Klassiska Persiljejärpar med gräddsås

av Åse

Hej hej!

När jag och mamma låg på stranden så pratade vi om persiljejärpar och jag blev SÅ sugen!
Mamma brukar lägga persiljan som en liten klump i mitten och det är gott! Man kan blanda med lite smör så det blir persiljesmör och fylla med!
Men i mina järpar så gör jag enligt klassiskt recept: Blandar i köttfärssmeten!

Jag stekte mina järpar i ugnen i går (225 gr. i 15 min) för timman var sen, men jag kan faktisk tycka att en hederlig stekpanna med smör många ggr är godast!

Tillbehören är ju som godast när de är klassiska. Äter man striktare lågkolhydratkost än jag så skippar man potatisen och ersätter med tex blomkålsmos.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Klassiska Persiljejärpar med gräddsås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

Ingredienser

Järpar:

500 g nötfärs
1 msk pofiber
1 dl grädde eller valfri vätska
1 dl finhackad persilja
1 riven lök
1 ägg
1/2 msk kinesisk soja
salt, peppar
smör att steka i

Gräddsås:

steksky
2 dl vatten
2 dl grädde
1 tsk soja
1,5 msk konc. kalvfond
salt, peppar


Instruktioner

Blanda ingredienserna till järparna. Stek i smör i stekpanna tills järparna är genomstekta och fått fin färg.
Vispa ur pannan med 2 dl vatten. Sila ner i en kastrull. Häll i grädde, fond, soja och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra i 10 minuter.
Servera med valfritt tillbehör

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

10 kommentarer

Kjell-Ove Lennart Andersson 26 augusti, 2024 - 10:15

Vad är pofiber?

Svara
Catti 18 augusti, 2020 - 09:31

Jättegott!!! Jag har letat efter ett alternativ till mina klassiska köttfärsrecept (pannbiff – köttbullar – bolognaise) och det här var en riktig fullträff…lätt- och snabblagat och samtidigt jättegott!






Svara
Åse 18 augusti, 2020 - 09:57

Åh vad roligt att höra Catti!! <3

Svara
Jeanette 14 augusti, 2020 - 08:11

Fina du, vill bara önska en trevlig helg och säga tack för alla inlägg.
Så roligt att följa dig efter alla år, men jag är dålig på att kommentera här.
Kraaam Jeanette

Svara
Åse 14 augusti, 2020 - 09:05

Åh tack Jeanette! Roligt att höra 🥰
Stor kram!

Svara
Maria 13 augusti, 2020 - 20:06

Tack för en inspirerande blogg! Kan du inte skriv mer om hur du äter idag? Är själv 47 år och känner, väldigt tydligt, att kroppen inte svart på samma sätt som tidigare. Självklart pga hormoner/ förklimakteriet. Hur är det för dig, förstår att du ändrat ditt sätt att äta! Vad funkar för dig idag? Med fasta osv?
Tack ❤️

Svara
Åse 13 augusti, 2020 - 20:34

Hej Maria!

Jag har inte gjort några jätteskillnader men det jag gjort är att jag dragit ner markant på mejeri!
Jag fastar dessutom inte så länge som jag gjorde förr utan jag kan äta min frukost allt från 10 till 14. Det brukar ligga där.
Jag äter även mer kolhydrater än jag gjort de sista 9 åren. Kolhydraterna jag äter kommer främst från rotfrukter och ibland potatis men jag äter även lite frukt och lite havregryn och jag njuter av guldkanten (socker och mjöl) i små mänger ibland.
Så min kost kallar jag måttlig lågkolhydratkost.
Jag äter inte fettsnålt, jag är frikostig med olivolja, avokado etc.
Min kropp är glad, jag är glad och vågen går inte uppåt längre utan neråt utan ansträngning.
Livet är ju så, vi förändras och får då göra de justeringar vi behöver och mår bra av!
KRAM ❤️

Svara
Nina 13 augusti, 2020 - 17:05

Ååå, klassisk husmanskost – såå gott!

Svara
Åse 13 augusti, 2020 - 17:27

Javisst är det för jäkla gott! <3

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.