Kålmaja – Enkel och god vardagsrätt som ersätter kålpudding

av Åse
Artikeln innehåller reklamlänkar

Kålmaja – ett enklare alternativ till kålpudding

Kålmaja är en fantastisk vardagsrätt! Så himla gott och enkelt. Älskar du liksom jag husmanskost men vill ha något både enklare och lättare än klassisk kålpudding? Då mååååste du testa Kålmaja! Skillnaden är att du lagar den snabbt i en gryta!
Resultatet blir en saftig, smakrik och god måltid som hela familjen uppskattar.
Våra barn gav detta stående ovationer vid middagsbordet igår! 🙌🏻

Pressgurka – det perfekta tillbehöret

Jag börjar med pressgurkan. Min version är sockerfri, men minst lika god!
Om du föredrar strösocker kan du enkelt byta ut Nick’s.

Pressgurka är så mycket barndom!

Kålmaja i gryta – enkel husmanskost med vitkål och köttfärs
Lägg gurkan under press. En mortel fungerar utmärkt som tyngd.
När kålmajan är klar är gurkan redo att serveras!

Närbild på kålmaja – saftig blandning av vitkål och köttfärs

Köttfärsen åker ner i grytan och får steka med kålen. Använd en stekspade eller ett specifikt verktyg för att finfördela färs.

Kålmaja – ett snabbt substitut till kålpudding

Min nya favoritgryta hittar du HÄR!
7.4L Gjuten Aluminium med keramisk beläggning som är så lätt men samtidigt rejäl. Love it!

Kålmaja upplagd för servering med klassiska tillbehör

Vad gör detta recept på kålmaja så god?

Jag låter färsen sjuda i grädde. På så sätt blir kålmajan mustig och extra saftig och så får man ju på köpet en god gräddsås! Det tackar man ju inte nej till.
(Vill man använda matlagningsgrädde så fungerar det också.)
Jag tillsätter också keso, precis som i mitt recept på kålpudding. Den smälter in och ger en krämighet och samtidigt bidrar den med protein.

Vill du hellre hoppa över keson går det alldeles utmärkt. Använd crème fraîche istället – det gör kålen krämig och ger en frisk syra som balanserar rätten.

Kålmaja med naturlig gräddsås och krämig konsistens

Portion kålmaja serverad med lingonsylt och pressgurka

Jag serverade min kålmaja med potatis, blomkål och sockerfri lingonsylt. Sååååååå gott!

Kålmaja upplagd på tallrik – enkel och mättande vardagsmat

Serveringsförslag: kålmaja med potatis, lingon och pressgurka

Sonens rejäla laddning till lunch i dag – lika god dagen efter!

Smaklig spis och glöm inte gilla, dela och kommentera gärna om ni provar! ♥️

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kålmaja – Enkel och god vardagsrätt som ersätter kålpudding


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 2 reviews

  • Author: Åse
  • Yield: 4

Ingredients

500 g vitkål
1 gul lök
2 msk smör
2 msk ljus sirap (eller Nick’s Fibersirap)
500 g blandfärs
2 dl vatten
3 msk kalvfond alt. 2 köttbuljongtärningar
2 msk japansk soja
1 msk kinesisk soja
1 krm kryddpeppar (mortlad)
1 krm muskot (valfritt)
1 tsk Worcestershiresås
salt och svartpeppar
2-3 dl vispgrädde
1,5 dl keso
färsk persilja till servering

Till servering:
kokt potatis, blomkål, eller potatismos
lingonsylt
pressgurka


Instructions

Strimla vitkålen och hacka löken. Fräs kål och lök i smör i en stor gryta i ca 5 minuter. Ringla över sirapen och låt fräsa ytterligare 10 minuter tills kålen börjar få lite färg.
Rör ner färsen och fräs tills den är smulig. Häll på vatten, buljong/fond och soja. Krydda med kryddpeppar, worchestershire, ev. muskot, salt och peppar. Låt småkoka i 25–30 minuter under lock.
Tillsätt grädde och koka ihop i 5 minuter. Vänd till sist ner keson försiktigt så att den blir krämig men inte helt smälter ut. Smaka av.
Servera rykande varm med kokt potatis eller mos, lingonsylt och pressgurka. Strö över hackad persilja vid servering.

