Kyckling/Fläskfilé gratäng med ädelost och bacon

av Åse

I går kylskåpsrensade jag lite.
Detta blev så grymt gott att det kan ha varit det godaste jag ätit på länge!

Jag serverade timjankryddade rotfrukter till, men vill man dra ner på kolhydraterna så kan jag rekommendera grillade ovanjordgrönsaker.

Så klart kan man variera med fläskfilé i denna rätten också.

Foto: Lisa Wikstrand

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kycklinggratäng med ädelost och bacon


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

1 kilo kycklingfilé
1 spetspaprika
150 gram blåmögelost
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
3 msk mango chutney
12 msk tamarisoja
salt, peppar
1 paket bacon

Sätt ugnen på 225 gr.
Rensa kycklingfiléerna och dela i två delar. Salta och peppra och stek i smör så de får lite yta, lägg sedan över i form.
Skär paprikan i mindre bitar och fördela över kycklingen.
Skär baconet i mindre bitar och stek tills den nästan är knaprig.
Koka upp grädde, crème fraîche med ädelost och smaksätt med mango chutney, soja, salt och peppar. Häll över ädelostsåsen på kycklingen och toppa med bacon. Grädda gratängen mitt i ugnen i ca 20 minuter.


Instruktioner

Sätt ugnen på 225 gr.
Rensa kycklingfiléerna och dela i två delar. Salta och peppra och stek i smör så de får lite yta, lägg sedan över i form.
Skär paprikan i mindre bitar och fördela över kycklingen.
Skär baconet i mindre bitar och stek tills den nästan är knaprig.
Koka upp grädde, crème fraîche med ädelost och smaksätt med mango chutney, soja, salt och peppar. Häll över ädelostsåsen på kycklingen och toppa med bacon. Grädda gratängen mitt i ugnen i ca 20 minuter.

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

20 kommentarer

Ingrid Haienhjelm 3 oktober, 2024 - 04:16

Skall ha lite bjudning
Blir perfekt
Goda smaker tillsammans
Men jag tar vanlig soja

Svara
Uhlrika 31 augusti, 2023 - 10:19

Supergod! En av mina kyckling rätts favorit






Svara
Fia 10 september, 2017 - 19:50

Ojojoj, sååååå gott!!! Smakerna gifter du perfekt i munnen! Gjorde rostad blomkål till. Med vitlök och parmesan. Mmm… Längtar redan till mina matlådor! Tack för inspirationen och receptet!

Svara
Åse 11 september, 2017 - 15:29

Vad roligt att det smakade!! =)) <3

Svara
Katarina 20 januari, 2017 - 16:03

Ser mycket gott ut. Alternativ till servering? Klyftpotatis el ris? Vad tycker du?

Svara
Jen 17 januari, 2016 - 20:43

Hej Åse,
Har du möjligen något tips på vin rött och/eller vitt att dricka till denna rätt??

Svara
Catherine 6 november, 2014 - 22:01

Hej Åse,
Tänkte laga detta när vi har gäster i helgen…blev dock lite tveksam över skillnaden mellan grön- och blåmögelost. Är det någon skillnad…i affären ser alla ostar ut att innehålla ”grönt” mögel, så jag undrar vad blåmögelost är, eller om det bara heter olika i olika länder fast det egentligen syftar på samma sak…? Annars kanske du kan förklara skillnaden…?
Tack för en toppenblogg och fantastiska recept, jag lagar i princip bara dina recept numera!

Svara
Åse 6 november, 2014 - 23:04

Hej! Du kan ta blåmögel också! =) Smaklig spis!

Svara
Katten 31 maj, 2014 - 15:41

Blev vansinnesgott detta!

Svara
Anna 20 januari, 2014 - 10:31

Ska pröva det här receptet till helgen när vi har gäster; känner mig inspirerad av alla lovord!
Undrar bara en sak: måste det vara spetspaprika, eller går det lika bra med vanlig paprika? Är inte riktigt säker på vilken skillnaden är…

Svara
Åse 20 januari, 2014 - 12:21

Det går lika bra med vanlig paprika =))

Svara
Ewa 15 december, 2013 - 22:10

Så gott! Till och med barnen gillade det och berömde den goda smaken på såsen

Svara
Affie 12 december, 2013 - 17:01

Åh…ligger raklång nu och bara andas…så gott detta var!

Svara
Lena Karlstam 11 december, 2013 - 17:55

Skulle du säga att denna rätt är frysbar?

Svara
Helena 11 december, 2013 - 17:32

Låter supergott! Har du tips på någon bra mango chutney, som inte har socker som första ingrediens?

Svara
Åse 11 december, 2013 - 18:33

Nej då får man nog tyvärr göra själv.

Svara
annette 11 december, 2013 - 17:00

Hej
Ser gott ut är dock inte förtjust i mögelost, tror du att det kan funka med en annan sorts ost?
Kram kram

Svara
Åse 11 december, 2013 - 18:33

All ost fungerar!

Svara
Barbro 11 december, 2013 - 16:28

Vad gott det där ser ut att vara-måste bara provas nån dag. Men vad är tamarisoja för något`?
Ha en fortsatt bra dag. Kram från en som gillar din blogg.

Svara
Åse 11 december, 2013 - 16:45

tamarisoja är en sockerfri, bättre soja från Renee Voltaire =)

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.