”Håll fast vid något en längre tid!”

av Åse

Vissa kommentarer som ramlar in här är värda att lyftas fram, därför så lyfter jag fram denna:

Hej Åse
Här kommer lite konstruktiv kritik. och det är inte för att vara taskig.

jag har svårt att ta dig på allvar, så fort du ger ut en bok och lobbar för den så byter du inriktning

först LCHF.
sen kombinerad LCHF och 5:2
och nu Paleo

om du höll fast vid nåt så skulle jag kunna ta dig mer på allvar, ångrar nu tyvärr att jag köpt dina böcker.

MEN HÅLL FAST VID NÅT EN LÄNGRE TID, förtroendet som du vill bygga upp med dina läsare bryts ner.

Här är mitt svar:
Jag äter inte Paleo, jag äter inte LCHF, jag äter inte enligt NÅGON beteckning längre.
Jag står bakom kunskapen LCHF, jag står bakom kunskapen Paleo, jag står bakom Naturlig mat. Jag äter om något i så fall en liberal LCHF, inte ens en mejerifri LCHF då jag äter mejeri men drar ner på det.
Varför säger jag att jag inte äter enligt en beteckning längre? Jo för att så fort man sätter en etikett på någonting så blir det ramar och regler.
Den här kommentaren är precis, exakt den anledningen till varför jag i dag säger att jag äter MAT och inte enligt bokstäver eller enligt en beteckning! Det har ingenting med att jag ändrat min åsikt.
Ni hör ju så dumt ovan låter: ”Jag äter inte så, men så här, men kanske lite mer så här”

Vad är LCHF i stora drag?
Jo: Kött, fågel, fisk, ägg, skaldjur, grönsaker, nötter, bär, fet mejeri, naturliga fetter och någon frukt ibland.

Vad är Paleo i stora drag?
Jo: Kött, fågel, fisk, ägg, skaldjur, grönsaker, nötter, naturliga fetter, bär, frukt.

Med andra ord kosthållningarna är väldigt lika varandra. 
Jag ska inte behöva sätta en etikett på min kost. Min kost är inte etsad i sten. Jag utvecklas. Min grund kommer alltid ligga i lågkolhydratkosten, i en glutenfri kost med så lite vit stärkelse, så ren och naturlig som möjligt.
Att jag sedan ovanpå det, lägger till fasta och drar bort eller lägger till någonting, ska min trovärdighet då ifrågasättas? 
Jag kan förstå ifrågasättande om jag helt plötsligt börjat förespråka fettsnål kost full med stärkelse och socker. DÅ hade jag köpt att min trovärdighet ifrågasattes men att jag numera äter liiiiiiite mindre mejeri, liiiiiiiite mer frukt (kanske 2 frukter i veckan!)  och ovanpå det förskjuter min första måltid några timmar kan jag inte se som någon big deal?
Fasta är en teknik, som kan användas i vilken kosthållning man än äter. Jag mår som bäst av att kombinera lågkolhydratkost med periodisk fasta. Det vet de flesta som läst här ett tag eller som läst mina böcker.

så fort du ger ut en bok och lobbar för den så byter du inriktning

Är min andra bok en NY inriktning?? Det var då nytt för mig. Båda böckerna innehåller samma typ av recept: Lågkolhydratrecept (LCHF) – sedan har jag i min andra bok lagt till fakta om periodisk fasta. Detta är ingenting man behöver ta till sig om man inte vill. Det är någonting som jag ville ha med eftersom jag ätit lågkolhydratkost med tekniken periodisk fasta sedan mars 2012, dvs redan innan jag ens skrev min första bok. Har du verkligen läst mina böcker?
Och nej jag har ingen ny bok om Paleo på gång.

