Kycklinggyros pizza

10 september, 2018

Det jag älskar med att laga mat och att vara receptkreatör är just det att recept lever. De går att förbättra, förändra beroende på tycke och smak, beroende på årstid, humör och livsmedel.

Jag älskar Fat Head pizzadegen men har velat fortsätta utveckla den något.
Nu tycker jag att jag fått till den helt!

I mitt ursprungsrecept så har jag använt proteinpulver men det finns två nackdelar med det.
1. Dels vill jag helst ha så få ingredienser som möjligt i receptet och det är många som inte har proteinpulver tillgängligt.
2. Det skiljer sig mkt proteinpulver emellan och resultatet kan därför skiljas åt.

Generellt är jag inte så glad för Risentas mandelmjöl då det är väldigt finmalet och kan göra LCHF bak lite torrt men i just den här degen blir den perfekt!

Mozzarellan och färskosten är smält och något avsvalnad och vispas ihop med ägg.

I degen använder jag även oregano och vitlökssalt, vitlökspulver + salt fungerar så klart också bra!)

När degen är klar låter jag den vila i ca 15-30 minuter i kylskåpet, då blir den lättarbetad!

Perfekt deg!

Jag delar degen i två delar så jag får ut två pizzarundlar. Vill man ha en tjockare botten, dela inte degen.

Strö lite mandelmjöl på bakbordet och även ovanpå degen. Jag plattar först ut den med händerna sedan både kavlar jag och använder händerna.

Några minuter i ugnen senare! Doooooooften! (Ni måste ha vitlök och oregano!)

Elastisk och brödlik! Puuuuuuuurrfect!

Jag köpte färdig kycklinggyros. MEN det går så klart hur bra som helst att använda kycklinglårfilé som man steker upp med gyroskrydda (recept nedan) och som man sedan strimlar fint.

Pizzasås, riven ost, kycklinggyros – in i ugnen tills osten smält!

Isbergssallad, vitlökssås, röd kebabsås, pfefferonis, rödlök – alltså FULLÄNDAT GOTT!

Receptet på godaste vitlökssåsen hittar ni HÄR
Receptet på röd kebabsås hittar ni HÄR

Skriv ut

Kycklinggyros pizza

  • Författare: Åse
  • Portioner: 2 1x

Scale

Ingredienser

Pizzadeg:
180 g riven mozzarella (ca 3,5 dl)
28 g färskost (2 msk)
1 ägg
100 g finmalet mandelmjöl
2 krm vitlökssalt
3 tsk torkad oregano

Gyroskrydda:
2 msk spiskummin
2 msk vitlökspulver
12 msk chilipulver
1 msk malen koriander
1 msk paprikapulver
1 msk torkad persilja
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1 kryddmått med kanel

Topping:
Gyroskyckling
isbergssallad
rödlök
tomat
pfefferoni
riven ost


Instruktioner

Blanda ihop ingredienserna till såserna och låt dem stå kallt ett tag.

Sätt ugnen på 220 gr.
Lägg den rivna mozzarellan i en mikrosäker bunke. Klicka ner färskosten.
Smält i mikron i 1,5-2 minuter beroende på mikrougn. Jag kör på 750 w i 2 minuter.
Rör ihop med en gaffel.
Lägg över i matberedare med flatvisp (går att bearbeta för hand också, men då tar det längre tid)
Låt svalna en stund. Vispa ner ägget så det blir en slät smet.
Vispa ner mandelmjöl, vitlökssalt och oregano.  Vispa ihop till en klibbig deg. Låt degen vila i kylskåp någon halvtimme så blir den enklare att arbeta med.
Lägg lite mandelmjöl på bakbord och kavla ut / platta ut med händer till rundel. Strö lite mandelmjöl över om det behövs. (Max 2 msk under och över)
Nagga med gaffel.
Grädda i 6-8 minuter tills bottnen är gyllenbrun.
Lägg på pizzasås, ost och gyroskryddad kyckling och grädda i nedre delen av ugnen tills osten smält.
Toppa med strimlad isberg, skivad rödlök, tomatskivor, pfefferoni och sås.


 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde!
31 kommentarer
12

31 kommentarer

Viktoria 2 september, 2019 - 11:00

Funkar det att ha med den här som matlåda? Jag tänker främst på om degen klarar att bli värmd igen i micron.

Svara
Åse 2 september, 2019 - 11:40

Ja absolut! Det har min man med sig idag 🙂

Svara
Röd kebabsås - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 1 september, 2019 - 16:00

[…] blir det kycklinggyros pizza! En söndagspizza utan onödiga kolhydrater och utan vetemjöl, då njuter jag utan tråkiga […]

Svara
Diana 1 juli, 2019 - 21:25

Hej Åse.
Jag har just upptäckt din blogg & blivit väldigt inspirerad till att testa LCHF! Men jag undrar om det finns näringsinnehåll till recepten så att man vet hur många kolhydrater man får i sig?

Med vänlig hälsning,
Diana

Svara
Åse 1 juli, 2019 - 21:29

Hej!

Med lchf behöver man sällan räkna varken kolhydrater eller kalorier eller övrig makro.
Jag rekommenderar istället att man lär känna livsmedel som är naturliga och låga i kolhydrater så behöver man inte förlita sig på att räkna. Det är nyckeln i min egen resa.
Om du känner att du måste veta då rek jag att du lägger in receptet i kostbevakningen.se
En del recept räknar jag ut energi på – mest för att visa hur låga de är (som bröd och sötsaker) vanlig lchf mat där man äter grönsaker till istället för potatis etc är alltid låga i kolhydrater här.

