Gooood morgon!
Först och främst vill jag bara passa på och tacka för alla kommentarer ni ger!
Ni är så många numera som varje dag lämnar efter er några rader och sprider så mycket positiv energi både till mig och andra som läser bloggen, TACK! Det är så mycket roligare numera att skriva här inne! ❤
I söndags förmiddags plockade jag fram lövbiff från frysen och hade ingen aning vad jag skulle göra.
Jag bestämde mig för en gryta så jag skar upp lövbiffen i strimlor och lät den bräsera.
Det här är ett superbra grundrecept för en mör, långkokt lövbiffsgryta!
Genom att låta lövbiffen bräsera så får man en oerhört mör gryta och ingen skosuletorr lövbiff.
Färdigbräserad!
Grytan går sedan att smaksätta på olika sätt.
Vill man inte använda mejeri så kan man bara blanda i lite heta kryddor som tex sriracha, sambal oelek eller varför inte lite kokosmjölk med röd eller grön curry?
Men basen består alltså av en buljongbräserad lövbiff!
Jag valde att smaksätta med creme fraiche och grädde, fast ska erkänna att jag var lite trött på just gräddiga såser så nu får det bli mindre av den varan närmsta tiden!
Senap- och dragon är en smakfavorit så det fick bli det och det blev sååååå gott!
Jag serverade med bönpasta som jag hade färdigkokt i kylskåpet och en god sallad. Men välj vilket tillbehör som helst! Skriv ut
Krämig mör lövbiffsgryta
- Portioner: 6
Ingredienser
1,2 kilo lövbiff av innanlår
smör att steka i
salt, peppar
2 gula lökar
1 vitlök solo
Vatten + 3 msk köttfond (kalv, ox)
1/2 msk kinesisk soja
Sås:
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
3 tsk torkad dragon
0,5 msk honung
salt och peppar
Garnering: Hackad persilja
Instruktioner
Skär lövbiffen i strimlor på tvären.
Stek hastigt i omgångar så den får färg i het panna med matfett. Salta och peppra något.
Lägg över i tjockbottnad gryta.
Finhacka lök och vitlök och fräs mjuka i samma panna som lövbiffen stekts i.
Rör ner lökfräset med köttet och häll sedan på vatten så det knappt täcker, rör ner fond och soja och låt puttra under lock i ca 2 timmar.
Rör ner creme fraiche och grädde och smaksätt med dijonsenap, dragon och honung. Vill ni inte använda honung så går det bra med fibersirap eller sockerfri lingonsylt men lite sötma behövs för att runda av smaken av dijon- och dragon.
Avsluta med att smaka av med ev mer salt och peppar.
Låt småputtra i ca 5 minuter innan servering, servera den med hackad persilja som garnering
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
61 kommentarer
[…] här godingen åt vi igår när vi firade Alice födelsedag, den postades HÄR på bloggen 2017 och har njutits av många under åren med fina betyg! Så enkel och god! 2 timmar […]
Hej! Vad tror du om att göra detta på älginnanlår
OMG vilken gryta! Såsen… såsen.. SÅSEN!!!!!
Hi Hi! Underbart att höra att det smakade! Tack för feedback! 🌟
Tack ☺️ så man blandar ner allt i kvarvarande vatten när allt är klart kan jag tänka mej?
Har testa 2 andra av dina recept och dom va super.
Så jag inte klantar till mej här .
Läs instruktionerna igen så ser du hur det ska vara 🙂
Härligt att du gillade de andra recepten!
Helt superb gryta
Tack för feedback! 🌸
Supergod! Hade i lite svartvinbärsgelé och det gjorde susen
Alllltid ett säkert kort! Kul det smakade!
Vad menas med ”1 vitlök solo”?
Det är en sorts vitlök: https://www.mathem.se/varor/vitlok-solo/vitlok-super-solo-250g
Kan ersättas med 2 vanliga klyftor.
Har gjort denna rätt ett antal gånger nu, och njuter varje gång! Helt underbar!
Tog upp ett innanlår från nöt från frysen och skulle skiva den i stora fina lövbiffsskivor men det blev mest slamsor. Tänkte att då får jag göra en gryta istället för oxrullader som var den ursprungliga planen och snubblade på detta recept. Ser enkelt och gott ut med rena smaker så nu ska vi testa! Tack för många bra recept.
Härligt Markus! Hoppas det smakade!
Innan Mello på Friends Arens testar jag det här receptet och once again, en fullträff! Okomplicerat men väldigt gott! Nu får vi se vad gästerna ger för betyg 🙂
Spännande recept! Skall prövas ikväll. Låter riktigt gott.
Så gott! Och köttet faller isär bara du tittar på det 🙂 Bröt av med lite stevia istället för honung!
Härligt det smakade! =) trevlig söndag!