Detta är en inspirationsblogg, jag vill ge er goda och nyttiga recept. Jag vill inspirera till BRA mat. Det FINNS ett allt större intresse för mejerifria recept så självklart vill jag möta det intresset, speciellt då jag själv mår bra av att dra ner på det. 
Samma gäller mina böcker, jag vet att maten jag förespråkar i mina böcker är hälsosam och genererar viktminskning för de flesta som har en övervikt, så vari hur jag äter i dag eller vad jag förespråkar går tvärtemot det jag skrivit?? Om något har jag i mina böcker och i min blogg alltid tryckt på att vi alla är olika och vi har alla olika förutsättningar för vad vi kan äta och inte. 
Jag har aldrig sagt att man måste äta precis som jag!

Tack ”Fia” för dina rader, jag hoppas att mitt inlägg här ger dig lite att tänka på.
Och som svar på just denna raden: ”MEN HÅLL FAST VID NÅT EN LÄNGRE TID” så vill jag gärna säga att jag har ätit lågkolhydratkost sedan 2009, det är 5 år – det anser jag vara en ganska lång tid. Innan dess åt jag fettsnålt och stärkelserikt i 22 år, det är också en väldigt lång tid.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

32 kommentarer

Louise 6 mars, 2014 - 07:19

Hej Åse,
Visst menar jag Ase. Ursäkta, snälla!
Det var inte meningen att skriva namnet FEL!
Kram

Åse 6 mars, 2014 - 07:20

Ingen fara, bara skojade =) Är van vid att heta både Åse och Åsa! hihi

Louise 6 mars, 2014 - 07:04

Hej Åsa,
Jag tyckte det var inte så farligt med ”Fias” konstruktiva kritik!.
Själv har jag irriterat mig på alla sponsrade vin förslag.(2013) Det blev helt enkelt för mycket fokus på vin.
Men de har minskat reellt eller tagits bort..
Köpte bara din första bok när den kom ut och tycker om den
Fortsätt med din fina blogg och recept.
Kram

Åse 6 mars, 2014 - 07:09

Du menar Åse va? 😉
Denna bloggen drivs som ett företag och ett företag behöver intäkter, så reklam och sponsrade inlägg kommer alltid finnas med på bloggen – alltid tydligt märkta precis som mitt samarbete med Vinguiden var.
Jag förstår att en del tycker det är trist med reklamen men dessvärre får man köpa grisen i säcken och blunda för det man inte tycker om :))
Kul att du gillar bloggen! Kram

caroline 5 mars, 2014 - 23:59

Det är nästan lite roligt hur folk blir som tokiga så fort man adderar/tar bort saker ur sin kost. Varför inte bara äta det som gör en gott och som får en att må bra? Nästan alla i min omgivning lagar mat med fullfeta produkter och äter gladeligen stärkelser till i mängder, så som ris, pasta, potatis. Jag äter dock likadant men tar gärna bort riset,pastan,potatis mm och ersätter det med tex, broccoli/sallad, ändå så är det ”jag” som är tråkig och äter enligt en viss diet? Det är inte alltid själva ”fettet” man är ute efter utan alla sjukt äckliga tillsatser som finns i alla light-produkter och mycket annat. Feta produkter är oftast rena. Men har personerna som äter light/diet varor och mår bra utav det så grattis till dig. Förstår inte varför det alltid blir så hysteri runt mat när allt handlar om att må bra och äta det som man själv mår som bäst utav. Nog sagt! Du har i alla fall en fin blogg och jag köper gladeligen alla dina böcker utan någon speciellt betäckning på rubriken! kram

Iapi 5 mars, 2014 - 20:01

Först, tack för en bra blogg och mycket goda recept. Det ena utesluter ju inte det andra….Att kombinera olika dieter beroende på ens egna förutsättningar borde ju vara var och ens rätt. Konstruktiv kritik i min gamla potta….Skitsnack skulle jag kalla det för och snacka för dig själ men dra inte in andra i det. Tala inte i viform…..

