Julköttbullar LCHF

5 december, 2013

(Ger titeln LCHF så de som vill äta utan ströbröd hittar receptet lättare, givetvis passar köttbullarna lika bra för andra!)
Köttbullar är ett måste på julbordet, åtminstone för mig! Kryddpeppar ger den där goda julsmaken.
Så här gör jag mina goooooda, saftiga julköttbullar – utan ströbröd!

IMG_5110

IMG_5120

Skriv ut

Julköttbullar LCHF

  • Författare: Åse

Scale

Ingredienser

1 kilo blandfärs (eller nötfärs men blir saftigare med blandfärs)
0,5 msk salt
2 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
0,5 dl pofiber
2 msk grovkornig, skånsk senap
1 st riven gul lök
1 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk mortlad kryddpeppar
1 krm svartpeppar
smör att steka i


Instruktioner

Låt pofiber svälla i grädde i några minuter.  Blanda först i saltet i färsen, sedan äggen, sedan resten. Jag använder min KitchenAid!
Forma små köttbullar och lägg dem på en oljad skärbräda. Olja in händerna så är det lättare att rulla fina köttbullar. Koka upp vatten i en stor kastrull och när vattnet kokar, lägg ner ett gäng köttbullar. När de är klara så flyter de upp, ta då upp dem och lägg i durkslag. Stek dem sedan i smör så de får fin färg, på så sätt blir köttbullarna runda och fina.


23 kommentarer
5

23 kommentarer

Karin Petersen 23 december, 2018 - 17:32

De bästa köttbullar som någonsin har gjorts här hemma👌🏻!
Älskar dina recept, har ätit keto i snart 3 månader.
Fröknäcket från din bok varje morgon till frukost och provat flera superbra recept både från nätet och boken🤗.Har tagit en del fina bilder men dom går ju inte att sätta in här. TACK!

Svara
Åse 24 december, 2018 - 08:24

Åh tack Karin!
Vad rar du är! God Jul o h Gott Nytt Hälsoår! 🎉🌟

Svara
Berit Elisabeth 19 december, 2018 - 16:48

Gjorde dessa köttbullar förra veckan, såå goda och lättgjord! TACK! NU ska ja göra en sats till!

Svara
Ewa 11 december, 2018 - 12:40

Hej Åse! Gjorde dessa köttbullar förra julen och dom är bäst ever! Så goda och smakrika. Inget julbord utan köttbullar och rödbetssallad om du frågar mej.
Kram

Svara
Lotta 9 december, 2018 - 16:05

Favoritköttbullarna gjorda i år igen 👌🏼👍🏽
Tusen tack för receptet❣️

Svara
Åse 9 december, 2018 - 16:49

Härligt!! Kul du gillar! 💖

Svara
Isabella 14 april, 2017 - 19:00

Åse! Du är fantastisk! Dessa var de godaste köttbullar jag nånsin gjort och jag har gjort mycket köttbullar kan jag säga! Jag var först skeptisk till kokningen, har inte gjort så förut, men det blev ju kanon! Nu blir det bara lite jobbigt att försöka inte äta för många (för sent den här gången…)Det blir påskköttbullar för oss, inte julköttbullar, men kryddpepparn passar till alla högtider tycker jag. Tack för ett toppenrecept!

Svara
Anna i Skåne 18 december, 2014 - 18:29

Åh åh åh!!!
Godaste ever! Kommer aldrig bli några andra julköttbullar. Stekte 120 st i går. De kommer inte att vara svåra att bli av med.
Tack!! God Jul!!

Svara
Frida Lilja 3 juni, 2014 - 09:34

Då stod man då kl 23 den 2 juni och rullade julköttbullar 😀
Inte vilka köttbullar som helst utan köttbullarna to die for!
Underbart goda!!
Tack Åse!

Svara
Åse 3 juni, 2014 - 13:24

Haha vad härligt!!! Mmmmmm kan tänka mig doften! =))

Svara
Linda 18 december, 2013 - 14:20

Inflammatoriskt?! Insprängt animaliskt fett från Kravgårdar. Rött kött och fläskkött ska då inte vara bra, varför?

Svara
Åse 18 december, 2013 - 14:55

Krav är bättre än inte krav. Men fläskkött är likväl mer inflammatoriskt än nötkött.

Svara
Carina 9 december, 2013 - 20:20

SÅ goda!! Höll först på o åt en massa ”deg”, så god!! men det vart ändå 91 st som nu skall in i frysen till julafton, så skönt ha det klar. Och aldrig förr fått dom så runda, grymt bra tips med koka före!! Tack för att du delar din vardag/fest/liv och provar o testar alla lchf recept som vi får ta del av!

Svara
Åse 9 december, 2013 - 20:21

Vad roligt att det blev bra!!! =)) Kram o tack!

Svara
Carina 8 december, 2013 - 21:29

Tack för ännu ett underbart recept! Både slippa ströbröd och platta köttbullar 🙂 Har du frysit dessa? Hur blir dom då? Hoppas på vettiga så jag redan nu kan förbereda till julafton 🙂

Svara
Peggy 7 december, 2013 - 13:08

Nu håller jag på med dina köttbullar men smeten är väldigt lös. Var din smet också lös eller vad kan jag ha gjort för fel ? Har ju följt allt precis…

Svara
Åse 7 december, 2013 - 13:48

Ja den blir ganska lös men den ska ju vara möjlig att rulla!

Svara
Malin 6 december, 2013 - 18:55

Brukar alltid göra köttbullar och pannbiff (och kålpudding) på ren fläskfärs. Då blir de så mycket mer saftiga och goda. Tyvärr finns inte alltid fläskfärs i butiken. Trodde det var nåt som skulle komma mer när LCHF växte och fettskräcken försvann men än har det inte blivit så. Synd!

Svara
Åse 6 december, 2013 - 22:42

Personligen äter jag lite fläsk pga det inte är speciellt hälsosamt med fett fläskkött. (Inflammatoriskt)

Svara
Peggy 5 december, 2013 - 14:00

Det måste ju innebära att köttbullarna blir lite rundare och inte så pyramidformade som mina brukar bli 🙂

Svara
Cia 5 december, 2013 - 13:22

Har aldrig tänkt tanken att förkoka istället för att köra dom i ugnen men det låter logiskt, antar att man slipper den där lite halvtorra konsistensen som ofta uppstår när köttbullarna stått inne för länge. Ska definitivt testa ditt recept i jul! Kram

Svara
Ann-Sofie 5 december, 2013 - 12:44

Gott! Jag brukar koka mina i lite buljong och sen använda det i såsen, perfekt & väldigt gott : )

Svara
Åse 5 december, 2013 - 12:50

Ja vad gott!!!

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.