14,7K
Att bregott är det bästa bordsfettet att bre våra LCHF bröd med vet vi, men om man tycker att det ekologiska Bregottet är dyrt så kan man göra eget Bregott där vi vet att vi får en bra rapsolja!
Detta receptet fick vi på utbildningen av MF hälsoutbildningar.
250 g smör, gärna ekologiskt (Maxi hade tillfälligt slut så jag tog vanligt)
1 dl kallpressad rapsolja, gärna ekologisk
havssalt, ca 2 nypor
(1 dl kranvatten)
Allt ska vara rumstempererat!
Vispa smör med raposlja med elvisp, (häll i vatten och vispa lite till), salta med havssalt!
Nu är det bara att hälla upp i bytta/glasskål och förvara i kylskåp!
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
45 kommentarer
Vill testa detta recept men undrar vilken fetthalt ”bregottet” får vid denna blandning av ”riktigt smör” och rapsolja? Hur räknar man ut det?
Det kan jag tyvärr inte svara på men misstänker att det motsvarar normalt Bregott.
Kör man med vattnet blir fetthalten 68%, kör man utan vatten blir det 87%. Bregott ligger på 75%.
smör: 250g × 82% = 205g fett
olja: 100g × 100% = 100g fett
vatten: 100g × 0% = 0g fett
Total fett: 305g
Totalvikt med vatten: 450g
Totalvikt utan vatten: 350g
Fetthalt med vatten: 305g / 450g = 67,778%
Fetthalt utan vatten: 305g / 350g = 87,143%
Hej Åsa!!
Jag undrar hur länge håller smöret på detta sätt? om man gör det med hemgjord smör, skulle hålla detsamma tid`?
mvh /Karla S.
Hm det håller nog som vanligt smör / bregott i kyl!
Superbra alternativ till Bregott blir ju betydligt billigare.
[…] har inte smör överhuvudtaget på smörgåsen min. URk. Läste för en liten kort tid sedan “hos Åse – 56kilo.se” hur man gör eget bregott. Det är något som jag absolut måste testa att göra hemma […]
Oj oj, det här måste jag göra! Åt hemmagjort smör på Rosendahl förra helgen och det vara bara såå gott 🙂
Får jag bara fråga hur mkt det blir av det färdiga smöret? En liten burk eller ung. lika mkt som i det vanliga paketet dvs 600 gram? Låter ju jättespännande! Detta måste jag testa!!
Bara räkna efter receptet 😉 250 g + 1 dl + 1dl = Ca 450 g
Vilket bra tips!! Har nu provat. Blev jätte bra! Men jag tyckte det blev ännu bättre utan vatten i. Bara smör, olja och havssalt.
Älskar all insperation din blogg ger. Alla tips och idér. Endel kopierar man rakt av andra ändrar man så det passar sin familj i smak osv. Kanon!! Jag är så glad att jag hittat hit.
Kram Anna
Kul! Provade du med vatten också då först eller?
Roligt att du gillar bloggen! Det är meningen att man ska inspireras till att hitta sitt eget =) Kram!
Ja jag testade först enl ditt recept men tyckte inte riktigt det smakade som jag var van vid från vanligt bregott (brukar använda den blå med havssalt) Testade då en gång till men utan vatten. Det blev bättre tyckte jag. Oljan gör att det håller sig mjukt även i kylen. Och läser man på bregott paketet innehåller det 70 % mjölkfett och 30% rapsolja. Inget vatten. Men det är kul att prova sig fram. 🙂
Kul! Ska prova utan vatten jag också nästa gång.
Det ser riktigt gott ut! Sommarfräscht, till primörer tänker jag mig.
Mums!!
Vilket bra tips! jag äter sällan bregott, men tycker att det är riktigt gott på nybakade bröd. Sist jag bakade bröd skickade jag iväg fästmannen för att köpa jäst och bregott, men han kom hem med bakmargarin pga missuppfattning så vi bredde det på mackorna istället.hade ingen aning om att det gick att göra bregott av sånt! Ska testas nästa gång 😉
Haha =)) Prova! Det är jättegott!
Super med eget bregott, skall absolut prova.
En annan fråga eller fundering: Egen gjord pommes, som görs efter konstens alla regler där dom först skall ligga och dra ur stärkelsen i vatten, salt och vinäger, borde inte det vara ett bättre alternativ än att köra potatisklyftor i ugnen… För det är väl stärkelsen som man vill undvika i potatis?
Fick mig bara en fundering kring detta :)))
Har precis läst ditt repotage i HJ – kanonbra!!!
Haha men gud kan man dra ut stärkelse från potatis?? Really? =)
Enligt receptet jag gjorde så stod det så, det var därför jag vart så fundersam??
”Vispa ihop vatten, salt och vinäger och lägg i potatisstrimlorna. Låt ligga ca 20 min så att stärkelsen dras ut”
Så vad säger man??
Sen hittade jag även den här artikeln:
”Jovars.. du får ut lite stärkelse ur potatisen.. men det som är kvar är 100% potatis iallafall!!
Potatis ÄR stärkelse.. ungefär 16% av innehållet.. resten vatten och någon procent fibrer..
Altså.. du minskar inte stärkelsen i potatisen.. eller iallfall bara från 16 till 15,9%!!”
