I går var Micheloppan och hennes Jeff här och eftersom vi blir så många vid matbordet så är ju grytor och gratänger ett givet kort.
Jag tog lite av det jag hade hemma och det blev såååååå gott!
Kycklingfilé, skivad och stekt hastigt i smör med allroundkrydda.
I formen med grovt hackad paprika i olika färger.
Strimlad Milano salami (godaste salamin!)
Sedan en sås på färskost och creme fraiche, kryddor och riven lagrad ost. HIMMELSKT GOTT!
Det som gör smaken är salamin, den rökta paprikapulvret och chilin.
Tillsammans med syran från creme fraichen, färskosten och vitt vin/citron blir det fin balans i rätten.
En riktig helgrätt!
Jag hade föredragit en god sallad till men hade inget hemma haha så det blev ugnsrostade rotfrukter istället.
Min favoritchilisås är Cholula! Den har jag till det mesta. Sätter fram på bordet så kan man höja hettan genom att stänka på maten.
En supermysig kväll med alla mina barn ♥️
Här kommer receptet och jag tycker absolut ni ska prova denna rätten!
Skriv utKrämig kycklinggratäng med salamin och rökt paprika
- Portioner: 6
Ingredienser
1000 g kycklingfilé
80 g salami
2 st Paprikor
3 dl creme fraiche
200 gr. naturell färskost
2 vitlöksklyftor
1 msk tamarisoja
2 tsk + rökt paprika (börja med mindre mängd)
het chilisås (sriracha/sambal/choloula) – ta favoriten och efter smak!
salt, svartpeppar
En skvätt vitt vin alt 1 msk pressad citronsaft
2 dl riven lagrad ost
smör att steka i
grillkrydda/allroundkrydda
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 gr.
Strimla kycklingfilén och stek hastigt i smör (Den ska bara få färg).
Krydda med favoritgrillkryddan/allroundkrydda. Lägg över i ugnssäker form.
Grovhacka paprikorna och lägg över. Strimla salamin och fördela över kyckling- och paprikan.
Koka upp creme fraiche, färskost och rör ner riven vitlök, soja, rökt paprika och chili. Vispa ner vinet/citronen och smaka av med salt & peppar. Smaksätt eventuellt med mer rökt paprika och chili. Det ska vara sting i såsen och den rökta paprikan ska vara påtaglig, det är dessa två kryddor som gör rätten.
Rör ner den rivna osten. Häll såsen över kycklingen och gratinera mitt i ugnen i ca 20 minuter tills gratängen fått fin färg.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
9 kommentarer
[…] åt vi igår och barnen tyckte det var såååå gott! Det påminner lite om DENNA kycklinggratängen, fast samtidigt […]
Ytterligare en fantastisk god rätt! Tusen tack 🙏🏼
Salami Milano är alltid ett säkert kort, mild, men smakrik.
Ska absolut laga denna rätt nån dag framöver. Har faktiskt blivit ”duktigare” med maten nu, efter semestern. Nystarten funkade tydligen denna gång, då även J är med på noterna, eftersom det var hans önskan och idé. Känns hoppfullt!
Mysigt med alla barn/ungdomar samlade! Det är inte varje kväll det händer här heller..
Kram
Heja heja Åsa! Vad roligt att det funkar bra! Kramar!
Hej Åse
Är färskost Cream cheese , kvarg eller Keso? Online översättningen till engelska inte helt tydlig. Ville göra dina frallor också.
Håller med om Chilula, också Schiracha vilket jag vet att du också använder.
,
Färskost är creeme cheese 🌸🔆
Detta måste prövas nästa helg! Lät supergott!
Rökt paprika har jag inte använt tidigare, är det en krydda?
Kram
Anna
Yes! Ska förtydliga det 🙂
Tack! Ska leta efter den 😁
Anna