9,3K
Jag har provat att baka denna både med råsocker och med Ica Sötströ + steviadroppar och det blir bra med vilket som!
Skriv ut
– Mamma, är denna nyttig? I så fall är den magisk! 10-åringen och hans kompis smaskade glatt i sig!
Och jag håller med, denna var M A G I S K T god!
Seg, kladdig, syrlig och saftig!
Prova denna hörrni!
Jag har provat att baka denna både med råsocker och med Ica Sötströ + steviadroppar och det blir bra med vilket som!
Skriv ut
Citron- och kokosbitar Glutenfria, Lågkolhydrat
- Totaltid: 50
Ingredienser
Smördegen
- 2,5 dl mandelmjöl
- Sötning motsvarande sötman från 0,5 dl socker *
- 1,5 dl rostade kokosflingor
- 80 gram smör
- 0,5 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
Fyllningen
- 2 ägg
- 1 msk kokosolja
- Sötning motsvarande sötman från 1 dl socker *
- Saften av 1/2 ekologisk citron + skalet av 1 hel (dubbla om smaklöst kokosfett används)
- 2 msk mandelmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
- 0,5 tsk vaniljpulver eller lite vaniljextrakt
- 1 nypa salt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180 gr rader.
- Lägg bakpapper i en form på ca 20 x 20 cm eller mindre. (Mindre form = högre kaka)
- Rosta kokosflingorna och blanda sedan alla ingredienser till smördegen i en matberedare med knivar. Kör tills allt har gått ihop.
- Tryck ut i form.
- Grädda i ca 20 minuter, håll koll så det inte bränns.
- Under tiden, kör ihop ingredienserna till fyllningen till en slät smet.
- Ta ut smördegen och häll fyllningen ovanpå.
- Grädda i ca 20 minuter till.
- Låt svalna (ställ gärna kallt i en timmes tid) och skär sedan lagom bitar. 10 bitar för en dessert och i 20 bitar för en (i mitt tycke) lagom godbit.
- Pudra med florsocker eller Sukrin Melis eller varför inte kokosflingor?
- Servera gärna lite kokosgrädde till (Garants behöver man inte vispa) eller vispad grädde.
Notering
- * Titta på ditt sötningspaket om du använder sötningsmedel hur det ska doseras för att motsvara socker.
- 10 bitar med sötningsmedel: 195 kcal ⎪4 g protein ⎪2 gram kolhydrater ⎪18 gram fett
- Förberedelsetid: 10
- Tillagningstid: 40
Näringsinnehåll
- Portioner: 10
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
46 kommentarer
Hej kan man utesluta kokosflingor eller måste man ha med det i smördegen? Är inte så förtjust i kokos. Ska ha degen till en annan projekt 🙂
Hej igen, så nu har jag haft dem i kylen i minst 24 timmar och nej, dem blev ändå inte sega, men godare blev dem! Nu är dem in te längre så söta, dem är precis som din son sade: MAGISK goda! 🙂 Mitt nya favoritkaka blir det, for sure 🙂 Tack igen!
Härligt de smakade!! De blir som segast när man använder råsocker 🙂
Ju, juste och segs blev dem inte heller ? vad gjorde jag för fel?
Tyvärr supersvårt för mig att svara på… :/
Tänkte på det, lät du dem stå i kylskåp några timmar innan servering? Det är då blir sega och goda 🙂
Hej igen, gjorde dessa idag och låt mig börja med: oh my good god! såå goda dem blev 🙂 men mina ser inte alls ut som dina…för mig blev det ett knaprigt guldbrunt botten och fyllningen blev gulaktigt. Fint och gott, lite för sött men gudars så gott 🙂 Tack för receptet!
Härligt det smakade! Jag använde nog vaniljpulver och det färgar smeten mörkare, den ska vara gulaktig =) Tack för påminnelsen, det blir nog en laddning sådana i dag! =)
Hej, tänkte göra den till morgondagens fika, hur ska den bäst förvaras tills dess?
Tack på förhand /Jelena
I kylskåpet går bra =)
[…] familjen bakade jag lite gott, en variant på mina Citron- och Kokosbitar. Helt underbart goda blev dem! Som vanligt, söta med vad ni vill, det där är individuellt vad […]
I dag har jag lagat denna supergoda kaka! Har väntat på att få hem Cocosa Citron, men fick nöja mig med min vanliga cocosolja och ta extra citron. Tror att det nog blir lite syrligare med den andra oljan.