Susanne 5 mars, 2014 - 19:27

Hahaha jaja jag säger då det..själv älskar jag bloggen och har använt många av dina recept som är supersmarriga så skriv på bara..såna folk kommer att fortsätta ramla in så lägg gärna till dom i ett inlägg så vi får skratta lite;)

Stina 5 mars, 2014 - 19:12

Roligt faktiskt…konstruktiv kritik ja vad säger man?
Så länge du skriver Åse så länge läser jag. Älskar bloggen precis som den är! Tipsar om den så fort någon frågar om kostråd.
Ta det med ro tjejen har ju humor 😉

Kram
Stina

Annika Larsson 5 mars, 2014 - 19:12

Heja dig Åse!
Bra svarat, älskar ditt mattänk!!
Kramar Annika från ”måbraivarberg”

Lotta 5 mars, 2014 - 19:05

Alltså, för min del får du gärna skriva en kokbok om Paleo-kost, jag köper gladeligen den med! Tack för inspiration och ljuvliga recept! Kram

Camilla Norberg 5 mars, 2014 - 18:30

Men Jesuuuus…måste man sätta stämplar på allt? Jag köper Åses böcker, nej jag delar inte alltid hennes recept, val av kläder mm! Men du milde, i såfall hade vi varit enäggstvillingar! Jag tar till mej det som passar i mitt liv och det andra får vara. Älskar böckerna med fantastiska recept, ibland ändrar jag dom hur jag vill, vilket inte är förbjudet och det har hon aldrig skrivit….istället tycker jag hon inspirerar till att göra så! Som att man ska lära känna sin egen kropp och det man själv mår bra av! Nääää sånt här trams gillar jag inte….och om det nu hade varit att hon ändrade inriktning, so what? Det är väl hennes ensak i såfall! Jag går inte i samma märke på kläder hela tiden, köper inte samma mat var vecka…ja listan kan bli lång! Keep Going Åse med din fantastiska blogg! Brukar inte skriva på bloggar men det här gjorde mej upprörd.

SamCam 5 mars, 2014 - 18:28

Jag blir alltid inspirerad av din blogg och insta oavsett det gäller mat,hälsa,kläder eller annat! Fortsätt så, det räcker iaf för mig! 🙂

Jenny 5 mars, 2014 - 18:27

Tycker att du inspirerar 🙂 och hur allt det du skriver om hör ihop… 16/8, Paelo och lchf 🙂 ha en bra kväll. Kram 🙂

Sharon 5 mars, 2014 - 17:54

Jag älskar din blogg, Åsa…
Jag uppskattar ditt liberala tänk och ditt sätt att närma dig allt kring mat – mer som ett mindset än något som måste ramas in av regler och förbud.
Jag tycker dessutom att du har en stor kunskap som jag är glad att du generöst delar med dig av – och dina recept inspirerar mig ofta i min egen matlagning.
Kram på dig

Anna-Livet på Liden 5 mars, 2014 - 17:45

Jag inspireras av dina mumsiga recept och har även jag börjat tänka mer att jag äter inte gluten och socker eller stärkelse istället för att precisera eller kategorisera närmre. Jag anpassar min kost efter vad min kropp tål och hur den reagerar.
Tack för inspiration och pepp!

Johanna 5 mars, 2014 - 17:18

Bra skrivit!! Själv tycker jag att du är en stor inspiration och dina böcker är fantastiska

Alexandra 5 mars, 2014 - 17:12

Jag hittade din blogg i januari i år, och har sedan dess besökt den flitigt! Det är just ditt sunda sätt att tänka på mat som MAT, och inte som bokstäver eller stränga regler som aldrig får brytas, som har fått mig att gilla denna blogg. Ditt sätt att förklara allt på har gjort att det känns hållbart att leva med lågkolhydratskost. När det blir strikta ramar och hårda regler så bäddar man bara för misslyckande och dåligt samvete! Jag gillar ditt resonemang om att inget är ristat i sten, och att man måste få prova sig fram vad som passar bäst för sig själv. Och att om man gör bra val till 90% så kanske det inte spelar så stor roll om man äter något ”tokigt” de andra 10%en:)

Sus B. 5 mars, 2014 - 17:05

Din blogg inspirerar mig!! Jag tar till mig av det som känns rätt för mig. Gillar man inte en blogg ska man inte läsa den. Punkt.

