Jamaicansk Jerk Chicken med Coconut Rice & Peas och Het Ananassås

av Åse

Grillad saftig kyckling, kokos och lime – det här är Karibien på tallrik!
Jamaicansk Jerk Chicken är en klassisk rätt full av smak.
Den kryddiga jerkmarinaden med chili, lime och kryddpeppar ger kycklingen sin karaktäristiska hetta,
medan Coconut Rice & Peas och den heta ananassåsen rundar av med len sötma – en rätt som är lika god till vardag som till helg. Detta måste ni testa!

Artikeln innehåller reklamlänkar

Hej på er och skön söndag!

Jag hade den skönaste lördagen ever igår! Laddade batterierna i SPA-badet med ansiktet mot solen.
Njöt av en korv i solen med ryggen mot husväggen. Lade mig sedan i soffan vid 16.30 och lämnade den 00.30 haha!
Då hade jag lyckats slumra i någon halvtimme runt 17.30 och även slocknat i soffan efter Idol.

Jag började med ny serie: THE WAY HOME på Tv4 Play – rekommenderas varmt om man som jag gillar Hallmark och fantasy.
Sedan såg jag och Daniel HITMAN på Netflix – sååååå bra och kul! Tips!
Efter det Idol och sedan Bäst i Test med Alice. En fin dag och kväll ♥️

Titta så fin adventstjärnan jag nämnde igår är! ÄLSK!
Passar perfekt i uterummet! Givetvis är de inte uppe än, men ville bara visa er.

Adventsstjärna i uterummet, visad i dagsljus – 56kilo.se


Adventsstjärna på bord i uterummet, mysig känsla – 56kilo.se

Kul att ni var så många som ville ha recepten från vår karibiska afton!

Jamaican jerk chicken med coconut rice på tallrik – 56kilo.se

Det är ju inte länge sedan jag var i Karibien och maten är ju SÅ god!
Smakerna är ofta sött, syrligt, salt och starkt! Vanliga ingredienser är kyckling, fisk, skaldjur, bönor, ris, kokosmjölk och tropiska frukter som ananas, mango och passionsfrukt.

Små Antillerna – Karibiens pärlband

Längtar tillbaka och som tur är så har jag ännu en resa till Karibien (jobbresa) i december att se fram emot!
Denna gången är det en längre kryssning och jag är borta hela 12 dagar och nu går resan till Västindien och Små Antillerna.
Ö:arna jag kommer besöka är: St. Thomas – Jungfruöarna, Guadaloupe, Martinique, St. Lucia, Grenada, St. Vincent – Grenadines och Barbados.
Öarna är kända för turkosa vatten, vulkaniska landskap och smakrik matkultur.
Om jag längtar?

Grillad jerk chicken med ananassås och kokosris – 56kilo.se

Jerk Chicken är hjärtat i den jamaicanska matkulturen och en symbol för Karibiens djärva, rytmiska smaker.
Ordet jerk syftar både på kryddblandningen och tillagningssättet: köttet marineras i en intensiv, kryddig blandning och grillas sedan långsamt över glöd eller pimento-trä (allspice-trä), vilket ger den karakteristiska rökiga smaken.

Kryddbasen innehåller nästan alltid Scotch Bonnet-chili (i detta receptet habanero), timjan, kryddpeppar (allspice), kanel, muskot, nejlika, vitlök och ingefära – en kraftfull kombination av hetta, sötma och jordighet.
Resultatet blir saftig, aromatisk kyckling med karamelliserad yta och djup smak – ofta serverad med rice & peas, stekt banan och en fruktig sås, som min ananassås.

Mitt recept är autentiskt men anpassat för hemmakök!

Både habanero och Scotch Bonnet tillhör samma art och är lika starka men Habanero är lättare att få tag i.
Här i detta receptet har jag använt habanero.

Närbild på jerk chicken i marinad med kryddor – 56kilo.se

Kryddblandningen mixas ihop till en tjock slät pasta som kycklingen får marinera i.

Förberedelser av jerk chicken, kyckling i marinad – 56kilo.se


Marinerad kyckling redo för grillning – 56kilo.se
Kyckling i bunke med jerkmarinad – 56kilo.se

In i kylen med detta! Gärna i ett dygn!

Jerk chicken som marineras i kyl – 56kilo.se

Jag sparar 2 tsk (ca) av marinaden och blandar med övriga ingredienser till den heta ananassåsen.
In i kylen med den också.

