Matdagbok dag 7

17 november, 2014

God middag! har ni en bra start på veckan?
Här kommer sista matdagboken för denna gången!
Mål 1: kl 11.00
1 skiva lågkolhydratbröd
1 msk eko bregott
1 kokt ägg
1 msk majonnäs
Mål 2: kl 15.00


”Lyx” Räkmacka på IKEA:
(Skippade brödet)
150 gr räkor
1/2 dl räksallad
1 kokt ägg
Mål 3: kl 19.00
2 nötfärsbiffar med lite rosépepparsås och stekt vitkål (rester)
Mål 4: kl 19.00
Frukt och Chokladfondue

ca 30 g 70& choklad
1/2 banan
2 jordubbar
3 vindruvor
Summa totalt dag: 1651 kcal │93 g protein │40 g kolh │121 g fett
 
012A3088

2014-11-16 15.21.25

012A3061

Vi invigde chokladfonduen som jag fick av Victoria och Micke i somras! MUMS tyckte barnen!
012A3095

012A3100

012A3104

Jag har fått några kommentarer om att de tycker att jag ”blir mätt på lite” och att jag äter få kalorier. Det gör jag inte 🙂
Vi har alla olika stora energibehov, det beror på vikt, längd, fysisk aktivitet etc.
Vårt energibehov är inte heller statiskt utan flukterar och vid inaktiva veckor så behöver man mindre energi, mitt energibehov ökar således när jag tränar vilket jag inte kunnat göra i veckan.
Kalorier är ett urdumt sätt att mäta energi på eftersom det inte är så enkelt, så det är verkligen bara en ”fingervisning” men efter ett snabb koll på mitt aktivitetsband Jawbone Up så ser jag att jag energimässigt legat precis vid mitt energibehov i veckan så med andra ord har jag fått i mig precis den energimängd som min kropp behövde 🙂
Efter 6 år på denna kosten så har jag fullt fungerande signaler som talar om när jag är mätt och när jag är nöjd (jag räknar således inte kalorier eller kolhydrater). Jag kan inte nog poängtera vilken frihet och trygghet det är med tanke på att ingenting fungerade under 20 år på lågfettskost/högkolhydratkost.
Eftersom jag går på en ketogen kost där kroppen är duktig på att använda fett som primär energikälla så håller sig min mättnad länge, det tror jag många av er som äter LCHF håller med om.
Om du inte håller dig mätt länge på din LCHF kost så kan det vara så att din kropp inte är fullständigt anpassad till en ketogen kost. Alternativt kan det vara så att det finns orsaker till sug och hunger (stress, dålig sömn, sjukdom, värk, ångest etc)
Vad tycker ni? Tycker ni att det har varit kul/intressant med en matdagboksvecka?

Något ni vill se igen?

25 kommentarer

Caroline 26 november, 2014 - 14:14

Tycker också att man inte ska se till kalorierna. Jag tycker personligen det är jobbigt att se dom, då när jag försökte räkna kalorier så gjorde jag det till en tävling med mig själv för att se hur lite kalorier som jag kunde få i mig. Åt jag mindre en dag kändes det sämre om jag åt mer nästa dag, under 1000 kcal var bäst och så mycket som möjligt under det var bra.
Nu försöker jag mest äta det som kroppen mår bra av och inte fokusera så mycket på det, men det är jobbigt när jag t ex vill bygga muskler och gå ner mer i vikt så är det stor fokus på kalorier in och kalorier ut och att man ska räkna dom vilket jag har svårt att hantera.

Svara
Åse 26 november, 2014 - 14:58

Tycke du att det är jobbigt att se kalorier ska du absolut inte se dem, bättre satsa på mat som skapar muskler men lite fettlagring! För mig är det strikt LCHF, då bygger jag lätt muskler men går ner i fettprocent utan att tänka på mat eller hur mycket jag får i mig.

Svara
Julia 20 november, 2014 - 10:37

Hej Åse,
Jag har testat din fasta med två större mål under en dag och ingenting däremellan. Hur länge brukar du fasta i stötet? Är det bara någon dag eller kör du en hel vecka?

