Knaperbakad sötpotatis och fylligt grillvin

av Åse

Happy lillördag på er!
Så var det dags för veckans vintips igen!
I förra inlägget provade vi Hardy’s Nottage Hill Chardonnay som både jag och Daniel tyckte väldigt mycket om!
Denna veckan (i fredags) har vi provat det röda vinet Hardy’s Nottage Hill Cabernet Shiraz
22052015-012A1025
Också en australienare på 60% cabernet sauvignon, 40% shiraz.
Årgång 2012.
Ett lite fruktigt vin som doftar vinbär, plommon med även kryddor & örter och ekfat. 
Smaken är torr och fyllig och fruktig. Ett riktigt härligt grillvin tycker jag! Passar klassiska kötträtter bra. Jag gillar fylliga viner!
Pris: 99 kr
Också en keeper tycker jag. Som sagt tidigare, gillar storleken på boxen. Perfekt till sommarens utflykter och sena grillkvällar.
Till vinet grillade vi så klart 😉 Vi grillade rejäla bitar oxfilé och så gjorde jag galet goda bakade sötpotatisar med knapriga skal.
Hemligheten? Jo!
Sätt ugnen på 230 gr. Sätt in potatisarna i nedre delen av ugnen.
Baka i 20 minuter.
Sänk värmen till 180 gr r efter 20 minuter och baka i ytterligare 1 timme. Låt sedan potatisen svalna och servera!
Voila! En härligt krämig sötpotatis med knaprig yta!
22052015-012A1029
Är sötpotatisen ett bättre hälsoval än potatis? Jag tycker varken den vita potatisen eller sötpotatisen är ett dåligt val! Tvärtom en bra källa till de som vill eller behöver lite extra kolhydrater. Kolhydrater är inte roten till allt ont 😉
Jag varierar båda sorterna några gånger i veckan då jag äter mer kolhydrater. Sötpotatisen är både kolhydratrikare och innehåller mer stärkelse (dock bättre glykemiskt index! Så den höjer inte insulinet liga snabbt) än den vanliga vita potatisen men däremot har sötpotatisen mer A, C och Kalcium, Mangan och Selen, saker vi ofta får för lite i oss här i Sverige.
Dessutom innehåller sötpotatisen mindre antinutrienter.
Den goda såsen var en rostad vitlökskräm, gott till grillat.
3 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
1 tsk honung
olja, salt
Skala vitlöksklyftorna och hetta upp lite olja i en panna. Sänk värmen och rosta dem i ca 10 min tills de börjat gulna, pressa dem i press och blanda med resterande ingredienser.
22052015-012A1033
Hoppas det smakar! ??
Vinet kan beställas HÄR.
Betalt samarbete med Vinguiden.com
Omdömet är ärligt och mitt personliga.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

15 kommentarer

Hannah 28 maj, 2015 - 20:54

Hej
Jag tänkte bjuda på potatisen till helgens grillning.. När skär du i den? Efter du tagit ut den eller innan ? .
Tack

Svara
Åse 28 maj, 2015 - 20:54

Yes =)

Svara
Ida Berglund 28 maj, 2015 - 07:50

Älskar både att få mat och vintips i din fantastiska blogg! ?
Potatisarna ska jag prova till ryggbiff i helgen!
?

Svara
Åse 28 maj, 2015 - 08:21

Tack, vad glad jag blir! ☀️

Svara
Anna 27 maj, 2015 - 16:31

Hej Åse! Tack för ytterligare ett recept som ser helt ljuvligt gott ut! Det ska jag testa i helgen om vädret tillåter utomhusgrillning 🙂 Jag tycker det är jättebra att du har vintips och även drinktips här på din blogg! Jag har vid ett flertal tillfällen beställt viner som du provat och rekommenderat och alltid blivit nöjd! Keep up the good work och låt dig verkligen inte nedslås av trista kommentarer om detta!
Hoppas du får en trevlig lilllördag!
Anna

Svara
Åse 28 maj, 2015 - 08:23

Tack, blir glad att höra det! ? Hoppas du fick en fin dag!

Svara
IH 27 maj, 2015 - 14:42

Hur mycket alkohol drycker du i veckan?
Tycker det blivit mer och mer vin och drinkar i din blogg.

Svara
Åse 27 maj, 2015 - 15:00

Hej! Jag har vinsamarbeten 1 gång i veckan numera så ja det är mer vin i bloggen! Fredag och lördag dricker jag lite vin och ibland någon drink om vi har folk eller vi är iväg. Ett fullständigt normalt bruk av alkohol, varken mer eller mindre än medelsvensson, skillnaden är att det syns i blogg och på instagram. Är det ett tillfredställande svar? Hur mycket alkohol dricker du i veckan??
Såna här kommentarer kommer varenda gång jag kör igång med vinsamarbeten så jag är van;) Dricker inte mer för att jag tipsar om vin såklart.

Svara
IH 27 maj, 2015 - 17:16

Tackar ödmjukt för ditt svar! Frågan verkar känslig!
Varför så otrevlig ton i senare delen av ditt svar?
Det var inte alls menat som ett påhopp utan jag var enbart nyfiken och visar man sitt liv öppet så tål man också allmänhetens nyfikenhet. Eller?
Jag gillar vin själv och dricker det ibland. Medelsvensson!
För övrigt har jag läst din blogg dagligen och gillat den. Har även två av dina böcker som jag nyligen köpt. Gillar dina recept.

Svara
Åse 27 maj, 2015 - 17:54

Absolut inte meningen att låta otrevlig! Svarade bara på frågan och försökte förklara sakligt så du och de som läser kommentaren fick korrekt svar. Däremot så när jag hade vinsamarbeten för 2 år sedan så kom det ifrågasättande kring förekomsten av vin i bloggen och mitt alkoholbrukande så det var det jag menade med att jag är van vid det. Det är ju så att bara för att det är vin på några bilder i bloggen så innebär inte det att det dricks hejvilt varenda dag.
Vin tillhör absolut livets krydda och hoppas du får lite vintips som du gillar =)

Svara
Karin 27 maj, 2015 - 11:44

Tack för tipset! Älskar sötpotatis, så detta måste verkligen testas. I kväll blir det rödbet och getost-paj från din blogg. Dagens höjdpunkt är att välja kvällsmaten ur din receptsamling. Hittills har allting varit super gott. Gillar dina recept för att de är beprövade. Så himla trist när man följer ett recept och man ändå måste ”lägga till” eller ”ta bort” … Det händer ALDRIG med dina recept! Tack för din fantastiska blogg!

Svara
Livet på Liden 27 maj, 2015 - 11:21

Jag gillar också viner med lite stuns i! Kryddigt och mustigt 🙂 Har upptäckt att jag inte alls gillar viner som benämns ”Lättdruckna”, de smakar ju inget! 😉

Svara
Åse 27 maj, 2015 - 11:46

Haha!! Samma här!! ??

Svara
Suzanne Hejjas 27 maj, 2015 - 11:09

Nu har jag beställt detta och det vita också som du rekommenderade förra veckan. Blev så sugen! Första gången jag beställer vin faktiskt så dina inlägg frestar… 🙂

Svara
Åse 27 maj, 2015 - 11:11

Hoppas du gillar! =)

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.