6,8K
Mandelsmör, honung, kokosmjöl och vanilj mixas i matberedare tills det går ihop till en deg. Är du nötallergiker så kan du byta ut mandelsmör mot jordnötssmör, dvs om du inte är jordnötsallergiker också.
Receptet kräver en sirapsliknande sötning för att få bra konsistens. (dvs typ honng)
Men i min värld så är honung den bästa sötningen efter frukt och bär, naturligt och i detta receptet så är det så små mängder.
Varje kula innehåller ca 74 kcal ooch 2 g kolhydrater.
Jag pulsade i lite hasselnötter också. Gott och blir härlig crunch! Vilka nötter som helst kan användas.
Rulla, rulla, rulla!
In med kulorna i frysen i 10 minuter och under tiden så gjorde jag chokladen.
Man kan använda smält mörk choklad men jag tycker det blir lika gott (och nyttigare) med hemmagjort chokladöverdrag!
Kokossmör kan uteslutas, eventellt ersättas av krämig kokosmjölk!
Någon vaktade under fotograferingen 😉
Klara!
Fulländade i all sin enkelhet!
Skriv ut
Hej vänner, har ni en bra start på veckan? Det har inte jag *morr*
Therese (PT) avbokad och istället fick jag in en Katja-dejt (min Kiropraktor) eftersom jag dels hade både en låsning mellan skulderbladen (av all hostning) och den sedvanliga i höften som ibland är värre än vanligt.
Är fortfarande inte helt kry och hoppas verkligen jag blir bättre i veckan.
Jag svängde ihop lite gott och utgick från mitt recept på jordnötskulor i min bok Ät & Njut.
Enkelt och snabblagad recept på godsak!
Mandelsmör, honung, kokosmjöl och vanilj mixas i matberedare tills det går ihop till en deg. Är du nötallergiker så kan du byta ut mandelsmör mot jordnötssmör, dvs om du inte är jordnötsallergiker också.
Receptet kräver en sirapsliknande sötning för att få bra konsistens. (dvs typ honng)
Men i min värld så är honung den bästa sötningen efter frukt och bär, naturligt och i detta receptet så är det så små mängder.
Varje kula innehåller ca 74 kcal ooch 2 g kolhydrater.
Jag pulsade i lite hasselnötter också. Gott och blir härlig crunch! Vilka nötter som helst kan användas.
Rulla, rulla, rulla!
In med kulorna i frysen i 10 minuter och under tiden så gjorde jag chokladen.
Man kan använda smält mörk choklad men jag tycker det blir lika gott (och nyttigare) med hemmagjort chokladöverdrag!
Kokossmör kan uteslutas, eventellt ersättas av krämig kokosmjölk!
Någon vaktade under fotograferingen 😉
Klara!
Fulländade i all sin enkelhet!
Skriv ut
Mandelkulor med kokoschoklad (glutenfria, mejerifria)
Ingredienser
Kulor
- 1 dl mandelsmör
- 1 msk eko honung
- 1 msk kokosmjöl
- (ev 0,5 dl rostade hasselnötter)
Chokladöverdrag
- 3 msk RAW kakao
- 3 msk kokosolja
- 3 msk kokossmör alt. krämig kokosmjölk
- lite valfri sötning (jag använde några droppar stevia)
Instruktioner
- Kör ingredienserna i matbererdare tills det blivit en deg som går att rulla.
- Rulla 10 kulor, ställ in i frys ca 10 minuter.
- Rör ihop ingredienserna till chokladen, smält på låg värme.
- Doppa kulorna i chokladen. Ställ in i frysen i 5 minuter och upprepa sedan proceduren. Knip av chokladen på undersidan och förvara sedan kallt.
Näringsinnehåll
- Portioner: 10
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
38 kommentarer
Hej…ser att du använder Raw Kakao…är det mycket bättre ,mindre kollisar än den vanliga från Fazer?
Hej Åse! Vilka fantastiska recept du har! Är så glad att jag hittade hit! Jag testade att göra dessa kulor igår och allt gick bra tills jag skulle göra chokladöverdraget. Den bara rann av kulorna och villa inte fastna och blir så där fint som på dina. vad kan jag ha gjort för fel? Har jag smält allt för mycket?
Maria
Hej Maria! Tricket är att göra det i omgångar med infrysning en stund emellan! Så 2-3 lager choklad.
Tack för snabbt svar! Jag gjorde så men chokladen ville ändå inte fastna, jag hade kanske dem i frysen för kort tid. Ska göra dessa snart igen och då får de vara inne en längre tid. 🙂
Fantastiska foton du tar allt som oftast! Och hunden är ju bedårande söt!
Har använt många av dina recept hemma hos oss nu. Mannens blodsockervärden ser jättebra ut, och han mår så mycket bättre. Snart får han svar på långtidssockret, ska bli spännande!