Svara
Åse 20 november, 2014 - 11:13

Jag lever så, äter så för det mesta, fler mål till helgen dock.

Svara
Laura 18 november, 2014 - 11:17

Jag missade hela veckans matdagbok men ska läsa igenom nu i efterhand 🙂 Såna inlägg gillar jag, där man både får läsa fakta men okcså bloggarens egna reflektioner om ämnet. Jag gillar inte heller kcal och hetsen kring dem, bättre att äta sig mätt på rätt mat än räkna kalorier.
Ha en fin tisdag!

Svara
Camilla 18 november, 2014 - 06:21

det har varit jätteintressant att se och läsa din matdagbok. Det vill jag väldigt gärna se igen. Inspirerande! Tack!

Svara
LindaD 17 november, 2014 - 20:32

Jag undrar över en sak. Du skriver att du lägger det mesta av dina kolhydrater på kvällen. Så till min fråga , du kanske skrivit någonstans redan, men varför på kvällen ? Undrar bara om det är bättre elle så? :-). Tänkte att man har ju hört att man inte ska lägga kolisarna på kvällen,pga att kroppen inte tillgodogör sig det och bla bla bla.
Så hur går din filosofi? 🙂
Kram du fina o tack

Svara
Åse 17 november, 2014 - 20:35

På grund av att det har gynnsam effekt på leptinet (vårt mättnadshormon). Det finns en hel del att läsa om men här kommer en länk: http://tranastyrka.se/koststrategier-for-leptin-och-viktkontroll/

Svara
LindaD 17 november, 2014 - 20:38

Å tack för snabbt svar 🙂
Ska genast in o läsa!

Svara
Rosa 17 november, 2014 - 19:23

Åh ja, gerne flere maddagbøger (har jeg nævnt det?;-) … også uden beregninger!
Det er sååå hyggeligt at se hvad andre spiser, især når de spiser på samme måde som én selv!
Og ja, jeg har fået en god begyndelse på ugen:-) I dag har solen nemlig skinnet i min del af Danmark efter flere ugers gråt og regnfuldt vejr. Så kan man da kun blive glad, ikk? Og når så frokosten består af en god bøf af oksefars (mon det er dét I kalder nötfars?) og et par spejlæg, så er alt vel!

Svara
Victoria (matplatsen) 17 november, 2014 - 18:46

Härliga bilder!! Länge sen jag snurrade i gång vår chokladfontän, måste jag göra snart. Våra barn tycker det är jättekul men skulle nog aldrig nöja sig med mörk choklad :-/
Kram och ses snaaaart 🙂

Svara
Therese vikström 17 november, 2014 - 16:26

Tack för en otroligt inspirerande blogg, du är min inspirationskälla både när det går bra och när det går mindre bra med motivationen och kosten. Har lagat många av dina recept och hela familjen har fått flera nya matfavoriter från dig. Hoppas att du gör flera mat och även träningsdagböcker framöver.

Svara
Marja - Baka Sockerfritt 17 november, 2014 - 14:40

Körde också på att ta räkmackan på IKEA, men ta bort (stor del av) brödet. Den där chokladfondue såg ju bara för gott ut!

Svara
Katarina 17 november, 2014 - 14:34

Tycker ändå det här med total kalorimängd är intressant. Man har ju alltid fått höra att man ska äta ca 2000 kcal/dag som kvinna… Jag är kort och har ett stillasittande jobb… förbrukar enligt kalkylen ca 1500kcal/dag… inte konstigt att jag långsamt gått upp 10kg på ca 15 år. Nu äter jag mindre mängd mat, mer sällan och mår så otroligt mycket bättre. Tack för den rena lågkolhydratkosten.

