mejeriprodukter kan ju påverka hormoner och vårt autoimmuna system.
Jag mår bra av dem dock så jag fortsätter att njuta av dem fast med måtta. Njut av lördagen och härligt du trivs här! 😊

Svara
Elisabeth Layza Hällås 11 oktober, 2017 - 10:55

Hejsan Åse!
Jah äter inte frukost, dricker bara en gurkmejadrink och kaffe på morgonen.
Men undrar över kosttillskott som väl helst tas med mat. Jag gillar att ta kosttillskotten på morgonen eftersom jag tenderar att glömma att ta dem tilll lunchen, när jag är på jobbet. Hur viktigt tror du att det är att man tar tillskotten ihop med mat. Jag pratar sånt som D-vitamin och Zink.
Hur gör du, eller tar du inga tillskott?
Kram!

Svara
Sunny 10 oktober, 2017 - 19:05

Tack för så bra inspiration!

Svara
Caroline 10 oktober, 2017 - 16:17

Hej Åse! 🙂
Är mkt glad för dessa poster där du visar vad du äter… tusen tack för dom. De är väldigt hjälpsamma för små noviser som jag… 🙂
Men jag måste få fråga, och detta är något jag funderat över en längre tid, hur ska man lyckas komma upp i sitt dagliga intag a fett, kolhydrater och protein genom två mål per dag. Såvida man inte äter fatbombs och dricker fettkaffe osv mellan varvem? Tycker det är väldigt svårt.
Tack för dina inlägg och allt du ger oss här på bloggen! HAr sagt det förut och säger det igen… vad hade vi gjort utan dig och din kunskap och din MAT?! Måste få berätta… har jag gjort något gott ibland till middag så frågar sambon… ”är det från hon 56kilo du hämtat detta?” hahaha. Det låter så kul. Och oftast är det ju det 😉 Så TACK! <3
PS/ Jag har även mailat dig 😉 /DS
Stor kram!

Svara
Åse 10 oktober, 2017 - 18:40

Hej Caroline!
Jag har inga problem med det.
Nu räknar ju inte jag makronutrienter utan ser till att jag äter mig mätt under mitt matfönster och av bra näringskällor, det räcker – svårare behöver man inte göra det. Om man mår bra och får rsultat så gör man ju rätt eller hur!?
20-40 g fett per måltid räcker gott och väl beroende på hur överviktig man är, ju mindre överviktig ju mindre mängd fett behövs. Dr Eric Berg har en bra sammanställning här: https://www.youtube.com/watch?v=Fx_8f_YulKg
Man ska ju bara äta den mängd fett som gör att man blir ohungrig och har energi som räcker.
Strikt LCHF / Keto brukar ju ha fördelningen 5% kh,15-20 g protein, 75-80% fett.
Lade in vad jag hittills ätit och kommer äta för att se hur det ser ut: I dag tex drack jag en kopp kaffe med grädde och kokosfett vid 12 tiden (122 kcal, 14 g fett) och vid 16 åt jag första målet som innehöll 727 kcal, 37 g protein, 8 g kolh och 59 g fett (2 små peperoni pizza slices) och till middag blir det laxomelett med ost och pepparotscreme (533 kcal, 37 g prot, 5 g kh, 39 g fett)
Detta ger mig en summa på ca 1400 kcal, 13 g kh, 74 g protein och 112 g fett (Energiprocent: 4%, 22%, 74%) – Lite i överkant på protein men det beror på laxen OCH äggen. Och kh kommer vara lite högre då jag inte lade in broccoli, spenat och sparris)
Detta hade jag som sagt ätit utan att räknat. I morgon innebär det att jag kanske äter mindre energi för att nästa dag äta MER energi – bara genom att lyssna på kroppens signaler och välja rätt livsmedel.
Till helgen sedan äter jag fler mål mat vilket innebär mer energi.
På ketogen kost är kaloriintaget mindre viktigt, FAST energimängden spelar ju roll men energi och kcal är inte samma sak 😉 För att gå ner i vikt behöver kroppen alla näringsämnen samtidigt som den har ett underskott av energi. Men all mat omvandlas ju inte till energi, en del blir byggnadsmaterial i kroppen. Genom att skapa förutsättning för kroppen att använda det egna lagrade fettet som energi (periodisk fasta) och minimera insulinet (mängden kh och hur ofta vi äter) = fettlagring och genom att välja bort tillsatser och öka näringen i maten så skapar vi en trygg kropp som med största sannolikhet kommer att hamna på en sund vikt och en hälsosam kropp 🙂
Roligt att du trivs här och äter massa gott! KRAMAR!

Svara
Ewa 10 oktober, 2017 - 10:28

Hej Åse
Jag undrar lite vad är strikt ketogen LCHF vad äter man kan du ge en lista på det ?
Tycker du frågan är lustig från mig ?
Ha en bra dag
Kram Ewa

Svara
Åse 10 oktober, 2017 - 10:54

Hej Ewa! Det är strikt LCHF och man strävar efter att vara i optimal ketos och äter därför en kost mycket lågt i kolhydrater men procentuellt mycket fett.
Viktigt är att se till att kroppen får bra näring och är i balans.
LCHF kan man äta på olika sätt, man behöver inte ens vara i ketos för att äta LCHF. Liberal LCHF som är upp till 50 g kolhydrater ger ingen speciell ketonproduktion.

