Jag älskar säsongsmat! Och butternutpumpa (butternut squash) är ju så gott! Påminner om pumpa och rik på A-vit, C-vit, Magnesium, Betakaroten & antioxidanter! Ca 8 gram kolhydrater per 100 gram.
I går kväll blev det en härlig middag med en lövgriffsgryta och gratinerad butternut! MUMMA!
4 portioner
600 gram lövbiff
ca 1 liter köttbuljong
ca 4 dl kantareller (champinjoner blir också gott)
1 gul lök
1 butternutpumpa
1 dl riven smakrik ost
2 dl creme fraiche med smak av kantarell och cognac
3 dl vispgrädde
1 msk oxfond
salt, peppar
smör att steka i
Strimla biffen och stek i het panna i rikligt med smör. Häll på buljongen och klyftad lök och låt allt bräsera i ca 1 timme under lock. Späd eventuellt med mer buljong om det behövs.
Under tiden smörstek kantarellerna, salta och peppra dem.
Halvera butternutpumpan och gröp ur kärnhuset. Strö över riven ost och salta lite. Gratinera i 200 grader i ca 20 minuter.
Häll bort det mesta av vätskan och rör ner grädde, fraîche och kantareller. Smaka av med oxfond, salt och peppar. Låt allt ta smak i ca 5 minuter.
Voila!
 
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
3 kommentarer
Ser gott ut! Det är så härligt med heta grytor nu när det är höst.
Vi har en butternutpumpa i kylen, så på lördag ska jag laga en halloweeninspirerad rätt med kalkonfilé och chèvregratinerad butternutpumpa.
men gud så gott!=)
Det ser så lækkert ud 🙂
Men lige et spørgsmål: kan man spise skallen på butternutpumpan?