Kålmaja – Enkel och god vardagsrätt som ersätter kålpudding

av Åse
Artikeln innehåller reklamlänkar

Kålmaja – ett enklare alternativ till kålpudding

Kålmaja är en fantastisk vardagsrätt. Älskar du husmanskost men vill ha något både enklare och lättare än klassisk
kålpudding?
Då är detta recept något för dig. Rätten bjuder på samma mustiga smaker av vitkål och köttfärs. Skillnaden är att du lagar den snabbt i en gryta.
Du slipper ugnen och långa tillagningstider. Resultatet blir en saftig, smakrik och hemtrevlig måltid som hela familjen uppskattar.
Våra barn gav detta stående ovationer vid middagsbordet igår!

Pressgurka – det perfekta tillbehöret

Jag börjar med pressgurkan. Min version är sockerfri.
Om du föredrar strösocker kan du enkelt byta ut Nick’s.
Den krispiga syran balanserar kålmajan på bästa sätt. Så gott och fräscht!

Kålmaja i gryta – enkel husmanskost med vitkål och köttfärs
Lägg gurkan under press. En mortel fungerar utmärkt som tyngd.

Därefter skjuts in i kylen. När kålmajan är klar är gurkan perfekt smakrik och redo att serveras.

Närbild på kålmaja – saftig blandning av vitkål och köttfärs

Kålmaja – ett snabbt substitut till kålpudding

Min nya favoritgryta hittar du HÄR.

Kålmaja upplagd för servering med klassiska tillbehör

Vad gör detta recept på kålmaja så speciell?

Jag låter färsen sjuda i grädde. På så sätt blir kålmajan mustig och extra saftig.
Samtidigt bildas en naturlig gräddsås som rundar av smakerna. Jag tillsätter också keso.
Den smälter in och ger mild ostighet. Dessutom bidrar den med protein och gör konsistensen härligt krämig.
Resultatet är en kålmaja som känns lyxig men är busenkel att laga – snabbare än kålpudding men minst lika god!

Kålmaja med naturlig gräddsås och krämig konsistens

Portion kålmaja serverad med lingonsylt och pressgurka

Jag serverade min kålmaja med potatis, blomkål och sockerfri lingonsylt.
Kombinationen blev ljuvligt god och hela familjen åt med god aptit.

Kålmaja upplagd på tallrik – enkel och mättande vardagsmat

Serveringsförslag: kålmaja med potatis, lingon och pressgurka

Sonens rejäla laddning till lunch i dag – lika god dagen efter!

Smaklig spis och glöm inte gilla, dela och kommentera gärna om ni provar! ♥️

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kålmaja – Enkel och god vardagsrätt som ersätter kålpudding


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

500 g vitkål
1 gul lök
2 msk smör
2 msk ljus sirap (eller Nick’s Fibersirap)
500 g blandfärs
2 dl vatten
3 msk kalvfond alt. 2 köttbuljongtärningar
2 msk japansk soja
1 msk kinesisk soja
1 krm kryddpeppar (mortlad)
1 krm muskot (valfritt)
1 tsk Worcestershiresås
salt och svartpeppar
23 dl vispgrädde
1,5 dl keso
färsk persilja till servering

Till servering:
kokt potatis, blomkål, eller potatismos
lingonsylt
pressgurka


Instruktioner

Strimla vitkålen och hacka löken. Fräs kål och lök i smör i en stor gryta i ca 5 minuter. Ringla över sirapen och låt fräsa ytterligare 10 minuter tills kålen börjar få lite färg.
Rör ner färsen och fräs tills den är smulig. Häll på vatten, buljong/fond och soja. Krydda med kryddpeppar, worchestershire, ev. muskot, salt och peppar. Låt småkoka i 25–30 minuter under lock.
Tillsätt grädde och koka ihop i 5 minuter. Vänd till sist ner keson försiktigt så att den blir krämig men inte helt smälter ut. Smaka av.
Servera rykande varm med kokt potatis eller mos, lingonsylt och pressgurka. Strö över hackad persilja vid servering.

 

 

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

Annons för TrendRehab
Min kod 56KILO ger 20% rabattnästan ALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab

1 kommentar

Malin 9 september, 2025 - 14:56

Åh, vad gott det ser ut, och vad sugen jag blev! Jag kör precis en simulerad fasta i några dagar, men efter den kommer jag att laga det här. Mums! Tack för inspirationen. 🙏😘

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star