Lisa
En fundering bara. Kokossmör, är det samma sak som rostade kokosflingor som man mixar till smör? Jag har använt det i ”godis” förr, men vill bara kolla så att jag inte tar fel. Kram Erika
Love this!! Looks amazing <3
https://aspoonfulofnature.wordpress.com/
Godmorgon! Som jag saknat att följa dina uppdateringar på bloggen, nätet i Thailand har inte varit det bästa….! Men nu har jag läst ikapp 🙂
mmm, de där kulorna ser riktigt smarriga ut. ha en fin dag, kramen
Men näää… Vad tråkigt! Hoppas det blir bättre nu.
Krya på dig!
Vilka fina godbitar! Ser ljuvligt ut. Hoppas du känner dig bättre snart!
Hej Åse
Det såg gott ut det måste jag testa.
Fy a det är inte roligt och ha ont i höften har själv fått reda på att jag har atros så det är bara och träna på som sjukgymnasten har sagt .Har du Atros ? till sist vi får kämpa på och bli vän med det onda grrrr.
Kram Ewa
Så veldig godt ut! Hvordan laget du sjokoladeovertrekket? 🙂
Det står i recceptet.
Jonna Åström
Hej. Är krämig kokosmjölk=kokosgrädde eller vad är skillnaden? Mvh Helen
både ja o nej, båda funkar. finns tex santa marias coconut creamy som är en mer krämig kokosmjölk, även garant men kokosgrädde är typ samma!
Hej
Tillhör den del av nötallergiker som varken tål nöt, mandel eller jordnöt vilket också innebär att jag allergisk mot stenfrukt såsom äpple, päron, körsbär mm samt baljväxter (jordnöt) ärtor mm och då är det svårt med vissa LCHF recept, framför allt godsaker
Kan jag tro!!
Vilken söt vakthund du har
Maria Eriksson
En fråga: menar du jordnötssmör om man är nötallergiker eller menar du egentligen någonting annat? ( inom () )
Jordnötter är ingen nöt så är man nötallergiker så är det många som tåler jordnötter.
Ok. Det hade jag i gen aning om! Tack för ditt svar
Ska man vara petig så är väl mandel egentligen inte heller en nöt, utan ett frö? 😉
Jag har nog faktiskt aldrig träffat en nötallergiker som inte är allergisk mot jordnötter också, däremot vet jag flera nötallergiker som tål mandel. Är det vanligare att det är tvärtom, alltså att nötallergiker tål jordnötter, men inte mandel? Kan ju iochförsig tänka mig att det ibland är så att man bara antar att man inte tål jordnötter om man är nötallergiker, kan ju kännas dumt att chansa och eventuellt behöva åka in på akuten 😛
Nej mandel är en stenfrukt 😉
2/3 som är nötallergiker är det även mot jordnötter men som sagt det vet man ju själv 🙂 Jag vet en del som inte tål mandel men däremot jordnöt och tvärtom (tex våra vänner vi var hos på Sportlovet) så det är lite olika det där.
Hejsan!
Du skriver att den bästa sötningen i din värld är honung, jag försöker dra ner på sockret men älskar te och brukar söta m hermastas men tror det triggar mitt sötsug ännu mer…. Föreslår du honung då eller har du ngt annat tips??
Tack på förhand!
Kram Liza
Jag föreslår att du tar bort sötningen helt i te om du tom triggas av söta smaker. Just vardagssötma tycker jag är det största problemet, att hela tiden lära härnan att den behöver sött.
Det är när vi lär hjärnan att den inte behöver sött hela tiden som många då och då kan äta ngt sött och njuta av det.
Anneli Lundqvist
Men Gud vad gotte!
Sitter och äter en i detta nu
Nä vad fuskigt! var dem goda???
Jo de var dom, gjorde med jordnötssmör och hade kokos på
Gotte!
Hej hej!
Mums, ser sååå gott ut! Kan ju vara något att äta efter träning…..
Undrar bara om du har hört på nyheterna idag ang. den ”senaste” forskningen ang att så många väljer bort gluten?
Känns som forskaren är köpt av lantmännen.
Kram från ett snöigt Avenyn
Ja det är så dumt! Man ska helst bli intolerant först för att inse att gluten INTE är bra!? Om ALLA slutar med glutenprodukter så har vi ju inga problem.
Anna Hallén skrev så bra om detta för ett tag sedan, med anledning av just denna kvinnan som gick ut om det. KRAM!
Det Anna skrev var ju som ett skämt. Alltså förlåt, men hon hittade ju rent av på skrämselfakta. Jag gillar din blogg och upplever att du är påläst, men det Anna skrev var faktiskt på en helt annan (och riktigt låg) nivå.
Jag vet att Anna alltid har referenser till det hon skriver så specificera gärna det du inte håller med henne så kan jag be Anna bemöta det.
Nu vet jag inte exakt vilken artikel med skrämselpropaganda du tänker på men den artikeln jag refererade till i min kommentar är denna: https://www.kostradgivarna.se/2012/11/experimentera-absolut-inte-med-glutenfri-kost/
Här hittar du lite källor och referenser till hennes påståenden: https://www.kostradgivarna.se/2014/04/en-fraga-ett-svar-en-livsforandring/
Mathias Bergström