Het ananassås i skål – 56kilo.se

Coconut Rice & Peas

Coconut Rice & Peas är en av de mest klassiska och älskade rätterna i hela Karibien, och den är det självklara tillbehöret till jerk chicken.
Man äter det varje söndag, ofta till kyckling eller fisk.
Basen är ris kokt i kokosmjölk tillsammans med bönor, timjan, lök, vitlök och Scotch Bonnet (Habanero).
Kokosmjölken ger riset en krämig, rund smak, medan chilin tillför bara en lätt hetta – man lägger den hel i grytan så den inte spricker och gör rätten för stark.

Coconut rice and peas – karibiskt kokosris med bönor – 56kilo.se

Till den här rätten drack vi jamaicansk öl (Red Stripe) men även Corona är god!
Såååå goda smaker! Just den här uppläggningen och presentationen tillhör väl inte det vackraste 😉
Ni kan ha kycklinglårfilé som jag eller ännu hellre kyckling med skinn i olika delar!
Går så klart bra att tillaga i ugn men grillen är ju att föredra.

Serverad jerk chicken med coconut rice och ananassås – 56kilo.se

Jerk chicken upplagd på fat med ris – 56kilo.se

Här kommer receptet!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Jamaicansk Jerk Chicken med Coconut Rice & Peas och het ananassås


5 stjärnor 4 stjärnor 3 stjärnor 2 stjärnor 1 stjärna

No reviews

  • Skribent: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

2 kg kycklingdelar, gärna med ben
3 msk neutral olja
3 msk soja
2 msk äppelcidervinäger
1 dl apelsinjuice
3 msk limejuice
3 msk brun farin
1 stor gul lök, grovt hackad
3 vårlökar, grovt hackade
3 vitlöksklyftor
1 habanero (eller Scotch Bonnet)
1 msk färsk timjan
1 tsk malen kanel
1 tsk malen muskot
2 tsk malen kryddpeppar
2 tsk mald nejlika
1 tsk riven färsk ingefära
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Ananassåsen:
3 tsk av den reserverade jerkmarinaden
(för mer hetta, lite habanero)
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 dl ananasjuice (eller 150 g färsk ananas, tärnad)
3 msk vit vinäger
3 msk brun farin
2 msk limejuice
1 tsk salt
2 msk olja (till stekning)

Coconut Rice & Peas
2 burkar kidneybönor à 400 g avrunna
7 dl kokosmjölk
7 dl långkornigt ris (basmati)
1 stor gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk torkad timjan
3 stjälkar salladslök, hackade
12 hela Scotch Bonnet eller habanero (hela, ej skurna)
tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 msk smör eller kokosolja
Ca 5 dl vatten (ska precis täcka riset)


Instruktioner

Lägg alla ingredienser utom kycklingen i en mixer eller matberedare.
Mixa till en slät pasta.
Spara 2 teskedar av marinaden till såsen.
Snitta kycklingen, lägg i en bunke eller plastpåse och häll över resten av marinaden.
Blanda noga så allt täcks.
Låt marinera minst 6 timmar, helst 24 timmar!
Grilla på medelvärme tills köttet fått fin yta och innertemperatur 70°C, eller baka i ugn 200°C i 45 minuter.
Pensla eventuellt med lite marinad under tillagningen.

Ananassåsen:
Hetta upp oljan i en liten kastrull.
Fräs lök, vitlök och chili försiktigt i 1–2 minuter (utan att bränna).
Tillsätt ananasjuice, vinäger, socker, limejuice, jerkmarinad och salt.
Låt sjuda på låg värme i ca 10–15 minuter tills det tjocknar något.
Mixa slätt (valfritt). Smaka av – balansen ska vara söt, syrlig och het.

Coconut Rice & Peas
Skölj bönorna  noga. Skölj riset noga.
Häll kokosmjölk, bönor, vatten, lök, vitlök, timjan, salladslök, smör, salt, peppar och hela chili i gryta. Låt sjuda 10 minuter.
Tillsätt riset, rör om, lägg på lock och sjud på låg värme i 20 minuter tills riset är klart.
Lyft inte på locket under tiden. Ta bort chili före servering och fluffa riset med en gaffel.

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Recipe rating 5 stjärnor 4 stjärnor 3 stjärnor 2 stjärnor 1 stjärna

Annons för TrendRehab
Min kod 56KILO ger 20% rabattnästan ALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab