Kalljästa glutenfria havrebullar

10 augusti, 2019

Hej hej!

Himlen öppnade sig i princip bokstavligen för 30 minuter sedan och jag har sällan skådat sådant hällregn! Jo det kan vara i Rom för 5 år sedan när jag, Daniel, Vickan & Micke hamnade i värsta skyfallet 😅
Nu skiner solen igen!

Noel (15) for ner för trapporna och sa ”Jag måste ut!” Den ungen har älskat regn sedan han var liten! Bästa han vet! Hur många ggr har man inte hittat honom göra volter i studsmattan i regnet?
– Mamma jag kan sitta på mitt rum när det är vackert väder ute, men när det regnar då måste jag bara ut! 😍
Visst kan man uppskatta väder på olika sätt 🥴

I går satte jag en deg för kalljäsning.
Hittade ett recept i Elle mat & vin som jag var tvungen att prova fast jag ville göra receptet glutenfritt och vetemjölsfritt så jag ersatte 300 g vetemjöl med 300 g durramjöl.

Degen ska bara röras ihop och blir som en tjock gröt.
Plastfolie över och skjuts in i kylen över natten (minst 12 timmar)

I morse formade jag bullar och lade tätt ihop och lät jäsa i minst 30 minuter (mina jäste nog i 50)

Jag penslade med ägg, strödde havregryn och linfrön över och sedan in i ugnen i 20 minuter.

Detta blir inga luftiga frallor utan mer som ett grovt mjukt bröd.

JÄTTEGOTT tyckte jag och Daniel! Jag rostade det så blev det sådär segt gott – LIKEY LIKEY!

Detta klassar inte jag som ett lågkolhydratbröd, men viktigast för mig är hur maten påverkar mig och min kropp&hjärna.
Mat som ger lång mättnad och inte omedelbart sug efter mer är generellt bra mat och ger inte för hög blodsockerhöjning i en frisk kropp.

Skriv ut

  • Författare: Åse
  • Portioner: 9 1x

Scale

Ingredienser

15 g jäst
3 dl kallt vatten
1 dl grekisk yghurt
2 tsk flytande honung (äts upp av jästen)
2 tsk salt
2,5 dl glutenfria havregryn
1/2 dl linfrön
5 d durramjöl
1 ägg till pensling
Toppa med havregryn och linfrön


Instruktioner

Lös upp jästen i kallt vatten. Rör ner de blöta ingredienserna och sedan havregryn, salt, linfrön.
Rör ner durramjölet tills konsistensen är som tjock havregrynsgröt, hellre lite för lös än för stabbig. Är den för lös vid 5 dl durramjöl, tillsätt lite till (max 1/2 dl)
Lägg plastfolie över bunken och ställ kallt över natten, minst 12 timmar.
Ta upp och rulla bollar med fuktiga händer och lägg tätt ihop på plåt me bakplåtspapper
Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 220 gr.
Pensla med ägg och strö havregryn och linfrön över.
Grädda i 20 minuter och låt sedan svalna under bakduk i minst 1 timme.
Pensla med


 

3 kommentarer

Stina 11 augusti, 2019 - 15:04

Honungen äts upp av honungen?

Svara
Åse 11 augusti, 2019 - 15:20

Japps smart va!? haha! Nä ska ändra till jäst – thanks! <3

Svara
ÅsaS 11 augusti, 2019 - 12:28

Men så bra att du bombar oss med en massa brödrecept nu. Tror att vi är några stycken som tänker oss en nystart efter semestrar och utsvävningar. Senast idag fick jag frågan från J vad som var bäst att avstå från – öl eller bröd.. Ur kolhydratssynpunkt svarade jag snabbt bröd, så när vi kommer hem från semestern är det jag som börjar baka eget bröd. Men känner jag J rätt kommer hans tänk att återgå till det gamla, invanda igen av bekvämlighetsskäl. Han är även inne på VV tänk, men det blir ju helt fel i mitt tycke. Eller går det att kombinera lågkolhydrat och VV?
Jag hoppas att vi kan kompromissa och hittar en gemensam väg mot bättre (insides) hälsa.
Kram och ha det gott!

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.