Kålmaja – ett enklare alternativ till kålpudding
Kålmaja är en fantastisk vardagsrätt! Så himla gott och enkelt. Älskar du liksom jag husmanskost men vill ha något både enklare och lättare än klassisk kålpudding? Då mååååste du testa Kålmaja! Skillnaden är att du lagar den snabbt i en gryta!
Resultatet blir en saftig, smakrik och god måltid som hela familjen uppskattar.
Våra barn gav detta stående ovationer vid middagsbordet igår! 🙌🏻

Pressgurka – det perfekta tillbehöret
Jag börjar med pressgurkan. Min version är sockerfri, men minst lika god!
Om du föredrar strösocker kan du enkelt byta ut Nick’s.
Pressgurka är så mycket barndom!

Lägg gurkan under press. En mortel fungerar utmärkt som tyngd.
När kålmajan är klar är gurkan redo att serveras!

Köttfärsen åker ner i grytan och får steka med kålen. Använd en stekspade eller ett specifikt verktyg för att finfördela färs.

Min nya favoritgryta hittar du HÄR!
7.4L Gjuten Aluminium med keramisk beläggning som är så lätt men samtidigt rejäl. Love it!

Vad gör detta recept på kålmaja så god?
Jag låter färsen sjuda i grädde. På så sätt blir kålmajan mustig och extra saftig och så får man ju på köpet en god gräddsås! Det tackar man ju inte nej till.
(Vill man använda matlagningsgrädde så fungerar det också.)
Jag tillsätter också keso, precis som i mitt recept på kålpudding. Den smälter in och ger en krämighet och samtidigt bidrar den med protein.
Vill du hellre hoppa över keson går det alldeles utmärkt. Använd crème fraîche istället – det gör kålen krämig och ger en frisk syra som balanserar rätten.


Jag serverade min kålmaja med potatis, blomkål och sockerfri lingonsylt. Sååååååå gott!


Sonens rejäla laddning till lunch i dag – lika god dagen efter!

Smaklig spis och glöm inte gilla, dela och kommentera gärna om ni provar! ♥️
Print
Kålmaja – Enkel och god vardagsrätt som ersätter kålpudding
- Yield: 4
Ingredients
500 g vitkål
1 gul lök
2 msk smör
2 msk ljus sirap (eller Nick’s Fibersirap)
500 g blandfärs
2 dl vatten
3 msk kalvfond alt. 2 köttbuljongtärningar
2 msk japansk soja
1 msk kinesisk soja
1 krm kryddpeppar (mortlad)
1 krm muskot (valfritt)
1 tsk Worcestershiresås
salt och svartpeppar
2-3 dl vispgrädde
1,5 dl keso
färsk persilja till servering
Till servering:
kokt potatis, blomkål, eller potatismos
lingonsylt
pressgurka
Instructions
Strimla vitkålen och hacka löken. Fräs kål och lök i smör i en stor gryta i ca 5 minuter. Ringla över sirapen och låt fräsa ytterligare 10 minuter tills kålen börjar få lite färg.
Rör ner färsen och fräs tills den är smulig. Häll på vatten, buljong/fond och soja. Krydda med kryddpeppar, worchestershire, ev. muskot, salt och peppar. Låt småkoka i 25–30 minuter under lock.
Tillsätt grädde och koka ihop i 5 minuter. Vänd till sist ner keson försiktigt så att den blir krämig men inte helt smälter ut. Smaka av.
Servera rykande varm med kokt potatis eller mos, lingonsylt och pressgurka. Strö över hackad persilja vid servering.













32 kommentarer
Sååå gott 😋
Häääärligt! <3
Vi är bara 2 i familjen, kan jag frysa in det som blir över eller är det bättre att halvera receptet?
Har inte lagat det än, men ska göra det snart.
Det är vilket som!
Jättegott !
Detta gjorde vi idag, det blev så gott! En ny favorit kålrätt. Hälsningar från Finland.
Vad kul att det smakade och uppskattades! Tack för dina rader 💐
Såå underbart gott o enkelt.
Älskar ju alla kålrätter utom brunkål.
Tack för receptet 🫶
Vad härligt att höra Ingrid!❣️
Åh Gud va mums med keso i med 🙂
Är uppvuxen i Finsk familj o vi gör utan grädde men med Massa Sirap o morötter.
Tack för goda recept 🙂
Ny här
Mvh
Hej Hanna! Välkommen hit!Min man är halvfinsk =)
Gott med morötter i! YUM!
Jättegott och lätt att göra. 😮
Tack för feedback! Kul attd et smakade =)
Tack för bra tips..enkelt o Gott!!
Härligt att höra! 🥰🎉
Jättegod
Kul att det smakade!
Spännande, ska pröva när jag kommer hem från sjukhuset
KRYA!
Hej!
Ser gott ut …men det är väl en gjutjärnsgryta du har? ….Inte aluminium… 🤔
Gjutjärn är det bästa i grytor o stekpannor.
Mvh Agneta 🤗
Nej det är inte en gjutjärnsgryta, det är en gryta gjuten i aluminium med keramisk beläggning! Helt fantastisk! Har en mängd gjutjärnsgrytor men är inget större fan av dem faktiskt.
Hej jag har inte lagat detta ännu men har en fråga angående japansk och kinesisk sova, vad är det skillnaden för den jag alltid har hemma är äkta kinesisk soya med champinjonsmak. Har ej sett någon japansk. // Clary
Hej Clary!
Japansk soja (som Kikkoman) är lite mildare och rundare i smaken, medan kinesisk soja ofta är saltare och den mörka är mer mustig och ger färg. Har du bara kinesisk hemma går det fint att använda, men ta halva mängden mot japansk.
Tack för svaret.
Jag ville kolla in grytan, men länken går till mortlar hos cervera
Tack! Uppdaterat nu!
😉
Mycket god och lätt att göra. Tack!
Härligt att det smakade! 💐
Åh, vad gott det ser ut, och vad sugen jag blev! Jag kör precis en simulerad fasta i några dagar, men efter den kommer jag att laga det här. Mums! Tack för inspirationen. 🙏😘
Lycka till med fastan! <3