Svara
Helena 10 oktober, 2017 - 09:42

Hej Åse, jag är också en hängiven följare men dålig på att kommentera. Ääälskar alla dina recept – även fredagsdrinken som kanske försvunnit nu när du äter strikt ketogen kost;).
En fråga – har du ett 4-5 matfönster varje dag eller varierar du? Läste någonstans (tror det var på kostdoktorn) att man skulle variera sig för att inte ställa in kroppen. Jag behöver tappa 5 kg efter sommarens utsvävningar och det går så trögt.

Svara
Åse 10 oktober, 2017 - 10:56

Hej Helena! tack snälla!
Den kommer tillbaka! Alla behöver ju inte äta striktt ketogent =)
Jag har 4-5 timmar till vardags men på helgen äter jag frukost, lunch, middag och gärna något till kvällen =)

Svara
Alex 10 oktober, 2017 - 09:32

det ar helt SJUKT att man kan ata san fantastisk mat och ga ner i vikt, verkligen inga uppoffringar i lchf helt underbart! kan se ut som att man ater lite med lchf och periodisk fasta men nar man sjalv provar inser man hur mattande allt fettet ar.
vi ater i princip BARA mat fran dina recept fran tillfallet, allt har varit jattegott hittills 🙂
Tack for all inspo!
Alex

Svara
Åse 10 oktober, 2017 - 10:59

Visst är det underbart!?
Ja jag tror att vi är så vana från lågkaloritänket att vi ska äta kvantitet och inte kvalitet.
Vad roligt att höra att ni gillar det ni får här! Tack o Kram!

Svara
Linda 10 oktober, 2017 - 08:48

Hej,
Känns som du äter så lite.. Skulle själv vara vrålhungrig om jag bara fick äta 2ggr om dagen och inga mellanmål 🙂
På nåt sätt verkar du ju klara det. Tog det lång tid för att ställa om kroppen till detta kostmönster? Hur tacklar du kurrande mage & hungerskänslor när det dyker upp?
Kram

Svara
Åse 10 oktober, 2017 - 09:19

Jag äter få måltider med mycket energi, det är skillnad. På ketogen LCHF äter du ju 80% fett och det ger mycket energi. Bara mina två portioner pizza på måndagens lunch innehöll 1200 kcal ser jag när jag räknar 🙂
Har ätit LCHF sedan 2009 så min kropp är fettanpassad sedan många år så det är inga problem för mig men om man fortfarande främst är glukosanpassad så kan det ta ett åar dagar, då rekommenderar jag att man börjar med tre måltider eller intar kokosfett i sitt kaffe under förmiddagarna. KRAM

Svara
Anne 9 oktober, 2017 - 19:58

Hej! Följt dig ett tag och ej tänkt på att kommentera men vill idag säga att du är helt klart en inspiration😃Både när det gäller kläder, inredning, väskor, motion och mat!! Alltid så härligt att läsa vad du skriver:)! Har bl.a. köpt kläder från deval, väska från mykbags osv spm jag är supernöjd med!!
Går ej själv på lchf fast har koll på vad jag stoppar i mig och har skaffat mig en pt och just nu är det mkt styrketräning!

Svara
Åse 10 oktober, 2017 - 11:29

Tack vad snäll du är Anne! Vad glad jag blir!
Stor kram till dig och keep goin’ med styrkan! heja! Kram!

Svara
Linda Rodin Norlander 9 oktober, 2017 - 19:31

Tack, för många bra tips.

Svara
Jenny 9 oktober, 2017 - 16:08

Intressant att läsa matdagboken👍🏼 Har lixom ett dilemma, jobbar på förskola och äter nästan varje dag i barngrupp, det är inga problem att undvika tillbehör som ris, pasta och potatis… men när det är ex blodpudding eller annat så brukar jag ha eget mellis som jag äter efteråt på min egen rast, men jag får lite idétorka på vad man kan ta med… ägg äter jag i parti och minut, har du några förslag? 😊

Svara
Camilla 9 oktober, 2017 - 15:01

Hej och tack för en fantastisk blogg. Jag började med lchf för ca 2 månader sedan och hade inte fixat det utan dina recept och din blogg. Är inne på bloggen varje dag och letar recept och tips. Är dock dålig på att ta mig tid att kommentera men nu gör jag det och TACK SÅ MYCKET!!!! Du är en stor del av min viktnedgång och jag är så tacksam. Fortsätt med du gör, du är bara bäst! Din blogg ger mig tips och inspiration och recept på fantastisk god mat av alla dess slag. Tack!!!

Svara
Sanna 9 oktober, 2017 - 12:16

Oh vilken mat, så underbart!!! Jag funderar, o funderar… styrketräning ca 3-4 gånger i veckan, hur ska man tänka med mat? Har ju fått höra att de ska till kolhydrater o protein efter passen o inte fett! Eller behöver man ens äta i direkt anslutning till passet? Önskar jag kunde få till en bra rutin! Du är bäst, o sagt de innan så stor inspiration!

Svara
Åse 9 oktober, 2017 - 12:17

Tack 😘 Nej det behövs inte! Går utmärkt att styrketräna under fasta och på ketogen kost!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.