Fia 5 mars, 2014 - 17:02

Jag visste väl att du skulle slå helt bakut och göra ett inlägg om det. De som skriker mest är de som oftast har fel.

och så klipper och klistrar du lite i kommentaren så alla inte får se den som den var i ursprung, bra där 😉 du lär väl inte godkänna den här med 😉

om du nu inte vill ha nån beteckning på det du äter så kanske du inte ska ge dina böcker en beteckning isåfall.

sorgligt. och många håller med.

Åse 5 mars, 2014 - 20:18

Försökte svara dig privat men du vågade inte skriva en giltig mailadress så det gick inte att nå dig.
Du menar denna raden: ”vet att vissa har problem med skrytandet av nyinköpta saker på instagram och blogg konstant – I’m fine with that.. det är upp till var och en vad man väljer att göra med sina pengar.”
Det var inte relevant för ”kritiken” och helt ärligt bara tramsigt. (”vissa” och ”många”, det ska alltså ge tyngd åt din kommentar?)
Men jag förstår ju så klart att det är där skon klämmer..

Jag tror inte riktigt att du förstod innebörden av det jag skrev.
Varför skulle jag inte ha använt LCHF? Jag äter ju och tror på LCHF?! Men jag använder inte etiketten om min EGEN kosthållning längre, förstår du? Av anledningar jag tydligt klargjorde för.

Jag respekterar andras åsikter, de behöver inte överensstämma med mina egna. Men kritik som jag anser vara orättvis och som rör mitt företag behöver lyftas fram och bemötas tydligt av mig. Sen får du kalla det att ”slå bakut” om du vill, för mig handlar det om att bemöta tydligt, ärligt och öppet. Jag får inte alltid bara positiva kommentarer och de gör bara bloggen mer intressant och bemöts alltid, antingen som svar i mail, kommentar eller som i detta fallet – i ett nytt inlägg då jag tycker det var av vikt.

Sov gott.

Majken 5 mars, 2014 - 20:40

Att det alltid måste finnas negativa avundsjuka missunnsamma nättroll som du. Varför??? Vad vill du med den här kommentaren? Att Åse ska lägga ner sin blogg och sluta inspirera alla tusentals besökare som faktiskt gillar henne och blir inspirerade av henne? Gillar du inte bloggen så är det väl fritt fram att sluta läsa? Leta reda på nån inrutad blogg med endast en utstakad inriktning utan undantag, som varken visar fina kläder, snygg inredning eller vackra smycken. Låter ju jättekul.

Nä fy fasen för folk som bara vill trycka ner andra, tänk om vi kunde lyfta varandra istället. Undra vem som är sorglig!

Puss på dig Åse, du är bäst!

Anneli Dahlin 5 mars, 2014 - 16:42

Du är en bra förebild, du visar att man kan finna sina egna vägar trots att man vill undvika kolhydrater.
Man känner sig inte bunden och du inspierar till att man ska finna de vägar som är nyttiga men som man själv mår bäst av.

Tack för allt!

Anneli

Johan 5 mars, 2014 - 16:34

Dieter hit och dieter dit… Varför inte bara äta sånt man mår bra av? Men för det krävs ju att vi lär känna oss själva och det är inte så många som tar sig tiden att lyssna och tolka kroppens signaler. Med riktig mat i grunden är det svårt att göra fel sen om det blir lite mer kolhydrater eller fett för någon är en högst individuell sak. Vi är inte maskiner och kan därför inte äta exakt samma allihop. Jag tycker det känns naturligt att modifiera sin kost allt eftersom man utvecklas och blir äldre och lär sig lyssna på kroppen.

