Krämig Fisk- och Skaldjurssoppa med dillolja

Fynd - Festlig roséchampagne

av Åse
Betalt Samarbete med Dryckestipset, för dig över 25 år

Jag berättade ju om fisk- och skaldjurssoppan som jag åt på Tjörn, som jag ville försöka återskapa och här är den! Blev SÅ god!
En len, smakrik soppa med skaldjurstoner och frisk örtolja.
Till den testade vi den här nyheten!
Nicolas Brobergière Cuvée Rosé – Den bäst prissatta Champagne som nu går nu att beställa!

Nicolas Brobergière Cuvée Rosé har en ljust apelsinrosa färg med fina bubblor och ett krämigt skum. Doften är ungdomlig och bärig med inslag av röda äpplen, smultron och blodapelsin, samt en tydlig mineralton. Smaken är frisk och torr med en aptitretande syra och en lång, elegant eftersmak.
Perfekt till alla tillfällen!

Nicolas Brobergière Cuvée Rosé finns i Systembolagets beställningssortiment och kan enkelt beställas till din lokala butik.
Observera att det kan vara längre leveranstid då det är en ordervara
Läs mer om vinet HÄR och lägg en beställning till ditt systembolag.
ART NR 77759 | Nicolas Brobergière Cuvée Rosé | 750 ml | ALK 12 % | 258 KR

Över till receptet!
Jag hade fin Kolja i frysen som jag tog fram.
Jag valde att souvida den för att få perfekt temperatur. 49 grader i 30 minuter.

Först snabbrimmade jag de frysta filéerna i 5 dl kallt vatten och 2 msk salt i ca 15 minuter, det gör att den håller ihop och får jämn sälta.
Citronpeppar, citronzest och smör på innan den åkte ner i Sousviden.

Har man ingen sousvide kan man så klart snabbt pochera koljan i några minuter tills den är klar.

Dilloljan mixas snabbt ihop med stavmixer och silas.

All toppings förbereds och lägges i tallrikarna. Även dilloljan.


Jag hade koncentrerad hummerfond i och det blir ju så klart inte lika bra som äkta hummerfond, så har ni möjlighet att koka egen fond så gör det! Byt då ut koncentrerad hummerfond och 5 dl vatten mot fonden,
Här kommer recept!

Hemlagad hummerfond

Ingredienser till ca 5 dl fond:

Skal från 2 kokta humrar (inkl. huvud och klor)
1 morot, skivad
1 schalottenlök eller gul lök, grovhackad
1 selleristjälk, skivad
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1–2 msk cognac (valfritt men rekommenderas!)
8–10 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 l vatten
Lite smör eller neutral olja
Så här gör du:

Krossa hummerskalen grovt (med baksidan av en kniv eller kavel).
Fräs skalen i smör eller olja i en stor kastrull några minuter tills de får lite färg.
Tillsätt tomatpuré och grönsaker. Fräs ytterligare någon minut.
Häll i vin och ev. cognac. Låt koka upp och reducera lite.
Tillsätt vatten, kryddor och låt sjuda under lock i ca 30–45 minuter.
Sila fonden genom en finmaskig sil och reducera den ytterligare om du vill ha kraftigare smak.

Häll gärna upp soppan i tallrikarna när ni ska äta – ett trevligt inslag!

Toppa med lite extra dillolja!

SÅ gott!

Här kommer receptet!
Har du testat receptet? Berätta i kommentarsfältet vad du tyckte! ❤️

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Krämig Fisk- och Skaldjurssoppa med dillolja


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk tomatpuré
2 msk smör
1 dl vitt vin
1 msk cognac (valfritt, men ger djup)
46 msk hummerfond (t.ex. Touch of Taste)
7 dl vatten
3 dl vispgrädde
400 g vit fisk (torsk, kolja eller liknande)
Salt och vitpeppar
1 tsk citronjuice (efter smak)

Topping:
100 g skalade räkor
1/2 liten fänkål, tunt skivad
12 rädisor, tunt skivade
4 msk dillolja
Färsk dill

Dillolja (till ca 4 msk):
1 dl olivolja
1 stor näve färsk dill (ca 1520 g)
Salt och nymald svartpeppar


Instruktioner

Soppan:
Fräs schalottenlök, vitlök och tomatpuré i smöret i en kastrull tills det doftar gott.
Tillsätt vitt vin och cognac. Låt koka upp och reducera något.
Rör i hummerfond och vatten. Låt småkoka i ca 10 minuter.
Tillsätt grädden och låt soppan sjuda ytterligare 5–10 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och citronjuice.
Mixa soppan slät med stavmixer om du vill ha den sammetslen.
Lägg i fisk skuren i kuber och sjud några minuter tills den är precis genomkokt. Ta av från värmen.

Dillolja:
Mixa dill och olivolja slätt i en liten mixer eller med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Sila om du vill ha en klarare olja, annars behåll den gröna dillen för extra smak.
Vid servering:
Lägg fänkål och rädisa i mitten av varje tallrik. Toppa med räkor och dill och dillolja.
Häll försiktigt på soppan runt om. Ringla över mer dillolja.

Notering

571 kcal · 6,2 g kolhydrater · 33,9 g protein · 44,8 g fett

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

Annons för TrendRehab

Min kod 56KILO ger JUST NU hela 26% rabatt på nästan ALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab

2 kommentarer

Malin 3 juni, 2025 - 18:54

Men herregud så gott!!! Jag sitter här och dräglar i soffan. Detta ska jag absolut göra snarast. Tack för recept och inspiration. 👌🫶

Svara
Åse 4 juni, 2025 - 10:32

Hihi härligt att höra! Stor kram!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.