Hej vänner!
Vilken värme vi fått idag!
Vi är ute på äventyr idag, på väg till lunch hos Flickorna Lundgren och sedan ska vi hälsa på vår vänner Annette & Jonas som har Arilds Vingård.
EGENTLIGEN borde vi klippa häcken haha men äsch den får vänta! Idag NU:ar vi!
Här kommer en älskad klassiker! KÅLPUDDING!
Yummie!! Här görs den med keso i som gör den än mer proteinrik och saftig.
ENJOY!

KÅLPUDDING med gräddsås och fluffigt potatismos
- Portioner: 6
Ingredienser
Köttfärssmeten:
700 gram köttfärs (nöt eller blandfärs)
1 dl vispgrädde
1 ägg
200 gram keso
1 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1 tsk salt
1 krm kryddpeppar
ca 1 kg vitkål
1 gul lök
smör att steka i
( 1-2 msk sirap)
3 msk koncentrerad kalvfond
1 dl vatten
1 dl grädde
SÅS
4 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
2 tsk kinesisk soja (eller 1 msk japansk kikkoman soja)
1 msk kalvfond
1 tsk dijon
2 tsk svartvinbärsgelé
salt, peppar
e.v redning
Luftigt potatismos:
1 kg mjölig potatis (t.ex. King Edward eller mandelpotatis)
salt
ca 75 gram varmt smör
2 dl varm mjölk
1 krm salt, 1/2 krm vitpeppar
(Valfritt) Färskriven muskot eller 1–2 msk riven parmesan för extra smak
(Valfritt) 0,5 dl vispad grädde för extra fluff
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 °C.
Blanda ingredienserna till färsen.
Skär bort stocken och skär vitkålen i mindre bitar och finhacka löken.
Stek vitkålen och löken mjuka i smör. Rör ev ner 1-2 msk sirap och låt karamellisera ca 10 minuter.
Blanda ihop färssmeten med hälften av det stekta kålfräset.
Bred ut allt jämnt i en långpanna och fördela resten av den stekta kålen ovanpå.
Blanda vatten, grädde med fond och häll sedan över kålpuddingen.
Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter.
Koka upp vispgrädde, soja, fond. Låt sjuda i ca 10 minuter tills såsen kokar ihop och blir tjockare.
Smaka av med salt och peppar och svartvinbärsgelé. Vill du ha tjockare sås kan du reda med tex 1 tsk maizena utrört i lika mycket vatten.
Potatismos:
Skala potatisen och lägg i iskallt vatten en stund för att dra ut stärkelsen. Skölj ur vattnet ordentligt och fyll sedan med nytt vatten och salt. Koka i ca 20 minuter tills den är mjuk. Låt vattnet rinna av och lägg tillbaka potatisen i kastrullen och ånga av på låg värme. Pressa potatisen genom en potatispress och blanda sedan med det varma smöret. Blanda med tex en träslev. Blanda sedan ner den varma mjölken och rör till ett luftigt mos. Smaka av med, vitpeppar och rör eventuellt i den vispade grädden.
STARTA 2025 STARKT!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på ALLT, tex hemmaträning & IR produkter. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

10 kommentarer
Åse! jag vill testa den här kålpuddingen. Receptet ser jättebra ut. Ska ”1 msk kinesisk soja” vara i färsen?
Hej, Ja. Du ser tydligt i receptet och i instruktionerna vad som är i färssmeten 🙂
Ska prova detta ikväll men jag undrar bara en sak!
När man hällt av 2 dl vätska och kokar upp med soja och grädde + salt och peppar, skall man hälla det över kålpuddingen sedan?
Nej det är gräddsåsen till =)
Min man Koge o jag älskar detta lågkolhydrat recept för denna traditionella svenska husmanskost rätt!
Godaste och saftigaste kålpudding receptet😋Blivit en ny favorit här hemma!
Hej. Den har jag gjort många gånger, så makalöst god!! Och vill tacka dig för en superbra blogg!
Du delar förstaplats med Din vän Vickan
Kram Maria <3
Åh gulle dig – så glad jag blir att du uppskattar mig <3 KRAMAR
Toppen-tack för ett nytt kålpudding recept! Det ser jag fram emot att testa.
Ha en fin söndag:-)
Hoppas det smakar (eller smakade, om du gjort den) Njut ny vecka! 🤩