Hel lax i ugn – grundrecept

av Åse

Go midda! Nu är det inte mycket kvar av maj! Och hörde på nyheterna att det är den varmaste maj sedan 1880, då man började göra mätningar!
Hur har ni upplevt maj? Har ni gjort mer/mindre av något än annars??
Jag är SÅ LYCKLIG över att det varit så många ”äta-ute” kvällar på uteplatsen! Förra året tror jag vi åt ute 1-2 ggr!!

I går blev det lax! Hade två färska infrysta laxbitar som jag tinade.

Detta är ett så enkelt men gott recept!
Lax, smör, salt (eller örtsalt som jag har), citron och dill! Plättlätt!

Hel lax i ugn

Jag gjorde en räksallad till med räkor, blandade bladgrönsaker, avokado, olivolja, italiensk salladskrydda och äppelcidervinäger. Till det en majonnäs på lime och dill (och salt)

Ett tips så här i en tid då det är lätt att det blir lite mer alkohol än vanligt.
Vatten i all ära men ibland är det lite piffigt med något annat men de flesta alkoholfria bubbel på bolaget ligger på 53-75 g socker per liter! Det är MAKALÖST!
Rawson’s Retreat ligger på 8 g socker per liter! Dvs 2.8 g kolhydrater per 100 ml och man dricker väl ca 120-150 ml i ett glas.
Jag tycker denna är god! (0,5%) och ersätter mer än gärna vanligt bubbel med det här just nu!

Vill ni ha ett gott recept på örtsås med räkor så kommer det här:

Örtsås
1,5 dl majonnäs
4 dl creme fraiche
1 dl vispad grädde
3 dl finhackad dill
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl skalade räkor

Blanda creme fraiche och majonnäs, krydda med dill och salt, peppar. Vänd ner den vispade grädden. Ställ kallt, några timmar. Vid servering rör ner räkorna.

Så här tillagar jag laxen!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Hel lax i ugn – enkelt recept


  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

1 kg laxfilé
50 g smör
6 citronskivor
4 vippor dill
salt (gärna örtsalt) och peppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 150 gr.
Salta och peppra laxen, hyvla smör äver och runt om laxen. Lägg på citronskivor och dill.
Sätt in en ugnstermometer i laxen och låt laxen gå till ca 54-56 grader då blir den saftig! (ca 20-25 minuter)

Fler goda laxrecept hittar ni HÄR

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

13 kommentarer

Stekt lax med godaste citronsåsen - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 25 augusti, 2021 - 14:54

[…] och saltar och pepprar. Vill man inte använda portionsbitar så kan man ju tex ugnsbaka laxen! HÄR har ni ett recept på det. Givetvis kan mn använda annan fisk om man hellre vill ha […]

Svara
Carina 23 maj, 2020 - 16:49

Supergott !!

Svara
Bountys - Keto, Lågkolhydrat, LCHF - 56kilo.se - Inspiration, Livsstil & LCHF Recept 18 september, 2018 - 09:37

[…] Idag är jag ledig, ja så ledig som jag kan vara, men jag har i alla fall satt en autoresponder på mailen 😉 Juni & Noel har studiedag och det är massa skjutsande och hämtande på agendan idag till allt från tandläkare, gymnastik etc och jag är gräsänka fram till torsdag. Jag ska även ta mig till Väla och se om jag hittar något kul på Cervera, det är klubbveckor nu! Michelle och hennes Jeff kommer på middag i kväll, kul! Får fundera ut något gott att äta! I går gjorde jag i alla fall helstekt lax i ugn efter detta bra grundreceptet! […]

Svara
Catherine 2 juni, 2018 - 14:25

Ska laga detta i dag och min förban…ugnstermometer har lagt av. Kan du säga ungefär hur länge laxen ska vara inne för att komma upp i 50-52 grader i 150 gr ugnsvärme? 20 min? 30?
Kan du rekommendera en riktigt bra ugnstermometer vore jag tacksam då jag behöver köpa en ny och inte har varit så nöjd med den senaste…krånglig att använda och höll inte länge.

Svara
Åse 2 juni, 2018 - 15:00

Hej! Det står redan i receptkortet :)) och jag har en ETI therma 1 som är grym. Håller med, svårt att hitta bra termometrar!

Svara
Catherine 3 juni, 2018 - 08:53

Jättegott som vanligt!

Svara
Catherine 1 juni, 2018 - 11:07

OK, tack igen! Ser fram emot att pröva det!

Svara
Catherine 1 juni, 2018 - 09:15

OK, tack! Bra att jag kan fortsätta använda Herbamare med gott samvete:-) En följdfråga: jag inser nu att jag haft en tendens att översteka lax för aldrig att min blir så saftig och mör som din. Jag ska börja med termometer och låta den gå till 50-52 grader innetemperatur. Gäller det även filébitar, eller bara en hel laxbit? En dum fråga kanske, men jag ville bara vara säker på att det är samma temperatur som gäller oavsett om man använder hel laxsida eller filébitar. Tack på förhand!

Svara
Åse 1 juni, 2018 - 09:26

Det gäller även bitar! Och gärna låg temperatur! :))

Svara
Catherine 31 maj, 2018 - 15:25

Är Herbamare OK? Jag gillar det men det kanske innehåller mycket socker…vilket örtsalt använder du?

Svara
Åse 31 maj, 2018 - 22:26

Herbamare är perfekt! Det använder jag också =)

Svara
Anna 31 maj, 2018 - 12:34

Hej! Jag vill slå ett slag för alkoholfria viner,finns flera bra på Systembolaget.Sen har många matbutiker alkoholfria viner.

Svara
ÅsaS 30 maj, 2018 - 20:58

Lax är väldigt tacksam mat! Jag brukar göra ungefär som du, men använder Arlas Smör&Rapsolja i sprayflaska, och spraya laxen med. Den är såå smidig att använda. Skaka, spraya, klart! Perfekt att smöra plåtar/formar med också.

Alkoholfritt vin kanske vore nåt att testa. Skulle vara ”kul” att kunna dricka något festligt även de kvällar/nätter ungdomarna är ute på vift (eller man själv ska upp tidigt dan efter), och ändå kunna ta bilen vid behov. Har du fler tips på goda, köpvärda alkoholfria viner (både vita och röda)?

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.