Hej, funkar det att servera med hackad persilja ovanpå? Eller blir det konstigt ihop med dragon?🤔
Nej det tror jag blir gott till!
hva er dragon? hvilken type saus er det 😮
Dragon är en krydda
Sååååååå god lövbiffsgryta, den godaste som jag ätit 🙂 Mums, tack :))
Det här receptet provade jag häromdagen. Oj, vad gott det blev, ny favorit! Sen jag hittat din blogg har det blivit många nya favoriträtter. Tack för att du finns 😍
Härligt att höra! Tack för feedback! <3
Ser jättegott ut som så många andra av dina recept och skulle bli perfekt till helgen att bjuda vår vänner på. 🙂 Jag såg i kommentarerna att detta är en rätt som även skulle bli bra att laga till i crock-pot och jag har precis införskaffat mig en sådan och har inte riktigt lärt mig att beräkna tider osv. Så min fråga är då, (uppskattningsvis) hur lång tid och på hög eller låg ska jag beräkna för denna rätt?
Hej! Gnereellt så säger man 6-8 timmar på hög eler 3-4 timmar på låg. Lövbiff är ju ett mört kött så jag hade inte kört det för länge utan satsat på lägre delen antingen på låg eller hög.
Tack – det blir till att testa på lördag. 🙂
Toppengod, den gör jag fler gånger 🙂
Hej!
Ska jag ta mindre vatten om jag gör grytan i Crockpot?
Du kan ta lite mindre vatten ja om det är i Crockpot!
Helt underbar god gryta och så enkelt, sköter sig själv på spisen! Tack för goda recept <3
Härligt att höra! <3
👍Både ser och låter gott- ska prova det ikväll.
Tack för en mycket inspirerande blogg som ger tips på både smarriga recept, mode och inredning. 😊
Tack för ett kanonrecept, kommer jag göra många gånger…åt med wokad broccoli till, mmmmm
Hej! Det ser så himla gott ut så detta får det bli i morgon! Jag undrar dock om det spelar någon roll vilken fibersirap jag använder, clear eller gold?
Älskar dina recept! 🙂
Ska inte spela någon roll 🙂
Hej, det verkar vara en god gryta som jag kommer att prova att göra. Blir något osäker på vad som är
1 vitlök solo? Är det en enstaka klyfta eller en hel vitlök?
Tack för alla recept och tips som du delar med dig av!
Hälsningar Marie
vitlök solo är en speciell vitlök som består av en hel klyfta liksom 🙂
Förlåt om det är dum fråga, men mellan steg 4 o 5 borde det stå att man häller den frästa löken över köttet i grytan?
Tack för alla fina recept!
Sant! Jag skriver in, tack!
Oj blev nästan chockad när jag läste ett köttet skall puttra i TVÅ timmar … dessa tunna strimlade bitar … men jag skall göra som du säger. Skall bli spännande …
Åh ser gott ut! Tycker inte heller om gräddiga såser och ingen annan här hemma heller utan gillar mer tunna såser med mer sky och buljong så gärna mer recept med tunna såser:-))) kram
Tror du att det fungerar i Crock-pot?
Absolut.
Alltså senap!! Gör ju vilken gryta som helst otroligt mustig, utan att ge någon direkt senapssmak.
Jag känner mig också hyfsat trött på gräddiga såser för tillfället… En pastafavorit är att bara hoppa gräddsåsen och istället steka tillbehören i mer fett (och toppa med någon god ost). Tycker smakerna kommer fram bättre då!
Hej
Ser jättegott ut!
En liten fråga, jag tycker det är en djungeln med alla sötningsmedel! Försöker att inte använda socker men ibland så behövs det och jag har tänkte att köpa hem något men vet inte vad.
Har du något tips?
Tack på förhand Maria
Jag använder mest Icas sötströ! Den doseras som socker.
Hej Åse!
Vilken bönpasta rekommenderar du? Vilken tycker du personligen är godast liksom? 🙂
Risentas gul bönpasta 🙂
Gott! Ska jag göra i helgen tror jag. I nån het variant 🙂
Hej Åse
Det ser gott ut men då jag ska undvika grädde CF,så skulle jag uppskatta flera recept utan.
Ha en bra dag
Kram Ewa
Kul att du ger till om mejerifritt oxå. 😃
ger tips….skulle det stå.
Oj, det där såg riktigt smaskigt ut! Tack för receptet, ska jag laga!😍 Kram Anna
Ser så gott ut 🙂
Verkligen mumsigt! Hela familjen tyckte att den här rätten får jag göra om.
Vad härligt att det smakade! Tack för feedback 🌷
Hej en dum fråga kanske men dehär med vattnet att de knappt ska täcka? Vad menas med det ?
Inga frågor är dumma =) Vattnet ska nätt och jämt vara över köttet/löken. Dvs knappt under det översta på köttet.
Tänk dg att du ligger och flyter på rygg i havet och det man ser av dig är halva ansiktet och lite av en hand, knäskål etc. Förstår du?