Mandelkulor med kokoschoklad (glutenfria, mejerifria)

av Åse

Hej vänner, har ni en bra start på veckan? Det har inte jag *morr*
Therese (PT) avbokad och istället fick jag in en Katja-dejt (min Kiropraktor) eftersom jag dels hade både en låsning mellan skulderbladen (av all hostning) och den sedvanliga i höften som ibland är värre än vanligt.
Är fortfarande inte helt kry och hoppas verkligen jag blir bättre i veckan.
Jag svängde ihop lite gott och utgick från mitt recept på jordnötskulor i min bok Ät & Njut.
Enkelt och snabblagad recept på godsak!
012A7132


012A7122
Mandelsmör, honung, kokosmjöl och vanilj mixas i matberedare tills det går ihop till en deg. Är du nötallergiker så kan du byta ut mandelsmör mot jordnötssmör, dvs om du inte är jordnötsallergiker också.
Receptet kräver en sirapsliknande sötning för att få bra konsistens. (dvs typ honng)
Men i min värld så är honung den bästa sötningen efter frukt och bär, naturligt och i detta receptet så är det så små mängder.
Varje kula innehåller ca 74 kcal ooch 2 g kolhydrater.
Jag pulsade i lite hasselnötter också. Gott och blir härlig crunch! Vilka nötter som helst kan användas.
012A7125

Rulla, rulla, rulla!
012A7126
In med kulorna i frysen i 10 minuter och under tiden så gjorde jag chokladen.
012A7127

Man kan använda smält mörk choklad men jag tycker det blir lika gott (och nyttigare) med hemmagjort chokladöverdrag!
Kokossmör kan uteslutas, eventellt ersättas av krämig kokosmjölk!
Någon vaktade under fotograferingen 😉
012A7138

012A7141
Klara!
012A7130

Fulländade i all sin enkelhet!
012A7137

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mandelkulor med kokoschoklad (glutenfria, mejerifria)


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

Kulor

  • 1 dl mandelsmör
  • 1 msk eko honung
  • 1 msk kokosmjöl
  • (ev 0,5 dl rostade hasselnötter)

Chokladöverdrag

  • 3 msk RAW kakao
  • 3 msk kokosolja
  • 3 msk kokossmör alt. krämig kokosmjölk
  • lite valfri sötning (jag använde några droppar stevia)

Instruktioner

  1. Kör ingredienserna i matbererdare tills det blivit en deg som går att rulla.
  2. Rulla 10 kulor, ställ in i frys ca 10 minuter.
  3. Rör ihop ingredienserna till chokladen, smält på låg värme.
  4. Doppa kulorna i chokladen. Ställ in i frysen i 5 minuter och upprepa sedan proceduren. Knip av chokladen på undersidan och förvara sedan kallt.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 10

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

38 kommentarer

Annica 5 mars, 2015 - 15:03

Hej…ser att du använder Raw Kakao…är det mycket bättre ,mindre kollisar än den vanliga från Fazer?

Svara
Maria 26 februari, 2015 - 09:19

Hej Åse! Vilka fantastiska recept du har! Är så glad att jag hittade hit! Jag testade att göra dessa kulor igår och allt gick bra tills jag skulle göra chokladöverdraget. Den bara rann av kulorna och villa inte fastna och blir så där fint som på dina. vad kan jag ha gjort för fel? Har jag smält allt för mycket?
Maria

Svara
Åse 26 februari, 2015 - 09:34

Hej Maria! Tricket är att göra det i omgångar med infrysning en stund emellan! Så 2-3 lager choklad.

Svara
Maria 26 februari, 2015 - 09:54

Tack för snabbt svar! Jag gjorde så men chokladen ville ändå inte fastna, jag hade kanske dem i frysen för kort tid. Ska göra dessa snart igen och då får de vara inne en längre tid. 🙂

Svara
majamyra | It´s all about the details 24 februari, 2015 - 21:54

Fantastiska foton du tar allt som oftast! Och hunden är ju bedårande söt!
Har använt många av dina recept hemma hos oss nu. Mannens blodsockervärden ser jättebra ut, och han mår så mycket bättre. Snart får han svar på långtidssockret, ska bli spännande!
Lisa

Svara
Erika B 24 februari, 2015 - 12:34

En fundering bara. Kokossmör, är det samma sak som rostade kokosflingor som man mixar till smör? Jag har använt det i ”godis” förr, men vill bara kolla så att jag inte tar fel. Kram Erika

Svara
Anna 24 februari, 2015 - 11:09

Love this!! Looks amazing <3
https://aspoonfulofnature.wordpress.com/

Svara
Ann-Sofie 24 februari, 2015 - 09:03

Godmorgon! Som jag saknat att följa dina uppdateringar på bloggen, nätet i Thailand har inte varit det bästa….! Men nu har jag läst ikapp 🙂
mmm, de där kulorna ser riktigt smarriga ut. ha en fin dag, kramen

Svara
Jenjo 23 februari, 2015 - 22:04

Men näää… Vad tråkigt! Hoppas det blir bättre nu.
Krya på dig!

Svara
Marja - Baka Sockerfritt 23 februari, 2015 - 20:49

Vilka fina godbitar! Ser ljuvligt ut. Hoppas du känner dig bättre snart!

Svara
Ewa 23 februari, 2015 - 19:48

Hej Åse
Det såg gott ut det måste jag testa.
Fy a det är inte roligt och ha ont i höften har själv fått reda på att jag har atros så det är bara och träna på som sjukgymnasten har sagt .Har du Atros ? till sist vi får kämpa på och bli vän med det onda grrrr.
Kram Ewa

Svara
Adele 23 februari, 2015 - 19:25

Så veldig godt ut! Hvordan laget du sjokoladeovertrekket? 🙂

Svara
Åse 23 februari, 2015 - 19:27

Det står i recceptet.