/Johan

http://www.halsasomlivsstil.se

#ätriktigmat

Caroline 5 mars, 2014 - 15:25

Jättebra svar och jättebra förklarat. Och touche på sista poängen! Länge behöver inte vara bra….

Jag kommenterade för inte så länge sedan att jag uppskattar just att man följer med på din resa och hur din mat och dina recept utvecklas. Själv har jag börjat intressera mig för Plant based diet och känner lika som du att jag vill inte sätta en stämpel eller namn på det. Det är ingen diet utan en livsstilsförändring.

Men. Jag kan förstå att folk som kanske inte har ett stort intresse av mat, eller kunskap om mat och näring kan uppleva det förvirrande med alla dessa namn och benämningar. Speciellt om de inte vill lära sig om MAT utan vill ha en quick fix och vill ha ramar och regler. Någon som säger; såhär ska ni äta. Tyvärr så funkar det inte riktigt så om man verkligen vill vara hälsosam och inte bara gå ner några kilo (som sedan smyger sig på igen). Det är ingen hållbar livsstil.

Personligen hänger jag helt med i ditt tänkesätt, mitt egna skiljer sig lite. Och som det är nu sedan en tid tillbaka väljer jag bort animaliska produkter. Finner dock din blogg väldigt givande trots det.

Laila 5 mars, 2014 - 14:38

Väldigt bra svarat och förtydligat Åse. Du är en stor inspiration för mig i min kamp att försöka hitta mitt sätt att äta, för precis som du säger är vi alla olika och vi ”går igång” på olika saker. Vissa är mer sockerkänsliga, vissa mer känsliga för ”mjölmat”. Allting handlar ju om att hitta sin egen balans.
Jag bläddrar mycket i dina böcker och har lagat en hel del av recepten. Även barnen kan bli nyfikna på dina fina matbilder och recept och de har gillat allt jag har lagat hittills (de äter kolhydrater, men mindre nu tycker jag, eftersom de blir mätta fortare)

Tusen tack för en inspirerande blogg – keep up the good work!

Caroline 5 mars, 2014 - 14:37

Bra inlägg Åse! Jag tycker att du är en fantastisk inspirationskälla motiverar mig att må bra och inspirerar mig till att äta bra. Det är väl det allt handlar om – att vi alla ska få leva och äta gott samtidigt som vi behåller hälsan. Det tycker jag verkligen att du lägger ett stort fokus på och det är det som är det viktiga, inte om du äter en frukt då och då! Jag tror de som ger kritik till dig själva känner ett behov att att äta efter en strikt diet och sätter upp regler för sig själva och ser de någon som dig pröva lite frukt blir de provocerade. Eller helt enkelt dåligt pålästa kring vad de koster du skriver om innebär, de är som sagt väldigt lika varandra och din grundsyn kring mat är fortfarande densamma: sund! Kram!

Petra 5 mars, 2014 - 14:28

Tack Åse för att du dagligen förser oss läsare med inspiration (mode/inredning/mat)!
Jag är inne på din blogg flera gånger varje dag för att se vad du har skrivit och jag följer dig på Instagram.
Varje vecka lagar jag mat som jag blivit inspirerad av från dig och alla i min familj tycker att maten jag lagar är så god och det är hela tiden nya recept:) Jag har följt dig och dina recept (främst din första bok i början) sedan juni förra året och efter att ha gått ner 15 kg har jag nu slutat att väga mig – jag känner mig trygg i min kost och har stor hjälp av dig! Fortsätt med det du gör, jag tror på dig – du är min inspirationskälla!!!

Mats Carlsson 5 mars, 2014 - 14:12

Ja, huga, utveckling är hemskt. Det var bättre förr. Vad kommer härnäst? Kvinnor i långbyxor?