Svara
Cevapcici med ajvar och tomatsallad - 56kilo.se - En mat & Inspirationsblogg 14 mars, 2019 - 12:46

[…] vi ska äta ikväll, Michelle kommer hem en vända – lutar åt kycklingkebab, kanske tom en kycklingkebabpizza! Åh ja det får det nog […]

Svara
Elisabet 1 september, 2019 - 11:02

Är pizzasåsen i botten densamma som röda kebabsåsen på toppen?

Svara
Åse 1 september, 2019 - 12:58

Nej det är en vanlig pizzasås, jag köper Muttis eller Icas eller gör egen (Recept HÄR)

Svara
Viktoria 23 februari, 2019 - 11:59

Hej! Jämförde lite mellan dina fathead recept och jag såg att i vissa är det fiberhusk och i andra inte. Vad tycker du är att föredra? Ha det strålande!

Svara
Åse 23 februari, 2019 - 12:03

Hej!
Hm inget av recepten innehåller fiberhusk?

Svara
Pizza med tryffelcreme och bresaola och Pizzaplåt! - 56kilo.se - En mat & Inspirationsblogg 17 februari, 2019 - 16:22

[…] ska prova min fathead botten som ju är glutenfri och låg i kolhydrater också på den men först ut var en vanlig deg! […]

Svara
Beatrice Johansson 8 januari, 2019 - 20:49

Kan man ersätta mandelmjölet med nått annat mjöl om man är nötallergiker ?

Svara
Godaste och enklaste vitlökssåsen - 56kilo.se - Lågkolhydrat recept, livsstil & inspiration 5 januari, 2019 - 15:51

[…] God till min smarriga gyrospizza! […]

Svara
Fat Head Pizzadeg 56kilo - 56kilo.se - Inspiration, Livsstil & LCHF Recept 19 november, 2018 - 09:32

[…] Jag gör numera degen utan proteinpulver – LÄS detta receptet! Det är lite andra […]

Svara
MosterM 18 november, 2018 - 19:35

Gyrospizzan den var grym. Seglar snabbt upp på topp 10. Du har bästa recepten. Tack.

Svara
Åse 18 november, 2018 - 20:27

Oj så kul att höra! tack! 💕

Svara
Boksignering och godaste Pizzan - 56kilo.se - Inspiration, Livsstil & LCHF Recept 14 november, 2018 - 23:02

[…] söndags gjorde jag min favoritpizza, Kycklinggyrospizza! Recept HÄR Jag har ofta en Fathead deg i kylskåpet, så är det bara att snabbt få till en pizza när man […]

Svara
Barn och skola (igen!) och så lite bakning 7 oktober, 2018 - 15:40

[…] det förut men botten blev riktigt, riktigt bra. Receptet hittade jag i bloggen 56kilo.se och här kan ni läsa det. Min pizzadeg (gjorde bara en pizza, inte två som det står i receptet) såg ut […]

Svara
Lotta 19 september, 2018 - 16:49

Detta blev supergott! Även mina två tonårssöner gav den godkänt och det är den första LCHF-pizza som fått det 😊 Denna botten kommer jag absolut använda mer!
En fråga med – ugnstemperaturen i dina recept, är det varmluftsugn?

Svara
Åse 19 september, 2018 - 16:50

Vad roligt att höra! 💜 Nej då står det alltid 🙂

Svara
MarianneK 16 september, 2018 - 20:02

Jag har ingen micro, så jag satte min KitchenAid skål i vattenbad. Det gick alldeles utmärkt. Det tog mig jättelänge att hitta organiskt proteinpulver och det kostade skjortan, så fortsätter nog att använda det tills paketet är tomt! Får fråga Google vad annat jag kan använda det till.
Pizzan blev i alla fall busgod och skriver detta medan nummer två ligger i ugnen.
Tack för alla härliga recept Åse xx

Svara
Ulrika 14 september, 2018 - 12:29

Hej!
Om man köper färdig Gyroskyckling struntar man i kryddblandningen då?
MVH Ulrika

Svara
Åse 14 september, 2018 - 12:30

Hej! Yes! =)

Svara
Ulrika 13 september, 2018 - 20:50

Ser ut som en dröm! Den botten ser ju helt otrolig ut!

Svara
Stenhusmonica 11 september, 2018 - 11:18

Ser underbart ut! Ska färskosten med in i micron?

Svara
Åse 11 september, 2018 - 11:46

Yes!

Svara
Stenhusmonica 11 september, 2018 - 12:25

Tack för informationen!

Svara
Popprinsessan 11 september, 2018 - 10:15

Måste bara testa denna pizzan inom kort! Ser fantastiskt gott ut!

Svara
Laila H 10 september, 2018 - 20:41

Men Åse!! Slurp så gott det ser ut!! 😍
Fick hem din nya bok idag – så fin! Nu blir det soffan och en kopp thé med den.
Tack för alla goda recept du delar med sig av. Och annan inspo såklart!
Kram Laila

Svara
Jeanette J 10 september, 2018 - 19:51

Blev pizza ikväll. Absolut bästa LCHF pizzabotten jag smakat. Degen var lätt att hantera. Lyckades dessutom få till lite krispiga kanter. Tack för all tid du lägger ner på att utveckla olika recept.

Svara
Eva Larsson 10 september, 2018 - 18:30

Så gott det ser ut! Den får vi testa!

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.