Köttbullar i tomatsås

av Åse

Hej hej!

Åh idag har det inte varit mycket med mig, idag satte det sig även på energin och hals och täppa är värre fast hostan ngt bättre.
Precis legat och sovit på soffan i knappt 1,5 timme tillsammans med Alice som också är sjuk.
Vaknade nu och det är helt becksvart ute!
Får se vad det blir till middag, Daniel får sno ihop något.

I går åt vi dock detta men då var jag piggare! Och iofs detta är ju inget som varken kräver tid eller energi som tur är!
Jag använde tryckkokarefunktionen (Manual på 5 minuter / high sedan naturligt utsläpp) i min Crockpot express men det fungerar att göra på spisen eller i vanlig crockpot (5-6 timmar på LÅG)

Jag började med såsen! Fräste lök och vitlök i lite olivolja till de mjuknat.

Sedan fick tomatpuré gå i och rostas lite för mer smak.

Köttbullesmeten svängdes snabbt ihop, tänk på att aldrig blanda köttfärssmet för mycket då blir köttbullarna trea och sega då fettet kryper ut.

När tomatsåsen är färdig (dvs alla ingredienserna i) så är det bara tt rulla väl tilltagna köttbullar och stoppa ner i såsen!

Detta är sååå himla gott! Våra barn älskar detta och det är en perfekt bjudrätt!
Servera spaghetti till om ni äter det eller varför inte olivoljefräst strimlad vitkål med lite goda pastakryddor?

Vintips: Druvan Sangiovese passar perfekt till detta.
Medelfylligt med en aning tanniner blir perfekt.

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Köttbullar i tomatsås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 8

Ingredienser

1 kg nötfärs (eller valfri färs)
1,5 dl havregryn (eller 2 msk pofiber för lågkolhydratalternativ)
2 dl mjölk (eller gräddmjölk alt buljong )
1 ägg
1 gul lök, finriven
4 vitlöksklyftor, finrivna
2 msk senap
2 msk konc. kalvfond
2 msk kinesisk soja
(1/2-1 tsk salt)
2 krm vitpeppar

Blanda alla ingredienser men inte för mycket.
För mycket blandande gör att fettet kryper ut och köttbullarna blir torra.

Tomatsås:
23 msk olivolja
1 finhackad gul lök
2 vitlöksklyftor, finhackade
800 g krossade tomater
3 msk tomatpuré
23 msk mörk balsamvinäger
2 tsk torkade örter som basilika, oregano, timjan
12 tsk salt
12 krm svartpeppar
(1 dl grädde)


Instruktioner

Tomatsås: Hetta upp olivoljan i en kastrull.
Rör ner lök/vitlök och värm under omrörning till löken mjuknat.
Tillsätt sedan tomatpuré och fräs vidare någon minut.
Tillsätt sedan tomater, balsamvinäger, örtkryddor, salt och peppar.
 Smaka av.
Rulla rejäla köttbullar och lägg ner i tomatsåsen.
Lägg på ett lock och låt sjuda i 10 minuter.
Vill man ha lite rundare sås, tar man sedan upp köttbullarna och vispar ner grädde, låter koka upp snabbt och lägger sedan ner köttbullarna.
Garnera med basilika och servera gärna riven parmesan till valfritt tillbehör!

Reklamlänkars
MASSOR MED DEALS! Dessutom ger min kod 56KILO24 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser!

 

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

11 kommentarer

Leena C. 14 januari, 2023 - 01:27

Jag gjorde dessa köttbullar av ekologisk blandfärs eftersom jag hade det i frysen. Körde dom i vanlig crockpot i ca 5 timmar på låg värme. Himmel så goda dom blev…..så möra!
Min man gillade dom skarpt också. Hade sedan lite grädde i tomatsåsen vid servering.
Kommer att göra dessa fler gånger!
Tack för ett fantastiskt recept! 🤗😋

Svara
Åse 14 januari, 2023 - 09:20

Vad roligt att höra Leena!

Svara
Sari 26 november, 2024 - 22:03

Var står det 5 timmar i Crockpot?

Svara
Åse 27 november, 2024 - 10:27

I inlägget?

Svara
Johanna W 13 januari, 2023 - 05:22

Hej, trycker du på steam, turbo och sen sätter tiden på 5 min?
Har precis köpt crockpot och är så nöjd. Lägg gärna ut flera recept.

Svara
Åse 13 januari, 2023 - 09:36

Hej, steam funktionen är till för att ånga grönsaker.
Jag stänger locket och vrider knappen neråt för att stänga ventilen, trycker på MANUAL och ändrar TEMP / PRESSURE till HIGH och tiden till 5 minuter. Skippar turbofunktionen i detta receptet då det går så fort ändå.
Har du kikat i Crockpot arkivet? Där kommer löpande ut nya recept. https://www.56kilo.se/kategori/recept/crockpot/

Svara
Fredrik 12 januari, 2023 - 16:25

Köttbullarna ser nästan filmiska ut så goda!

Svara
MH 12 januari, 2023 - 07:47

Krya på er ,inne på andra veckan nu, så segt bli av med. Vila och dricka vatten och vitaminer men det är ju du duktig på. Har sällan varit med om nån flunsa faktiskt som varit så länge. Önskar ingen detta faktiskt.
God bättring. MH/Österlen

Svara
Jeanette 11 januari, 2023 - 21:28

Låter väldigt gott!! Skriver upp på listan med rätter som ska lagas 🙂
Krya på er! 🤗

Svara
Linda 11 januari, 2023 - 19:39

Krya på dig! 🥰 Så segt när man bara känner att man vill komma igång med annat.

Svara
Åse 11 januari, 2023 - 19:40

Taaaack Linda ❤️
Ja, sjukt trist detta! Men jag hoppas att det bara är denna veckan så vi kan komma igång med liiiiiivet nästa vecka!
KRAM!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.