För den som inte kopplade ironin ovan så undrar jag mest varför någon, som inte verkar vara vän av periodisk fasta, köper en bok med just titeln ”Lev Gott med LCHF och Periodisk Fasta”…? Om vi nu ska prata om att vara konsekvent alltså.

Åse är en inspiratör som bjuder sina läsare på, i mitt tycke, fenomenala recept. Åse kombinerar dem med periodisk fasta, det gör inte jag men jag är övertygad om att maten ändå smakar lika bra för oss båda.

Till barn säger man ofta att de kan peta bort det på tallriken de inte gillar. Fler av oss borde göra så med sin livssituation anamma det du tycker om och peta bort det du inte gillar, det är fullt tillåtet!

Nina 5 mars, 2014 - 14:08

Hej Åse! Jag vill bara säga att jag är otroligt tacksam för din blogg o dina inspererade recept! Lagar 5 av 7dagar mat från dina recept och njuter o ser en stor förändring i mon hälsa på 7veckor har jag minskat i vikt med 11kg o 17cm i midjan med träning 3-4 dagar i veckan! Jag har varit en jojobantare länge men äntligen hittat rätt tack vare dig o din din blogg:) jag har ännu inte prövat paleo el fasta men de kommer oxå! Använder en iPhone nu ist för samsung så jag kunde köpa din app:) återigen ett stort tack till dig o en ⭐️ För all lärdom! Varma Hälsningar Nina

Anneli Z 5 mars, 2014 - 14:06

Själv är jag otroligt trött på att få höra kommentaren ”äter du fortfarande efter den där dieten?” eller ” det där får väl inte du äta.

Vad jag ”får och inte får” äta är helt och hållet upp till mej. Och just för att jag slutat äta efter dieter för att sedan återgå till dåliga vanor, så mår jag så mycket bättre. För det är ju just det det hela handlar om ATT MÅ BRA, inte att gå ner si och så många kg på så kort tid som möjligt eller att vi alla ska väga 56 kilo.

Och en som fått in mej på rätt matbana och rätt tänk är just du, Åse. Sedan behöver jag absolut inte följa dej slaviskt eller ens tycka att du har rätt alla gånger, MEN DU FÅR MEJ ATT TÄNKA TILL!! SÅ tack för en underbar blogg med härlig blandning på inlägg och framför allt tack för mitt nya bättre jag.

Ann-Sofie 5 mars, 2014 - 13:54

Ja det finns många olika sorters människor i vår herres hage,,,,,!
INSPIRATION, det hittar jag här och i dina böcker tillsammans med fantastiska bilder och goda råd. En välkomponerad blandning att ta del av om man vill,
Fortsätt precis som du gör ♥

kram på dig ♥

Anna 5 mars, 2014 - 13:42

Intressant inlägg. Vad letar man egentligen när man går in på bloggar och köper kokböcker? Ramar? Kanske. Men inspiration är ett av alternativen. I alla fall för mig. Alla får tycka och tänka vad man vill. Och det gäller ju också det man läser, när det gäller din blogg och dina böcker. Vad var läsarens förväntningar på din blogg/kokböcker? Om jag får tycka något så tycker jag att din blogg och böcker, som du själv säger, har en tydlig röd tråd. Nej, för mig handlar det inte bara om förtroende för dig Åse. För mig är du mer en otrolig inspiratör och matkreatör. Jag säger när folk frågar mig: ….men hur äter du då? Svar: jag äter ren mat helt enkelt. Inga spannmål, inget socker och begränsat med mejerier. Så jag kan heller inte ruta in mig i någon bokstavskombination. Tipsen man får från dig är super. Jag viktminskar just nu och har tagit bort 10 kilo. 10 till ska bort till den 23 maj. Och jag följer dig, har dina böcker och så litar jag på mig själv och på vad min egen kropp vill ha för att minska. Utan bokstäver.

Kommentarer är stängda