Snabb och enkel Hollandaisesås (med stavmixer)

av Åse

Lär dig göra perfekt hollandaisesås med stavmixer – varje gång!

Att göra https://sv.wikipedia.org/wiki/Hollandaisesås skrämmer många – men det behöver inte vara svårt! Med rätt temperatur på ingredienserna och en stavmixer i handen får du en len, fluffig och stabil sås på bara några minuter.

Hollandaisesås är en klassisk fransk smörsås som passar perfekt till ägg benedict, sparris, fisk eller kyckling. I den här versionen använder vi stavmixer för att emulgera såsen snabbt och enkelt, och resultatet blir lika gott som med traditionell metod – om inte bättre!

Det viktigaste för att såsen ska bli tjock och krämig är att äggulorna och citronjuicen är kylskåpskalla, samt att det smälta smöret är varmt men inte kokande. Häll smöret långsamt i en tunn stråle medan stavmixern är i gång – då får du en perfekt emulsion.

Tips: Vad passar hollandaisesås till?

Hollandaisesås är inte bara en klassiker i det franska köket – det är också en otroligt mångsidig sås som lyfter både vardagsrätter och festmåltider. Den krämiga, syrliga smaken gör sig särskilt bra till milda proteiner som fisk, ägg och kyckling, men passar även utmärkt till grönsaker.

Till frukost eller brunch
Hollandaisesås är oumbärlig till en klassisk Eggs Benedict – pocherade ägg på bröd med skinka eller spenat. Den är också fantastisk till
zucchiniplättar med kallrökt lax och pocherat ägg, där såsen ger en krämig, syrlig balans till rätten.

Till fisk och skaldjur
Ugnsbakad lax med hollandaisesås och dillpotatis är en riktig vardagsfavorit. Du kan också servera såsen till
cashewpanerad torsk eller en enkel
torskrygg i ugn. En citronhollandaise gör sig särskilt bra till vit fisk som rödspätta eller kolja.

Till grönsaker
Grön sparris med hollandaisesås är en vårklassiker, men såsen är även utsökt till broccoli, blomkål eller
rostade grönsaker i ugn. Ett enkelt sätt att lyfta tillbehören till en ny nivå.

Till kyckling
Servera hollandaisesås till
kycklingfilé i ugn eller till

Hemlagad hollandaisesås serverad till fisk

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Snabb och enkel Hollandaisesås (med stavmixer)


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

Ingredienser

200 g smör
2 äggulor (kylskåpskalla)
1 msk färskpressad citronjuice (kylskåpskall)
salt, vitpeppar, cayennepeppar


Instruktioner

Smält smöret på medelvärme tills det är helt smält och börjar skikta sig. Skira det genom att försiktigt hälla över det klara smöret i en separat behållare, utan att få med det vita bottenslammet. Låt smöret vara varmt – men inte kokande – när det används.

Häll den kylskåpskalla citronjuicen och de kylskåpskalla äggulorna i en smal och hög skål. Sätt ner stavmixern och börja mixa.

Häll det varma smöret i en tunn och jämn stråle ner i äggblandningen medan stavmixern är igång hela tiden, helst i botten på skålen för att skapa en stabil emulsion.

När all vätska är blandad och såsen tjocknat, smaka av med salt, vitpeppar, lite cayennepeppar och eventuellt mer citronjuice.

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

18 kommentarer

Eva-Lena 25 maj, 2025 - 12:31

SÅ gott! Vi hade receptet till Torskrygg med sparris och hollandaisesås, vi slickade tallrikarna!

Svara
Maria 27 januari, 2015 - 10:18

Hej,
vilket bra recept på Hollandaisesås. Går den att hetta upp? Tänkte använda den som sås i fiskgratäng…

Svara
Sabina 4 maj, 2014 - 18:21

Min sås blev väldigt lös. Vad gjorde jag för fel?

Svara
Åse 4 maj, 2014 - 18:47

Jag vet inte? Du kanske inte hade alla ingredienser förutom smöret kylskåpskallt?

Svara
Sabina 4 maj, 2014 - 19:02

Hmm, nä, citronjuicen stod framme så den var rumsvarm. Jag får prova igen en annan dag.

Svara
Anette 3 maj, 2013 - 20:58

Är sparrisen hård och rå eller vad man ska säga eller förvälld eller så innan den läggs i paketet?

/Anette

Svara
Elin 11 juni, 2012 - 17:33

Om man vill göra detta i ugnen, hur många grader och hur länge ska dom vara inne tror du? 🙂

Svara
Åse 12 juni, 2012 - 07:00

Tja 200 grader, 15 min hade jag tippat på :))

Svara
Jenny 3 juni, 2012 - 18:54

Efter att maken misslyckats med sin klassiska hollandaise för andra gången svängde jag i hop den här på några sekunder och briljerade! Tusen tack för ett jättebra recept!

Svara
Monica Nilsson 2 juni, 2012 - 14:54

Åsa angående Laxpaket med hollandaisåsen hur många personer är såsen till? tacksam för svar ps tack för alla underbara recept Kram Nikke

Svara
Åse 2 juni, 2012 - 15:21

Såsen räcker till minst 6!

Svara
Sara 27 maj, 2012 - 00:07

Gjorde laxpaketen igår, supergoda!!

Är så tacksam för alla goda recept som du delge oss!

Kram Sara

Svara
Åse 27 maj, 2012 - 12:46

Vad kul att höra!! =)

Svara
Ida 25 maj, 2012 - 19:36

Det ser jättegott ut!

Svara
Veronica 24 maj, 2012 - 15:08

Herregud vad gott det ser ut, synd att du bor så långt ifrån mig annars hade jag kommit förbi på middag DIREKT!!! 😉
Kram!

Svara
Åse 24 maj, 2012 - 15:33

Ja synd Veronica!!!! Men du kanske har vägarna förbi på semester? :))

Svara
Fitnessguru.se/energetica 24 maj, 2012 - 12:54

Ser riktigt läckert och välsmakande ut:)

Svara
Annika 24 maj, 2012 - 07:47

Du som gillar gorgonzola, lägg en bit över laxen nästa gång, och låt den smälta ner över laxen inne där i paketen. Åhhhh, sååå gott!

Vi brukar använda sådana ”grilltråg” när vi gör foliepaket. Mycket praktiskt.

Kram!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.