Lär dig göra perfekt hollandaisesås med stavmixer – varje gång!
Att göra https://sv.wikipedia.org/wiki/Hollandaisesås skrämmer många – men det behöver inte vara svårt! Med rätt temperatur på ingredienserna och en stavmixer i handen får du en len, fluffig och stabil sås på bara några minuter.
Hollandaisesås är en klassisk fransk smörsås som passar perfekt till ägg benedict, sparris, fisk eller kyckling. I den här versionen använder vi stavmixer för att emulgera såsen snabbt och enkelt, och resultatet blir lika gott som med traditionell metod – om inte bättre!
Det viktigaste för att såsen ska bli tjock och krämig är att äggulorna och citronjuicen är kylskåpskalla, samt att det smälta smöret är varmt men inte kokande. Häll smöret långsamt i en tunn stråle medan stavmixern är i gång – då får du en perfekt emulsion.
Tips: Vad passar hollandaisesås till?
Hollandaisesås är inte bara en klassiker i det franska köket – det är också en otroligt mångsidig sås som lyfter både vardagsrätter och festmåltider. Den krämiga, syrliga smaken gör sig särskilt bra till milda proteiner som fisk, ägg och kyckling, men passar även utmärkt till grönsaker.
Till frukost eller brunch
Hollandaisesås är oumbärlig till en klassisk Eggs Benedict – pocherade ägg på bröd med skinka eller spenat. Den är också fantastisk till
zucchiniplättar med kallrökt lax och pocherat ägg, där såsen ger en krämig, syrlig balans till rätten.
Till fisk och skaldjur
Ugnsbakad lax med hollandaisesås och dillpotatis är en riktig vardagsfavorit. Du kan också servera såsen till
cashewpanerad torsk eller en enkel
torskrygg i ugn. En citronhollandaise gör sig särskilt bra till vit fisk som rödspätta eller kolja.
Till grönsaker
Grön sparris med hollandaisesås är en vårklassiker, men såsen är även utsökt till broccoli, blomkål eller
rostade grönsaker i ugn. Ett enkelt sätt att lyfta tillbehören till en ny nivå.
Till kyckling
Servera hollandaisesås till
kycklingfilé i ugn eller till

Snabb och enkel Hollandaisesås (med stavmixer)
Ingredienser
200 g smör
2 äggulor (kylskåpskalla)
1 msk färskpressad citronjuice (kylskåpskall)
salt, vitpeppar, cayennepeppar
Instruktioner
Smält smöret på medelvärme tills det är helt smält och börjar skikta sig. Skira det genom att försiktigt hälla över det klara smöret i en separat behållare, utan att få med det vita bottenslammet. Låt smöret vara varmt – men inte kokande – när det används.
Häll den kylskåpskalla citronjuicen och de kylskåpskalla äggulorna i en smal och hög skål. Sätt ner stavmixern och börja mixa.
Häll det varma smöret i en tunn och jämn stråle ner i äggblandningen medan stavmixern är igång hela tiden, helst i botten på skålen för att skapa en stabil emulsion.
När all vätska är blandad och såsen tjocknat, smaka av med salt, vitpeppar, lite cayennepeppar och eventuellt mer citronjuice.
18 kommentarer
SÅ gott! Vi hade receptet till Torskrygg med sparris och hollandaisesås, vi slickade tallrikarna!
Hej,
vilket bra recept på Hollandaisesås. Går den att hetta upp? Tänkte använda den som sås i fiskgratäng…
Min sås blev väldigt lös. Vad gjorde jag för fel?
Jag vet inte? Du kanske inte hade alla ingredienser förutom smöret kylskåpskallt?
Hmm, nä, citronjuicen stod framme så den var rumsvarm. Jag får prova igen en annan dag.
Är sparrisen hård och rå eller vad man ska säga eller förvälld eller så innan den läggs i paketet?
/Anette
Om man vill göra detta i ugnen, hur många grader och hur länge ska dom vara inne tror du? 🙂
Tja 200 grader, 15 min hade jag tippat på :))
Efter att maken misslyckats med sin klassiska hollandaise för andra gången svängde jag i hop den här på några sekunder och briljerade! Tusen tack för ett jättebra recept!
Åsa angående Laxpaket med hollandaisåsen hur många personer är såsen till? tacksam för svar ps tack för alla underbara recept Kram Nikke
Såsen räcker till minst 6!
Gjorde laxpaketen igår, supergoda!!
Är så tacksam för alla goda recept som du delge oss!
Kram Sara
Vad kul att höra!! =)
Det ser jättegott ut!
Herregud vad gott det ser ut, synd att du bor så långt ifrån mig annars hade jag kommit förbi på middag DIREKT!!! 😉
Kram!
Ja synd Veronica!!!! Men du kanske har vägarna förbi på semester? :))
Ser riktigt läckert och välsmakande ut:)
Du som gillar gorgonzola, lägg en bit över laxen nästa gång, och låt den smälta ner över laxen inne där i paketen. Åhhhh, sååå gott!
Vi brukar använda sådana ”grilltråg” när vi gör foliepaket. Mycket praktiskt.
Kram!