Innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore
Godkväll!
Vad hände med denna dagen undrar jag!
Pust en sådan där vecka jag aldrig kommer ifatt känner jag.
Det här är en ny favorit! Såååå snabb att svänga ihop och god som lunch.
Avgolemono är en len sås gjord av ägg, färskpressad citron och varm buljong. Det SKA smaka citron =)
Jag brukar använda kycklingfilé enligt receptet men det går även med färdigköpt grillad kyckling när man har ont om tid och man är hungrig =)
Är man hardcore så låter man en hel otillagad kyckling tillredas i buljongen (tar 1 timme)
Jag skippar riset och har antingen grönsaker i som morot eller rissubstitut som Rootpasta eller Better than Rice
Muuuuuuums! Älskar denna lätt, syrliga soppa som värmer så gott och som är FULLPROPPAD med nyttigheter!
Skriv utGrekisk kycklingsoppa med ägg & citron (Avgolemono)
Ingredienser
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1–2 tsk olja att teka i
400 g kycklingfilé eller 1 grillad kyckling
8 dl vatten
2 kycklingbuljong (tex fond du chef)
1 dl okokt ris eller 2 morötter eller valfria grönsaker
3 ägg
1–2 st citroner
100 g Fetaost
Bladspenat
salt /svartpeppar, chiliflakes
Instruktioner
Fräs lök och vitlök i lite matfett.
Häll på vatten och kycklingfond/buljong. Lägg ner kycklingfiléerna och ris/grönsaker. Smaka av buljongen med eventuellt mer salt. Låt puttra i ca 10 minuter. Ta upp kycklingen. Låt ris eller grönsaker koka tills de är mjuka. Dra i sär kycklingen med två gafflar och lägg tillbaka i soppan. Dra bort från grytan från värmen.
Vispa upp äggen. Pressa ner 1 citron. Vispa ner 1 dl buljong från soppan. Vispa tills äggblandningen är varm, vispa sedan ner ägg och citronblandningen i soppan. Viktigt att soppan är borta från plattan annars blir det äggröreklumpar. Äggen reder soppan. Smaka av med salt och peppar och eventuellt ytterligare saften från 1 citron. Det är gott med lite chiliflakes i.Lägg ner en stor näve bladspenat och häll upp i soppskålar. Strö smulad fetaost över vid servering.
Näringsinnehåll
- Portioner: 4
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
10 kommentarer
Ska det verkligen vara två citroner? Är osäker om det är så den ska smaka men för mig smakade den bara citron 😩
Hej! Ja en Avgolemono är en citronsmakande kycklingsoppa! =) Men jag har ändrat till 1-2 så kan man själv smaka av.
En favorit! Kokar dock ris för sig själv.
Tack!
Härligt du gillar!
Vilken fin soppskål, måste man bli glad av att äta ur, och särskilt när innehållet också ser så gott ut!
Låter super gott 🙂 måste prövas! Vart har du köpt skålen som soppan är i så fin. Trevlig helg ❤️
Mateus! De är så fina den serien!
Låter så himla gott, måste laga denna bums!
En av de bästa grekiska sopporna. Istället för att vänta på att soppan svalnar fortsätt att ösa 1 dl buljong ner i äggblandningen, rör om, fortsätt så tills äggblandningen är varm. Då kan du röra ner den direkt i soppan😃
Ja så gör jag också 😄 Men ville safea lite i instruktionerna så man förstår att det finns en risk att det blir äggröra om soppan är för varm 🍳😅