Svara
Åse 17 november, 2014 - 14:44

2000 kcal för en kvinna är en dum generell regel, som att vi alla har 38 i skor, typ. =)

Svara
Camilla P-a 17 november, 2014 - 13:11

…såg nu att någon annan också gett önskemål om träningen och kost i samband! Jag själv gick upp i vikt av lchf och fick ett sug, har därför tagit ett steg tillbaka för att luska ut vad det var som hände.
Jag tror, efter observationer bland de som har lyckats, att det blev för mycket mat och för mycket av de Feta mejeriprodukterna.
När jag började, så fick jag uppfattningen att man skulle äta massor med fett och så mycket mat tills man blev mätt. Man kunde inte äta för mycket! 😉
Jag åt inga mängder…men vad jag förståt hur ni andra äter, blev det ändå för mycket!
Jag märker själv att jag mår bättre med lite ris/potatis/glutenfri pasta/glutenfritt knäcke…lite! 😉 är det fel?

Svara
Camilla P-a 17 november, 2014 - 13:03

Jaaaa, jättegärna vill jag se det igen! 🙂 hade varit kul om du kanske la upp en ny vecka när du tränar. Vad, hur du tränar och därmed också hur du då äter!
Det var kul, intressant och bra inlägg, blev lite sorgsen att det redan tog slut! 😉

Svara
Helena B 17 november, 2014 - 12:48

Hej hej!
Jag har ju som sagt hållt på ett tag och känner också vad min kropp och jag mår bra av, men får höra ibland att ”Du äter ju så lite, det skulle jag aaaaaldrig klara” utan att ha försökt. Jag har funnit mina rutiner som fungerar toppen, jag förstår mig inte riktigt på alla dessa mellanmål. Frukosten är mitt absolut godaste och viktigaste mål kl 5.30 då jag älskar att äta på morgonen, men är absolut ingen kvällsätarmänniska.
Älskar min periodiska fasta, vilken förmodligen har gjort att jag numer får köpa en storlek mindre i kläder 🙂
Dock kan jag göra mig en varm choklad med vispad grädde på kvällen, och undrar om du har något bra recept på det. Gör det nu med röd mjölk, men vill helst komma ifrån mjölk.
Har f.ö lagt din nya bok på bevakning på Adlibris 🙂
Kram från en oerhört regnig Aveny i Göteborg

Svara
Tinna 17 november, 2014 - 12:44

Har ätit lchf enligt recept i dina böcker i två månader, och har stått helt still på vågen. Denna veckan har jag inte ätit det du ätit, men läst din matdagbok och ätit liknande. Det har gett ett resultat på tre kilo!!!! Härligt, nu är jag på gång:-). Tack!

Svara
Åse 17 november, 2014 - 12:45

Nämen!!! WooooooooW!!! Fundera gärna på vad du gjorde annorlunda!? =) Grattis!!!

Svara
Tinna 17 november, 2014 - 13:32

Absolut! Jag fortsätter så denna veckan också:-).

Svara
Anna dogo 17 november, 2014 - 12:34

ja jättebra 🙂 skulle vara kul med en vecka då du tränar. Vad du andvänder för kosttillskott och om du lägger till mer protein osv.
Du är en stor inspiration för mig <3

Svara
Åse 17 november, 2014 - 12:35

Bra idé! Kommer en träningsvecka också!

Svara
kicki 17 november, 2014 - 12:25

Absolut intressant men faktiskt som du säger så är det ibte kalorierna som är av intresse. Mer hur du lägger upp din dag. Man får lite av ett hum om man själv är ungefär på samma spår. För första gången räknar jag inget. .väger inget…och har inte ångest över om jag inte följer det slaviskt. Har haft en helg då jag varit ute och druckit lite vin…ätit kolhydratstinn mat …men idag är det som det ska igen. Dock med ett sug igen som inte är alltför jobbigt men det är baksidan av ”snedsteg”.

Svara
Åse 17 november, 2014 - 12:28

Härligt Kicki! Det fungerar så tycker jag också, man reser sig snabbare och borstar av sig än vad man gjorde förr när man ”gett järnet” en helg. Då kunde jag ha ett övermäktigt sug mån-onsd! Jag tror det handlar om att bägaren inte är full så åtminstone min kropp & hjärna fixar det.

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.