32 kommentarer

Cecilia 12 oktober, 2025 - 18:35

Sååå gott 😋

Svara
Åse 14 oktober, 2025 - 10:53

Häääärligt! <3

Svara
Margit karlsson 25 september, 2025 - 19:24

Vi är bara 2 i familjen, kan jag frysa in det som blir över eller är det bättre att halvera receptet?
Har inte lagat det än, men ska göra det snart.

Svara
Åse 26 september, 2025 - 13:41

Det är vilket som!

Svara
Ingegerd Hall 14 september, 2025 - 18:10

Jättegott !

Svara
Johanna 13 september, 2025 - 16:45

Detta gjorde vi idag, det blev så gott! En ny favorit kålrätt. Hälsningar från Finland.

Svara
Åse 14 september, 2025 - 10:39

Vad kul att det smakade och uppskattades! Tack för dina rader 💐

Svara
INGRID 11 september, 2025 - 23:39

Såå underbart gott o enkelt.
Älskar ju alla kålrätter utom brunkål.
Tack för receptet 🫶

Svara
Åse 12 september, 2025 - 06:57

Vad härligt att höra Ingrid!❣️

Svara
Hanna 11 september, 2025 - 16:14

Åh Gud va mums med keso i med 🙂
Är uppvuxen i Finsk familj o vi gör utan grädde men med Massa Sirap o morötter.
Tack för goda recept 🙂
Ny här
Mvh

Svara
Åse 11 september, 2025 - 16:16

Hej Hanna! Välkommen hit!Min man är halvfinsk =)
Gott med morötter i! YUM!

Svara
Gunvor Petterson 11 september, 2025 - 15:11

Jättegott och lätt att göra. 😮

Svara
Åse 11 september, 2025 - 15:18

Tack för feedback! Kul attd et smakade =)

Svara
Annemi 11 september, 2025 - 14:15

Tack för bra tips..enkelt o Gott!!

Svara
Åse 11 september, 2025 - 14:16

Härligt att höra! 🥰🎉

Svara
Birgitta 11 september, 2025 - 11:24

Jättegod

Svara
Åse 11 september, 2025 - 11:26

Kul att det smakade!

Svara
Vanja danielsson 11 september, 2025 - 10:23

Spännande, ska pröva när jag kommer hem från sjukhuset

Svara
Åse 11 september, 2025 - 15:18

KRYA!

Svara
Agneta 11 september, 2025 - 09:58

Hej!
Ser gott ut …men det är väl en gjutjärnsgryta du har? ….Inte aluminium… 🤔
Gjutjärn är det bästa i grytor o stekpannor.
Mvh Agneta 🤗

Svara
Åse 11 september, 2025 - 10:00

Nej det är inte en gjutjärnsgryta, det är en gryta gjuten i aluminium med keramisk beläggning! Helt fantastisk! Har en mängd gjutjärnsgrytor men är inget större fan av dem faktiskt.

Svara
Clary 11 september, 2025 - 15:50

Hej jag har inte lagat detta ännu men har en fråga angående japansk och kinesisk sova, vad är det skillnaden för den jag alltid har hemma är äkta kinesisk soya med champinjonsmak. Har ej sett någon japansk. // Clary

Svara
Åse 11 september, 2025 - 15:57

Hej Clary!
Japansk soja (som Kikkoman) är lite mildare och rundare i smaken, medan kinesisk soja ofta är saltare och den mörka är mer mustig och ger färg. Har du bara kinesisk hemma går det fint att använda, men ta halva mängden mot japansk.

Svara
Clary 16 september, 2025 - 00:07

Tack för svaret.

Svara
IngaLill 11 september, 2025 - 08:51

Jag ville kolla in grytan, men länken går till mortlar hos cervera

Svara
Åse 11 september, 2025 - 08:54

Tack! Uppdaterat nu!

Svara
Hanna 11 september, 2025 - 16:19

😉

Svara
Margaretha 10 september, 2025 - 16:46

Mycket god och lätt att göra. Tack!

Svara
Åse 11 september, 2025 - 08:10

Härligt att det smakade! 💐

Svara
Malin 9 september, 2025 - 14:56

Åh, vad gott det ser ut, och vad sugen jag blev! Jag kör precis en simulerad fasta i några dagar, men efter den kommer jag att laga det här. Mums! Tack för inspirationen. 🙏😘

Svara
Åse 9 september, 2025 - 18:32

Lycka till med fastan! <3

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Annons för TrendRehabJUST NU: IR Kampanj! Min kod 56KILO ger 20% rabatt. Även på redan nedsatta priser Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab