Köttfärslimpa med svamp- och timjansås

18 september, 2019

Ett smarrigt recept på köttfärslimpa med min populära smarriga timjansås, med smörstekt svamp blir den ännu godare!
Köttfärslimpa är ju ett sådant bra familjerecept.

Saltgurka är ett måste! MUMS!
Jag serverade potatis och sparrisbroccoli till.

Skriv ut

Köttfärslimpa med timjansås

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6 1x

Scale

Ingredienser

1000 g nötfärs
1 gul lök, grovt riven
2 ägg
0,5 dl pofiber
2 msk tomatpuré
2 dl grädde
3 msk kalvfond
1/2 msk dijonsenap
1 msk tamarisoja*
2 krm peppar
1 msk torkad oregano
1/2 msk torkad timjan

Timjansås:

400 g champinjoner (färska eller frysta)
smör att steka i
2 st schalottenlökar
3 dl grädde
4 dl creme fraiche
2 msk kalvfond
2 tsk dijonsenap
1 msk soja
1 kruka timjan
1 tsk svartpeppar
1 krm salt


Instruktioner

Sätt ugnen på 175 gr.
Blanda ihop ingredienserna till köttfärssmeten.
Forma två limpor och lägg i ugnssäker form.
Sätt in i ugnen i ca 45 minuter.
Under tiden gör såsen:
Fräs svampen i torr panna. När den vätskats ur helt, lägg ner en klick smör. Stek knaprig. Salta och peppra något.
Finhacka schalottenlöken och fräs i lite smör. Vispa ner övriga ingredienser och svampen och smaka av.
Låt sjuda i ca 10 minuter.
När köttfärslimpan är klar, häll av spadet. Sila. Vispa ner en del i såsen och häll runt köttfärslimpan. Garnera gärna med tomater.


 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde!
10 kommentarer
3

10 kommentarer

Ann-Sofie 23 september, 2019 - 08:50

Hej!
Lagade denna rätt igår, sååå himla god sås, hade mos och mycket rårörda lingon till, super:)

Svara
Åse 23 september, 2019 - 08:59

Vad kul att höra! 🤩

Svara
Jennica 19 september, 2019 - 18:21

Åh, det här ska jag testa snart!!
Och lite off-topic – förstår om du är upptagen och inte hinner svara – men familjen ska till Hbg i december och fira mamsens 70-årsdag så jag undrar om du har något tips på någon bra och mysig restaurang? Vi kommer att vara 10-12 personer, varav 2 är barn, 10 och 12 år gamla. Behöver absolut inte vara något jättefancy, utan bara maten och servicen är bra ☺ Tack på förhand <3

Svara
Åse 23 september, 2019 - 09:14

Hej!

Oj det är ett stort sällskap 🙂
Kol, Nelly’s Food, Creo är några mysiga! Drottninggatan 35 också!

Svara
Jennica 23 september, 2019 - 10:09

Haha, ja, hela tjocka släkten känns det som =D och alltid svårt att hitta, och kunna boka, något för ett så stort sällskap. Tusen tack för tipsen – har kollat lite på Kol och gillade det, men ska in och titta på resten också! Tack igen ☺

Svara
Åse 23 september, 2019 - 14:03

Gör det! Du hittar säkert något! PS Nelly’s brunch is to die for!!!

Svara
Jennica 23 september, 2019 - 14:11

Åh ja, har ju läst om det här i bloggen och tänker att om vi får tid över för brunch i Hbg så ska jag banne mig gå dit! =D

ÅsaS 18 september, 2019 - 19:17

Köttfärslimpa som är såå gott! Med hemkokt lingonsylt på egenplockade lingon.. Ja, jag vet, det bor en liten skogsmulle inom mig. Plockar både bär och svamp så fort jag får möjlighet till det. Känner ro och lugn i både kropp och själ där i skogen, som balsam.

Svara
Jeanette 18 september, 2019 - 16:32

Alltså, dina såser ser bara så goda ut. Detta måste provas! Btw, har du sett att Maxi har fryst schalottenlök, typ som örtaskarna, ifrån picard? Tycker det är jättebra för ibland behöver man så lite och jag glömmer alltid att köpa färsk. Kram

Svara
Åse 18 september, 2019 - 16:33

Yes! Faktiskt använt i denna såsen igår 😂🙌🏻

Kram!

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.