Jag använde Teflonduk (som bakplåts”papper” men går att återanvända gång på gång. Det gick väldigt bra. Smorde dock ändå, ifall att.
Så nu har jag en kaka med till i morgon när jag står för det ätbara då vi hjälper son med familj att flytta. Tacopaj blir det också.
Hej!
Ska baka denna underbara kaka, men efter att ha jagat runt efter kokosfett i 3 butiker men bara hittat kokosolja samt kokosfett i ”smörförpackning” i kyldisken (sån silver i blå förp. man alltid använt till ischoklad) så undrar jag om man kan använda denna sistnämnda istället? Eller det är samma ska som det kokosfett som finns i burkar? (Inte det smaksatta då)
Någon som vet?
Hej! kokosfett (kokosolja) för finnas i de flesta butikerna. De som oftast finns är Kung markatta. Annars har hälsokost! Kokosfettet i silverpaketet är högst processat så rekommenderas inte!
Okej!
Japp jag hittade kung markattas kokosOLJA. Då kan man alltså använda den kokosoljan istället? (Är det samma sak som kokosfett? Nu blev jag förvirrad
Yes =) samma sak! Kokosfett är en olja 🙂 Blir hård i temperaturer under 25 grader och smälter vid högre temperatur.
Hej!
Liite panik =) Ska göra dessa nu på morgonen men har inget folie eller smörpapper hemma. Vad är syftet med att klä en form? Den ser ju inte så hög ut kan man inte bara ta en vanlig form och smörja? Smörpapper ligger väl knappast kvar?
Kram
Stina
Det är enklare att lyfta upp sedan för att skära bitar och få ut kakan från formen 🙂
Jättegoda! Jag använder oftast Tagatesse som sötning och då högst hälften av det som står i recepten….här använde jag Tagatesse i botten och fikon + en liiiiiten skvätt honung i fyllningen, mmmmmm
Nu har jag provat många av dina recept och allt har blivit väldigt bra, tack! 🙂
Använder du normalsaltat eller osaltat smör?
Denna ska testas till helgen när vi väntar gäster. 🙂
Kram
Normalsaltat :))
Tack för snabbt svar. Sitter och skriver inköpslista, så då blir det rätt direkt. 🙂
Hur mycket dadlar skulle du använda till detta? Lika mycket i dl som socker? Har dadlar hemma så… 🙂
Ja prova att blötlägga samma mängd i hett vatten och gör sedan puré av det. Googla på hur man gör om du inte vet. Jag vet inte exakt hur smaken blir, jag använder råsocker när jag gör denna.
Jättegod! Det tyckte även sonen ( som egentligen inte gillar citron..)
Vill säga att det går jättebra utan sötning i smördegen, glömde den nämligen!
Tycker inte den triggade att äta mer, jag känner nog också att jag mår sämre av gluten än av socker!
Kul det smakade!!
Alltså dessa var ju löjligt goda! Bakade med ICAs sötströ (stevia) och de blev helt gudomliga! Godare än mycket jag tidigare bakat med både mjöl och vanligt socker 🙂
Kul att höra!
Hej!
Känner lite sådär inför sötningsmedel så jag skulle vara mycket tacksam för om du skulle vilja skriva ut hur mycket honung du skulle använda just till denhär kakan, både i deg resp smet.
Honung är ju lite sötare än socker så jag hade tagit lite mindre.
Ååhhh vad den var god!! Du skriver sötning motsvarande sötman….i receptet, vad har du för sötning? Jag använde strö sötrix från LCHF butiken och det blir ju någon speciell smak med sötningsmedel. Jag äter lchf för att jag mår så bra av det, inte för att gå ner i vikt. Så jag är inte rädd att ha i tex honung. Men jag undrar om du vet om 1 dl honung är som 1 dl socker? Tack för en fantastisk inspirerande blogg!! Kram Catarina
Jag använder råsocker. Honung är lite sötare än socker så du kan nog ta lite mindre. Vet inte riktigt hur konsistensen blir med honung då det ju gör smeten ganska mycket blötare.