Jag har hela tiden trott att vinägern gör pommes frites krispigare, inget annat
Men gud! Vad skulle jag göra utan din blogg:) MÅste provas, kul!
Underbart! Vill tacka för bra layout då jag ska ”printa ut”. Super bra ju!
vh
Monika
Nu har jag beställt Cocosa kokosnötolja båda sorterna.
Det här ”Bregottet” ska jag testa. Nyfiken, varför är ekologiskt bättre? Är det 5 dl burken du använt? Hur länge kan man förvara smöret i kylskåpet? Vi är ju bara två hemma. 🙂
Tack för du delar med dig av recepten. Ska testa det här nya brödet nästa gång jag bakar. I kväll åt vi Samones Köttfärssoppa, den är sååå god. 🙂
Hej Anita! Generellt så är det mindre kemikalier etc i eko mat och bättre bevarande av vitaminer. Bäst är att äta Kravmärkt. Nu är allt en kostnadsfråga så jag köper inte allt ekologiskt/kravmärkt men i den mån jag kan så gör jag.
Och jag som just satt och grämde mig över att jag glömt köpa Bregott och att det inte kommer räcka till kidsens frukost i morgon. Åse to the rescue!! 😀
Då blir det till att ”baka” Bregott imorronbitti då. Oväntat men häftigt, hahaha
PUSS
åh detta bröd ska jag testa! Äter numera lchf men lite mer åt gi-hållet 🙂 Lätt som du skriver att det blir lite för mycket även om det är efterrätter o dyl. som är tillåtet….Speciellt blir det för många mackor om jag bakar nåt lchf-bröd 🙂
Efter att ha blivit inspirerad av LCHF av släktingar har jag hittat din blogg. Sen två veckor tillbaka äter jag mindre kolhydrater men jag har inte dragit ner på allt. Vi har bytt ut potatis, ris och pasta till grönsaker. Jag tycker att jag de senaste dagarna varit jätteyr i huvudet, framför allt om jag reser mig upp från sittande/liggande. Vet du om det är en bieffekt av ändrad kost eller det kanske inte alls har med det att göra? Sen började jag äta fil till frukost (avsyr yoghurt så det funkar inte) istället för flera smörgåsar, men tycker att jag får magknip direkt efter frukost (som jag inte fick av brödet), så min fråga är om fil är ett dåligt alternativ rent LCHF-mässigt? Om jag fortsätter få ont i magen av filen slutar jag givetvis ändå, men jag var mest nyfiken på om fil är bra eller dåligt från din synvinkel.
Tack för en bra blogg!
Hej! Grattis till ett bra val! De första 2 veckorna får de flesta omställningsbesvär som yrsel, illaluktande andedräkt, man kan få kramp i benen etc. Se detta som avgiftning och att kroppen håller på att uppgradera systemen i kroppen till att gå på fettdrift och inte sockerdrift. Ditt mående är ett bevis på att du gör rätt! När det gäller fil så vet jag fler som får ont i magen av en mejerifrukost. Jag hade nog hellre ätit ett LCHF bröd med proteinrika pålägg eller en omelettefrukost eller tex makrill och ägg.
Fil och yoghurt kan ställa till det viktmässigt så jag hade nog rivstartat kroppen med bara protein och fett på morgonen!
Varmt lycka till och det är en bra idé att dra ner på allt sakta men säkert, vi har alla olika toleransnivåer så alla behöver inte äta strikt,
Tack så mycket för ditt svar. Skönt att höra att yrsel kan vara vanligt.
Jag ska provbaka något av de bröd du har i bloggen och testa.
Igår började jag läsa i ”Matrevolutionen”, har inte kommit så långt än men den känns intressant.
Tack igen!
Detta måste jag helt klart testa.
Är född och uppvuxen på (med…) Bregott, så det här vore kanske nåt att testa. (Även fast vi använder det i min egna familj.) Men hur lång blir hållbarheten på detta smör? Iofs så går det åt ca ett stort paket i veckan här hemma, så det är jag inte orolig för, att det inte skulle gå åt menar jag.
Du är då ta-mej-tusan en idéspruta som heter duga!
Har förresten beställt båda Anna Hallén-böckerna och väntar med iver på att de ska dimpa ner snart.
Kram och ha det gott!
ÅsaS
Haha det låter bra!!!
Detta håller lika bra som bregott!
KRAM
Det ska jag testa. Skickade nyss grabben att handla, bad om HJ men inte fasen fanns den. Får se om jag orkar till Maxi dem borde ju ha. Vill ju läsa reportaget om dig.
Kram
har du sett lchf-glassen som de säljer på maxi. vad tycker du om den?
Om du tänker på Alvesta glassen så NEJ, för mkt tillsatser och bättre att göra egen själv! Går enkelt att göra även om man inte har glassmaskin,
Kul! Hur smakade det?
Jättegott!
Häftigt det måste jag göra 😀
Måste testas 🙂
Så härligt att läsa, du verkligen sprutar ur dig kanon tips ; )
Kramis
Coolt!!
Måste testas.
Insåg i helgen att du borde göra en app med alla dina recept, skulle underlätta när man går i affären och ska handla ingredienser till dina recept. 🙂
Åh Jennie! vilken bra idé!!!!! En Åse app, perfekt!