Kålmaja – ett enklare alternativ till kålpudding
Kålmaja är en fantastisk vardagsrätt. Älskar du husmanskost men vill ha något både enklare och lättare än klassisk
kålpudding?
Då är detta recept något för dig. Rätten bjuder på samma mustiga smaker av vitkål och köttfärs. Skillnaden är att du lagar den snabbt i en gryta.
Du slipper ugnen och långa tillagningstider. Resultatet blir en saftig, smakrik och hemtrevlig måltid som hela familjen uppskattar.
Våra barn gav detta stående ovationer vid middagsbordet igår!
Pressgurka – det perfekta tillbehöret
Jag börjar med pressgurkan. Min version är sockerfri.
Om du föredrar strösocker kan du enkelt byta ut Nick’s.
Den krispiga syran balanserar kålmajan på bästa sätt. Så gott och fräscht!
Lägg gurkan under press. En mortel fungerar utmärkt som tyngd.
Därefter skjuts in i kylen. När kålmajan är klar är gurkan perfekt smakrik och redo att serveras.
Min nya favoritgryta hittar du HÄR.
Vad gör detta recept på kålmaja så speciell?
Jag låter färsen sjuda i grädde. På så sätt blir kålmajan mustig och extra saftig.
Samtidigt bildas en naturlig gräddsås som rundar av smakerna. Jag tillsätter också keso.
Den smälter in och ger mild ostighet. Dessutom bidrar den med protein och gör konsistensen härligt krämig.
Resultatet är en kålmaja som känns lyxig men är busenkel att laga – snabbare än kålpudding men minst lika god!
Jag serverade min kålmaja med potatis, blomkål och sockerfri lingonsylt.
Kombinationen blev ljuvligt god och hela familjen åt med god aptit.
Sonens rejäla laddning till lunch i dag – lika god dagen efter!
Smaklig spis och glöm inte gilla, dela och kommentera gärna om ni provar! ♥️
Skriv ut
Kålmaja – Enkel och god vardagsrätt som ersätter kålpudding
- Portioner: 4
Ingredienser
500 g vitkål
1 gul lök
2 msk smör
2 msk ljus sirap (eller Nick’s Fibersirap)
500 g blandfärs
2 dl vatten
3 msk kalvfond alt. 2 köttbuljongtärningar
2 msk japansk soja
1 msk kinesisk soja
1 krm kryddpeppar (mortlad)
1 krm muskot (valfritt)
1 tsk Worcestershiresås
salt och svartpeppar
2–3 dl vispgrädde
1,5 dl keso
färsk persilja till servering
Till servering:
kokt potatis, blomkål, eller potatismos
lingonsylt
pressgurka
Instruktioner
Strimla vitkålen och hacka löken. Fräs kål och lök i smör i en stor gryta i ca 5 minuter. Ringla över sirapen och låt fräsa ytterligare 10 minuter tills kålen börjar få lite färg.
Rör ner färsen och fräs tills den är smulig. Häll på vatten, buljong/fond och soja. Krydda med kryddpeppar, worchestershire, ev. muskot, salt och peppar. Låt småkoka i 25–30 minuter under lock.
Tillsätt grädde och koka ihop i 5 minuter. Vänd till sist ner keson försiktigt så att den blir krämig men inte helt smälter ut. Smaka av.
Servera rykande varm med kokt potatis eller mos, lingonsylt och pressgurka. Strö över hackad persilja vid servering.
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på nästan ALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)

1 kommentar
Åh, vad gott det ser ut, och vad sugen jag blev! Jag kör precis en simulerad fasta i några dagar, men efter den kommer jag att laga det här. Mums! Tack för inspirationen. 🙏😘