Menade såklart råsocker =)
Hej Åse!
Du måste ha ändrat i receptet för jag såg igår att du hade skrivit att du använde 0.5 dl rörsocker till kakan kan inte se det nu. Då skulle min fråga vara menar du i hela kakan inklusive fyllningen där det står 1-1,5 dl sötning och 0.5 dl i smördegen? DVS använde du 0,5 dl rörsocker totalt istället för 2 dl?
Trevlig mellokväll
Stina
Jag skrev att jag använde råsocker som sötma, mängden som jag skrivit har jag inte ändrat på. Jag hade 0,5 dl råsocker i smördegen och lite mindre än 1,5 dl i smeten 🙂
Trevlig kväll på dig också!
Jag måste ställa samma fråga som 10-åringen…är detta nyttigt? 🙂
Om man nu vill gå ner i vikt. Jag har ännu inte riktigt koll på hur detta med lchf funkar rent fysiskt i kroppen. Jag har noterat att jag blir lättare mätt o mindre sugen men om jag äter en sådan här kaka du nyss bakat misstänkerjag att jag vill ha mer än en. Det går väl inte att jämföra en sådan här med en som är bakad på mjöl o socker?! För mycket av båda är väl inte bra…
Tack för många spännande recept. En stor hjälp när man är ny o ska lära om.
Nyttigt (hälsosamt) och bra för viktminskning är två olika saker :)) bakar man denna med sötningsmedel så innehåller varje bit nära 0 i kolhydrater, kalorier innehåller den dock! Allt man stoppar i munnen ovanpå mat (dvs som man egentligen inte behöver) kan fördröja viktminskning. Jag själv äter godsaker (även lågkolhydrat) ytterst sällan.
Hej det låter supergott! Kan man byta ut mandelmjöl till kokosnötsmjöl och hur mycket ska man ta då? Är tyvärr allergisk :/
Tack för super bra inspiration!
Hej! Nej däremot tror jag att hasselnötsmjöl fungerar.
Ser jättegott ut. den ska vi pröva!
Hej!
Superbra blogg! Tack för alla tips! Undrar bara här om det är 195 kcal på 10 bitar eller om det är per bit? Kram
Per bit! =)
Tack för snabbt svar. Jag trodde att inte kroppen kunde hantera sockret ihop med allt annat och att jag då lagrar kolisarna som fett. Därför jag inte går ner i vikt. Sen att jag har ett sötsug är rätt och då ska jag låta råsockret stå kvar i skåpet. Prova med Bakery+ och se om jag blir triggad.
/Camilla
Oftast handlar det om vilka mängder. Äter man något som i sig inte är så mycket så kan det ändå generera ett ökat sug som gör att man äter på tok för mycket, det är en av de stora anledningarna till att jag undviker vetemjöl. (Jag är glutenkäsnlig)
Hej, nu blir jag nyfiken. jag kan absolut inte så mycket om vad som händer i våra kroppar med olika livsmedel som du kan men är mycket intresserad. Råsocker, påverkar inte det kroppen som vitt socker? Har det inte samma negativa effekt?
jag gillar inte heller Stevia och de andra, köpt någon Bakery+ som jag dock inte provat ännu. Råsocker har jag alltid haft hemma men trodde att jag skulle få sötsug om jag bakade med det. Kokossocker har jag också köpte men inte heller provat.
tack Camilla, trevlig helg
Jo råsocker är lika sött som socker och höjer blodsockret. Precis som honung och dadlar.
Däremot tror jag personligen på att ge kroppen det som den kan hantera, dvs vi har ett insulinsystem och är man inte sockerberoende eller diabetiker så kan råsocker, honung, dadlar etc fungera då och då. Det är bättre än raffinerat socker i alla fall, speciellt dadlarna.
Man får helt enkelt ta ställning till vad man vill använda, jag råder inte till någonting när det gäller sötning. Jag tror inte sötningsmedel är det optimala. Jag personligen äter hellre söta saker ytterst sällan och i liten mängd än ofta med konstgjort sött.
Jag kan äta 1 kaka av detta utan att få sötsug, men jag hade inte kunnat det om den innehöll vetemjöl eftersom jag är mer mjöltriggad än sockertriggad. Hjärnans biokemi är lite svår att förstå sig på ibland!