Svara
Elin Burman 23 februari, 2015 - 18:16

Jonna Åström

Svara
Helen Andersson 23 februari, 2015 - 17:55

Hej. Är krämig kokosmjölk=kokosgrädde eller vad är skillnaden? Mvh Helen

Svara
Åse 23 februari, 2015 - 18:26

både ja o nej, båda funkar. finns tex santa marias coconut creamy som är en mer krämig kokosmjölk, även garant men kokosgrädde är typ samma!

Svara
Ullis 23 februari, 2015 - 17:05

Hej
Tillhör den del av nötallergiker som varken tål nöt, mandel eller jordnöt vilket också innebär att jag allergisk mot stenfrukt såsom äpple, päron, körsbär mm samt baljväxter (jordnöt) ärtor mm och då är det svårt med vissa LCHF recept, framför allt godsaker

Svara
Åse 23 februari, 2015 - 18:21

Kan jag tro!!

Svara
Kia Larsson 23 februari, 2015 - 16:05

Vilken söt vakthund du har

Svara
Jeanette Kaland 23 februari, 2015 - 15:04

Maria Eriksson

Svara
Anna 23 februari, 2015 - 15:51

En fråga: menar du jordnötssmör om man är nötallergiker eller menar du egentligen någonting annat? ( inom () )

Svara
Åse 23 februari, 2015 - 15:54

Jordnötter är ingen nöt så är man nötallergiker så är det många som tåler jordnötter.

Svara
anna 23 februari, 2015 - 16:22

Ok. Det hade jag i gen aning om! Tack för ditt svar

Svara
Madde 23 februari, 2015 - 16:37

Ska man vara petig så är väl mandel egentligen inte heller en nöt, utan ett frö? 😉
Jag har nog faktiskt aldrig träffat en nötallergiker som inte är allergisk mot jordnötter också, däremot vet jag flera nötallergiker som tål mandel. Är det vanligare att det är tvärtom, alltså att nötallergiker tål jordnötter, men inte mandel? Kan ju iochförsig tänka mig att det ibland är så att man bara antar att man inte tål jordnötter om man är nötallergiker, kan ju kännas dumt att chansa och eventuellt behöva åka in på akuten 😛

Svara
Åse 23 februari, 2015 - 16:43

Nej mandel är en stenfrukt 😉
2/3 som är nötallergiker är det även mot jordnötter men som sagt det vet man ju själv 🙂 Jag vet en del som inte tål mandel men däremot jordnöt och tvärtom (tex våra vänner vi var hos på Sportlovet) så det är lite olika det där.

Svara
Liza 23 februari, 2015 - 15:29

Hejsan!
Du skriver att den bästa sötningen i din värld är honung, jag försöker dra ner på sockret men älskar te och brukar söta m hermastas men tror det triggar mitt sötsug ännu mer…. Föreslår du honung då eller har du ngt annat tips??
Tack på förhand!
Kram Liza

Svara
Åse 23 februari, 2015 - 15:32

Jag föreslår att du tar bort sötningen helt i te om du tom triggas av söta smaker. Just vardagssötma tycker jag är det största problemet, att hela tiden lära härnan att den behöver sött.
Det är när vi lär hjärnan att den inte behöver sött hela tiden som många då och då kan äta ngt sött och njuta av det.

Svara
Petra Wikström 23 februari, 2015 - 14:22

Anneli Lundqvist

Svara
Anneli Lundqvist 23 februari, 2015 - 14:45

Men Gud vad gotte!

Svara
Petra Wikström 23 februari, 2015 - 15:27

Sitter och äter en i detta nu

Svara
Anneli Lundqvist 23 februari, 2015 - 15:54

Nä vad fuskigt! var dem goda???

Svara
Petra Wikström 23 februari, 2015 - 15:58

Jo de var dom, gjorde med jordnötssmör och hade kokos på

Svara
Anneli Lundqvist 23 februari, 2015 - 16:07

Gotte!

Svara
Helena B 23 februari, 2015 - 15:22

Hej hej!
Mums, ser sååå gott ut! Kan ju vara något att äta efter träning…..
Undrar bara om du har hört på nyheterna idag ang. den ”senaste” forskningen ang att så många väljer bort gluten?
Känns som forskaren är köpt av lantmännen.
Kram från ett snöigt Avenyn

Svara
Åse 23 februari, 2015 - 15:28

Ja det är så dumt! Man ska helst bli intolerant först för att inse att gluten INTE är bra!? Om ALLA slutar med glutenprodukter så har vi ju inga problem.
Anna Hallén skrev så bra om detta för ett tag sedan, med anledning av just denna kvinnan som gick ut om det. KRAM!

Svara
Emma 24 februari, 2015 - 08:12

Det Anna skrev var ju som ett skämt. Alltså förlåt, men hon hittade ju rent av på skrämselfakta. Jag gillar din blogg och upplever att du är påläst, men det Anna skrev var faktiskt på en helt annan (och riktigt låg) nivå.

Svara
Åse 24 februari, 2015 - 09:27

Jag vet att Anna alltid har referenser till det hon skriver så specificera gärna det du inte håller med henne så kan jag be Anna bemöta det.
Nu vet jag inte exakt vilken artikel med skrämselpropaganda du tänker på men den artikeln jag refererade till i min kommentar är denna: https://www.kostradgivarna.se/2012/11/experimentera-absolut-inte-med-glutenfri-kost/
Här hittar du lite källor och referenser till hennes påståenden: https://www.kostradgivarna.se/2014/04/en-fraga-ett-svar-en-livsforandring/

Svara
Lisa Skarneholt 23 februari, 2015 - 14:21

Mathias Bergström

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.